Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 527114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #2010 dnia: 26 Maja 2013, 20:08 »
tylko dziecko bedzie do 1,5 roczku, wiec moze byc 6 tygodniowe i moze byc 1,5 roczne :) wiec nie ma sensu chyba niczego kupowac, jedynie chyba lozeczko kupie wczesniej (wybralam takie do przerobienia na lozko) wlasnie myslalam o kolderce, poscieli, kocyku) nie wiem co jeszcze bedzie uniwersalne w takim rozstawie wiekowym?
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2011 dnia: 26 Maja 2013, 20:44 »
Aniu to pewnie wiesz ile łóżeczko ma cm?Czy 120x60 czy 140x70.
Na all jest dużo kompletow pościeli z kolderka i podusia.Wystarczy wpisać wielkość w cm i wybierać,a jest w czym :).

My za tydzien jedzieny zobaczyc lozeczka.
Jak juz bede pewna które wybiorą to zamawiam pościel na all i mąż mi przywiezie z kraju :).

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2012 dnia: 26 Maja 2013, 21:03 »
uniwersalne będą butelki tommee tippee ze smoczkiem  w X, bo pociągnie z tego i 6-cio miesięczniak i maluch 1,5 roku, te smoczki nazywają się vari flow. Dziecko decyduje ile mleka leci w zależności od siły ssania. Może któraś z dziewczyn napisze coś o avent i ich smoczkach bo ja mogę się wypowiedzieć tylko na temat tt.
Łóżeczko, kołderka kocyki jak najbardziej kupuj. I tak naprawdę z resztą musisz czekać ale ta reszta to będą właściwie ubrania dla dziecka.
Możesz jeszcze kupić podkłady do łóżeczka, ja kupowałam też w ikea ale może dziewczyny polecą jakieś inne. Możesz dokupić ewentualnie też śliniaki, choć moja ( 1 i 3m-ce) już tego dawno nie używa. Ewentualnie też możesz już kupić krzesełko do karmienia. Bo nawet jak przyjedzie maluch 6 tyg to krzesełko może poczekać a jak starszy to nie będziesz musiała kupować wszystkiego za jednym razem.
Duży rozstrzał wiekowy Wam podali, nawet nie wiadomo czy kupować wózek z gondolą czy już samą spacerówkę  ::)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2013 dnia: 26 Maja 2013, 21:09 »
Jak z wozkiem tak tez z fotelikiem.Wiec trzeba czekac na ten telofon.
Jedynie upatrzyc wozek ,upatrzyc fotelik I kupowac jak juz sie dowie Ike maluszek ma miesiacy :).

Offline anka332

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2014 dnia: 26 Maja 2013, 21:23 »
a jak to jest z dziecmi, jak jest przyzwyczajone do jedzenia z jakiejs butelki to pozniej ciezko go przestawic na inna?

no wlasnie fotelik mysle o maxi cosi, a wozek trzeba poczekac chociaz podoba mi sie kilka, ale z kupnem musze sie wstrzymac.

jejciu jestescie dla mnie skarbnica wiedzy, bo ja jestem zielona
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2015 dnia: 26 Maja 2013, 21:33 »
Aniu z fotelikiem tez chyba bys musiala poczejac bo dziecko kolo roczku jezdzil juz innym fotelikiem.

Offline anka332

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2016 dnia: 26 Maja 2013, 21:40 »
tak tak fotelika tez nie kupuje narazie tylko czekam :)
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2017 dnia: 26 Maja 2013, 21:45 »
Agulla nie wprowadzaj w błąd! Nie do roku a do 13kg (ale są też foteliki chyba tylko do 9kg) fotelik tyłem do kierunku jazdy. Moja mając 1 i 3 mce dalej w takim jeździ i jeździć będzie do póki nie osiągnie tych 13kg lub jej głowa nie będzie z niego wystawać. To nie jest żaden zakres 1 rok przy fotelikach. Wyznacznikiem są kilogramy lub wzrost dziecka.

Ania jesteś jak kobieta,która właśnie dowiedziała się o ciąży: wiem, że nic nie wiem ;D
Ja na początku siadłam i mówię do męża, że chyba się poryczę bo nie ogarniam tematu :mdleje: teraz to sama mam z tego ubaw ;D
Nie ma w ogóle żadnego problemu z przestawianiem na różne butelki (moja butlowa od urodzenia, nie karmiłam piersią nigdy, nawet jeden dzień) karmiłam ją tt na zmianę z dr brown's bo miała kolki, potem z powrotem wracałyśmy do tt i też było super. Ale znowu Cię uczulę, że co dziecko to każde inne. Więc może być "egzemplarz", który zażyczy sobie butelek określonej firmy ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2018 dnia: 26 Maja 2013, 21:49 »
co do rozmiaru pościeli to ja kupiłam 135X100 żeby była na dłużej ;)
a butelki...mojemu Małemu nie przeszkadza butelka, ważne żeby ze smoka leciało mleko ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2019 dnia: 26 Maja 2013, 22:02 »
Tak wiem ze chodzi tu o kg maluszka,ale znajomych dzieci najczęściej jeździli do roczku w takich fotelikach.
Każde dziecko jest inne :).
No,ale chodziło mi o to ze z gore okiem tez nie wiadomo który kupować skoro nie wie sie ile maluszek ma miesięcy.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2020 dnia: 26 Maja 2013, 22:11 »
To cieszę się bardzo, że jednak wiesz, że o kilogramy (lub wzrost) tu chodzi. W takim razie nie wprowadzaj nikogo w błąd pisząc o pierwszym roku życia dziecka jako wyznaczniku do zmiany fotelika.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2021 dnia: 26 Maja 2013, 22:14 »
Jeju ,przepraszam ...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2022 dnia: 27 Maja 2013, 08:15 »
Anka  to masz zagwostke z ta rozbieznoscia wieku ;)
ale fajnie ze zbierasz info.
ja chce kupic butle calma medeli. tylko czekam na promocje ;))

dziewczyny ja moje dziecko ma byc wrzesniowe to jaki zestaw ciuszkow musi miec na wyjscie ze szpitala. planowany termin polowa wrzesnia.. wiadomo moze byc zimniej lub cieplej...
dajcie prosze przyklady na obie ewentualnosci ;)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #2023 dnia: 27 Maja 2013, 08:40 »
Sylwia najlepiej jakiś jesienny kombinezon, nawet o rozmiar większy bo na początku to zupełnie nie przeszkadza, a starczy Ci do zimy. Czapa oczywiście no i to chyba wsio. Zależy jaka będzie pogoda, czasem wrzesień jest mega ciepły, więc wtedy wystarczy jakaś bluza, czapa i kocyk.

Aniu, ja kołderkę kupiłam na 120 cm, moim zdaniem i tak jest duża, pasuje do łóżeczka o tym rozmiarze, ale u nas używana jest jako "prześcieradło" ponieważ Mai nie podobało się spanie na twardym materacu. Zawinęłam pod spód materaca, więc jest i bezpiecznie i przytulnie ;) może się też przydać ochraniacz na szczebelki, jak dzidzia będzie malutka to sobie poczeka, przyda się prędzej czy później, chociaż równie dobrze można dokupić z kompletem pościeli. Zależy ile chcesz na to wydać, wg mnie nie było sensu kupować ferreti, bo za trzy razy mniej kupiłam pościel polskiej firmy na K. nie pamiętam, to było jakieś nazwisko. Kacperski może :P i jest fajna. Poducha tak czy inaczej pewnie będzie zbędna.
Butelka dla młodszego, ale dla półtoraroczniaka wg mnie wystarczy niekapek. Ja mam lovi z ustnikiem i lovi 360. Jeśli chodzi o butelki to używałam avent najpierw zwykłe smoki, potem trójprzepływowy, jak już ogarniała na tyle, żeby pić z niego mleko i kaszę na zmianę. Ale ten pomysł z butelkami tt wydaje się fajny :) nie wiadomo czy takie 1,5 roczne dziecko nadal nie używa butli, można kupić jedną i jak już się zaklimatyzuje i oswoi z nowym miejscem stopniowo zmieniać na niekapek.
kocyki: na pewno przydadzą się conajmniej trzy, bo się brudzą i kurzą, no i osobno do łóżeczka i do wózka. Skoro zbliża się lato to na pewno wybrałabym przynajmniej jeden kocyk z czystej bawełny, jeden jakiś ciut cieplejszy z polarku (nie wiem jak u Was, ale u nas wczoraj było z 10 st :P), mikrofibra jest kudłata i wkurzało mnie to, że te kłaki wszędzie fruwały i nie raz małej weszły do oczka.
Sądzę, że niezależnie od wieku przydadzą się flanelowe pieluszki, dosłownie ze trzy sztuki, są fajne latem żeby położyć w wózku, zwykle te materiały są sztuczne i dziecko bardzo się poci. również do przykrycia zamiast kocyka jeśli jest upał. Poza tym są fajne do przytulania :)
Apteczka: krem z filtrem ;) witamina d, jakiś ibum czy nurofen, trzeba spr czy mają przedziały wiekowe, ale wydaje mi się, że jest jeden dla wszystkich, nie pamiętam tylko od którego mca. przyda się prędzej czy później. może czopki z paracetamolu, u nas nie zdały egzaminu, powodowały natychmiastowe wypróżnienie, żel na ząbkowanie. dla młodszego bobotic na kolkę.
Z zabawek to jakaś grzechotka, moja czasem do tej pory lubi sobie pogrzechotać :) i jakaś przytulanka by się przydała jako przyjaciel w nowym miejscu. Na pewno dostaniecie też jakieś prezenty.
Tyle mi na razie przychodzi do głowy, resztę już pisały dziewczyny.

Powodzenia :) daj koniecznie znać jak poszły zakupy i jak już będziecie mieć maluszka w domu :D

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #2024 dnia: 27 Maja 2013, 08:50 »
To cieszę się bardzo, że jednak wiesz, że o kilogramy (lub wzrost) tu chodzi. W takim razie nie wprowadzaj nikogo w błąd pisząc o pierwszym roku życia dziecka jako wyznaczniku do zmiany fotelika.

Stanę w obronie Agulli. Moje dziecko ok. roku - półtora (nie pamiętam dokładnie kiedy) przesiadło się do większego fotelika. Dla komfortu jazdy. Bo dziecko + kombinezon = mało miejsca. Poza tym, jakbym "dostała"  roczne dziecko, to od razu kupiłabym większy fotelik. Po co wydawać kasę na tzw. nosidełko, jak za chwilę będzie potrzebna zmiana.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #2025 dnia: 27 Maja 2013, 09:17 »
Zgodzę się z koleżanką powyżej, Maja przesiadła się do większego fotelika w swoje pierwsze urodziny z tego samego powodu. Już się buntowała jak miała jechać ściśnięta jak sardynka w kombinezonie. Teoretycznie nie powinno się wozić dziecka w zimowym ubraniu, ale nee oszukujmy się, kto wsadza dziecko do zimnego samochodu w trzaskający mróz... Nie mniej jednak prawdą jest, że powinno się patrzeć na parametry wzrostowo-wagowe ;) w przypadku Ani poczekałabym z kupnem aż będzie wiadomość co do wieku dziecka, bo jeśli się okaże ze to małe niemowle to wiekszy fotel stałby długo nieużywany a kasa wydana. z kolei może być jak napisała japcio i trzeba jakoś dziecko do domu przywieźć, może ktoś by po prostu pożyczył Wam nosidełko? Niezła zagadka z tym fotelikiem :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2026 dnia: 27 Maja 2013, 16:04 »
najlepiej poczekac az beddzie wiadomo w jakim wieku jest dzieciatko. fotelik i wozek malo nie kosztuja wiec szkoda by bylo wydac kase na darmo. :)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #2027 dnia: 27 Maja 2013, 16:14 »
Agulla laktator na pewno kupiłabym przed porodem, mi przydał się od razu, mąż na szybko pożyczał od siostry.
My Dominika przenieśliśmy do większego fotelika jak miał jakoś 10 miesięcy, bo wystawało mu już wszystko :P
Co do pościeli nie pomogę, bo używamy śpiworka...

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #2028 dnia: 27 Maja 2013, 16:25 »

moje dziecko jeździło w pierwszym foteliku jakoś do 7 miesiąca życia... także teoria, że pierwszy fotelik ZAZWYCZAJ do roku jest prawdziwa. Dzieci mojej siostry, moich przyjaciół i wielu znajomych też jeździły do ok 7-8 miesiąca...
także nie wiem kto kogo w błąd próbuje wprowadzić...

Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #2029 dnia: 27 Maja 2013, 16:43 »
anka332 może jeszcze okrycie kąpielowe, szampon, płyn do kąpieli. Pieluchy tetrowe też używaliśmy w tym okresie, krem na odparzenia.
Ja bym powiedziała, że jesteś w trudniejszej sytuacji niż kobieta która dowiaduje się o ciąży- ona wie że będzie mieć noworodka, a Wy  będziecie mieć maluszka, który będzie miał już swoje jakieś przyzwyczajenia. Powodzenia!

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2030 dnia: 27 Maja 2013, 18:31 »
dziewczyny uzywajace spiworkow dla dzieciaczkow jakie polecacie?
nasz maluch do tej pory spi pod kocykiem ale strasznie sie rozkopuje i juz nie raz znalazlam go odkrytego, wiec chce kupic spiworek tylko nie wiem jaki bylby odpowiedni...
niby dla maluchow sa takie rodzaje:
http://allegro.pl/sterntaler-spiworek-letni-zebra-zimba-2013-110cm-i3213275772.html
ale ja sie zastanawialam nad takim spiworkiem, poczatkowo bez poduchy oczywiscie i na dluzej wystarczy, a przede wszystkiem nie rozbudze malego zeby go przykryc gdy odkladam go do lozeczka juz spiacego...
http://allegro.pl/spiworek-spiworki-z-aplikacja-spiwor-poduszka-i3270582853.html
a moze macie jakies lepsze rozwiazanie dla niepokojnie spiacych dzieci hmm...?

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #2031 dnia: 27 Maja 2013, 19:03 »
choćbym nie wiem jak się uparła nie wcisnęłabym mojego roczniaka do pierwszego fotelika, mimo iż był do 13 kg (a miał wtedy 12kg), znam jedną dziewczynkę która mając rok waży jakieś 9 kg jak nie 8kg...i jest naprawdę malutka, ale szczerze to jest wyjątek. mój ważąc 8-9 kg był na tyle duży że się odpychał nogami, wyginał do przodu więc jazda pomijając komfort była niebezpieczna (wole nie wiedzieć co by się stało z jego nogami przy gwałtownym hamowaniu). Szymon ma już ponad 2 lata, łóżko w 180 cm długości a przykrywam go kołderką tą na 120 cm.... Ja bym kupiła łóżeczko to większe z możliwością zdjęcia barierki i ten więskzy komplet pościeli, plus kocyki jak dziewczyny piszą, kilka sztuk tetry i flaneli, nam do dziś się przydają. U lekarza długo kazali kłaść dziecko na swojej tetrze, nawet już jak miał rok skończony. Jakąś przytulankę, o tym z jakiej butli pije pewnie wam powiedzą. Ale avent wszędzie rozdaje butelki :P więc pewnie takie mają w placówkach gdzie te dzieciaczki najpierw przebywają. No i zestaw do kąpieli, myślę że nivea jest dość uniwersalny lub hipp, bez względu na wiek dziecka.

Offline anka332

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2032 dnia: 27 Maja 2013, 19:12 »
bardzo bardzo wam dziewczyny dziekuje :)  prosze o wiecej. juz sobie wszystko zapisuje i bede wybierala powulutku.

Ania jesteś jak kobieta,która właśnie dowiedziała się o ciąży: wiem, że nic nie wiem - to wlasnie okresla mnie, tylko ze ja moge miec malutko czasu jak juz dowiem sie czegos o moim dziecku to moge szybko "rodzic" :P i moge miec czas tylko nacisnac kup teraz :P i dostac przesylke kurierem :)
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2033 dnia: 27 Maja 2013, 19:19 »
Anka a wiesz ile w twoich postach jest  uczuc? i jaka czuc milosc.... na odleglosc :)))
zaba a w rozek juz maluszek twij nie wchodzi? pytam bo ja sie nie znm ile dzieciatko mierzy itp jak ma dwa miesiace a wlasnie rozki sa taniutkie... albo kocykirm owijaj tak jsk w rozek..
ja mam tskie trzy spiworki jakten pierwszy co wkleilas ale nie wiem czy vede korzystac. wyjdzie w praniu ;))

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #2034 dnia: 27 Maja 2013, 20:18 »
Sylwia ma racje i te uczucia się udzielają :) trzymamy kciuki

Co do śpiworka, ja mam taki jak ten pierwszy, nie jakiejś super firmy, wg mnie każdy jest dobry, byleby na lato był cienki i rozpinał się albo na całej długości z przodu ( tu ważne żeby pod szyją miał zakrywany zamek), albo z boku od pachy do pachy - taki trudniej odpiąć większemu dziecku ;) ja mam lupilu z lidla i jestem zadowolona, tylko, że na lato już niestety za gruby. A pierwszy śpiworek kupiłam od naszej forumki, nawet nie wiem co to była za firma. Grunt, żeby był bawełniany ;)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #2035 dnia: 27 Maja 2013, 21:20 »
Żabko ja używam śpiworka :) Ten drugi który wkleiłaś u nas nie zdałby egzaminu bo... Nasze dziecko wyszłoby górą :P Powaga. My mu kołdrę albo koc wciskaliśmy między szczebelki i to zawsze było nienaruszone, wychodził górą :P
Mamy śpiworek z Ikea. Fajna cena i jakośc, polecam! Używamy do teraz(Domino ma roczek) i myślę, żeby kupić mu teraz jakiś na lato cieńszy :)

Co do fotelików... Mój roczny synek ma 10,5 kg :P A jak przenieśliśmy go do drugiego fotelika, ważył niecałe 9 kg... Nie wyobrażam sobie go zmieścić w tym nosidełku :P

Aniu, na pewno nie zaszkodzi Ci kupić rzeczy kosmetyczne typu myjka, nożyczki do obcinania paznokci, grzebyk czy szczotkę do włosów. Na pewno pieluchy tetrowe i parę flanelowych. Coś do nosa, gruszkę bądź aspirator. Patyczki bezpieczne do uszu, płatki kosmetyczne, hm. Zestaw łyżeczki i jakiejś miseczki itp może? Jak mi coś jeszcze wpadnie do głowy to napiszę :) O! Książkę z bajkami hehe ;)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2036 dnia: 27 Maja 2013, 22:34 »
Ja dla mojej coreczki kupilam dwa spiworki (tzn Julci babcia i ciocia kupiły) takie w stylu tego pierwszego :).
Tylko ze u nas są o wiele tańsze koło 10e.
Ale juz dla dziecka które wstaje to bym nie kupowała bo wiadomo może cos sie stać.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2037 dnia: 27 Maja 2013, 23:03 »
dzieki wielkie ;) kupimy pewnie cos w stylu pierwszego tylko w bardziej rozsadnej cenie, ten wrzucilam tylko by rodzaj pokazac :P...choc ten drugi bardzo mi sie podoba i pewnie na zime sie skusze ;D...

tak na marginesie to musze sie podzielic z Wami moim ostatnim hitem ;D mamy od kilku dni hustawke dla niemowlat i to dla mnie i malucha jest strzal w dziesiatke! kazdy wie, ze czasem - u nas nawet dosc czesto :P maluch marudzi, bo nie moze zasnac z nadmiaru bodzcow, a czasem nawet bez powodu i wsadzenie go w hustawke szybciutko uspokaja, czesto nawet mlody zasypia w niej ;D dla mnie super sprawa, bo mam czas na to by sie ogarnac co wczesniej bylo trudne, a jak szybciutko zrobie co trzeba to mam czas by sie w 100% poswiecic maluchowi nie myslac o 10niezrobionych rzeczach i probie uspienia go, by nadronbic zaleglosci - mam nadzieje, ze wyrazilam sie jasno :P...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2038 dnia: 27 Maja 2013, 23:08 »
Tez hustawke dla maluszka zakupilam :).
I mam nadzieje ze sie spisze :).
Mojej koleżanki dziecko od małego płakalo w hustawce i widać ze sie nie podobało :).
My mamy z graco.
Jest w kartonie i czeka do końca sierpnia aż malutka przyjdzie na świat :).

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2039 dnia: 27 Maja 2013, 23:19 »
wydaje mi sie, ze to tez zalezy od hustawki i upodoban dziecka...
u nas np niektore 'wolne' hustawki na pewno egzaminu by nie zdaly, nasz mlody lubi szybka zabawe na wysokosciach ;D...