Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 527012 razy)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #1920 dnia: 15 Marca 2013, 14:09 »
Dziewczyny, od kiedy zaczac wietrzyc materacyk?
ja od początku stycznia wietrzyłam w sumie co 2-3 dni po ok.godzinie...a urodziłam 17
czy tyle wystarczy albo czy za długo to nie wiem ;)

A mialas nowy? Mi w sumie chodzi o to czy juz rozpakowac z folii, bo on smierdzi niemilosiernie... Takim plastykiem. Tylko z drugiej strony jak rozpakuje juz teraz to mi sie zakurzy, hmmm
tak, nowiutki ze sklepu
a wietrzyłam go właśnie po to żeby się pozbyć "zapachu nowości" ;)
ale moje koleżanki w ogóle nie wietrzyły- sama pewnie też bym się bez tego obeszła gdyby nie to, ze mnie wszystko co nowe śmierdzi a to folią, a to czymś innym ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1921 dnia: 15 Marca 2013, 14:16 »
Dobra, to po weekendzie wyciagam. Teraz wietrze caly czas pokoik, bo mi zalatuje farba od malowania. Wietrze po pare godzin dziennie juz od dwoch tygodni. W sumie ja uwielbiam zapach nowosci, ten smrodek sztucznych tworzyw i gdybyto byl moj pokoj to by mi pasowalo spac na swiezym materacu w lozku zajezdzajacym farba  ;D itd. No ale to nie ja tam bede mieszkac :P

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #1922 dnia: 16 Marca 2013, 09:52 »
ja na to nie wpadłam żeby materac wywietrzyć :P

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1923 dnia: 16 Marca 2013, 09:59 »
MAteracyk mojej córci wietrzył się całe 3 dni na balkonie jak my byłyśmy w szpitalu :) Tyle, że było ciepło ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1924 dnia: 16 Marca 2013, 10:53 »
No u nas sniezy dzisiaj, wiec raczej nie bardzo, z reszta tu pogoda jest nieprzewidywalna, moze byc rownie dobrze tak samo jak teraz i w maju. Juz go wyciagnelam z folii i okienko otwarte

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #1925 dnia: 16 Marca 2013, 11:49 »
my specjalnie nie wietrzylismy, po prostu materacyk byl w lozeczku i czekal na lokatowa  ;) a czekal ok m-ca

co do butelek to my uzywamy TT i nic sie nie dzieje z napisami pomimo ciaglego mycia i wyparzania

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #1926 dnia: 16 Marca 2013, 17:56 »
po wietrzeniu, materacyk można też odkurzyć ;) przed założeniem prześcieradła
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1927 dnia: 16 Marca 2013, 18:11 »
Heh, ale ze mnie ciolek 8)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1928 dnia: 2 Kwietnia 2013, 17:58 »
Male pytanko co do poscieli, w czym spaly badz spia Wasze noworodki? Kupilam piekna posciel, jak marzenie, mam moskitiere, podusie, taka zupelnie plaska i kolderke, ochraniacz na szczebelki i duzo innych elementow, ale akurat te mnie nurtuja. Czytam w internecie i przyznam szczerze, ze chyba znienawidze internet zupelnie.

Pisza zeby nie korzystac z moskitiery, bo zabiera powietrze... Ja nie chce dziecka zaslaniac, ale podoba mi sie i juz.

Co z kolderka i podusia? Nie uzywac? Dlaczego niby kocyk jest lepszyniz kolderka?

A ochraniacz na szczebelki? Tez niby zabiera powietrze, jak to jest?

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1929 dnia: 2 Kwietnia 2013, 18:13 »
Moskitiery nie mialam, choc mi sie podoba. Dla mnie to zbiorowidko kurzu. Ochraniacz na szczebelki jest do dzis, ale bardziej dla ozdoby. Poduszke dalam dziecku po roczku, bo lepiej na plasko zeby noworodek lezal. Na poczatku spal w rozku, a potem pod kolderka.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1930 dnia: 2 Kwietnia 2013, 18:22 »
No i fajnie, dzieki wielkie za pomoc. I tak nienawidze internetu :P moskitiere chce prac. Poduszke najwyzej wykorzystam w wozku, bo ma sliczny haft ;D

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #1931 dnia: 2 Kwietnia 2013, 19:02 »
Moskitiera dla mnie zbędny gadżet, kolejna rzecz do prania i prasowania. Poduszeczkę, taką na płasko, dałam Młodemu jak miał około 4 miesiące i wtedy też kołderka przyszła. Młody śpi w śpiworku, na początku by kocyk, później kołderka. Ochraniacz na szczebelki mamy i chwalę sobie..

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1932 dnia: 2 Kwietnia 2013, 21:06 »
Moim zdaniem moskitiera to zbiorowisko kurzu :P Ciekawe Martuś po którym razie znudzi Ci się pranie i rozwiszanie ;)
Ochraniacze na szczebelki mam dwa i nie używam, bo zasłania mi dziecko, a ja wręcz uwielbiam na nią patrzeć :P
Jestem wielką przeciwniczką poduszek, nawet w wózku... Po co wykrzywiać dziecku kręgosłup :P Moim zdaniem nawet taka płaska nie pozostaje obojętna dla tak delikatnego ciałka.
Kołderki używamy dopiero od niecałego miesiąca, bo już dosyć miałam śpiworka  ::) Dla nowordka bym nie zaryzykowała. kocyk lepszy, bo nie jest taki "napuszony" jak kołderka, jest płaski, chyba ciężej go zarzucić na siebie  ???  ::)

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #1933 dnia: 2 Kwietnia 2013, 21:33 »
Moskitiera u Nas tez na NIE ;)
Ochraniacze mam dwa, teraz uzywam feretti, a drugi mam taki wysoki i dookola łozeczka taki 360cm, jak mloda bedzie wieksza, pamietam ze przy starszej wlasnie mi sie na pozniej przydał bo zasypiala i "latała" po całym łozeczku wkladajac nogi i rece miedzy szczebelki (nie mamy okraglych tylko prostokatne) i nie mogla wydostac, no i byl ryk ;)
Poduszki nie uzywałam do roku czasu i teraz tez nie zamierzam... :) u Nas na poczatku mała spala w spiworku, teraz pod kocykiem ew. koladerka.
W wozku nigdy nie mialam i nie mam zadnych poduszek. Kocyk wystarczal albo spiworek.

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #1934 dnia: 2 Kwietnia 2013, 21:43 »
Marta badz elastyczna ile matek tyle teorii, np. dla mnie wszelkie kocyki sa beee, grube to, dziecie sie poci, jedynie co dopuszczam to helseteppe. Wpisz sobie w wyszukiwarke. Przepuszcza powietrze, a do tego cieplutki jest.
Ochraniacze tak, bo mi Natalia nogi wsadzala w szczebelki i jeczala ze nie moze wyjac.
Kolderka od 0+, bo wlasnie lekka, fazy z zarzucaniem na siebie nie mialam i nie mam.
Moskitiery nie mialam, moze zalozylabym ja gdyby lozeczko stalo przy otwartym oknie.
Poduszke darowalam sobie.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1935 dnia: 3 Kwietnia 2013, 08:32 »
Ja mam baldachim w lozeczku, fajna sprawa, bo dziecku swiatlo nie razi a moj nie lubi jak za bardzo jasno jest. Posciel mam, uzywam tylko podusie, przykrywam kocykiem. Mam tez posciel do wozka. Ochraniacze tez mam. Wiadomo, ze kazdej mamie co innego oasuje i nie pasuje.  ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1936 dnia: 3 Kwietnia 2013, 08:42 »
Co pasuje matce to jedno a co jest zdrowe dla dziecka to drugie. Tak jak Ewcia napisała najzdrowiej dla malucha jak śpi na płasko więc poduszka zbędna. Co do baldachimu to mi się nie podobają ale zbieraniem kurzu bym się nie sugerowała na dobrą sprawę niemal wszystko kurz gromadzi. A do przykrycia kocyk.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #1937 dnia: 3 Kwietnia 2013, 09:23 »
my mamy baldachim ale jeszcze nie uzywany. mysle jednak ze latem sie przyda jak najbardziej. do spania mam kocyk i spiworek. kolderka czeka jak mala bedzie ciut wieksza. poduszki nie uzywam, podkladam pod glowe pieluszke tetrowa na ulewanie zeby przescieradla codziennie nie prac  ;)

ochraniacze na szczebelki mam i mimo ze Gabi jeszcze sie tak nie wierci to podobaja mi sie i sa juz w uzytku  ;D

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1938 dnia: 3 Kwietnia 2013, 10:45 »
Poduszke odpuszczam poki co w takim razie. Dzieki dziewczyny

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1939 dnia: 3 Kwietnia 2013, 11:02 »
Moskitieria na tak, szczególnie w okresie letnim.
Nie miałam na początku ale jak B musiał z Lila jechać kilkanaście km do lekarza bo ją osa ukąsiła we śnie to mi się od razu zachciało moskitiery.
Lila była pokąsana na buzi, przy oku - całe szczęście, że wszystko się dobrze zakończyło. Natychmiast dostała zastrzyk, potem jeszcze hydrocortizon do smarowania, krople ...
Polecam też moskitierę na wózek  ;)

Kołderkę moje dziecko uzywa teraz, wcześniej faktycznie kocyk. Poduszkę kładłam jej pod materac - tak zalecają ortopedzi.

Ochraniacz na szczebelki miałam bo moje dziecko latało po całym łózeczku ale na samym początku Lila spała w kołysce więc do łózeczka poszła, jak była nieco większa  8)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1940 dnia: 3 Kwietnia 2013, 11:26 »
moskitiere mam przy koszyku, idealnie na sen na tarasie, w domu zwijalam zeby sie nie kurzyla
poduszka byla pod materac w wozku, bo mala silnie ulewala
kolderke ma teraz poscielona na materac i na niej spi. ochraniacz niezbedny bo od malego wedrowala po calym lozeczku. mam taki 360.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1941 dnia: 3 Kwietnia 2013, 19:19 »
Moskitieria na tak, szczególnie w okresie letnim.
Nie miałam na początku ale jak B musiał z Lila jechać kilkanaście km do lekarza bo ją osa ukąsiła we śnie to mi się od razu zachciało moskitiery.
Lila była pokąsana na buzi, przy oku - całe szczęście, że wszystko się dobrze zakończyło. Natychmiast dostała zastrzyk, potem jeszcze hydrocortizon do smarowania, krople ...
Polecam też moskitierę na wózek  ;)
O kurczę, nieciekawie z tą osą :/ ja moskitiere na łóżeczko kupiłam uniwersalną, nie baldachim, w zeszłym roku jak była w Szczecinie plaga komarów. Mieszkamy w domu, do okoła pełno krzaków, w dodatku mój teść wspaniałomyślnie zawsze w letnie wieczory otwiera taras i zapala w domu światła  ::) a to cholerstwo wszędzie się rozpanoszyło, więc moskitiera się przydała. Na wózek też ją wykorzystałam, szczególnie, że często spacerowaliśmy po lesie, bałam się kleszczy. Od siebie polecam też moskitierę na okno, co roku są w lidlu.

Kołderki długo Maja nie używała, uważałam, że kocyk bardziej się nadaje, używałam go jak rożka a potem po prostu zaczęłam ją normalnie przykrywać. Kupiłam kołderkę na zimę, ale się nie sprawdziła, bo mała się w nocy pod nią wsuwała razem z głową. Teraz służy nam zamiast poduszki, jest płaska, położona w poprzek materaca i zawinięta pod spód. Na samym materacu źle się jej spało, a poduszeczka ciągle się jej gdzieś zwijała. Podusi używamy jak mała śpi z nami, wtedy ma swoją. Czasem i do wózka się przydała.

Ochraniacz mamy od kilku miesięcy, ale zastanawiam się czy z niego nie zrezygnować, bo aż tak się nie wierci, a to tylko zbiera kurz i w dodatku troczki się pourywały :P

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1942 dnia: 4 Kwietnia 2013, 09:34 »
U nas baldachim obowiązkowy, chroni przed światłem, no i często go piorę. Od początku używamy i kocyka i kołderki, dziecko na początku szybko marznie, nie wyobrażam sobie samym kocykiem przykrywać, no ale my mamy takie cienkie, delikatne, a w mieszkaniu na noc mamy taką normalną temperaturę, nie przegrzewamy. Jak przykrywam synka kołderką to blokuję ją po bokach, tj. wciskam jej brzegi z boku materacyka, pod szczebelki :-). Poduszki nie używamy, nie widzę potrzeby, jeszcze będzie na nią czas.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1943 dnia: 4 Kwietnia 2013, 10:46 »
niektore maluchy, czt.moja, wjezdzala pod kolderke pomimo blokad. zalezy od ruchliwosci maluszka

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1944 dnia: 4 Kwietnia 2013, 15:03 »
Selena, moje dziecko jest z lutego, w dodatku wcześniak, więc do póki nie dojrzał organizm to była zmarzlakiem. w domu 18 st, w nocy nawet ok 17,5, mała była zawinięta w kocyk jak w rożek i nigdy nie było jej zimno. Kocyk oczywiście nie był letni, ale przystosowany do pory roku. Ja z kolei nie wyobrażam sobie przykrywania noworodka kołdrą, dla mnie była za wielka i zbyt puszysta, mimo, że to oczywiście kołderka dla dzieci. Nadal nie mam do niej zaufania zresztą, więc Maja śpi pod kocem. A wiem, że jej ciepło, bo niestety nadal często wstaję do niej w nocy, więc sprawdzam. ;)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #1945 dnia: 5 Kwietnia 2013, 22:01 »
Ja też mówię moskitierze nie.
Ochraniacz mamy, używamy. Podusię mamy płaską i dopiero od pół roku używam, ale bardziej jako przytulanka to jest. Młody zasłania się nią i zasypia :P
Kołderki zaczęłam uzywać późno. Wcześniej był kocyk. Ale kołderka długo nie posłużyła bo młody się w niej zakopywał albo rozkopywał i efekt był taki że albo panikowałam, że się pod kołdrą udusi, albo rano był zmarznięty. MAmy śpiworek i uważam to za 8 cud świata :)

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #1946 dnia: 28 Kwietnia 2013, 21:47 »
Dziewczyny czym bezpieczniej obcinać Maluszkowi paznokietki - nożyczkami czy obcinaczką? I jakiej firmy polecacie?

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #1947 dnia: 28 Kwietnia 2013, 21:55 »
używam nożyczek z zestawu Canpol (nozyczki, obcinaczka,pilniczek). Jest mi wygodniej, mają takie końcówki zaokraglone. Obcinaczką się boję, bo jest płąska i mam wizję, że  poprzycinam Małgosi opuszki;)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1948 dnia: 29 Kwietnia 2013, 08:22 »
ja też nożyczkami
obcinacz jakoś do mnie nie przemawia ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1949 dnia: 29 Kwietnia 2013, 08:52 »
A ja obcinaczką, też z zestawu.  Szybkie klik i po strachu :-)