Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 651552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #4410 dnia: 15 Kwietnia 2016, 20:44 »
u nas masakra dostalo sie jakies niecale 50% :( naszczescie Pawel sie dostal ale chyba jakims cudem. Nie do tego predszkola co chcialam i troche daleko ale najwazniejsze ze gdziekolwiek sie dostal uffff bo mialam juz wizje wychowawczego
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #4411 dnia: 15 Kwietnia 2016, 21:08 »
Szczecinie wyniki chyba dopiero 25 tego.
My póki co zostajemy przy opcji prywatne.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #4412 dnia: 15 Kwietnia 2016, 21:24 »
U mnie wyniki pod koniec kwietnia ale juz wiadomo ze duzo 3 latkow sie nie dostanie. Na szczescie dzieci ktore chodza do zlobka moga zostac w nim na kolejny rok.
Ja licze ze my sie dostaniemy bo po pierwsze rodzenstwo jest w przedszkolu i rodzina wielodzietna.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #4413 dnia: 16 Kwietnia 2016, 05:40 »
Ciekawe jak będzie u nas, ile dzieci się nie dostanie. Ja martwię się0do jakiej grupy mój mały będzie od września chodził.bardzo bym chciała by chodził dalej ze swoją grupą

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4414 dnia: 16 Kwietnia 2016, 09:35 »
Madzia, ale jak to, nie ma kontynuacji tych samych grup, że tak powiem?!

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4415 dnia: 16 Kwietnia 2016, 09:50 »
Dominik jest w igrupie 3, 4 latków, w grupie mieszanej. Byl w mniejszości jako 3 latek.pani tą grupę miała jeszcze rok wcześniej, wiec na pewno będzie kontynuowała grupę jako 5 latków. To jest przedszkole bezżywieniowe. I nie wiem, czy zostanie mi dalej z grupa swoją jako 4 latek czy go dadzą de grupy samych 4 latków.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4416 dnia: 16 Kwietnia 2016, 17:36 »
Ja dołączam do wątku ;D sama nie mogę w to uwierzyć ale Franek się dostał do przedszkola ;D normalnie się cieszę jak nie wiem co ;D

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Taka lipa z przedszkolami w Polsce? Czy tylko z tymi panstwowymi?

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
u nas w tym roku do państowego dostali się wszyscy chętni

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
A u nas kilkoro dzieci, bo wszystkie pięciolatki zostały na rok jeszcze. Na szczęście mnie w tym roku problem nie dotyczy :)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
Z państwowymi lipa przynajmniej w Warszawie bo są beznadziejne kryteria...my mieliśmy 70 pkt ale gdybyśmy sie rozwiedli to mielibyśmy 280 pkt, to jak z kimś takim konkurować :/ sporo znajomych się nie dostało, może im się uda w sierpniu

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
a mi łezka się w oku kręci, bo moje drugie dziecko kończy przygodę z ukochanym przedszkolem...z tego, co wiem, to nasza  Pani Dyrektor  interweniowała w sprawie kryteriów, bo były tak beznadziejne, że pod znakiem zapytania było chociażby przyjmowanie rodzeństwa....a grupa trzylatków została utworzona tylko dlatego, że w sumie 26 dzieci zdecydowało się na dalszą edukację w szkole, więc nie jest wcale tak różowo, jak to minister edukacji opowiada  :P

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
No ja składałam podanie o przyjęcie do wszystkich przedszkoli najbliżej czyli do 8...dostał sie do jednego ale się cieszę że się dostał w ogóle.
Jesteśmy już po zebraniu organizacyjnym i póki co jestem pozytywnie nastawiona :) ciekawe czy synu będzie podzielał mój entuzjazm ;)

Offline selena

• Chuck Norris
Dziewczyny a ile lat ma 4 i 5 grupa? Bo ja na zebraniu słyszałam, że zostaje cała 5 grupa, a odchodzi cała 4, to jak to jest?

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
U nas są dwie grupy trzylatków, jedna łączona cztery i pięciolatków, jedna czterolatków i jedna pięciolatków. W tym roku przecież sześciolatki mogły zostać w przedszkolu więc to może ta 5 grupa?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
U nas o dziwo w mieście sporo miejsc wolnych w przedszkolach.
W Karola akurat żadnego i sporo się nie dostało ,  ale była alternatywa.

Może u nas większość 6 latkow poszła do szkoły bo prezydent miasta w tym roku zaoferował każdemu pierwszoklasiscie jednorazowo 500 zł na wyprawke  ;D

Offline selena

• Chuck Norris
Czyli sześciolatki to byłaby 5 grupa, a 4 grupa to 5latki, które idą do zerówki?

U nas I grupa to 3 latki (rocznik), II - 4 latki, a dalej? jest III, IV i V, zgłupiałam :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
selena to byś musiała miec wgląd w listy grup :) u nas w zeszłym roku zaczynała cala grupa 3-latków, 4-latków i 5 latków, a dwie grupy były pomieszane czyli 3/4 latki i 4/5 latki, zależy, jak układa sie rekrutacja w danym przedszkolu  ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
U mnie jest 6 gr.
2 grupy trzylatkow
2 gr czterolatkow
2 gr pieciolatkow.
Wszystkie pieciolatki ida do szkol

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Wszystkie pieciolatki ida do szkol
Jakie pięciolatki? Mój ma 5 lat, nic nie wiem żeby gdzieś się wybierał ;D
Rocznik 2010, czyli tzw. sześciolatki idą (lub nie) od września.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
malgosiak ale chodzi o pięciolatki ktore miały pięc lat w pierwszym półroczu przedszkola

U as wygląda to tak:
Przedszkole posiada pięć oddziałów:

▪ oddział 5,6 – latków

▪ odział 5, 6 latków

▪ oddział 4, 5 – latków

▪ oddział 4 – latków

▪ oddział 3 – latków

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
Miska Twoja idzie do 1 klasy?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
MARTKA  tak, idzie do pierwszej klasy - osobiście mam jakieś tam obawy, ale zaufałam opinii fachowej kadry (pewnie już mam łatkę nawiedzonej matki ;)  bo zasięgałam opinii wszędzie gdzie się da)   no i przede wszystkim sama gwiazda za bardzo o zerówce "dla maluchów"  chciała słyszeć  ;) z tego co widzę w zapowiedziach, to podstawa programowa dla klas pierwszych ma się zmienić od września 2017 - co jest logiczne, bo teraz w zerówkach już zmienili wytyczne programowe i w dużej części pokrywają sie one z aktualnym nauczaniem zintegrowanym w klasie pierwszej  :) więc edukacyjnie wiem, czego sie spodziewać, bo przerabiałam to z synem  :)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
Moja Julia idzie od wrzesnia do przedszkola.Jakies rady?
Stresuje sie tym bo malo co mowi tzn gada caly czas ale swoim jezykiem.
Wole aby mowila dobrze w razie czego,aby powiedziala jak w przedszkolu.Mam obawy.
Co prawda to beda tylko 3h dziennie,ale przez 2 lata.Pozniej szkola.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
Moja Julia idzie od wrzesnia do przedszkola.Jakies rady?
Stresuje sie tym bo malo co mowi tzn gada caly czas ale swoim jezykiem.
Wole aby mowila dobrze w razie czego,aby powiedziala jak w przedszkolu.Mam obawy.
Co prawda to beda tylko 3h dziennie,ale przez 2 lata.Pozniej szkola.

napewno warto wprowadzic plan dnia taki jak w przedszkolu (co robia w tych godzinach, jest jakis obiad, drzemka?) napewno warto z nia duzo rozmawiac mimo ze np. sadzisz ze ona i tak nic nie rozumie ale gdzies tam zapamieta. Napewno fajnie z nia przygotowac wyprawke i jesli to mozliwe na pierwsze dni zeby zabrala swoja zabawke(pluszaka) - lepiej podpisz :) . Jak sobie cos przypomne to dam znac. My tez zaczynamy przedskzole od wrzesnia ale 10 godzin :( i po zlobku to jestesmy doswiadczeni chociaz ryk napewno bedzie przez jakis czas :(
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline madzia_n

• Chuck Norris
Miałam te same obawy. Mój mały też mało mówił tzn dużo ale po swojemu. Byłam w szoku jak fajnie sobie radził i w ogóle. Chociaż sytuacja bardzo mnie stresowala tak ze spać nie mogłam, to teraz wiem ze niepotrzebnie się denerwowalam :-)
A macie tam logopede ?

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Agulla, no stress ☺Alan poszedl do przedszkola jak mial 2 lata I 4 miesiace, to byl bardzo dobry czas ☺poszedl jako dziecko niemowiace, po czasie zalapywal, rownoczesnie po Polsku I Ang, teraz po ang mowi super! Z tego co mi sie wydaje Julia idzie tym nowym trybem do pre school tak? nie ma tam zadnych drzemek, to sa normalne zajecia -nauka przez zabawe.dawaj jej jakies przekaski w lunch box , bo jest czas na jedzonko, w wiekszosci placowek nie moga to byc slodycze I nic z czekolada!!!!bèdzie dobrze ☺

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Agata, Adas poszedl do przedszkola jak mial dwa lata, mowil dobrze po polsku, ale mozna powiedziec, ze nic po norwesku, poszlo jak z platka, teraz podobno lepiej sobie radzi z norweskim niz niektore norweskie dzieci w jego wieku, do mnie po norwesku nie mowi. Lenka poszla jak miala 13 miesiecy, tez bez 'jezyka', cos tam zaczynala mowic, ale to typowe poczatki - kilka slow, tez poszlo super, teraz potrafi juz skladac 3-4 wyrazowe zdania w obu jezykach. Pomimo tego, ze w przedszkolu spedzaja 8 godzin, w sumie wieksza czesc dnia, bo odbieram ich o 15, a okolo 19 juz spia, wiekszosc czasu maja jednak kontakt z norweskim niz z polskim, to Lenka do pan w przedszkolu czesto mowi po polsku, do nas po norwesku nigdy - czyli jest dobrze :) troche gorzej, ze przez to ze razem sa w przedszkolu i tam rozmawiaja ze soba po norwesku, to w domu tez im sie zdarza, no ale mam nadzieje, ze jakos sie jakos da wyprostowac.

Zabawnie bylo na poczatku. Tu uzywaja bardzo czesto koncowki en do rzeczownikow, wynika to z odmiany przez przypadki i Adas kiedy zaczynal swoja przygode z norweskim mowil do pan np. Plecaken min, skarpetken min, itd... ;)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
Tego ze po ang nie mowi to mnie nic nie martwi ;tylko chodzi mi tu o to ze po pl po swojemu.Wolala bym aby umiala powiedziec ze ktos na nia krzyczal itp.No nic,boje sie o nia jak kazda matka.

Daria tak,Ona przez 2 lata bedzie chodzic do przedszkola ja te 3h.Wczesniej mozna bylo tylko na rok.
I fajnie ze slodyczy nie mozna:).

A ogolnie to wodze ze Julia latwiej lapie mowe po ang niz po polsku ... kolory ucze Ja po pol i od razu ang i powtarza po ang tylko.
Tak samo mowila mama,a od paru dni mummy ...

Dzis podszedl czarny chlopczyk i moj maz mowi "fajna dzidzia" a ona "tak,black".
Ona uwielbia kolory ,lubi pokazywac i co chwile sie pyta jaki to kolor pomimo tego ze dobrze wie.

Przedszkole bedzie od 9 do 12.I szczerze nie wiem jak to ogarne ... Mam 2km do przedszkola!Maz po nocce (wraca kolo 4-5 nad ranem wiec nie bede go budzic),jak ogarne to z Amelka i Julka.Aby wyjsc z domu to zawsze soe spozniam.Trudno mi sie z nimi wyrobic.Mam podstawke do wozka w razie czego.
Mieszkam na koncu miasteczka i tu jedynie socjalne jakies 10min drogi na pieszo.

Mam nadzieke ze obedzie sie bez placzu... jak zapisywalismy Ja to byl ryk bo chciala zostac.Bardzo ciagnie do dzieci.Tyle ze placzka z Niej straszna.Ktos popchnie przez przypadek to juz taki placz ze cale osiedle uslyszy...jak to zmienic?Nie chce aby byla taka "ofiara" w przedszkolu.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Kochana myślę że jak Julci będzie coś sie działo w przedszkolu złego to to zauważysz.
Na pewno zachowanie się jej zmieni.