Autor Wątek: "wykarmię moje dziecko...czy to cyckiem czy butelką" ....  (Przeczytany 82974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: "wykarmię moje dziecko...czy to cyckiem czy butelką" ....
« Odpowiedź #360 dnia: 13 Czerwca 2012, 19:33 »
(...) a do popoludnia nie bedzie wypite, to moge jeszcze raz podgrzac albo zamrozic?
nie
jedynie wylać...

(...) Nie wiem teraz czy to mleko powinnam wylać
jak najbardziej...mleczko do wylania
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #361 dnia: 13 Czerwca 2012, 20:41 »
dzieki dziewczyny  :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #362 dnia: 13 Czerwca 2012, 21:51 »
Ponoć w lodówce trzymać 1-2 dni i potem albo skonsumować (no nie Ty oczywiście ;), albo zamrozić albo wylać..... strasznie dużo ściągasz... i może przez to nakręcasz laktacje, bo cycki mówią - taaa tyle potrzeba.... może spróbuj mniej. Ja muszę przed karmieniem odciągnąć, bo Stachu się dławi, ale staram się tak po ok 30ml- 60ml max (tylko w razie konieczności) i na dobę mi wychodzi ok 120ml.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #363 dnia: 13 Czerwca 2012, 22:26 »
Ola super ilosc!!!!
z jednej strony sie ciesze ze juz nie bede miala jazdy w stylu"najada sie albo nie",'szkodzi jej albo nie"..a z drugiej to sa wyjątkowe,niezaponiane chwile...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #364 dnia: 14 Czerwca 2012, 13:26 »
Elcik ja zaczelam sciagac kiedy naprawde mnie cycki tak bolaly, ze az mi promieniowal bol, pierwszy raz sciagnelam 60ml i jeszcze maly sie z cyckow najadl.
A teraz mam tyle, ze jak sciagne 90 ml to maly sie tez jeszcze naje. Staram sie sciagac tylko tyle zeby odciazyc cycki.

A ze od wczoraj Niko cos zalapac nie moze, to dzis przed karmieniem troche musze popompowac zeby sie nie meczyc. W nocy musialam budzic meza, zebym mogla odciagnac i dac malemu z butli, bo sie meczyc 40 minut biedaczek i nie mogl sie wessac  :-\

tete ja mam te jazdy, bo dla mnie to wszystko nowosc. Amelke ledwo co 2 miesiace karmilam a i tak od urodzenia byla dokarmiana sztucznym, wiec teraz to nowy rozdzial.

Czytalam tez, ze nie ma co nawet zamrozonego za dlugo trzymac, bo dziecko rosnie i w mleku sa inne skladniki odpowiednie do rozwoju, jakos tak. Czyli na moj rozum, znaczy, ze jak mam mleko z 5 dnia po urodzeniu Niko, i dam mu je za 2 tygodnie, to poprostu moze sie nim nie najesc? Badz tu madry  :-\

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #365 dnia: 14 Czerwca 2012, 23:01 »
A o tym to nie słyszałam.... ale zawsze chyba mieć takie lepiej w pogotowiu, niż w razie "w" masz nagle podać modyfikowane, które może wcale nie podejść...

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #366 dnia: 15 Czerwca 2012, 10:47 »
Elcik tez tak mysle, ze lepiej miec w razie "w".

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #367 dnia: 15 Czerwca 2012, 11:09 »
ze jak mam mleko z 5 dnia po urodzeniu Niko, i dam mu je za 2 tygodnie, to poprostu moze sie nim nie najesc? 

najeść się naje;
ale faktycznie skład się zmienia, na początku bardziej dynamicznie potem już mniej...
a potem to trzeba wprowadzać stałe pokarmy
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #368 dnia: 21 Czerwca 2012, 22:23 »
Ja sie czuje jak laik totalny w temacie karmienia. Dzieka Bogu, ze jest forum  :blagam:

Jade juz 4 dzien z lanolina, bo moje sutki nie wygladaja juz jak sutki, ale nadal karmie wytrawale. Pokarm mam, wiec z tym problemu nie ma.

Ale (zawsze jest jakies "ale") ciagle mamy klopoty z kolka i wzdeciami...i tak sie zastanawiam, czy moja dieta jest poprostu zla? Jem tosty z dzemem, ciastka dietetyczne z musli lub z jogurtem (Lu Go), pije sok jablkowy, herbate z mlekiem i herbate dla karmiacych, na obiad zawsze cos pozywanego z warzywami, miesem (nie smazonym), po drodze jakis jegurt lub serek, ewentualnie banan, kolacja kanapka z szynka lub serem lub tosty.
Co moze powodowac te wzdecia  ??? Moj maz twierdzi, ze moze sok jablkowy, ale ja przeciez calego litra znowu nie pijam  ::)

Czy jest cos co moge/powinnam do diety wprowadzic, zeby pomoc maluszkowi?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #369 dnia: 22 Czerwca 2012, 08:47 »
nie pij nPEWNO ZWYKŁEGO MLEKA

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #370 dnia: 22 Czerwca 2012, 08:49 »
Możesz spróbować ograniczyć nabiał i wtedy zobacz

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #371 dnia: 22 Czerwca 2012, 10:06 »
ogranicz nabiał, zamień tosty na ciemne pieczywo, odstaw herbatkę dla karmiących (jest tam koper?), zamień banan na jabłko.... tyle mi do głowy przyszło.... sok jabłkowy jak najbardziej jest ok.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 22 Czerwca 2012, 11:24 »
Moim zdaniem ciemne pieczywo jest bardziej wzdymające... grahamki ponoć najlepsze...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #373 dnia: 22 Czerwca 2012, 11:31 »
dużo nabiału... odstaw ser i jogurt... mleko do herbaty możesz na razie zostawić;
wyrzuć / ogranicz słodycze - nawet te ciastka musli...
tostów na ciemne bym nie wymieniała, ale np na zwykły chleb,  na pewno nie na razowy i nie z pełnymi ziarnami; tostowe pieczywo to sama chemia;
Banan nie powinien szkodzić...jabłka i soki jabłkowe też nie.

Zobacz czy w warzywach na obiad nie masz groszku, kukurydzy (z puszki), kalafiora, innych kapustnych, samej kapusty...cebuli, pora itp...

Ale uwaga nawet jak wszystko wyrzucisz wzdęcia mogą się utrzymywać - taka uroda niedojrzałych jelit dziecka.
Podawaj przed karmieniem, co drugim np jakiś preparat espumisanu w kropelkach. Możesz też raz na dobę podać jakiś probiotyk w kroplach.

— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #374 dnia: 22 Czerwca 2012, 11:43 »
ciemne pieczywo na przemian jem ze zwyklym chlebem, musze jesc ciemne ze wzgledu na moje jelita i hemoroidy  ::)
nie wiedzialam, ze taka ilosc nabialu to za duzo, ale nie bede miala problemu z odtawieniem tego podobnie jak ciastek

Wiem, ze wzdecia nadal moga sie utrzymac, ale chce zrobic wszystko co mozliwe zeby temu zapobiec.

Krople podaje. A probiotyk to na przyklad jaki?

Elcik w herbacie dla karmiacych jest anyz, melisa, koper i kminek. To moze szkodzic  ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #375 dnia: 22 Czerwca 2012, 11:46 »
czasem koper nasila wzdęcia...

co do probiotyku to nie wiem co Wy tam macie w IRE...
Ja daję co mam...ale największym popytam cieszy się BioGaja w kroplach.
W kroplach jest jeszcze Dicoflor, który osobiście lubię.
Tyle, że ja daję w proszku - do butelki jak dokarmiam.
— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #376 dnia: 22 Czerwca 2012, 11:56 »
dzieki lila  :)

jest polska apteka internetowa, zaraz sobie cos zakupie :)

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #377 dnia: 22 Czerwca 2012, 16:32 »
ja się dowiedziałam w szpitalu że nie nie powinno sie na początku pić czystego soku jabłkowego tylko trzeba rozcieńczać wodą.
ale jak masz tyle pokarmu że musisz odciągać to po co pijesz herbatkę na laktację?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #378 dnia: 22 Czerwca 2012, 16:57 »
aaa nie o tym nie pomyślałam, bo "patrzyłam" po siebie...zawsze piję soki rozcieńczone, czyste są za słodkie...
— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #379 dnia: 22 Czerwca 2012, 18:29 »
Skoro mowa o diecie dla karmiącej to i ja się dołącze,bo chciałabym pzygotować sobie wstępnie listę rzeczy dozwolonych i tu przede wszystkim pytanie do Lilian,bo jestem w czarnej d...e (przepraszam za wyrażenie).....obecnie podstawą dla mnie (z racji problemów z jelitami) jest dla mnie nabiał-maślanka litrami,jogurty naturalne z otrębami,owsianka na mleku(na wodzie nie przełknę),ciemny chleb i mnóstwo surowych warzyw.Szału z moim samopoczuciem nie ma,ale jest do wytrzymania i już się boję,co to będzie jak to wszystko będę musiała odstawić. :o

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #380 dnia: 22 Czerwca 2012, 18:44 »
Może nie odstawić ale na początku ograniczyć..... i pomału będziesz zwiększać ilość. Jak nie będzie reakcji to luzik, jak będzie to już gorzej....

Też piję soki rozcieńczone..... jabłkowy rozcieńczony zawsze.

Ps. Banan chyba własnie dla Ciebie Olkahof niewskazany...no ale jak piszesz że ewentualnie to luzik. Ja raz z Pati wypiłam herbatę koperkową..... młoda miała takie wiatry że ho hooo.... teraz mam pokarm to nie piję "wspomagaczy", bo chybabym wskoczyła na jakieś D/E, bocianek leży i się kurzy :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #381 dnia: 22 Czerwca 2012, 18:58 »
Elcik jakoś nie spotkałam się z bananem na czarnej liście diety matki karmiącej...
i w żadnym wypadku nie powoduje wzdęć...nie bardzo wiem, gdzie mógłby bruździć...jego właściwości zapierające są również wysoko wątpliwe;
zaliczenie do cytrusów też z lekka naciągane...

sarmaxarica rozumiem...bo mam podobne problemy jelitowe, aczkolwiek daję radę...
i w tym tygodniu właśnie w końcu mi się unormowało, po przebojach w ciąży;
surowe warzywa jem, nabiał odstawiłam, musli też, bo nie mam z czym go jeść...
pieczywo z gatunku graham lub pytlowe albo chrupkie;
owoców nie lubię, zazwyczaj nie jadam, ale teraz jem sobie jabłko od czasu do czasu...
no i chude mięso + chude wędliny - tu akurat błonnika nie ma...
Trochę mi monotonnie, ale co tam...

— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #382 dnia: 22 Czerwca 2012, 19:25 »
No właśnie,tu jest pies pogrzebany,bo jak nie zjem wg swojego schematu (z trudem wypracowanego w czasie ciąży) to jest BAAARDZOOOO ŹLE,a jak stosuję się do niego to jest ZNOŚNIE.
I tak na pierwsze śniadanie muszę zjeść jabłko/kilka kiwi/lub inną surowiznę (np.ogórki);lub wypić choć 0,5l maślanki.
Po odczekaniu mogę zjeść coś bardziej konkretnego-owsianka z suszonymi owocami/ciemne lub chrupkie pieczywo z serem lub chudą wędliną....
A później przez cały dzień duże dodatkowe porcje błonnika-otręby z jogurtem,błonnik jako przekąska lub dodatek,gdzie się da;mielony len i mnóstwo surowizny,maślanki i tak w kółko.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #383 dnia: 22 Czerwca 2012, 19:55 »
Olkahof pisała o problemach z jelitami.... http://www.chorejelita.pl/dieta-przy-zaparciach.html

No nie wiem może się mylę...

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #384 dnia: 22 Czerwca 2012, 20:49 »
Dziękuję Elcik za linka. :)
Wszystkie sposoby na zaparcia (i ogólnie drażliwe jelito,bo na to cierpię) znam i jak sama Lilian się śmieje ;) jestem hardkorowym przypadkiem.....stąd mój strach,jak sobie radzić podczas karmienia Maluszka.

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #385 dnia: 22 Czerwca 2012, 22:40 »
ale jak masz tyle pokarmu że musisz odciągać to po co pijesz herbatkę na laktację?

to jest herbata wspomagajaca laktacje, ktora rowniez pomaga w trawieniu matce i dziecku

Banany czytalam, ze raz na jakis czas mozna jesc. Ale szczerze, zwykle bananow nie jadam, teraz od kiedy karmie to mam zwiekszone zapotrzebowanie na slodkie, czasem zaspokajalam bananem, ale moge bez tego zyc. 

Zastosuje sie do waszych porad i tego, co wyczytalam. Szczerze mowiac przeczytalam gdzies, ze nalezy probowac wszystkiego (oprcz tych wzdymajacych) wiec tak zrobilam, ale widac bokiem mi to wychodzi  :-\ Oprocz tego wszystkiego Nikodem wczoraj zrobil kupe po trzech dniach i zaczynam myslec, ze to prezenie sie jego moze miec zwiazek z nie robieniem kupy.
Sama juz nie wiem, ale plan dzialania mam - uscislic diete, przepajac woda, podac probiotyk i zobaczymy co dalej.

Nie spodziewalam sie, ze bedzie tak ciezko. Uwierzcie mi, ze Niko przespal dzis 2 godziny miedzy 9 a 16. Tak caly czas noszenie, prezenie, stekanie i placz. Tak mi go szkoda i czuje sie winna, ze cos zjadlam co mu tak szkodzi  :(

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #386 dnia: 23 Czerwca 2012, 09:26 »
Powodzenia... u nas dziś od nocy też ciężko bączki idą... a jak Niko od 3 dni nie robił kupki to to może być jak najbardziej przyczyną prężenia itd.... spróbuj jeszcze jak najczęściej kłaść na brzuszku, choć na chwilę.

PS. Nie czuj się winna, no co Ty... to jest jak loteria - czasem można jeść wsio, czasem bardzo ograniczenie....toć się dopiero uczycie siebie.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #387 dnia: 23 Czerwca 2012, 09:58 »

... to jest jak loteria - czasem można jeść wsio, czasem bardzo ograniczenie....toć się dopiero uczycie siebie.

dokładnie! przy starszym co bym nie zjadła i tak miał hardcorowe kolki, teraz jem dosłownie wszystko i nic się nie dzieje. Madzia przesypia całe noce, kolek zero
...raz mała miała ból brzuszka z którym w miarę szybko sobie poradziliśmy...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #388 dnia: 23 Czerwca 2012, 19:24 »
Dzieki kochane  :)

Dzis od 4 rano Niko znowu plakal,prezyl sie, jadl i ulewal, zasnal dopiero o 7.30 i to tez tylko na godzine. Zdecydowalam sie dac mu mleko modyfikowane, zeby zobaczyc, czy zostanie mu na zoladku. I sluchajcie spal chyba z 4 godziny. Obudzil sie dalismy mu znowu troche modyfikowanego i zasnal na kolejne 4 godziny (pewnie odsypial ostatnie dni  ::) ). Teraz sie obudzil i przystawilam go do piersi...i co? I oczywiscie nawet nie ze ulal, tylko zwymiotowal  :( znowu sie prezy a od wczoraj naprawde raptem bulka z szynka i herbata.

Ja juz sama nie wiem. W poniedzialek sie skonsultuje z polozna, bo tak dalej byc nie moze.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #389 dnia: 25 Czerwca 2012, 10:01 »
Karmiąć Stasia dziś o 4 rano tak mi przyszło do glowy, pewnie banalne ale... czy Nikuś ma czysty nochal? może mu ciężko oddychać....