Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 309924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #3390 dnia: 5 Listopada 2009, 14:06 »
No kochana to już tak bliziutko...

Ja po ciąży nie nasłuchiwałam, jakoś szybko przeszłam do tego, że nie ma tam już Zuzi. za to np teraz jak mi się w jelitach przelewa to mam takie uczucie jakby ktoś kopał w brzuszku  ;) 

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3391 dnia: 5 Listopada 2009, 14:25 »
Morgan no mam nadzieję, że góra 10 tygodni, ale chcieć to ja sobie mogę a sama zresztą wiesz po sobie ;)

chlebosia no już tak bliziutko że czasami się zastanawiam jak ja się ogarnę przy takiej zmianie? Całkiem inny tryb życia, nie myślisz już o sobie o mężu a o tym małym ssaczku co patrzy się maślanymi oczkami, no i pytanie które każda przyszła mama sobie zadaje: czy ja sobie poradzę? Czy będe wiedziała jak ubrać by nie było za zimno, by nie przegrzać? Czy będę potrafiła się nią zajmować?

Niby wiem, że tak, ale jest to strach przed nieznanym.

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #3392 dnia: 5 Listopada 2009, 14:32 »
Pati jak to u ciebie szybciutko leci... pamiętam jeszcze jak udzialałaś się w staraczkach a tu już niedługo Natalka będzie z wami  ;D

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3393 dnia: 5 Listopada 2009, 14:38 »
dasz rade, jak kazda mamusia  tutaj  ;)
kazda z nas zadawala sobie to pytanie.. czy sobie poradze?i zobacz, co jedna mamuska to lepszy ekspert od wychowywania, usypiania, karmienia  ;)
z ubieraniem, to mam czesto problem do tej pory, a czy aby nie za cieplo ubrałam, a moze cos jeszcze zalozyc  ::)

za brzuszkiem nie tesknilam, wrecz byłam cała happy, ze w koncu moge sie zginac  ;D
zreszta sama zobaczysz za 10 tygodni, jak juz bedzie Ci przeszkadzal... Poza tym, nie ma czasu na myslenie o sobie, o brzuchu czy takich tam...
zycie sie zmienia .. ale zobaczysz ile szczescia daje taka mała istotka  ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3394 dnia: 5 Listopada 2009, 14:46 »
Moja istotka w brzuchu rozbija mi się porządnie o boki brzucha  ;D ;D ;D ;D

Kasiu no właśnie - kiedyś zdawało mi się wiecznością oczekiwanie na te 2 kreski, na brzuch, na kopniaki... A teraz czuję, że mimo iż tyle czasu minęło to jednak to wszystko jakby trwało sekundę, chwilę... Dlatego trzeba cieszyć się z ciąży każdego dnia, z każdej godziny i minuty :)

Aneta wiem właśnie, że każda mama z forum "wyrasta" na ekspertkę :) i z tego bardzo się cieszę! Że mamy takie miejsce, gdzie każdy doradzi, podpowie i pomoże :)
Ja teraz nie wyobrażam sobie jak to jest bez brzucha :) Mam duży brzuszek ale generalnie mi nie przeszkadza :) Teraz chyba w ostatnich tygodniach jeszcze nieźle pewnie podskoczy, ale cieszę się :) I to bardzo :)

A chyba najbardziej się boję z tego wszystkiego, że jak Mała będzie płakać to ja nie będę wiedziała co robić... Jak już wszystkie możliwości wyczerpię a będzie dalej ryk to chyba ręcę mi opadną...

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #3395 dnia: 5 Listopada 2009, 14:48 »
Też zadawałam sobie pytanie czy dam radę. Przez pierwsze dwa tygodnie i potem czwarty była moja mama ze mną. Było mi tak dobrze! Na trzeci tydzień teściowa więc się, mimo woli, zaparłam w sobie żeby dać jej odczuć, że nie potrzebna mi pomoc... Dałam radę (tyle że krwawiłam więcej!).
Po czwartym tygodniu, jak mama pojechała, ryczałam... Uwielbiam z nią być. I nie wiedziałam jak ogarnąć obiad, porządki, zakupy, psa, dziecko... Nie wiadomo kiedy minął dzień, tydzień, miesiąc, dwa... A ja nadal sobie daję radę. Tyle, że wrzuciłam na totalny luz :) I nie chce mi się sprzątać, ale olewam to :D

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #3396 dnia: 5 Listopada 2009, 14:51 »
Kochana na pewno sobie poradzisz. jesteś forumką, a to naprawdę dużo daje i rozjaśnia. widzę to po niektórych, którzy żadnej

wiedzy nie mają i polegają na babcinych radach ,krzywdząc dziecko  :-\  , a tu na forum dużo się czyta i się wie. poza tym chodzisz na szkołę

rodzenia i też dostajesz dobre informacje i na pewno nie zafundujesz dziecku 30 stopni w domu...  Co do ubierania to przy takiej pogodzie to

sama mam czasem problem jak małą ubrać, ale jakoś daję radę  :-*

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3397 dnia: 5 Listopada 2009, 14:52 »
poczatki sa trudne.. nie ma sie co oszukiwac, bajka to to nie bedzie.... ale z czasem jest coraz lepiej..

potem z zamknietymi oczami przebierzesz mała , wyrzucisz cycka na wierz, albo dasz butle .... i wszystko bedzie grało  ;D
najwazniejsze, to wrzucic na luuz ze sprzataniem, gotowaniem.
fajnie jest zatrudnic mame do gotowania obiadów  ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3398 dnia: 5 Listopada 2009, 14:58 »
Ja jestem taka, że najchętniej sama bym wszystko zrobiła :) Czyli i być przy dziecku i posprzątać i ugotować i zrobić jakieś podręczne zakupy... A jak mam mieć taki tok myślenia to chyba się zajeżdże...

Najważniejsze jest dziecko a potem ja :) Jak ja będę wypoczęta i zadowolona to reszta będzie ok :) - tak sobie wmawiam.

Nie chciałabym pomocy ani mamy ani teściowej przynajmniej przez pierwsze dni. Mam nadzieję, że R. przez pierwszy tydzień bądź 2 będzie ze mną w domku i nie będzie chodził do pracy.

A potem jak ktos będzie chętny do pomocy to będę wolała swoją mamę niż teściową...

Ale cięzko mi to sobie wyobrazić jak to będzie...

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #3399 dnia: 5 Listopada 2009, 15:03 »
Ja jestem taka, że najchętniej sama bym wszystko zrobiła :) Czyli i być przy dziecku i posprzątać i ugotować i zrobić jakieś podręczne zakupy...

Ja też jestem taka i tak u mnie było. dałam radę, mąż był przez parę dni z nami, dałam radę. tyle, że moje dziecko to anioł i dała mi wszystko zrobić  ;)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #3400 dnia: 5 Listopada 2009, 15:12 »
ja tez bym tak chciala i to bardzo, ale w praktyce sie okaze :)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #3401 dnia: 5 Listopada 2009, 15:14 »
ja nie chcialam pomocy ale nie potrafilam mamie odmowic. a poza tym jakby jej nie bylo tesciowie by sie zwalili... mezu musial wracac do pracy. i bylam naprawde wdzieczna mamie ze przyjechala...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3402 dnia: 5 Listopada 2009, 15:24 »
Można sobie zakładać pewne rzeczy a wszystko i tak wyjdzie w praniu... Ale przecież wszyscy sobie jakoś radzą więc czemu akurat JA nie miałabym sobie poradzić?? :)

Jakoś to będzie :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #3403 dnia: 5 Listopada 2009, 15:26 »
damy rade :) nie my pierwsze i nie ostatnie :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #3404 dnia: 5 Listopada 2009, 15:28 »
oj czas leci leci. Ja po 30 tygodniu nabrałam właśnie takiego panicznego przekonania że to już tak blisko. Do tego doktor powiedziała mi, że na pewno nie będzie czekać z porodem aż będę po terminie i że moje jeszcze przed świętami będziemy wywoływać. Wtedy to dopiero ogarnął mnie strach że to "już"... dalej mnie tak trzyma. Niedługo koniec 32 tygodnia. Szok. Wracam w niedziele do domu i zaczynam ostre porządki i postaram się ponaglić męża z zakupami bo sporo pierdółek nam jeszcze brakuje.

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #3405 dnia: 5 Listopada 2009, 15:41 »
Pati, ten strach jest chyba naturalny na początku, nie wiadomo jakie dziecię nam się "trafi", czy spokojne, czy płaczliwe...
My jesteśmy zupełnie sami, bez najbliższej rodziny, moi rodzice mają do nas 550km, teściowie 250... na moją mamę nie mogę liczyć, bo pracuje i raczej nie przyjedzie by pomóc mi po porodzie, ale mój tata powiedział, że weźmie urlop i nam pomoże, będzie gotował obiadki, robił zakupy:) Mimo, że lubię mieć sama wszystko pod kontrolą, to bardzo chcę, by był z nami:)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3406 dnia: 5 Listopada 2009, 15:47 »
Morgan no właśnie - nie my pierwsze i nie ostatnie :)

Ewelina ja już teraz po wypłacie też zabieram się ostro za kompletowanie wszystkiego żeby potem mieć już spokój ewentualnie dokupić jakies pojedyncze rzeczy. U Ciebie lekarz chce jeszcze przed świętami? O mamo...

toscansun ja mam nadzieję na dziecko spokojne, ale jak moja mama opowiadała mi jaka ja byłam to modlę się o cud aby jednak była spokojna :) hehehe.
Z tą pomocą myślę, że to jest też trochę przewrotne - ja mam wszystkich blisko, ale pomocy nie chcę, Ty masz wszystkich daleko i byś kogoś chciała :) Dobry tata przyjedzie do Was :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3407 dnia: 5 Listopada 2009, 16:11 »
myśli czy jeszcze przed świętami ze względu na cukrzycę. To będzie zależało od stanu łożyska i ogólnej kondycji dziecka. Ja osobiście wolałabym po 1 stycznia ale ostatnio przestaję się o to łudzić.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3408 dnia: 5 Listopada 2009, 16:56 »
Ewelina a na kiedy Ty masz termin wg OM?

Obejrzałam właśnie program "Rozmowy w toku" i normalnie jestem przerażona tymi rozstępami co te kobiety mają... Teraz już bez picu będę się smarować rano i wieczorem kremem przeciw rozstępom bo o ile do tej pory się starałam smarować to oczywiście nie robiłam tego regularnie...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3409 dnia: 5 Listopada 2009, 17:05 »
No widziałam wczoraj zwiastun, masakra

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #3410 dnia: 5 Listopada 2009, 18:30 »
to Ty się Pati nie obijaj tylko smaruj kobieto, bo już teraz będziesz wizualnie do tego zachęcona

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #3411 dnia: 5 Listopada 2009, 20:41 »
gratuluję 30 tygodnia już nie długo Natalka będzie znami tzn. z Wami  ;D

śliczny masz brzusio i w ogóle cudnie wyglądasz  :-*

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3412 dnia: 5 Listopada 2009, 21:23 »
ricardo wg OM mam termin na 7 stycznia 2010. Jednak coraz mniej jest prawdopodobne bym zbliżyła się bardzo do tego terminu. Nie ukrywam, że mi tego szkoda ze względu na "stracony" rok dla dziecka. Dzieciaczki ze stycznia już będą stawiać pierwsze kroki a moje dopiero się urodzi. W późniejszym życiu to nie ma znaczenia, ale na początku, przedszkole, szkoła jednak tak.
Co ma być to będzie. Jak będą chcieli wywoływać przed nowym rokiem to oczywiście się zgodzę, bo nic tu nie jest tak ważne jak zdrowie maluszka.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3413 dnia: 6 Listopada 2009, 09:28 »
Melduję, że wczorajsza wieczorna porcja oliwki zastosowana :) Teraz już bez picu - rano i wieczorem smarować się trzeba.

Asiu dziękuję  :-* Z Wami, z Nami :) Najważniejsze, że już niedługo :)

Ewelina to jak masz termin na 7 stycznia to dobry masz suwak, czemu czasami piszesz jakoś że jesteś w dalszych tygodniach? Liczysz wg terminu usg? Ja bym liczyła normalnie wg OM to on jest najważniejszy chyba podstawowy, nie?? Mam nadzieję, że nie będzie takich przesłanek medycznych aby wywoływać wcześniej poród. Ja też z tych samych względów co Ty wolę aby Mała urodziła się po 1 stycznia :)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #3414 dnia: 6 Listopada 2009, 09:43 »
ale powazne tematy, jako ze jeszcze brakuje mi doswiadczenia nie beda nic pisala :)

za to zostawiam cieplutkie pozdrowionka :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #3415 dnia: 6 Listopada 2009, 09:47 »
Ja mam siostrzenicę z 8 grudnia i nie miało to znaczenia ani w przedszkolu ani w szkole że urodziła się pod koniec roku, wręcz przeciwnie jest raczej nad wyraz rozwinięta  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3416 dnia: 6 Listopada 2009, 09:51 »
ja jestem z 6.12  i też nie miałam zadnych problemów w szkole

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3417 dnia: 6 Listopada 2009, 09:56 »
W szkole już tej różnicy tak nie widać - chyba, że tak jak teraz zrobili, że dzieci rok wcześniej mają iść do szkoły, ale maluszkach widać tą różnicę.

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #3418 dnia: 6 Listopada 2009, 10:01 »
Ja jestem z 4.12 - też nie wydaje mi się by to że urodziłam sie pod koniec roku miało jakieś znaczenie...Zresztą mam sporo grudniowych znajomych i u nich tez problemów nie bylo :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3419 dnia: 6 Listopada 2009, 10:08 »
To jest pewnie tak, jak z pierwszym ząbkowaniem - nie pamięta się tego a rodzice się tym przejmują :P

Ale generalnie nie chodzi tu o to, że w szkole widać jakąś różnicę - bo jej nie widać, chodzi tutaj o malutkie dzieci. Ja np widziałam różnice jak mój chrześniak - wtedy 3 letni spotkał się z koleżanką co ma 3,5 roku. A niby tylko pół roku różnicy.
« Ostatnia zmiana: 6 Listopada 2009, 10:10 wysłana przez ricardo »