Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 306410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #4110 dnia: 9 Grudnia 2009, 13:06 »
Magda ja na początku chciałabym aby pierwszy miesiąc spanie było w rożku. Tak pi razy drzwi - bo wiadomo, że dokładnie miesiąc to się nie da :) Więc takiego najmniejszego malucha przekimamy w tym kokoniku a potem niech już sobie macha łapkami i nóżkami :)

Ela no niby tak :) Ale jaja, co??

Aneta oj tak, mów mi tak jeszcze :) hehehe :) Chciałabym wytrzymać co najmniej do 1.01 a jakby nie patrzeć to TYLKO 3 tygodnie i 2 dni!!!!

Anusiaaa a dzięki, widzisz zaczełam czytać ten wątek ale doszłam tylko do 3 strony i dałam sobie spokój bo cały czas była mowa o szczepionkach w późniejszym wieku :) To wrócę do czytania :)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4111 dnia: 9 Grudnia 2009, 13:18 »
Pati ja mam taki śpiworek jak ty właśnie i najbardziej go sobie chwaliłam bo się szybko zasuwał, był w miarę cienki a nie tak jak niektóre jak puch. Ale ostatnio jak było zimno to juz kupiłam małemu kołdrę bo ten śpiworek wydawał mi się za cienki. Dlatego, że my śpimy pod kołdrą zimową i nam jest ok to stwierdziłam, że ten śpiworek jest dużo dużo cieńszy. Ale zależy ile masz stopni w pokoju bo zima nie zima ale tempeatura jest ważna. Ja mam ok. 19 więc jest fajnie chłodno ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4112 dnia: 9 Grudnia 2009, 14:16 »
Moja spała zimą w body na krótki i na to pajac i teraz też tak śpi i dodatkowo w tym śpiworku, który pokazałaś. w domu mamy ok 20 st.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4113 dnia: 9 Grudnia 2009, 14:51 »
Oponka no właśnie jak kupimy termometr elektroniczny dla dziecka to chcemy taki, co stoi i pokazuje temperaturę jaka jest w pokoju, to dokładnie będę wiedziała ile jest stopni :) ale generalnie to ok 21 stopni jest. No chyba, że np mocno zimno jest na dworze to wtedy może być 19-20 stopni. My mamy sypialnię na poddaszu to tak najbardziej się właśnie odczuwa tą różnicę przy pogodzie.

Zobaczymy jak Mała będzie wolała. Ja jestem z tych, co wolą mieć zimne powietrze wlatujące nosem ale jestem przykryta po same dziurki od nosa, za to R. woli być odkryty i mieć ciepło...

Właśnie kurier przywiózł paczkę - co prawda tylko pieluszki tetrowe, flanelowe i okrycia kąpielowe, ale flanela i okrycia są ślicznie różnowe i normalnie gęba mi się cieszy :)

Nie wiem kiedy się wyrobię z praniem tego wszystkiego... Jeszcze z 2 pralki ubranek na pewno będą - czyli schnięcie max 4 dni, a potem rożki, kocyki, śpiworki, prześcieradła, okrycia kąpielowe, pieluszki... No to jeszcze licząc spokojnie to cały przyszły tydzień :)

A jeszcze mam takie pytanko: po kąpieli od razu mokre ciałko okrywacie tym ręcznikiem kąpielowym? Czy najpierw wycieracie normalnym ręcznikiem a potem zawijacie w to okrycie?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #4114 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:01 »
Myślę, że noworodka mimo wszystko trzeba ubierać trochę cieplej niż starsze maluszki. Dopiero ok 3-4 tyg dzidzie uczą się utrzymywać temperaturę ciała.

U nas sprawdizło się body na krótki rękaw plus pajac i na początek rożek, a później śpiworek (mamy feretti- super rewelacja!)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #4115 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:04 »
Ja Małą od razu otulam okryciem kąpielowym, nie ma sensu chyba 2 ręczników używać  :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4116 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:14 »
dziubasek a no może i racja... Faktycznie jak taki maluszek nie trzyma na początku ciepła to lepiej ubrać go z body albo kaftanikiem dodatkowo...

Olucha chodzi mi też o to, że przy 1 ręczniku to on cały będzie mokry a ja muszę jeszcze Małą przenieść do innego pokoju co by ją ubrać.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #4117 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:21 »
Pati my tez od razu w recznik otulamy a potem szybko ubieramy :)
I nasza spi jeszcze w rozku, albo pod kocykiem, to zalezy :)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4118 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:22 »
Ja też przenosiłam  z łazienki do pokoju małą owiniętą w to okrycie, aż tak mokre to nie było  ;)  a po co cudować i z jednego ręcznika do drugiego przekładać, łatwiej może się przeziębić czy coś.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4119 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:24 »
Jeju ale micha mi się zaciesza! Przed chwilą był listonosz i przyniósł paczkę - tzn kopertę a w środku piękny różowy kombinezon dla naszej Kluski, który wylicytowałam aż za 5 zł  :o Gruby, porządny i ślicznie wygląda :)

No, może faktycznie ze zmianą z jednego ręcznika na drugi to za dużo cudowania :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #4120 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:26 »
pokazzzz!!!!!!!!!! ;D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #4121 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:30 »
Jeden ręczniczek wystarczy !!!!!

Ricardo córcia będzie idealnym wynagordzeniem tego co przeszliście aby ją mieć !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #4122 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:37 »
Ja na poczatku na recznik kladlam taka mieciutka pieluche tetrową i jak wsiąklo to dawałam go na kocyk okrywalam i dopiero ubieralam a teraz tylko recziczek uzywam  ;)

Malego na noc ubieram tylko w body na to spiochy z tym ze on mi w spiworku nie usnie przykrywam go kocykiem ale szybko ten kocyk ląduje pod jego pupcią, a tepm. mamy gdzies ok 20-21 stopni.

Termometr kupilam z philipsa taki co mozna do pokoju i do wody kwiatuszka  ;) i jestem zadowolona

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #4123 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:50 »
Nasza Córunia to zmarzlak jak ja i ubieram Ją w dwa długie rękawy (bodziak+pajac), bo wcześniej ciągle miała lodowate rączki i nóżki i zimny nosek.
Na początku planowaliśmy kąpać Ją w łazience, ale znacznie wygodniej nam kąpać w pokoju. Po wyjęciu z wody kładziemy Malucha na przewijak na pieluszkę flanelową i okrycie kąpielowe, szczelnie zawijamy, (na głowę kapturek) i dociskamy, żeby wchłonęło wodę. Trzeba to zrobić w miarę szybko i podłożyć pampka, bo już 2 razy mieliśmy "niespodzianki" na ręczniku. ;)
W związku z tym, że u nas Grześ kąpie Łucję, na Mikołaja kupiłam Jemu i Córuni okrycie kąpielowe "Kocham mojego Tatę", a niech się Chłopina cieszy. ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4124 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:57 »
Morgan wygląda tak:

To jest zdjęcie z aukcji, na żywo kolor jest śliczny różowy i w ogóle nie widać jaki jest piękny :) Fajnie, że ma te łapki zakryte :) Materiał jest gruby, mięciutki, fajny jest ten kombinezon :)

Ela oj tak, Natalka będzie nagrodą za wszystko co przeszliśmy :) byleby tylko była aniołkiem :) hehehe

gagatka i jak dajesz jej dwa długie rękawy to już nie ma zimnych rączek, nóżek i noska? Bo to przeciez po karku sprawdza się czy dziecko jest ciepłe a nie po rączkach czy nosku??

A w ogóle gdzieś obiło mi się przy czytaniu, że po każdej kąpieli taki ręcznik, którym wycieramy dziecko powinien być wyprany. Tak robicie? Chyba po każdej kąpieli to przesada, nie?

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #4125 dnia: 9 Grudnia 2009, 16:04 »
Pati kark był letni, a jak Dziecku zimno w rączki, to przecież nie powiem Jej "kark masz letni, więc w rączki i nóżki możesz marznąć". ;) Były naprawdę lodowate i jak mi je gdzieś przytknęła do brzucha przy karmieniu to aż podskakiwałam. ;)
My ręcznika nie wymieniamy po każdej kąpieli, ale zmieniamy często.
Fajniusi kombinezonik, te zakryte rączki to dobra rzecz, też tak mamy w zimowym wdzianku. :ok:

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #4126 dnia: 9 Grudnia 2009, 16:36 »
Pati Alanus tak do miesiąca czasu spał w boziaku na krotki rekaw, pajacyku i rożku ...teraz spi tak samo tylko bez rozka ale za to przykryty kołderką.

Recznik wymieniamy często ale nie pierzemy go za kazdym razem tylko na kaloryfer kładziemy do wyschnięcia :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4127 dnia: 9 Grudnia 2009, 19:26 »
Pati ja mam termometr z polecenia Mirka i jest rewelacyjny. Oczywiście mierzy również temperaturę otoczenia, ale i jakiejkolwiek cieczy czyli nawet temp pokarmu. Zobacz sobie:

http://www.sklep.grabieniec.pl/index.php?d=produkt&id=532

Co do ręcznika to ja mam zwykły ręcznik bo przy większym dziecku to to okrycie można wywalić na śmieci  ::) No może nie aż tak, teraz leży na przewijaku ale przykrywam małego i wycieram zupełnie zwykłym wielkim ręcznikiem.

Ja uważam że w ogóle najfajniejszy zestaw do spania dla noworodka to body + śpiochy bo wtedy klatka piersiowa jest dodatkowo okryta ale nie jest za dużo ubrania.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #4128 dnia: 9 Grudnia 2009, 19:51 »
Nasza mała śpi tylko w pajacu - zresztą tak potrafi cały dzień być ubrana - chociaż częściej w dzień ma boy na długo rękaw i spiochu - czasami też tak śpi. Na początku spała przykryta kocykiem, teraz już kołderką.

Z ręcznikami nie cuduj, wystarczy Ci jeden - a może możesz sobie zrobić w łazience miejsce na przewijak i kosmetyki małej i tutaj ją ubierać? Chociaż u nas to mała do pokoju na golaska leci (z łazienki) bo nie ma gdzie ręcznika położyć. No ale my nie mamy tak daleko jak Wy.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4129 dnia: 9 Grudnia 2009, 20:30 »
My też kąpaliśmy Młodą w pokoju bo wygodniej. Szybko przekładasz na przewijak i po kłopocie, wszystko tez jest po reka: pieluchy, ciuszki, kosmetyki. A przecież to żaden problem przynieść wodę do wanienki, czy jak robił mój maż przynosil już gotową wodę w wanience do pokoju :)
Używam do tej pory tylko okrycia kąpielowego. Piorę tak raz na 10 dni.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4130 dnia: 9 Grudnia 2009, 20:43 »
My kąpiemy w pokoju bo jakoś nie wyobrażam sobie przenosić małego z łazienki do pokoju mimo że mamy drzwi obok :-\ czasem tak mu zimno jak sie tylko drzwi otworzy bo ktoś wchodzi... A nie możecie w pokoju kąpać??? Albo ubierać w łazience? Naprawdę taki maluszek marznie strasznie po kąpieli

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4131 dnia: 9 Grudnia 2009, 23:15 »
My w pokoju kąpaliśmy chyba tylko parę dni - za dużo zabawy. Wtedy też dogrzewaliśmy pokój :)
Teraz już na luzie podchodzi się do kąpieli. I jak na razie Paulinka zdrowa jak rydz :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4132 dnia: 10 Grudnia 2009, 08:06 »
Ja mam tak mała lazienkę, że nie miałabym gdzie wstawić całego majdanu.

Teraz jak Ziutek sie pluska w dużej wannie to już nie ma problemu ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4133 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:05 »
Najpierw wiadomość dnia:

zaczełyśmy 35 tydzień!!!!!!!!!!!!

Matko boska toż to już tak nieługo, że normalnie aż strach się bać  ;D ;D ;D

gagatka hahaha, uśmiałam się :) Faktycznie tak nie powiesz :)

Oponka dzięki za linka - w weekend będziemy debatować na termometrem, linka tego sobie zapisałam.

Dzięki dziewczyny za wszystkie wpisy odnośnie ubierania malucha na noc - na pewno coś sobie wypracujemy :)

W łazience nie mamy miejsca, aby tam ubierać Małą - nie położę przecież przewijaka na wc, na zlew też się nie zmieści bo jest kran. Nad pralką mamy miejsce zabudowane więc się nie da. Ja nie widzę problemu, z przejściem do pokoju czy sypialni i tam ubierania. Jak dziecko będzie opatulone to chyba nie zmarznie, a jak pójdziemy na górę to mamy w planach kupienie farelki, więc w pobliżu przewijaka będzie ciepło. Jak okaże się, że jest to złe wyjście to będziemy kombinować inaczej :)

W pokoju nie chcemy kąpać. Czemu? Nie mam sprecyzowanej odpowiedzi, ale generalnie nie chcę aby dziecko przyzwyczaiło się do takiego otoczenia, a potem - kiedyś - jak trzeba będzie przenieść kąpiel do łazienki mogą być cyrki. Może to głupie,a le na teraz nic mi się nie kojarzy sensownego :P

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #4134 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:15 »
Ricardo ale spokojnie możesz kąpać małą w pokoju .
Przy Dominiku tak robiliśmy i teraz też , właśnie ze względu na brak miejsca w łazience i brak wanny (mamy brodzik) .
Jak mały zacznie dobrze siedzieć to powędruje do łazienki pod prysznic :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4135 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:32 »
Pati, a co za różnica gdzie będziecie kąpać?
jak urodzisz, sami uznacie co jest dla was wygodniejsze
moim zdaniem nic dziecku nie będzie jak je przeniesiesz z łazienki do pokoju
a drzec się będzie napewno  ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4136 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:33 »
Jakoś w ogóle mi sie nie widzi kąpanie w pokoju. Od kąpania jest łazienka :)

Potem moje zdanie może się zmienić :)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4137 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:35 »
Patrycja, moja siostra Zu kąpała w wanience na blacie w kuchni, bo tylko tam mogła postawić wanienkę (nie miała stelaża, zresztą ja też nie mam) i też było OK. I bez problemu przeniosła Zu do dużej wanny.

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #4138 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:28 »
Pati, gratuluję 35. tygodnia!!!! Już tak bliziutko:)
my też kąpiemy w pokoju, stawiamy wanienkę na komodzie z przewijakiem, wszystko mam pod ręką i jest to dla nas bardzo wygodne, nie trzeba Małej nigdzie nosić ;)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4139 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:29 »
Z przenosinami do duzej wanny nie bedzie problemu moim zdaaniem, bedzie wiecej radochy dla malucha, że się w wiekszej wannie, tudzież brodziku bedzie mógł chlapac.