Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 647695 razy)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3540 dnia: 18 Stycznia 2015, 20:48 »
Właśnie cos Ci się pomieszalo ,to dotyczy niepublicznych
Przejrzalam regulaminy publicznych przedszkoli i we wszystkich jest napisane , ze żywienie jest pelnoplatne przez rodziców.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3541 dnia: 18 Stycznia 2015, 20:53 »
Hmmm no wgłębiać się nie będę, nie jestem pewna, ale jakiś czas temu czytałam właśnie, że w publicznych jest największa dotacja, potem w niepublicznych,a  prywatnych jest lub nie, w zależności od wielu czynników. Zastanawiałam się nad otarciem przedszkola, więc zgłębiałam temat, ale możliwe, że teraz to inaczej wygląda, państwo namawia do zakładania rodzin, ale jak już pomagać to umywa ręce, więc całkiem możliwe, że i to znieśli ;/

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3542 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:03 »
Praktyki mialam w przedszkolu w 2011 r i już wtedy żadnego dofinansowania do żywienia w publicznym przedszkolu nie było.

Doksik - przeczytaj to co zacytowałaś, ewidentnie napisane jest "niepublicznych"
skoro chciałas otworzyć przedszkole to zapewne nie państwowe  :P  8)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3543 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:06 »
Tak, ale porownywalam z państwowymi ;-) no nic,  może to. Tylko u nas tak było? Ale jestem prawie pewna :-) no, nieważne ;-) grunt,  że teraz tak nie ma a o to chodziło.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3544 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:45 »
Powinni stosować Zamienniki? Mi się proponuje bym moje dziecko nie jadło czegoś, lub B ym przynosiła zamienniki :/

Nikola Nie ma dokumentu potwierdzajscrgo alergie ale widzę po czym mniej więcej ja wysypuje. Teraz bidulka ma taki jakby liszaj na buzi :(

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #3545 dnia: 18 Stycznia 2015, 22:44 »
powinni, ale jesli faktycznie masz zaświadczenie od alergologa - Wy nie jesteście pod opieką takiej poradni? Bo z tego, co pamiętam, to chyba konkretnie w testach Wam nie wyszło, ale jeśli w praktyce konkretne grupy produktów powodują reakcje na skórze, to lekarz powinna to wziąść pod uwage i wypisać.....

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3546 dnia: 18 Stycznia 2015, 22:50 »
Testy niczego nie wykazały. Miał u być powtórzone jak Nikola będzie starsza, ale przez en czas ustalilam czego unikać.

Nie pozostaje mi nic innego jak przynosić zamienniki i mieć nadzieję że to załatwi sprawę

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #3547 dnia: 19 Stycznia 2015, 07:40 »
U nas tez stawka tak jak wszędzie czyli w granicach 5 zł a powiem wam, że Panie kucharki starają się bardzo. Wszytsko domowe, jak najlepsze, jak pasztet to z mięsa, ktore sami zmielaą i przygotuja, domowe ciasto, po prostu pyszności. I wiem to naprawdę z pierwszej reki  ;) Jak dla mnie chciec to móc. Wiem, że Pani dyrektor negocjuje ceny z dostawcami i dba o jakośc wyżywnia. Po prostu chęci i praca  a dzięki temu dzieci moga jeść smaczne i pozywne posiłki.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3548 dnia: 19 Stycznia 2015, 08:41 »
eovina dokładnie, tak jak piszesz - bo każdą pracę można robić na zasadzie "na odwal się" albo się postarać - ja nie twierdze, ze u nas w ramach tej stawki są super zdrowe rzeczy, ale jadłospis wydaje mi się sensowny i  najlepszym przykładem jest mój syn, który przed przedszkolem jadł bardzo wybiórczo, a w przedszkolu jako pierwszy zaczął zjadać nawet wszystkie owoce i warzywa  ;D
Marta jeśli zasadniczo jedzenie przedszkole szkodzi Nikoli, to może tak ustawić jej pobyt w przedszkolu, zeby chociaz śniadanie jadła w domu ?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3549 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:49 »
Monika pewnie że można :) śniadania je w domu a później w przedszkolu :mdleje:   ;D w tym tyg. twaróg, serdelki drobiowe, polędwica sopocka, i coś tam jeszcze już nawet nie pamiętam. Kupiłam już dziś wszystkie zamienniki i teraz będę donosić ::)

Ciekawe czy mi obniżą stawkę żywieniową  ??? :hahaha:

Powien wam że ogólnie przedszkole jest fajne, pani dyrektor świetna, ale Pani intendentka mimo że miła i niby obeznana to jakoś nie stara się w sprawach tego żywienia dzieci :( najłatwiej to jest powiedzieć że ma się mało pieniędzy a dzieci czegoś tam nie chcą jeść

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3550 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:01 »
Dzieci wielu rzeczy po prostu nie znają.

Moja Zuza uwielbia owsiankę czy jaglankę na śniadanie. W przedszkolu nie ma takich śniadań. A płatki owsiane np. z bananem chyba taniej by wyszły niż bułka z szynką i coś tam jeszcze.
Nie wspominając, że po takim śniadanku to dziecko jest syte kika godzin. Zu koło 12 zaczyna sie robić głodna na owoca. A je sniadanie ok. 8.
Ale się nie dziwie, że nie robią "takich cudów" bo jak ostatnio bratanica zapytała "co to jest owsianka" ??? to pewno 90% dzieciaków też by zapytało.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3551 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:08 »
Dużo dzieci (które znam) na hasło "owsianka" mówi bleee.
Syn je codziennie przed przedszkolem. Nauczył się dzięki bajce "Przygody Adasia i Tosi" ;D
W przedszkolu też ma owsiankę na śniadanie 1-2x w tygodniu, ale z owocami suszonymi a to już mu tak bardzo nie wchodzi - woli na wodzie z miodem.
Nasze menu bardzo nam się podoba, płacimy 12pln (przedszkole prywatne).

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3552 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:17 »
U nas jaglanka z suszonymi owocami, albo z jabłkami, albo na soku z pomarańczy, ewentualnie placki z jabłkami - to najczęstsze wersje śniadaniowe w domu  ::) W przedszkolu - kanapki ::)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3553 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:37 »
u nas menu bardzo zróżnicowane, konserw jeszcze nie spotkałam. Nutella pojawia się raz na dwa tygodnie.
Ale brat w przedszkolu syna zrobił awanturę o paprykarz szczeciński powołując się na jakieś wytyczne ( nie mam pojęcia jakie) że dzieciom się nie podaje produktów z puszek i zniknęło z menu. Te panie intendentki często nie mają pojęcia o zbilansowanej diecie. Aha z racji że brat ma ferme kur zielononóżek przyniósł dla dzieci z przedszkola 60 jaj, po 2 tygodniach pyta czy już donieść  kolejne, na co pani, że nie nie trzeba, bo one nie mają co z tym zrobić.....rozumiecie, kucharki nei wiedzą co z jajek zrobić, na kilka propozycji panie stwierdziły że nie wszystkie jedzą jajka. Nawet za darmo im się nie chce....

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3554 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:49 »
u mnie też menu nawet niczego sobie. Dzieci nie narzekają, jedynie co nie za bardzo chcą jeść to pastę rybną.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3555 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:53 »
po 2 tygodniach pyta czy już donieść  kolejne, na co pani, że nie nie trzeba, bo one nie mają co z tym zrobić.....rozumiecie, kucharki nei wiedzą co z jajek zrobić
Słabo. Ile zdrowych przekąsek/deserów można zrobić! Kluseczki do rosołku, placuszki... Chciałabym co jakiś czas 60 jaj dostać za free ;)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3556 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:00 »
no dokładnie. Panie wolały dzieciom dawać codziennie nutelle, bo szybciej...

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #3557 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:23 »
nutelą szybciej, albo kanapka z pasztetową
w zasadzie nie mam nic do pasztetowej, bo sama czasem lubie, ale często trafiam u Madzi na takie kanapki

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3558 dnia: 19 Stycznia 2015, 16:00 »
u nas się tylko pasztet pojawia, raz widziałam paprykarz ale pisało własnej roboty. Obiady mają moim zdaniem bardzo fajne i różnorodne. pierogi czy nalesniki są raz w tygodniu. Dużo kompotów, herbaty różne i zwykłe ale też czarna porzeczka, czy dzika róża, a to z miodem np. Pojawiają się i parówki, pizzerki czy hot togi ale wszystko w ilościach takich rozsądnych a nie np parówka codziennie.

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #3559 dnia: 19 Stycznia 2015, 20:11 »
Poniedziałek, 12.01.2015
I Śniadanie    Kawa inka na mleku, Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska sucha,
Pomidor, szczypior
II Śniadanie    Winogrona, herbata owocowa
Obiad    Żurek z białą kiełbaską, Makaron ze szpinakiem i śmietaną, Kompot
Podwieczorek    Pieczywo z masłem, polędwica,Napój,
Jabłko dla każdego dziecka
Wtorek, 13.01.2015
I Śniadanie    Kasza manna na mleku, Bułka z masłem, ser żółty królewski,
II Śniadanie    Galaretka owocowa
Obiad    Ziemniaczana z natką pietruszki, Pulpety w sosie własnym, Kasza wiejska,
Surówka z czerwonej kapusty z cebulką ,Kompot
Podwieczorek    Ciasto jogurtowe z owocami, Napój,
JABŁKO DLA KAŻDEGO DZIECKA
Środa, 14.01.2015
I Śniadanie    Pieczywo razowe z masłem, wędlina, sałata, Herbata z cytryną
II Śniadanie    Sezamki,herbata z lipy
Obiad    Bulion z zacierką i natką pietruszki, Kotlet z piersi kurczaka, Ziemniaki z koperkiem, Mizeria ze śmietaną, Kompot
Podwieczorek    Jogurt actimell,
Czwartek, 15.01.2015
I Śniadanie    Płatki kukurydziane na mleku, Rogal z masłem,
II Śniadanie    Mandarynki,herbata rumiankowa
Obiad    Ryżowa z natką pietruszki, Gulasz cielęcy w sosie, Ziemniaki z koperkiem,
Surówka z kiszonych ogórków, marchwi, kukurydzy, papryki z cebulką i oliwką,
Kompot
Podwieczorek    Pieczywo mieszane z masłem, wędlina,
Napój,
Piątek, 16.01.2015
I Śniadanie    Twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, Pomidor, Pieczywo mieszane z masłem,
Kakao na mleku
II Śniadanie    Soczek jednodniowy
Obiad    Krupnik z zieleniną, Gołąbki w sosie pomidorowym, Ziemniaki z koperkiem,
Kompot
Podwieczorek    Muffinki waniliowe, Napój,
JABŁKO DLA KAŻDEGO DZIECKA,
Poniedziałek, 19.01.2015
I Śniadanie    Pieczywo mieszane z masłem, jajko, Pomidor, szczypior, Kakao na mleku,
II Śniadanie    Banany, herbata owocowa
Obiad    Barszcz czerwony ze śmietaną, Naleśniki z twarożkiem polane śmietaną
z jogurtem, Kompot
Podwieczorek    Pieczywo z masłem, wędlina,Napój,
Wtorek, 20.01.2015
I Śniadanie    Płatki owsiane na mleku, Bułka z masłem, serki almette różne smaki, rzodkiewka,
II Śniadanie    Sałatka owocowa (banany, mandarynki, ananasy, brzoskwinie)
Obiad    Fasolowa na wędzonce, Schab  w sosie, Ziemniaki z koperkiem,
Sałata lodowa z sosem winegre, Kompot
Podwieczorek    Rogaliki drożdżowe, herbata z melisy,
Środa, 21.01.2015
I Śniadanie    Pasta z tuńczyka, jajek, sera żółtego, ze szczypiorkiem, Papryka czerwona,
Bawarka na mleku,
II Śniadanie    Kiwi, herbata owocowa
Obiad    Brokułowa ze śmietaną, Pieczone pałeczki drobiowe, Ziemniaki z koperkiem,
Surówka z pomidorów, sałaty, rzodkiewki z cebulką i oliwką, Kompot
Podwieczorek    Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, Herbata owocowa,
Czwartek, 22.01.2015
I Śniadanie    Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, Herbata z cytryną,
II Śniadanie    Ciasteczka wielozbożowe, Mleko
Obiad    Koperkowa ze śmietaną,
Kolorowy kociołek warzywny (filet z piersi, marchew, warzywa, papryka czerwona, groszek, fasolka szparagowa, Ryż na sypko, Kompot
Podwieczorek    Paluchy maślane z masłem, Napój,
Piątek, 23.01.2015
I Śniadanie    Pasta z jaj ze szczypiorkiem, pomidor, Pieczywo mieszane z masłem,
Herbata z sokiem
II Śniadanie    Jogurt actimell
Obiad    Jarzynowa ze śmietaną,
Spagetti z mięsem,sosem pomidorowym posypane żółtym serem, Kompot
Podwieczorek    Babka cytrynowa, Herbata,

Chyba nie jest tak zle

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3560 dnia: 19 Stycznia 2015, 20:32 »
Moje dziecko śniadań by  nie mogło jeść :) za dużo nabiału

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
dla zainteresowanych - wczoraj  na zebraniu u syna dowiedziałam się przy okazji, ze elektroniczna rekrutacja do szkół i przedszkoli rusza od 2 marca (chodzi oczywiście o Szczecin)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
U nas tez w marcu ;) ale jeszcze nie wiem którego dokładnie ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
I u nas tez w marcu  ;)

Offline Lovisa

• maniak
Moja mlodsza zaczyna przedszkole we wrzesniu :) Ale ten czas leci.... :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
elektroniczna rekrutacja do szkół i przedszkoli rusza od 2 marca (chodzi oczywiście o Szczecin)

dzięki za info...
jak sobie przypomnę, że w tamtym roku przegapiłam rekrutację Ewki do szkoły  ::) ::) ::)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
liliann przecież szkołe to miałaś wybraną już ze dwa lata wcześniej :P
ale fakt, przecież w tym roku już Tymek debiutuje jako przedszolak...matko, jak ten czas leci ::)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Juz 2 marca...u mnie do szkoły najstarszy,środkową do przedszkola... Rozwazam PP20 miska..podpowiesz cos o tym przedszkolu?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
już trochę o nim pisałam, nie wiem, co konkretnie Cię interesuje :) bardzo fajna i kreatywna kadra pedagogiczna, prężnie działająca Pani Dyrektor w porozumieniu z radą rodziców, duży, zagospodarowany ogród dla zabaw dla dzieci (zależnie od warunków pogodowych wychodza min raz dziennie), pewnie niedługo będzie dzień otwarty - wtedy możesz przyjść, zadać wszelkie nurtujące pytania, Pani Dyrektor oprowadza po budynku...choć nie będę ukrywać, że ze względu na lokalizację i  dobrą opinie jest to jedno z bardziej obleganych szczecińskich przedszkoli :) ja mam spory dylemat, bo najchetniej zostawiłabym tam jeszcze córkę, ale ta za bratem wyrywa się do zerówki w szkole :drapanie:

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Najbardziej interesuje mnie jakie są panie,jakie menu, ewent. Zajęcia dodatkowe. Pracuje blisko i rozważam to lub znana mi 10.. A córkę został w przedszkolu :)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"