Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 524164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #1500 dnia: 28 Sierpnia 2012, 15:39 »
1. Mozesz kupic Avent, jak dziecko zaakceptuje to takie bedzie miało, jak nie to i tak zostaje metoda prób i vbłędów.
2. Patrz pkt. 1.
3. Z 15 powinno wystarczyc, sama zobaczysz jak będzie.
4. To jest jedno i to samo. Jest jeszcze tańszy Oillan.

1. JA używałam - jest ok. Ale bolało i tak, nie ma tak dobrze :) Sporo osób poleca tez czystą lanolinę, mozna kupić w hurtowniach dziecięcych.
2. Wkładek laktacyjnych nie używałam, a poporodowe najpierw te wielkie podkłady (w szpitalu dawali), a w domu podpadki Always najpierw te Night a potem normalne.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #1501 dnia: 28 Sierpnia 2012, 16:44 »
1. My używamy TT, Avent i na początku antykolkową Dr Brown's, ale miała za mały smoczek.
2. Łucja żadnego nie zaakceptowała, a Hubi ma Lovi jakiś dynamiczny, bo matce się wzór spodobał :P
3. Sama nie wiem ile mam, bo dokupowałam, , pewnie z 15-20, ale używam takich kolorowych do położenia na kolanach Hubiego jak Go karmię obiadem (nie widać tak śladów :P) i białych do buzi przy karmieniu mlekiem. Poza tym flanelowych do lekarza/łóżeczka (na początku Hubi mocno ulewał)/wanienki.
4. Jak dla mnie Oilatum.

1. Też używałam Bepanthenu, miałam krwawiące sutki i przez jakiś czas karmiłam przez kapturki, dopóki się nie zagoiło. Bepanthen przynosił odrobinę ulgi, ale najważniejsze jest wietrzenie i podobno własne mleko też przyspiesza gojenie.
2. Wkładek laktacyjnych przetestowałam mnóstwo - najlepsze są Lansinoh i J&J. Podkłady poporodowe najpierw miałam największe dostępne w takim biało-brązowym opakowaniu, potem mniejsze i duże podpaski Belli takie zwykłe, bo Allways dosłownie czułam jak mnie odparzają :( Zużyłam tego kilka paczek, bo zmieniałam przy każdej wizycie w WC i po prysznicu.

Zapraszam na zakupy wyprawkowe https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=40353.0
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1502 dnia: 28 Sierpnia 2012, 18:25 »
Mi koleżanki polecały Oilatum i Bepanthen, a tetrowych pieluch na początek 10 wystarczy. Podobnie mówili nam w szkole rodzenia.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1503 dnia: 28 Sierpnia 2012, 22:55 »
1. My jesteśmy na Avencie - Mlodemu podpasował
2. tak jak 1  ;)
3. Ja mam 20 plus jakieś 5 flanelowych, ale u nas była masakra z ulewaniem więc musialam mieć dużo żeby co chwile ich nie prać.
4. Nie używałam tego, kupiłam 500 ml J&J za 15 zł - jak dla mnie super, teraz mam mustele i też pasuje  ;) nie używaliśmy w ogóle emolientow, ale ze skóra też żadnych problemów nie mamy.
Oilan jest od 6 miesiąca życia

1. Polecam maltan - mi pomógł i nie tzreba go zmywać przed karmieniem
2. Wkładki laktacyjne tylko J&J , przetestowałam inne ale porażka.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1504 dnia: 29 Sierpnia 2012, 07:39 »
1. Pati miała TT, Staś nie chce wcale.... zobaczymy później
2. Przetestowane Lovi, TT x 2, nic nie podchodzi, tu musisz strzelać....
3. 15-20 plus 5 flanelowych
4. Emolium

1. Nic, Staś mi po Ziai nie chciał ssać.... swoje mleko + wietrzenie
2. Testowałam J&J, z Carrefoura i Rossmana - tylko Rossman, J&J mają straszne kłaczki, Carrefour śmierdzą niemiłosiernie po zalaniu.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #1505 dnia: 29 Sierpnia 2012, 13:10 »
1. U nas zdecydowanie Avent (testowałam TT-nie sprawdzily sie) do 1 roku zycia uzywałam, potem młoda jadła łyzka.
2. Nie miałam wogóle, nie znam się, nie polece. Teraz tez nie będę uzywała smoczka.
3.  Dwie paczki czyli 20sztuk + 3 flanelowe (teraz tez tyle mam)
4. Oilatum
-----------------------------------
1. Nie uzywałam, nie miałam problemów.
2. J&J.

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #1506 dnia: 30 Sierpnia 2012, 13:20 »
Dziewczyny a mogłaby któraś poratować listą wyprawkową dla październikowego chłopaka? Czy tę z pierwszych stron za aktualną można uznać?

To nasze pierwsze dziecko.. a ja w ogóle pojęcia nie mam co i jak..

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1507 dnia: 30 Sierpnia 2012, 13:52 »
Wysłałam Ci moją na priv, mam nadzieję, że się przyda :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #1508 dnia: 30 Sierpnia 2012, 21:57 »
1. My mamy Avent, są super :) Kupiliśmy zestaw startowy, o taki:
http://allegro.pl/philips-avent-zestaw-startowy-butelki-smoczki-prom-i2569065684.html
Wszystko się przydaje :)

2. Smoczek kupiliśmy z Nuka, i nie przypasował młodemu. Spodobał mu się ten Aventowski z podanego wyżej zestawu :)

3. Mamy 20 sztuk pieluch tetrowych, ilość wystarczająca tak w sam raz :) Dodatkowo mam 5 flanelowych, używam ich do np przykrycia małego w te upały, służą też jako ręczniki - idealnie wchłaniają wodę :)

4. Używamy do kąpieli Nivea, próbki Oilatum i Emolium miałam, mi bardziej przypadował Emolium.

1. Krem na bolące brodawki... Poczekaj z tym :) Może akurat nie będzie potrzebny? Ja miałam przez jakiś czas bolące brodawki, to użyłam Bepanten, ale nie kupowałam - był w próbkach szpitalnych :) No ale najlepsze było... moje własne mleko, którym lekko smarowałam brodawki.
2. Wkładki laktacyjne kupiłam najtańsze z Babydream :) Były ok, doskonale się sprawsziły chociaż jak użyłam wkładek Aventu z próbek, to jednak widziałam różnicę, że te droższe lepsze. Wkładki poporodowe miałam z Belli :) Takie różowe opakowanie :) To w szpitalu, a potem w domu normalne duże podpaski.

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1509 dnia: 31 Sierpnia 2012, 09:00 »

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1510 dnia: 31 Sierpnia 2012, 18:04 »

Zmodyfikowałam kilka list wyprawkowych..

Dla mamy
koszule nocne 3x
Szlafrok 1x
biustonosz do karmienia 2x
wkładki laktacyjne (ile?)
podkłady poporodowe 3x
majtki siateczkowe (ile?)
Krem na brodawki 1x
osłonki na brodawki (ile?)
Laktator 1x
pojemnik na pokarm (ile?)
herbatka na laktację 1x
płyn do higieny intymnej 1x
Tantum Rosa 3x
mydło szare/naturalne 1x

Dla synka
Wózek 1x
Fotelik samochodowy 1x
Łóżeczko 1x
Materac 1x
Przewijak 1x
Ochraniacz na szczebelki 1x
Pościel 1x
Prześcieradło 2x
Ceratka pod prześcieradło 2x
Poduszeczka 1x
Kołdra 1x
Śpiworek do spania 2x
Kocyk grubszy 1x
Kocyk cienki 2x
Rożek 1x
Pieluszki jednorazowe 2x
Pieluszki tetrowe 15x
Pieluszki flanelowe 10x
pielucho - ceratki 2x
Chusteczki nasączone 2x
Kosz na śmieci 1x
mleko modyfikowane 1x
Butelka 125 ml 3x
Termoopakowanie na butelkę 1x
Szczotka do mycia butelek i smoczków 1x
Smoczek uspokajający (0-3 miesięcy) silikon
Smoczek uspokajający (0-3 miesięcy) lateks
Wanienka 1x
Ręcznik zwykły 3x
Ręcznik z kapturkiem 2x
Termometr do wody do kąpieli 1x
Termometr ciała 1x
Krem na odparzenia 1x
Octenisept do pępka 1x
Krem do buźki 1x
Sól fizjologiczna 10x
r-r wody morskiej 1x
Frida 1x
Patyczki do uszu bezpieczne 1x
Waciki 3x
Gaziki 3x
Szczotka do włosów 1x
Nożyczki, obcinak do paznokci 1x
Proszek do prania 1x

Co jeszcze? Czego za dużo? Za mało? Jakie kosmetyki jeszcze? Oczywiście bez ciuszków..

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1511 dnia: 31 Sierpnia 2012, 18:23 »
Ja kupiłam 2 komplety pościeli, przecież trzeba ją prać i mieć na zmianę.

Jak dla mnie to dużo za dużo niepotrzebnych rzeczy 8). Ale każdy robi jak uważa  ;)

Nie uwzględniłaś nic do kąpieli. Krem do buźki? Ja kupię oliwkę, w szkole rodzenia położna polecała po kąpieli smarować dziecko oliwką, od główki po nóżki, także na zasadzie masażu, dobrze dziecku robi taki 'zabieg'.

Gaziki jałowe - do pępka, zwykłe do mycia buźki, oczu, uszu. Patyczki? Nam nie polecali ich używać.

Do szpitala dla mamy jeszcze kapcie, klapki, nam polecili w szkole także ręczniki papierowe, najlepsze do higieny 'po'.

Podkłady poporodowe, masz na myśli taką jakby ceratkę na łóżko? Bo jeśli wkładki higieniczne, to 3szt. to za mało, warto wziąć całą paczkę.

No i higieniczne nakładki sedesowe.

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1512 dnia: 31 Sierpnia 2012, 18:28 »

W sumie racja z tą pościelą.. Zmieniam..

Krem do buźki to taki na dwór myślałam.. np. z Nivei na każdą pomogę.. A co do kąpieli?

Patyczki do uszy chciałam, te większe właśnie.. hmm?

Te podkłady to takie mega - podpaski oczywiście myślałam o 3 paczkach..

Rzeczy w stylu kapcie, klapki, ręczniki do szpitala nie wypisywałam, bo to z domu się weźmie, a nie trzeba kupować..

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #1513 dnia: 31 Sierpnia 2012, 18:52 »
Dla mamy   
koszule nocne 3x
Szlafrok 1x
biustonosz do karmienia 2x
wkładki laktacyjne (ile?)- na początek opakowanie
podkłady poporodowe 3x
majtki siateczkowe (ile?)- miałam 2 szt, nie dokupuję, można szybko przeprać i nawet jak trzeba to założyć mokre J
Krem na brodawki 1x
osłonki na brodawki (ile?)- jeden komplet
Laktator 1x
pojemnik na pokarm (ile?)- nie miałam i teraz też nie kupuję
herbatka na laktację 1x
płyn do higieny intymnej 1x
Tantum Rosa 3x
mydło szare/naturalne 1x

Dla synka
Wózek 1x
Fotelik samochodowy 1x
Łóżeczko 1x
Materac 1x
Przewijak 1x- dodałabym pokrowce na przewijak
Ochraniacz na szczebelki 1x
Pościel 1x- na początek w ogóle mało kto używa
Prześcieradło 2x
Ceratka pod prześcieradło 2x- nie miałam, kładłam na prześcieradło pieluszkę flanelową
Poduszeczka 1x- patrz pościel
Kołdra 1x- patrz pościel
Śpiworek do spania 2x
Kocyk grubszy 1x
Kocyk cienki 2x
Rożek 1x
Pieluszki jednorazowe 2x
Pieluszki tetrowe 15x
Pieluszki flanelowe 10x
pielucho - ceratki 2x
Chusteczki nasączone 2x- mało, od razu kup jakiś 6-pak, albo po jednym opakowaniu różnych firm
Kosz na śmieci 1x- nie miałam i nie kupuję
mleko modyfikowane 1x- na zaś kupowała nie będę
Butelka 125 ml 3x- do Stasia miałam jedną, prawie nie używaliśmy
Termoopakowanie na butelkę 1x- z tym też bym się wstrzymała, chyba że wiesz że nie będziesz karmiła piersią to co innego
Szczotka do mycia butelek i smoczków 1x
Smoczek uspokajający (0-3 miesięcy) silikon- nie kupuję
Smoczek uspokajający (0-3 miesięcy) lateks- nie kupuję
Wanienka 1x
Ręcznik zwykły 3x
Ręcznik z kapturkiem 2x- mieliśmy 1 i wystarczył, w użytku do dziś na zmianę z naszymi ręcznikami, dzidziuś też 1 dostanie, na pewno 100x100cm
Termometr do wody do kąpieli 1x- nie mieliśmy
Termometr ciała 1x
Krem na odparzenia 1x
Octenisept do pępka 1x
Krem do buźki 1x- kup od razu taki na zimno i wiatr, mieliśmy Nivea i teraz też tak planuje
Sól fizjologiczna 10x
r-r wody morskiej 1x
Frida 1x
Patyczki do uszu bezpieczne 1x
Waciki 3x
Gaziki 3x
Szczotka do włosów 1x
Nożyczki, obcinak do paznokci 1x
Proszek do prania 1x

Do kąpieli na pewno będzie Ziajka natłuszczająca, kupujemy też taki piankowy materacyk.
Uszczupliłabym Twoją listę tam gdzie masz śpiworki do spania/kocyki/rożek- łącznie chyba za dużo :) i przy ręcznikach :)

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1514 dnia: 31 Sierpnia 2012, 20:40 »

Z tą pościelą to czytałam, że dopiero za jakiś czas się przyda.. napisałam, już jakby się okazja trafiła..

Właśnie z tymi pieluszkami i chusteczkami to chciałam kupić po dwa małe opakowania, ale różne firmowo, ale popróbować które nam spasują..

A mleka nie warto kupić jakby mi się karmić nie udało swoim mlekiem?.. Choć planuję i chciałabym piersią.. choć w sumie teraz wszystko w sklepach jest to mąż może zawsze kupić..

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1515 dnia: 31 Sierpnia 2012, 20:47 »
Ale 'pościel' wg was to co? Ja rozumiem przez to poszewki na kołdrę/kocyk, poduszkę i prześcieradło. Od samego początku mam kilka zestawów. Prześcieradło zmieniałam i nadal zmieniam najczęściej.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1516 dnia: 31 Sierpnia 2012, 21:15 »
Do szpitala potrzebujesz jeszcze duże podkłady na łóżko, by nie zabrudzić prześcieradła. Zapytaj w aptece, na pewno będą wiedzieli, ja miałam akurat z firmy Seni.

Wkładek laktacyjnych poszło mi bardzo dużo. Ale to zawsze można dokupić...
Majtki siateczkowe miałam 2 sztuki, gdybym rodziła jeszcze raz :P Kupiłabym jeszcze dwie albo jedną.
Osłonek na brodawki nie miałam.
Pojemnika na pokarm nie miałam(nie był mi potrzebny, a nawet gdyby zaistniała taka sytuacja, to przecież można kupić... Nie trzeba tego mieć przed porodem :) )
Herbatki na laktację nie miałam... Tak samo jak wyżej.
Tantum Rosa nie miałam
Mydła szarego nie używałam, używałam tego co zawsze - płynu do higieny intymnej.

Ceratki pod prześcieradło nie używałam, mam kupione ale są beznadziejne, zwijają się i niewygodnie dziecku jest. Pod główkę podkładałam pieluchę tetrową na początku.

Rożek - ja miałam 3 rożki z czego każdy się przydał. Dziecku a to się ulało(zabezpieczaliśmy pieluchą ale różnie bywało) albo się zasikał itd td - nie musiałam prać tego co chwilę, a zmieniałam je naprawdę często, tak więc radzę dokupić jeszcze chociaż jeden.

Pościel - my mamy jedną, ale druga już się szyje ;) Bo trzeba mieć na zmianę. Ale to zakup na potem nie musi być od razu :) Na początku faktycznie nie używaliśmy, więc taka pościel to może być prezent od kogoś na chrzciny czy coś :P 
Śpiworka nie mieliśmy ale to chyba fajna sprawa :)

U nas Najpierw dzidziuś spał w rożkach dopiero potem pod kocem jak było ciepło, no a teraz pod kołdrą.

Chusteczek nawilżanych kup duuuużo, bo tego naprawdę sporo idzie.
Kosza na śmieci nei miałam specjalnego, a pieluchy żeby nie śmierdziały, wrzucałam do woreczków, zawiązywałam i do jednorazówki większej - żeby worków na śmieci niepotrzebnie nie marnować bo wiadomo pieluch dużo idzie ;)

Mleka modyfikowanego wcale nie musisz mieć od razu, można potem kupić :) W szpitalu będziesz widziała jak idzie karmienie piersią. Jeśli będą z tym problemy, mąż będzie mógł kupić mleko zanim wyjdziecie do domu :)
3 butelki 125 ml to moim zdaniem za dużo, 2 wystarczą, a jeśli dziecię będzie karmione piersią to nawet jedna. Jeśli dziecko karmione modyfikowanym to dobrze mieć już też w zanadrzu dużą butlę.

Smoczek polecam silikonowy, lateksowego nie ma co kupować... I najlepszy smoczek to taki prosty, najbardziej przypominający dziecku pierś.

My zamiast ręczników używaliśmy do wycierania pieluch flanelowych, super się sprawdziły, dopiero teraz musimy kupić ręczniki.

My na początku używaliśmy przez pierwszy miesiąc mydełka i oliwki Bambino. Dziecko nie ma żadnych problemów ze skórą. Na początku miał trochę suchą skórę i tu oliwka się sprawdziła rewelacyjnie(całe ciało smarowaliśmy). Potem po wykorzystaniu próbek przeszliśmy na Nivea i jest świetna :) Kremów nie używam specjalnie, mam krem Bambino ale to pewnie będę smarowała mu buźkę jak będzie gorsza pogoda.
Jeśli dziecko nie ma problemów ze skórą, to po co obciążać ją(zarówno na ciele jak i na twarzy) kremami niepotrzebnie :)

U nas patyczki się sprawdziły te bezpieczne, fajnie dokładnie dziecku uszy nimi zawsze czyściłam.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1517 dnia: 31 Sierpnia 2012, 21:15 »
No o poszewki mi chodziło, na zmianę.

A to na wyjście na dwór też trzeba takiego niemowlaka smarować na buzi? Zimą też?

Ja do kąpieli kupiłam Oilatum.

Też się zastanawiam nad mlekiem modyfikowanym, ale chyba wolę nie kupować wcześniej, mam nadzieję, że się uda piersią.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1518 dnia: 31 Sierpnia 2012, 21:18 »
Zależy od pogody... Jak są mrozy, to buźkę trzeba posmarować żeby się nie wysuszyła.
Aha, ja pisząc pościel, też mam na myśli poszewki oczywiście.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1519 dnia: 31 Sierpnia 2012, 21:23 »
Do szpitala potrzebujesz jeszcze duże podkłady na łóżko, by nie zabrudzić prześcieradła. Zapytaj w aptece, na pewno będą wiedzieli, ja miałam akurat z firmy Seni.

Podkłady polecam z Rossmanna. Dla siebie i dla dziecka. Można stosować także pod prześcieradło do łóżeczka. Rewelacyjne są! Ostatnio widziałam tańsze w Realu. Też pewnie dobre.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1520 dnia: 31 Sierpnia 2012, 21:34 »
Tak tak, Te Rossmanowskie babydream też są świetne :) Ha, poznaliśmy je gdy uczyliśmy psa sikać :P :P :P No i zostało nam pół opakowania, to mieliśmy dla Dominika. Lubię taki podkład mieć przy sobie, jak gdzieś idę  i muszę Dominika przebrać, bo nie chcę by zrobił gdzieś "niespodziankę" :P
Powiem szczerze że te duże podkłady przydały mi się też w domu, żeby rana ładniej się goiła to jak najwięcej ją wietrzyłam i w nocy na wszelki wypadek podkładałam sobie ten podkład. No, ale ja miałam masakrę z szwami i ledwo się ruszałam ::)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1521 dnia: 31 Sierpnia 2012, 22:31 »
selena chcesz kąpac dzieciaka w Oilatum i jeszcze oliwką smarowac po kąpieli ? Jeśli tak to przesada
 Po co dziewczyny ślepo kupujecie płyny do kąpieli natłuszczające nie wiedząc czy dziecko będzie miało problemy ze skórą czy też nie ? Warto przed zakupem zainteresowac się trochę tematem zamiast "kupowac" bo wszyscy "kupują" abo bo " ktoś tam powiedział", oczywiście wasze dzieci wasza sprawa ale widzę " forumowy owczy pęd" i zastanawiam się "po choinkę to"?

Patyczki do uszu jak najbardziej z tzw " ogranicznikiem" przecież jakoś trzeba dziecku uszy wyczyścic

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1522 dnia: 31 Sierpnia 2012, 22:46 »
Odnośnie płynów do kąpieli to popieram Olę, z tegp względu, że w szpitalu lekarka dała mi odpowiednie wytyczne w czym kąpać małą i czy smarować po kąpieli i ewentualnie czym. Mówiła, że większość mam niepotrzebnie kupuje kosmetyki dla dzieci, nie znając jeszcze skóry dziecka i jej potrzeb. W efekcie wydają pieniądze podójnie, bo często inne produkty zaleca lekarz.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1523 dnia: 1 Września 2012, 09:25 »
Zarówno położna w szkole rodzenia, jak i  środowiskowa mówiły nam, że pomimo użycia emulsji natłuszczającej i tak warto smarować dziecko oliwką, ale już nie wszędzie, nie w każdym zakamarku, a na zasadzie przejechania rękami po ciele maluszka, od główki po stópki, ćwiczyliśmy to na lalce  8)
To działa jak masaż i uspokaja dziecko.

Nam dla odmiany nie polecali używać patyczków, uszko czyścić pieluszką, nawet nie wyciągać nic patyczkiem, jedynie końcówką pieluszki wymieść to co ewentualnie wystaje.

Widać są różne szkoły  ::)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1524 dnia: 1 Września 2012, 20:31 »
No ja sobei na przykład nie wyobrażam wyczyścić małemu ucha pieluszką, chyba bym godzinę czyściła :P A tak patyczkiem rach ciach i po krzyku, DOminik bardzo to lubi.
No i Ola ma rację. Dlatego też ja na początek kupiłam mydełko dla dzieci, by poznać skórę dziecka, w razie czego mogłam zawsze kupić coś lepszego. No i poznałam, że Dominik nie ma problemów ze skórą i mogę używać czego chcę ;) Gdybym od razu postawiła na wyższa półkę to skąd bym wiedziała, jaką skórę ma dziecko ???
No a oliwką nawet po mydełku nie smarowaliśmy jakiś niebotycznych ilości, tylko właśnie tak ręką po ciele żeby nie przesadzać, bo i po co. Czasem smarowało się więcej bądź użyło pielęgnacyjnego kremu np na kostkach, gdzie po porodzie było sucho strasznie.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1525 dnia: 1 Września 2012, 20:34 »
Ja nigdy nie czyściłam i nie czyszczę uszu patyczkiem .
Jak chłopcy byli mali używałam pieluszki a teraz używam chusteczek nawilżonych .
Patyczki potrafią wepchać woskowinę do środka .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1526 dnia: 1 Września 2012, 20:55 »
O tym właśnie mówiła nam położna.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1527 dnia: 2 Września 2012, 12:08 »
Ola888 w 100% popieram Twojego posta, co za dużo to nie zdrowo. Nigdy nie słyszałam, żeby dziecko po kąpieli w emoliencie smarowac jeszcze oliwką jeśli nie występują problemy skórne. Wg mnie co położna/szkoła rodzenia to inna opinia. Ja słyszałam i wydaje mi się to zasadne, żeby emolientów używać tylko kiedy są problemy. Mała zaczęła mieć bardzo suchą skrórę to w ruch poszły emolienty (płyn i krem) ale gdy się skończyły wróciłam do zwykłych kosmetyków. Oliwki nie używałam nigdy, bo zatyka pory. Jest tłusta więc skóra nie ma czym oddychać. A to czy dziecko lubi masaże jest opinią względną, moje dziecko długo ich nie lubiło, mimo temperatury przy kąpieli ok. 24 st było jej za chłodno, a poza tym niecierpliwiła się kiedy te wszystkie zabiegi sie skonczą. Każde dziecko jest inne i inaczej reaguje a kupowanie wszystkiego co jest dostępne na rynku na prawdę nie ma sensu:) wiele rzeczy można kupić kiedy okaże się, że są potrzebne, sklepy są czynne długo i jest w nich prawie wszystko...

A pokłady poporodowe do szpitala też nie zawsze są potrzebne, szpitale raczej tym dysponują, lepiej zapytać :)

Ja też nigdy nie używałam patyczków do czyszczenia, po prostu im nie ufam. Rozwijam gazik i nakładam go na palec, czyszczę to co wystaje, bez grzebania w środku. Palec jest większy od patyczka więc choćby się chciało to nie da się go wepchnąć za głęboko w przeciwieństwie do patyka, szczególnie kiedy dziecko się wierci.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1528 dnia: 2 Września 2012, 21:41 »
nigdy w życiu nie wolno po kąpieli w emoliencie stosować oliwki
i niestety ale położna która tak mówi to "stara szkoła"

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1529 dnia: 2 Września 2012, 23:00 »
To jeśli na początek kupię jakiś płyn do kąpieli np z Nivei, krem na każda pogodę i Octenisept plus Linomag na zapas to wystarczy?