Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 312052 razy)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #3810 dnia: 24 Listopada 2009, 22:06 »
Patrycja..rzadko zaglądam z braku czasu ale co zajrzę to wy o kosmetykach ;)
jak mogę coś doradzić to też nie kupowałabym niewiadomo ile.. do kąpieli oilatum (chyba u każdej mamy się sprawdziło, zwłaszcza na początku), możesz nie musisz krem oilatum, na pewno maść bepanthen - przyda się  przy zapobieganiu odparzeniom + na obolałe brodawki + np. do buźki, możesz nie musisz sudocrem (na pewno dostaniesz próbkę w szpitalu).
coś jeszcze? hmmm chyba nie. Resztę jak zajdzie potrzeba to kupisz na bieżąco...
aa wiem. Fajnie jest też mieć jakiś płyn/mydło w pojemniku z dozownikiem do mycia pupci po kupie. ZObaczysz że szybko zamienisz chusteczki na mycie pupy pod kranem  ;) dla mnie rewelacyjne było mydło w płynie (chyba to było mydło) musteli.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3811 dnia: 25 Listopada 2009, 08:59 »
Dzięki Ela :) A widzisz, co jakiś czas powraca temat kosmetyków bo zawsze chyba przy tym jest kupa dylematów :) Ja właśnie nie chcę kupować Oilatum, dlatego że dla mnie to są kosmetyki już takie typowo na problemy skórne. Ja nie zakładam, że Natalka będzie miała takie problemy więc zaczniemy z normalnymi kosmetykami. W razie co - od razu kupimy, ale na początku spróbujemy zwykłe :)

Dobrze, że podpowiedziałaś o tym mydełku w dozowniku do pupy, bo właśnie przy kupach zamierzałam myć a nie wycierać chusteczkami, tylko myślałam mydełku w normalnej postaci kostki, ale taki w płynie będzie z pewnością wygodniejszy :)

Wczoraj zakupiliśmy pieluchy :) Byliśmy w realu i była promocja, że chusteczki były dołączone, ale oczywiście rozmiaru 1 nie było, więc wzięliśmy pakę 2 a 1 wzięliśmy małą paczkę 28 sztuk.

I tu mam takie pytanie: Pieluchy 1 są na 2-5 kg, a pieluchy 2 są na 3-6 kg - czy to jest duża różnica?? Ile tych pieluch 1 pójdzie? Pewnie to opakowanie 28 szt będzie za mało, ile średnio się zmienia pieluchy dziecku na dobę i jak szybko przejdzie na 2??

No i jeszcze co najważniejsze:

zaczęłyśmy 8 miesiąc!!!
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2009, 09:16 wysłana przez Maja »

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3812 dnia: 25 Listopada 2009, 09:10 »
na początku pieluch idzie mega dużo.. opakowanie wystarczało na 2 może 3 dni. nie pamiętam ale na bardzo krótko. Z 1 na 2 przeszłam chyba po ok miesiącu może 3 tygodniach..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #3813 dnia: 25 Listopada 2009, 09:20 »
gratulacje 8 miesiaca :) jeju Kochana jak ten czas leci!
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #3814 dnia: 25 Listopada 2009, 09:32 »
Cieszę się,że wszystko u Was ok.

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #3815 dnia: 25 Listopada 2009, 09:44 »
To zależy jaka duża mała się urodzi, ale 28 sztuk to z pewnością za mało  ;) My narazie od dwóch tygodni używamy 2-5 kg i narazie nie zanosi się na zmianę, a Liwia przeciez w miarę duża jest, co do ilości to niezliczone idą

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #3816 dnia: 25 Listopada 2009, 10:44 »
Pati 28 sztuk to zdecydowanie za mao ...zuzyjesz to w ciągu 2-3 dni :P
A co do rozmiaru to ja miałam na samym początku  (czyt. w 1 dniu po urodzeniu ) pampersy dwójki :) ale Alanek sie w nich topił a miał 3 kilo ...wiec Rafał kupił jedynki i słuzyły nam przez cały miesiąc pozniej przeszlismy na 2.

Ale wiesz co nie ma co kupowac jedynek bo nie wiesz jaka Natalka bedzie duza wiec nie ma co na marne kase wydawac :P kup sobie lepiej wiecej dwójek one posłuza ci dłuzej .... bo jak Natalka bedzie miaa 3,5 kilo przy urodzeniu to juz 1 beda za male...tzn moze nie za male ale bedą juz ucierac...a szkoda tak deikatnego cialka :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #3817 dnia: 25 Listopada 2009, 11:04 »
My też już używamy dwójek, bo była promocja na jumbopaki ;D Mam jeszcze małą paczkę jedynek to mogę je porównać jakbyś chciała. A pieluszek zużywamy ok. 6-8 na dobę.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3818 dnia: 25 Listopada 2009, 11:13 »
Mega dużo mówicie :) Wiecie co, gdybym wczoraj nie przycisnęła tego mojego chłopa to pieluchy wg jego uznania powinniśmy kupić dopiero jak ja urodzę...  ;) Czyli najprościej mówiąc, on pojedzie do sklepu kupić :) Ale nie ze mną te numery - ja wolę mieć wszystko pod kontrolą  ;D Ale jak już mamy te, to w razie co jak będą potrzebne jeszcze 1 to pojedzie je kupić :) Najważniejsze, że chociaż jedną paczkę 1 i jedną paczkę 2 już mamy :)

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #3819 dnia: 25 Listopada 2009, 11:16 »
no wiele dziewczyn polecam oilatum albo emolium bo to wygoda jest bo nic wiecej nie trza stosować ja na początek chcę właśnie tego zakupić ale i tak w małym opakowaniu bo nigdy nie wiadomo czy maluchowi podpasuje

odnośnie ruchów to ja czasem mam wrażenie że ten mój dzieć to leń okropny i potrafi cały dzień nie dać znać o sobie ale zaraz jak zaczynam sie martwić to daje uspokajającego kopa więc nie świruję hhehhe

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3820 dnia: 25 Listopada 2009, 11:17 »
niestety, na pieluchy idzie fortuna..

2 posłużą Ci o wiele dłużej...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3821 dnia: 25 Listopada 2009, 11:31 »
Ola faktycznie z Oilatum jest wygoda, ale dla mnie nie o to tutaj chodzi. Po co od początku stosować kosmetyki wyższego kalibru? Jak faktycznie okażą się potrzebne to się kupi, ale tak to będą normalne dziecięce kosmetyki :)

Aneta tak właśnie myślę, że 2 posłużą dłużej i ja bym wczoraj na zakupach kupiła nawet 2 paczki ale mój mąż myśli że ze wszystkim zdążymy :) Zresztą kupiliśmy Huggisy - jak nie podpasują to trzeba bedzie kupić Pampersy, więc w razie co bedzie jeździl i kupywał :)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3822 dnia: 25 Listopada 2009, 11:55 »
Pati ale sie uparłaś na te kosmetyki ;))). Juz Ci pisałam ,że oilatum ma dwie serie i ta soft jest do codziennego stosowania do każdego rodzaju skóry . Do problemów skórnych jest ta zwykła seria oilatum. To,że jest w aptece nie znaczy,że jest wyższego kalibru. Niva też jest w aptece. Ale oczywiście kupuj co uważasz.
 Co do pieluszek to kupiliśmy trzy paczki pampersów 1 ....po 43 sztuki w paczce. na ile to wystarczy to nie mam pojęcia.
Cieszę się ,że z Małą wszystko dobrze .

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3823 dnia: 25 Listopada 2009, 12:13 »
No fakt, uparłam się :) ale mimo wszystko uważam, że obydwie serie są przy problemach skórnych :) Można je stosować ot tak, na wszelki wypadek ale po co? :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3824 dnia: 25 Listopada 2009, 12:24 »
hehe, a z drugiej strony po co narażać noworodka na problemy skórne skoro można ryzyko ich wystąpienia praktycznie całkowicie wyeliminować? Nawet argumenty finansowe do mnie nie przemawiają, bo sama zrobiłam sobie bilans ile czego musiałabym kupić...

I tak: przy emolientach tj. Oilatum wystarczy TYLKO sam płyn. Nic więcej. Żadne oliwki, puderki, kremiki do twarzy- NIC. A przy innych? Oprócz płynu, balsamik, ewentualnie oliwka, osobno szamponik i jeszcze trzeba dziecko po kąpieli opłukiwać. Według mnie zupełnie jest to niepotrzebne.

Osobiście z całym sercem mogę polecić asortyment kosmetyczny Ziajki. Ma fantastyczny płyn do mycia (natłuszczajacy), który działa tak samo jak emolienty (nie trzeba ich spłukiwać, cudnie nawilżają skórę dziecka i nie trzeba stosować innych mazideł), a cenowo są bardzo atrakcyjne. Za płyn płacę ok 10-11 zł (200 ml). Gdybym wcześniej się na niego natknęła na pewno stosowałabym go od narodzin (na poczatku kąpaliśmy w Oilatum, później Emolium no i w końcu trafiłam na Ziajkę!) Dodatkowym plusem jest to, że Ziajka ma mnóstwo innych kosmetyków, więc jak już wiemy, że nie uczula to z powodzeniem można kupić krem do buzi, szampon, pastę do zębów, krem z filtrem przeciwsłonecznym itd.

Przy zmianach pieluszki polecam Linomag (maść) bo świetnie się rozsmarowuje (dużo lepiej niż bepanthen). A jak już się pojawi problem z zaczerwienioną skórą pupy- sudocrem.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3825 dnia: 25 Listopada 2009, 12:36 »
Kupuję w Aptece Dbam o Zdrowie (www.doz.pl - zamawiam przez net (taniej) i dobieram w aptece)

Obecnie używamy tego płynu:

szamponu (bo kudłaty ten mój synek się zrobił)

i pasty do ząbków "od pierwszego ząbka"

BARDZO BARDZO POLECAM.
Ceny bardzo zachęcają, a jakość kosmetyków jest super.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3826 dnia: 25 Listopada 2009, 12:37 »
hmmm zdjęcia się nie odpalają... ale wejdźcie na stronę podaną wyżej (apteki) i wpiszcie w wyszukiwarce "ziajka"- wyskoczą produkty

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3827 dnia: 25 Listopada 2009, 13:19 »
Mi nie chodzi o względy finansowe, ale tak jak pisałam - zaczniemy z normalnymi kosmetykami. Jak się nie przyjmą to na pewno się nie zmarnują :)

Ziajkę też brałam pod uwagę, ale dziewczyny pisały wcześniej że kremik do buzi ten na niepogodę robi strasznie białą twarz i chyba nawet ciężko to potem zmyć :) A jak już mam coś kupić to chcę z jednej serii.

A jeszcze zapomniałam dopisać, że jak wczoraj byłam w szpitalu, to na początku myślałam, że będe miała tylko ktg i do domu, a tu jak leżałam przychodzi do mnie lekarz - bardzo miły i pyta się jak się czuję i ogólnie czy już Mała kopie. I jak dobrze, że na niego trafiłam - bardzo przemiły lekarz, delikatny tylko cicho mówi i musiałam się wgłębiać bardzo ;) bo drugi lekarz, który był na zmianie to nie zgadniecie który? Ten, który mnie badał jak pojechałam w 14 tygodniu z bólem brzucha... Ten niedelikatny gbur... Ale miałam szczęście :)

Offline Karolla77

• uzależniony
  • Zakochani i świadomi że ich miłośc to nie wiatr...
  • data ślubu: 23.05.2009  :serce:
« Odpowiedź #3828 dnia: 25 Listopada 2009, 16:49 »
Dobrze że miałaś te usg przynajmniej wiesz że z małą wszystko dobrze  :)

A co do kosmetyków to widzę że im więcej mam tym więcej opini ja juz zgłupiałam  ;) ::)
A ziajka ... może?
Zuzanka 06.03.2010 godz. 20:30 2950 g, 51 cm
Antoś 11.06.2013 godz. 8:15 3230 g, 55 cm
Pola 21.04.2015 godz. 8:40 3000 g, 53 cm
Moje dzieci - moje najwieksze szczescie

http://www.ziabka.pl/ ART. DLA NIEMOWLĄT

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #3829 dnia: 25 Listopada 2009, 20:03 »
Moja Liwia miała przy urodzeniu 3830g teraz ma prawie 4 kg i dalej pasują na nią 1

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3830 dnia: 26 Listopada 2009, 08:17 »
ja tez kupuje w aptece "dbam o zdrowie" ..
na kazdych zakupach internetowych  mozna zaoszczedzic nawet do 20%, wiec warto...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3831 dnia: 26 Listopada 2009, 09:17 »
Wczoraj zaczęty 8 miesiąc a dziś mamy:

zaczęty 33 tydzień!!!

Im bliżej terminu tym jakoś dziwnie się czuję :) Nie fizycznie, ale psychicznie :) Największą mam jakąś schizę że dużo wcześniej się rozpakuje... A już moja mama ma opinię, że ona coś czuję że na świeta już będziemy razem... powiedziałam, że jak wykracze to wymyślę jej jakąś karę ;)

Karolla a no tak jest - ile mam tyle opinii i można się czymś sugerować, ale generalnie tak czy siak wszystko wyjdzie w praniu własnym - czyli już samemu to użytkując :)

Olucha a no widzisz, także trzeba będzie zaopatrzyć się w większą ilość 1 :)

Aneta muszę właśnie rozejrzeć się po tej stronie choć ona jakoś dziwnie chodzi, ale popatrzę co tam dokładnie mają :)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3832 dnia: 26 Listopada 2009, 09:25 »
wow jakie tu terminy się sypią
gratuluje zarówno 9 miesiąca jak i 33 tygodnia  :D

zostawiam buziaki  :-*

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3833 dnia: 26 Listopada 2009, 09:30 »
Patrycja a robi ci się jakieś rozwarcie?masz skurcze?

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #3834 dnia: 26 Listopada 2009, 10:23 »
Patisonku gratuluję Ci 33 tygodnia :D :D :D :D :D To już tuż tuż ;D ;D ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3835 dnia: 26 Listopada 2009, 10:24 »
vonka jaki 9 miesiąc :P Ty mnie tu nie wpędzaj w ostatnią prosta :P 8 miesiąc kobiet, 8  ;D ;D ;D

Ania nie mam żadnego rozwarcia, we wtorek w szpitalu jak lekarz sprawdzał to wszystko było mega zamknięte a macica ogólnie tak wysoko, że ledwo sięgał przez co mnie trochę badanie bolało... A skurcze no pojawiają się, ale łykam no-spę i jest ilościowo w normie.

Aga hahaha, normalnie uśmiałam się z tego Patisonka :) tuż, tuż :) Musze już jak najszybciej pozałatwiać wszystko, pokupować aby mieć potem święty spokój i juz o niczym nie myśleć co mi jeszcze brakuje...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3836 dnia: 26 Listopada 2009, 10:32 »
aaa to dobrze. pytałam bo byłam ciekawa czemu ciebie już na porodówkę wysyłają
u mnie po ostaniej wizycie szyjak wyglada 1/1/0 ale lekarz mówił, że spoko..to spoko  ;)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3837 dnia: 26 Listopada 2009, 10:46 »
Pati gratuluję 33 tygodnia ;D ;D ;D
niech Cię nie wysyłają tak prędko na porodówkę ;) ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3838 dnia: 26 Listopada 2009, 10:50 »
A wiesz, moja mama jak to kobieta starej daty ma jakieś swoje widzimisie. A juz po tym jak usłyszała, że wg tych wymiarów z usg wychodzą różne tygodnie to już całkowicie...

W ogóle najlepszym hitem jaki moja mama mi zapodała było oczywiście to, że dziecko znajduje się pod cienką skórą brzucha  :mdleje: Na nic zdały się tłumaczenia, że owszem - skóra brzucha, ale macica, wody płodowe... Ona trzyma wersję, że dziecko jest pod skórą brzucha (która oczywiście jest baaaaaaaaaardzo cienka) i jak mi czasami spodnie trochę zjadą z tyłka czy bluzka się podniesie to dziecko marznie... A jeszcze najlepsze to, że ona rozmawiała z jakąś sąsiadką - starą zacofaną babuchą i tamta przyznała jej rację... Normalnie ręce opadają... powiedziałam, że niech lepiej spyta się swojego gina jak to jest niż jakiejś starej baby...

Aga no wiesz, wysyłać to sobie mogą :) Ja i tak będę nogi trzymać mocno zaciśnięte ;)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3839 dnia: 26 Listopada 2009, 11:06 »
hihihihiihi no niestety tak to juz jest z tymi starszymi kobitkami. Wiedzą lepiej i tyle a Ty masz sie słuchać bo w ogóle się nie znasz;))