Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3526563 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #8220 dnia: 6 Maja 2009, 15:11 »
aleście sobie temat wybrały....jak ktoś nie lubi pampków to niech pierze tetrę...
ja nienawidzę smoczków, to też nie dałam .....i ja żyję i Młoda żyje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8221 dnia: 6 Maja 2009, 15:19 »
temat dobry jak każdy inny  ::)
zawsze warto poznac inne zdanie

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #8222 dnia: 6 Maja 2009, 15:34 »
Ja tam nie wiem- na chwilę obecną jak sobie przypomnę ile moja ciotka miała robienia przy tetrowych pieluchach to mi się po prostu nie chce tego robić... Bo to często nie tylko było zmienianie pieluchy, ale też przebieranie całego dziecka i wycieranie go bo np kupa wylazła za pieluchę i wszystko było ufajdane ;) Potem prać to i prasować i tak w kółko? Hmmm, chyba jestem za leniwa na to ;) Coś mi się wydaje, że będę wolała się porządnie wyspać w wolnym czasie, albo pójść do fryzjera żeby odpocząć niż prać pieluchy i je prasować ;)

Ale jedno jest pewne- chcieć to móc, więc ja mogę tylko 3mać kciuki za Twoje wytrwanie w postanowieniu, sylvii :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8223 dnia: 6 Maja 2009, 16:07 »
temat dobry jak każdy inny  ::)
zawsze warto poznac inne zdanie

dokładnie i czasami warto komuś naświetlić sytuację bo może nie zdaje sobie sprawy z pewnych rzeczy ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #8224 dnia: 6 Maja 2009, 16:12 »
Sylvia, a mogę znać powody Twojej decyzji i determinacji?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8225 dnia: 6 Maja 2009, 16:15 »
Anusiaaa jak ktoś się zaweźmie, to nawet jak będzie padał na nos to pampków nie ubierze...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8226 dnia: 6 Maja 2009, 16:23 »
aaa to racja  ;D znam nawet taką jedną, która dopiero po 2 latach się przyznała, że nie chciała sobie obciachu robić bo się zarzekała w ciąży, że pampki to najgorsze zło i bedzie tetra, a potem jej ta tetra tak w doope dała, ale jej wstyd było się do błędu przyznać ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #8227 dnia: 6 Maja 2009, 17:00 »
A ja jednak jestem za pampersami :) tetrówki zostawie do wycierania buźki :) na sama myśl o praniu pieluch odechciewa mi sie wszystkiego ..no ale kiedys to tylko pieluchy tetrowe ... np moja mama jak urodziła mojego braciszka ma teraz 3 latka stwierdzila ze bedzie uzywala pieluch tetrowych bo taniej i wogóle ... wytrzymała tylko 1 dzien :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #8228 dnia: 6 Maja 2009, 17:06 »
Też tego nie rozumiem... Oczywiście każdy niech robi jak uważa. Ale któraś dziewczyna dobrze napisała - pierzmy na tarce, nie korzystajmy z prądu, kupmy krowę zamiast kupić mleko w sklepie bo KIEDYŚ tak bylo.

Ale wybór należy do Sylvii i niech robi jak chce :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8229 dnia: 6 Maja 2009, 17:09 »
z drugiej strony jak ktoś ma zacięcie ekologiczne to czemu nie....

byle mi nikt nie kazał tego prać i prasować, ja jestem za leniwa i chylę czoła przed tymi, którym się  chce
— Richard M. Devos

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #8230 dnia: 6 Maja 2009, 17:28 »
my tam jedziemy na tetrze pampki tylko na noc mamy i tego zamierzam sie trzymać  ;)
« Ostatnia zmiana: 6 Maja 2009, 17:34 wysłana przez madziq »

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8231 dnia: 6 Maja 2009, 17:34 »
Madzia lepiej tak nie pisz bo zaraz anuussia BARDZIEJ DOŚWIADCZONA ci powie, że nie wiesz co czynisz i się nie znasz. To tyle. Bo tak brzmiała twoja wypowiedź anuuuusiu a nie jak naświetlanie sytuacji

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8232 dnia: 6 Maja 2009, 17:38 »
oj doskonale wiem co czynie mam 5 letnią siostre i też była na tetrze chowana więc wiem z czym to sie je a prasować trzba tylko na samym początku potem starczy odpowiednio naciągnąć to naprawde chwila roboty - przynajmniej dla mnie a czas? mąż przecież na chwile może sie małą zająć. ale to tylko moje zdanie każdy ma swoje  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #8233 dnia: 6 Maja 2009, 17:46 »
Oponka znowu zaczynasz? Kazdy ma swoje zdanie i tyle.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8234 dnia: 6 Maja 2009, 17:49 »
Anulka to cofnij się o stronę i zobacz kto na kogo znów naskoczył.

Ale ok. Już koniec tematu.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline sylvia1pl

• Małżeństwo to słodka,dożywotnia kara za miłość :)
  • entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #8235 dnia: 6 Maja 2009, 18:07 »
Jezus Maria poruszenie i dyskusje wywołałam niezłą!!  ;D  ;D

Czemu takie postanowienie mnie wzięło??Może i dlatego,że to trochę tańsze a może i też dlatego,że jeszcze żadne dziecko od tego nie umarło!!A może i dlatego chcę zobaczyć czy dam radę i pewnie jeszcze parę powodów by się znalazło he he
Moja ciocia wychowała na tetrach i flanelach 5 dzieci i żyją mają się dobrze!!Nie narzekała,ze trzeba to prać czy prasować!!
To tak samo jakbyście prały ciuszki maluchom albo i nie prały bo to za dużo roboty włożyć do pralki,nastawić stopnie i wcisnąć start.A później wyciągnąć,rozwiesić i wyprasować te które tego wymagają i cała filozofia.
Nie zrozumcie mnie źle.Ja nie jestem przeciw pampuchom bo jak już napisałam wcześniej tez będę je używała ale można spróbować i tak z takimi pieluchami.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8236 dnia: 6 Maja 2009, 18:14 »
Powodzenia w takim razie.
(co do tego, ze to tańsze to nie byłabym taka pewna, prąd, woda, gaz (do gotowania)... rachunki na pewno diametralnie wzrosną...)

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8237 dnia: 6 Maja 2009, 18:34 »
dziubas a po co gotować? wystarczy pierwszy raz wyprać tylko w większej temp  ja miałam największą 90st i to starczy potem normalnie pierze sie  ::)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8238 dnia: 6 Maja 2009, 18:37 »
Madziq, nawet po kupie? Z tego co wiem, to się gotuje, aby bakterie pozabijać...

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8239 dnia: 6 Maja 2009, 18:39 »
pierwszy raz słysze...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8240 dnia: 6 Maja 2009, 18:41 »
z tego powodu np wyparza się/ gotuje butelki.
« Ostatnia zmiana: 6 Maja 2009, 18:42 wysłana przez dziubasek »

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #8241 dnia: 6 Maja 2009, 19:17 »
Ale ja butelki tylko raz w zyciu wyparzałam jak Dominik był mały .

Nie chciałam i nie chce swirowac ze sterylnoscia .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8242 dnia: 6 Maja 2009, 19:39 »
Ela ale, za przeproszeniem gówno, to nie to samo co bulta po mleku, ja butelek też nie parzyłam, ale Ewa z nich piła a nie do nich robiła.
Mocz to świetna pożywka dla bakterii, kał sam w sobie dużo ich zawiera. A np po szczepionce na Rota, to taka pielucha to juz w ogóle mała bombka biologiczna, bo wirus się pasażuje przez jelito i wydala z kałem. Można starsze dziecko zarazić, siebie jeśli nie trzyma sie zasad higieny. Podobnie jak przy każdej jelitówce.
Tetrę po kupie wypadałoby jeśli nie wygotować, to na pewno wyprasować gorącym żelazkiem pod parą z dwóch stron. Co do tego nie ma duskusji.
« Ostatnia zmiana: 6 Maja 2009, 19:45 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #8243 dnia: 6 Maja 2009, 19:43 »
Eeeeee, moja ciotka tylko prała normalnie w pralce pieluchy... Prasowała je tylko potem (a ta czynność najbardziej mnie zawsze dobija, dlatego ja raczej tetry tylko na półce w sklepie obejrzę ;) ). Butelek też nie pamiętam, by je wygotowywała/ wyparzała ::) Po prostu myła w zlewie a jak puszczała zmywarkę to do zmywarki wkładała te butelki co akurat wolne były ::) Dzieciaki chowają się dobrze, są zdrowe i jakoś nic im nie jest.

Jak wszystko się takie "sterylne" będzie robić, to to nie zaszkodzi dziecku w późniejszym życiu? Potem np weźmie dorwie jakiegoś misia, wsadzi do buzi i od razu jakieś choróbsko się przyplącze ::) Albo jak zacznie raczkować i zacznie lizać podłogę z sobie wiadomych powodów :P Podłoga nawet po najdokładniejszym sprzątaniu nie jest sterylna ;) Nie da się żyć pod kloszem, więc chyba nie ma co przesadzać ::) No ale ja się mogę jeszcze nie znać, piszę tak, jak mi się wydaje... Jeśli się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8244 dnia: 6 Maja 2009, 19:48 »
Fasolek masz rację, ale nie pozwolisz dziecku jeść kupy, prawda?
Ja jestem daleka od higienicznej histerii, podłoga w moim pokoju obecnie woła o pomstę do nieba, bo pani do sprzątania zachorowała i Ewka nadal po niej łazi, ale są pewne kanony, których się nie łamie...

Ciotka prasowała i dobrze robiła....
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #8245 dnia: 6 Maja 2009, 19:49 »
Ja na samym początku wygotowywałam butelki, smoczki i kapturki  do karmienia, teraz tylko czasami przelewam wrzątkiem, ale zazwyczaj tylko myję

Co do tetry...pamiętam jak po pierwszych kilku kupach młodej układałam w głowie podziękowania temu, kto wymyślił papmersy :D I się zastanawiałam jak do ch... nasze mamy dawały radę na samej tetrze. Natomiast co do gotowania tetry, to słyszałam, ze jak najbardziej powinno się je gotować włąśnie z powodów bakterii o których pisały dziewczyny

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8246 dnia: 6 Maja 2009, 19:52 »
dziewczyny wiecie moze jak to jest teraz z ubezpieczeniem w szpitalu wystarczy ubespieczenie na pracujacego czlonka rodziny??
bo ja juz sie sama w tym pogubilam  ??? ??? ???
Kastror jeśli pracuje Twój mąż i jesteś na jego ubezpieczeniu, to on pobiera na Ciebie ubezpieczenie z zakładu pracy(takie zaświadczenie).Jak byłam teraz w szpitalu(plamienie w 14 tc)to własnie miałam donieśc to zaświadczenie,bo w danej chwili nie miałam tego przy sobie

dziubas a po co gotować? wystarczy pierwszy raz wyprać tylko w większej temp  ja miałam największą 90st i to starczy potem normalnie pierze sie  ::)
moim zdaniem dla niemowlaka tetrę to obowiazkowo wygotować i potem wyprasować.I nie daj Boze nie pomieszać pieluch,których używamy jako pampersów z tymi którymi wycieramy potem buzie jak sie uleje

życze powodzenia w postanowieniu używania tetry
poczekam do narodzin dziecka i mogę sie założyć,że przejdziesz na pampersy
ale jak masz postanowienie,to życze abyś wytrwała

jestem tu od 4 lat.Pamiętam,że gdy nie było jeszcze bebikowa w ogóle i mało naszych forumowych maluszków.Ja napisałąm,ze będę dawać słoiczki do jedzenia.Boshe mało mnie forumki nie zjadły.Głównie te,które nie miąly dzieci.Każda zakładała,że żadna filozofia utrzeć jabłko czy marchew.I na pewno będa gotowały i przecierały.Ba nawet deklarowały się,że masło same ubijać będą.
no... do momentu aż same urodziły i juz nawet zapomniały o swoich postanowieniach...

Fasolek jest róznica między raczkującym niemowlakiem, które weźmie cos z podłogi do buzi a noworodkiem, dla którego większosć bakterii jest po prostu niebezpieczna
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8247 dnia: 6 Maja 2009, 19:56 »
Mariol święte słowa

Ba nawet deklarowały się,że masło same ubijać będą.

chętnie, ale wiesz jak mi cieżko kupić mi odpowiednią śmietanę  ;D
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #8248 dnia: 6 Maja 2009, 19:58 »
Moja kuzynka była tetrową mamą, prała i prasowała, zakupkowane śpiochy szorowała szczotką do mycia rąk jak się dziecku obsrajtowało za pieluchę, nie płakała i nie biadoliła. Pampki były dla niej obce. Mały pięknie się w nich chował. Ale....niestety...rachunki rosną diametralnie...i to są ogromne różnice....po roku przestawiła małego na pampersy...i zrobił sie problem...bo skóra źle zareagowała...zrobiła solidny rachunek ekonomiczny...no i pampersy wygrały...żle...grubszy portfel wygrał. Ale co tu gdybać, niech każdy robi jak chce. Ja przed tetrowymi mamami chylę czoła....ja bawet bym nie pomyślała...

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #8249 dnia: 6 Maja 2009, 20:00 »
Z tym postanawianiem to jest tak że łatwo postanawiać jak się jeszcze póki co dzieciątka nie ma, jak się nie wie co znaczy zmęczenie i brak czasu  :) Jesli są jakieś udogodnienia bezpieczne dla dziecka to dlaczego z tego nie korzystać  ;) ja osobiście jestem za ułatwianiem sobie życia  :)