No to my mamy teraz przerwę ze względu na zapalenie ucha, ale po powrocie lecę na dyżur

Nie nazwałabym tego nadgorliwością - z dziecka, które jadło śniadanie, zupę, drugie danie, podwieczorek i kolację CO DZIEŃ zrobił mi się taki niejadek, że chętnie je tylko śniadanie... Z resztą posiłków jest rzeźnia, lub ich nie je wcale. Ja wiem, że stres itp, ale skoro jest tak ważne, co dzieci jedzą w przedszkolu, to według mnie ważne jest też, czy jedzą... I mi nie chodzi o spowiedź z każdego posiłku, ale obiad, główny posiłek.
Justyś, akurat kojarzę, że Twój ładnie je od początku przedszkola, ale nie wierzę, że byłoby Ci obojętne, czy jadł coś w przedszkolu, czy nie jadł nic i dostanie dopiero kolację...
Madziatko, czwartku bym się czepiła, gdzie są warzywa...
U nas tak:
Pon.
Śniadanie I: bułka ze szpinakiem z masłem, twarożek, papryka czerwona, żółta, kakao z mlekiem 250ml
Drugie śniadanie: serek danio 1szt ,140g , jabłko 1szt . 120g,
Zupa: kapuśniak z kiszonej kapusty 350ml,pieczywo
II danie: bitki schabowe duszone, 60g, kasza jęczmienna z zieleniną 120g, surówka z marchwi , cytryny , brzoskwinie 90g,
kompot czarna porzeczka 200ml
Wt.
śniadanie I: chleb żytni ,razowy ,z masłem ,ser żółty, gouda, krakowska sucha 30g, pomidor, papryka czerwona, żółta, sałata , ogórek ,miód,
kawa zbozowa z mlekiem 250ml
Drugie śniadanie: actimel truskawkowy 1szt . 100g, arbuz 270g
Zupa: krupnik 350ml ,pieczywo
II danie: pulpety rybne 60g po grecku, duszone warzywa 90g, ziemniaki z zieloną natką 120g, kompot z jabłek z cynamonem 200ml
Śr.
śniadanie I: chleb razowy ze słonecznikiem z masłem , pasta z jajka, kiełbaski drobiowe ,ogórek, papryka czerwona,żółta, sałata, płatki jaglane z mlekiem 300ml
Drugie śniadanie: śliwka 1szt, sok z jabłek 100% ,200ml , (z gospodarstwa sadowniczego)
Zupa: kalafiorowa 350ml, pieczywo żytnie
II danie: spagettii (makaron pełnoziarnisty )z mięsem drobiowym z warzywami 170g, kompot wieloowocowy 200ml
Czw.
śniadanie I: chleb żytni z masłem pasta z łososia 30g wedzonego na cieplo z cebulką i ogórkiem kiszonym, sałata roszponka
kawa zbożowa z mlekiem 250ml
Drugie śniadanie: owoce :malina 20g, gruszka 1/2, 100g, banan 1/2,100g
Zupa: barszcz ukraiński z zielonym koperkiem 350ml ,pieczywo
II danie: kotlet z indyka z sezamem serem i zielona natką 60g, ziemniaki purre 120g, surówka : kapusta pekińska z marchewką, kukurydzą , słonecznik, siemię lniane ,rodzynki , natka, oliwa z oliwek 90g
kompot z owoców mieszanych 200ml
Pt.
śniadanie I: chleb ziarnisty z masłem, pasztet swojski z mięsa mieszanego (drobiowo/wieprzowe )30g z marchewka gotowaną, papryka kolorowa ,sałata roszponka, pomidor, ogórek, herbatka z cytryną i imbirem 200ml
Drugie śniadanie: borówka amerykańska 50g, kiwi 75g, jogurt naturalny 160g, 1szt
Zupa: zupa z cieciorki z warzywami 350ml , pieczywo żytnie
II danie: pierogi leniwe ze szpinakiem z twarogiem z masełkiem 160g, surówka z marchwi , kapusty, ogórek kiszony , cebulka oliwa z oliwek 90g, kompot z jabłek z cynamonem 200ml
Może danonka czy actimela,albo kiełbasek bym się czepiła, ale Adi tego nie zje i tak. Reszta jak dla mnie bardzo dobrze, menu podobne do naszego domowego. Kompoty panie same robią, miód, pasztety itp z gospodarstw, przedszkole nawiązało współpracę, więc jajka, soki eko itp są z pewnego źródła.