Autor Wątek: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...  (Przeczytany 184502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...
« Odpowiedź #330 dnia: 24 Grudnia 2008, 11:45 »
Dziękujemy za wszystkie życzenia, teraz kończę smażyć rybkę a zaraz biorę się za smażenie pieczarek!

Offline ewajasz

• entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
« Odpowiedź #331 dnia: 24 Grudnia 2008, 12:11 »
Kasia Wesołych Świąt życzymy Tobi i rodzince Twojej :D

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #332 dnia: 24 Grudnia 2008, 12:30 »
Ewcia, kochana, dziękujemy i życzymy lekkiego porodu i żdrowej dzidzi. No i oczywiście wesołych i pogodnych Świąt!!!

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #333 dnia: 25 Grudnia 2008, 13:35 »
No i przeżyliśmy pierwszą Wigilię mojej córci i córci mojej siostry. Moja córcia troszkę się porozglądała, dzielnie siedziała z nami przy stole "na bujaczku", mała Hania w zasadzie spała cały czas, z przerwą na karmienie i fotki. Prezenty dla dziewczynek sprawiły radochę dorosłym bo maluszkom to raczej.....wisiało....obyło się bez płaczów i w miarę miłej atmosferze.

A teraz troszkę fotek:

Moja córcia......z mamą ;D

I z tatą

Z babcią i dziadkiem

Hanusia w czapce z kompleciku do Chrztu...ale ponieważ jest brzydka została użyta do innych celów

A tu reniferkowy Haniutek

Między panienkami jest 4-ro miesięczna różnica wieku, myślę że za rok obie dadzą nam czadu...a z pewnością moja Łucja, która choinkę rozniesie w drobny mak....hehe....

Wesołych Świąt.

AAAA i bym zapomniała...wcale się nie przejadłam...bo czasu na jedzenie nie miałam - dzieci skutecznie go wypełniły....hihi...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #334 dnia: 25 Grudnia 2008, 13:44 »
Łucja i Hania są piękniutkie!!! Słodziaki niesamowite!!! No i ta kieca Twojej córci...

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #335 dnia: 26 Grudnia 2008, 20:01 »
ale słodkie dziewuszki  :) a Łucja  w wersji mikołajowej boska  ;D ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #336 dnia: 26 Grudnia 2008, 20:13 »
jaka śliczna jest Hania!!!

ps. moj mateuszek nie zwraca uwagi na choinkę - owszem uderzy ze dwa razy w bombki i na tym koniec

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #337 dnia: 26 Grudnia 2008, 23:37 »
a moja taaaaaaaaaaak ręce wyciąga, wkłada łańcuchy do dzioba....
jak się ją trzyma przy choince to rzeźnia istna
a wygląda to wszystko przekomicznie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #338 dnia: 27 Grudnia 2008, 15:30 »
Kaha, to Wy macie wątek :?:

O Cię, nie mogę  ;D ;D ;D , ale lepiej późno, niż wcale ;)

Piękne dziewczynki i nastrój Świąt, taki świąteczny  ;D ;D ;D

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #339 dnia: 27 Grudnia 2008, 16:12 »
 :hello: Ninka ;D ;D ;D
 I po świętach...jakoś poszło, nawet całkiem przyzwoicie....oprócz reakcji wrrrrrrrr teściowej mojej sis na nasze prezenty....bardzo chciała wiedzieć co dostała Hania i Gocha z mężem od nas. Dowiedziała się, że wózek...dalej drąży - wózek to dla Hani, a dla Was? Sis wyjaśnia, że wózek i dla Hani i dla nich...więc wrrrrrrrrrrr teściowa podsumowuje "no to Mikołaj był skąpy"...nosz q***a....wiecie ile kosztuje x-lander gondola plus spacerówka.....wrrrrrrr teściowa obleciała kocykiem za 50 zł....normalnie jej coś powiem jak przyjdzie do nas  w Nowy Rok....muszę coś wymyśleć, żeby jej w pięty poszło!!!!!!!!!

Poza tym troszkę oszukuję moją córcię...nie chce jeść skubana nadal deserków owocowych..więc mieszam je z kaszką..dzisiaj mnie zadziwiła bo zjadła kaszkę na 120ml mleka i pół słoika bobovity....razem jak nic się uzbierało z 200ml...chyba przesadziłam, jak myślicie?

Moj mąż poszedł do pracy na 8 i do tej pory go nie ma....obawiam się, że z sąsiadem fotografem rozpracowali taką jedną poświąteczną...będzie spał w łazience!!!

Dodatkowo od wczoraj debata na temat szczepień w mojej rodzinie.....31 grudnia Hania ma szczepienie...no i trza wykupić szczepionki, która kosztują 1000 zeta....no i jest nagonka na mnie, że to ja wymyśliłam.....a ja przecież podałam tylko sis nazwy tych szczepionek, które sama kupiłam (w lipcu były tańsze 300 zł)....wrrrrrrrrrr teściowa twierdzi, że to głupota kupować takie drogie szczepionki, skoro państwo daje za darmo.....i dyskutuj z nimi....ja się nie odzywam...to nie moje dziecko...wczoraj nawet w czasie trwania imprezy u nich zadzwonili do mnie i pytali czym infarix jest lepszy od pentaximu.......bo ten dugi tańszy jest!!!!!!!!!!!! Nie dociera, że jest mniejsze ryzyko wstrząsu, że dziecko ma wbijaną ogłę tylko 6 razy....ja dokonałam takiego wyboru....a teraz mi wmawiają między wierszami, że to kaprys mój był a nie zdrowy rozsądek....wiecie...cała rodzina debatuje co mają zrobić rodzice i każdy im swoje racje udowadnia....dodatkowo tatuś jest troszkę ....dusigrosz....Ma jakieś dojścia w hurtowni w warszawie...i coś tam już załatwiał, róznica w cenie 100 zł...ale ciekawa jestem w jakich warunkach on te szczepionki przewiezie....przecież to trzeba w lodówce trzymać, w odpowiedniej temperaturze.....ręce mi opadają......

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #340 dnia: 27 Grudnia 2008, 16:53 »
ehhh nad Twoją siostrą to ja mogę tylko ręce załamać...dobrze, że ma fajną siostrę...czyli Ciebie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #341 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:01 »
Lilu, ja to już bym dawno stamtąd nogę dała!!!
Najciekawsze jest jednak to, że tak wrócę do szczepionek....że jak my szukaliśmy jakiegoś dojścia, żeby taniej było...to nikt nic nie powiedział.....i w nosie...łachy nie potrzebuję...
Lilu....można wrzucić te szczepionki do turystycznej lodówki? Będą jechali z nimi jakieś 80 km....a potem w domu jak to trzymać...bo jadą w poniedziałek rano a szczepienie jest 31...czyli trza to jakoś przetrzymać.....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #342 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:18 »
Kaha w zwykłej lodówce trzymać...i transportować też w lodówce - od 2 do 6 C bodajże...sprawdźcie najpierw tą turystyczną, jaką ma temperaturę.

Ja też po pierwszym jadę po swoje szczepionki po cenach hurtowych  ;D ;D dzwoniłam do byłej szefowej i zamówiłam... też będę jechać z turystyczną lodówką.
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #343 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:26 »
No to mnie uspokoiłaś....

A jak jesteśmy w temacie szczepionek, mówisz, że jedziesz po szczepionki dla Ewci...to jeszcze jest szczepiona na coś? Bo moja panna zakończyła już szczepienia w 1 r.ż.....czyżbym coś przeoczyła??? Szczepiona była Infarix hexa plus rota i pneumo....hmm.....a Ewcia przeca starsza od Łucji 10 dni...

I jeszcze jedno, sis dzwoniła i mówiła, że rezygnują z Prevenaru...że później...a później to znaczy kiedy, po 2 roku życia? I faktycznie wówczas tylko jedna dawka? Niby u nas przypadków sepsy nie notują...ale to ponoć też chroni przez zapaleniem opon mózgowych....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #344 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:39 »
Kasiu ja właśnie po Prevenar jadę...bo odroczyłam Małej do drugiego półrocza życia...
po nim jeszcze doszczepiam Meninigtec'iem i koniec na pierwszy rok...

a Prevenar chroni przed inwazyjną chorobą pneumokokową, a w tym min zawiera się sepsa pneumokokowa i pneumokokowe zapalenie opn mózgowych....
w okresie 2-6 m-cy - trzy dawki, potem przypominająca w drugim roku życia
w okresie 7-11 m-cy dwie dawki, potem przypominająca w drugim roku życia
w okresie 12-23 m-ce dwie dawki w odstępie 2m-cy,
24 m-ce - 5 lat - jedna dawka;

« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2008, 17:43 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #345 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:53 »
Dzięki Lilu!!! :-* :-* :-*

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Å?UCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie sÅ‚oÅ„ca...
« Odpowiedź #346 dnia: 27 Grudnia 2008, 20:32 »
Ja tak wlasnie Szymka szczepilam, ze mial 2dawki w ciagu 2mcy, bo pierwsza w 14mcu zycia. I my szczepilismy Pentaximem, z tego co wiem to dobra szczepionka, w 6tyg byly 2klucia bo na WZW jeszcze.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #347 dnia: 28 Grudnia 2008, 13:58 »
anulka, ja nie napisałam, że pentaxim jest zły, tylko że infarix ma więcej "składników", poza tym w necie jest info, że został wycofany z obrotu, jakaś tam seria ogromna co poszła w cały kraj i ci, którzy szczepili pantaximem mieli problem, ponieważ nie mogli go kupić - został wycofany....i czym robić następne szczepienie?...a mieszać szczepionek nie można. Chciałam uniknąc takiej sytuacji i zdecydowałam się na szczepionkę, która ma nienaganne opinie.

A my właśnie wróciliśmy ze spacerku...troszkę zimno..ale bezwietrznie, powietrze w każdym razie przyjemne. Chyba jeden stopień na minusie. Mała pod koniec spacerku zasnęła. Teraz się obudziła, więc zmykam. Będę serwować kaszkę z deserkiem!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #348 dnia: 28 Grudnia 2008, 14:07 »
parzę na zdjęcie Łucji w tej czerwonej czapie i normalnie się rozpływam...
jak ona jest Bożonarodzeniowa  ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #349 dnia: 28 Grudnia 2008, 15:11 »
Dzięki Lilu, cały świąteczny strój mojej panny był prezentowy, kiecę i bluzeczkę dostała od chrzestnego mojego Rafała, rajstopki od babci Zosi (nie podobają mi się jednak ze względu na skład - jest w nich lycra i inne sztuczności, bawełny niewiele...no ale zorientowałam się za późno....i założyłam takie jakie były), buciki i czapeczka były w paczce z all plus jeszcze kilka świątecznych ciuszków, ale to już na przyszły rok - bo są duże. Wogóle na tej paczce allegrowej wylicytowanej za 350 zł razem z wysyłką jedziemy z sis na dwoje dzieci, moja wyrasta - leci do Haniuty. Kupiłam jedynie cztery nowe ciuszki, poza tym wsio w tej paczce - łącznie z ciepłymi ubraniami na zimę jest super jakości, zaskoczyło mnie to, że rzeczy kupowałam jako uzywane a większość rzeczy była z metką...nawet strój do chrztu jest...satynowy, też nowy...ale mnie nie podpasował, bo jest w stylu tej pierogowej czapki, którą na zdjęciu ma Hania, ja tego z pewnością małej nie założę, ale jak sis będzie chciała to niech sobie skorzysta. A jak nie to panny będą miały w co lalki ubierać. Jestem zadowolona z tej paczki, biłam się o nią ostro....hehe...ale się udało!!! Samych bodziaków, śpioszków i rampersów naliczyłam 100 szt, dosłownie dwie sztuki nosiły ślady użytkowania, a reszta - rewelacja. Tak więc dwójka dzieci ma załatwioną super garderobę do 18 miesiąca życia, a Hanka pewnie jeszcze dłużej, bo coś czuję, że będzie taka drobnica jak mama.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #350 dnia: 28 Grudnia 2008, 15:18 »
no prosze zaradna jesteś....
ja też obecnie na coś poluję...ale póki co cicho szaaaa
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #351 dnia: 28 Grudnia 2008, 15:25 »
A ja się przyznam, że za moment idę upiec murzynka bez kakao...nieżle co? Ledwo się święta skończyły a mnie się ciasta prosto z piekarnika zachciewa......ale jakoś w domu nikt nie protestuje, więc nie jestem odosobniona w swoich smakach poświątecznych.....ale od stycznia się odchudzam hahahahahaha.....

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Å?UCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie sÅ‚oÅ„ca...
« Odpowiedź #352 dnia: 28 Grudnia 2008, 16:16 »
No wiem, wiem ze nie napisalas :-D Ale Infanrix tez kiedys wycofali, jakas serie, takze z tym nigdy nie wiadomo.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #353 dnia: 28 Grudnia 2008, 16:30 »
Przyznam się, że w wyborze szczepionek dla Łucji kierowałam się zdaniem mojej teściowej, która szczepi dzieci oraz opinią naszej forumowej Lili. Teściowa mówiła mi, że w Opocznie mało kto decyduje się na szczepionki kupowane, rodzice raczej korzystają z tych darmowych. Różnica jest taka, że dzieci szczepione tymi kupowanymi szczepionkami pokazują się w przychodni na bilansy i następne planowane szczepienia, a te dzieci "państwowe" jednak często chorują. Poza tym mam najlepszy przykład z własnego podwórka, mój znajomy - pracuje w cateringu - w ubiegłym roku w marcu (akurat były u nas targi ślubne) latał jak kot z pęcherzem, bo miał synka kilkumiesięcznego w szpitalu z grypą żołądkową, powiedział, że bardzo żałuje, iż nie zaszczepił na rotawirusy, bo nakłady aktualne na lekarzy, leki itd. są wielokrotnie wyższe od ceny szczepionki. Poza tym teściowa mówiła, że nie miała przypadku wstrząsu po szczepionkach kupowanych, a po tych drugich - kilka razy w roku. Ale co rodzic to inne zdanie. Bratu mojego męża urodziła się w lipcu córcia, kasy u nich nie brakuje, a jednak podjęli decyzję, że nie będą kupować szczepionek i skorzystają z tych oferowanych przez państwo. Każdy robi jak chce.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #354 dnia: 28 Grudnia 2008, 17:11 »
Kasiu bo tę decyzję należy zostawić każdemu do rozważenia...

Ludzie doszukują sie często drugiego dna, że dają komuś zarobić, a to firmie farmaceutycznej a to lekarzowi itp...
albo słuchają od znajomych .... a ja nie szczepiłam i nie choruje...a ty jesteś jeleń bo kasę wydajesz...itp...
niektórym faktycznie szkoda kasy, jak sobie policzą ile to fajek, albo puszek piwa, albo wizyt w salonie kosmetycznym...każdy ma swoje priorytety...

jak się nic nie dzieje to jest ok...
gorzej jak się potem stoi nad szpitalnym łóżeczkiem dziecka ze świadomością, że można by czemuś zapobiec...

a co do wycofywanych partii leków, to nie ma preparatu, kótrego by to nie dosięgło; często są to fałszywe alarmy, ale to są leki i zawsze kiedy coś jest nie tak, partię się wycofuje; zabiegają o to same firmy, bo kasę, którą musieli by potem wybulić na odszkodawani byłaby ogromna;

— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #355 dnia: 28 Grudnia 2008, 20:28 »
Ot Lila w sedno uderzyła. Priorytety określamy sobie sami i według mnie szczepienie dziecka to sprawa nadrzędna, choćbym miała nie jeść przez tydzień.

W sprawie Allegro też mam taką pakę za 280zł, o ile dobrze pamiętam i ciągle na niej jadę. Oczywista, że dziadki wiecznie coś dokupują, ale i bez tego ciuszków Marika ma do oporu. Niektórych nie nadążam założyć.

Sama też często pokusie ulegam i coś jej to tu, to tam kupię, choć już staram się do sklepów dzieciowych nie wchodzić bo ZAWSZE jakieś "skarpetki" wytargam ;D

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #356 dnia: 28 Grudnia 2008, 20:35 »
Ninko, absolutnie się z Tobą zgadzam.

Lilu - pytanie do Ciebie, Hania zostanie 31 grudnia zaszczepiona Infarixem i Rotarixem, czy w związku z tym moja Łucja może przebywać z nią w jednym domu, pokoju, pomieszczeniu? Czy Hania może korzystać z jej przewijaka? Bo mają przyjść do nas w Nowy Rok......i teraz mam zonka normalnie......

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #357 dnia: 28 Grudnia 2008, 21:17 »
owszem może przebywać..tu nie ma żadnych przeciwskazań;
tylko niech nie wsadza paluchów do kupy kuzynki a potem do buzi...to jest jedyne ryzyko...
po prostu zachowuj zwykłe zasady higieny i tyle...

eee w Nowy Rok to luz....
wirus zaczyna replikować po około tygodniu i wtedy sie z kałem wydala...
nie doczytałam...
nie mniej zwykłe zasady higieny i tyle...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #358 dnia: 28 Grudnia 2008, 21:20 »
Dziękuję Lilu, bo już myślałam, że trza będzie kombinować na dwa domy. Póki co to swoimi kupami jeszcze się nie bawią...jeszcze... ;D ;D ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #359 dnia: 28 Grudnia 2008, 21:24 »
Kasiu chodzi o to, żeby po zmianie pieluszki dokładnie umyć ręce i tyle...
 ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos