Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3562580 razy)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #8160 dnia: 2 Maja 2009, 19:27 »
A po ile sztuk ubranek kupowałyście? Ile każdego rodzaju?

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #8161 dnia: 2 Maja 2009, 19:39 »
oponko niestety nie jestem w stanie Ci doradzić. Nie mam jeszcze  wtej kwestii doświadczenia.

Dziewczyny poradźcie mi czego w ciąży absolutnie nie powinno się jeść a co jest szczególnie wskazane. Rzecz jasna alkohol odpada, nie palę, odkąd wiem, że jestem w ciąży szerokim łukiem omijam słodycze, piję jedna kawę dziennie ... ale czy to wszystko?? Czy musi być jakaś większa ilość płynów? soki warzywne?? Czytałam, że wskazane jest picie mleka, ale czy to rzeczywiście prawda? Szukałam informacji w internecie, ale co inna stroną to trochę inne informacje.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #8162 dnia: 2 Maja 2009, 20:14 »
Ewelina wymieniłaś wszystko czego powinnaś unikać
a resztę jeść w rozsądnych ilościach...
Obowiązują zasady zdrowej zbilansowanej diety, ot tyle.

Z takich kanonów to nie powinno się jajek na miekko, surowego miesa (tatar) i ryb (suszi), źle się mówi o na zimno wędzonej rybie , czyli np łosoś w plastrach, ale ja jadłam, bo baaardzo lubię.
« Ostatnia zmiana: 2 Maja 2009, 20:41 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #8163 dnia: 2 Maja 2009, 20:31 »

Z takich kanoanów to nie powinno się jajek na miekko

A ja pamiętam że w pierwszym trymestrze tak mnie wzięło na jajka na miękko że kilka sztuk zdarzyło mi się zjeść (później wyczytałam że jest to zabronione i już nigdy ich nie tknęłam), jak wdać nic się nie stało ale lepiej uważać.

oponko ja brałam wszystko od jednego sprzedawcy ale on niestety nie ma żadnych ubranek tylko same akcesoria, butelki smoczki, pieluszki itp. i jestem bardzo zadowolona z jego produktów, a w kwesti zakupów allegrowych najlepiej doradzi ci madziq ona chyba jest najlepiej obeznana ze wszystkich ;D. A co do ilości ubranek ja ograniczyłam się do minimum przecież w sklepach jest tyle tego że spokojnie po porodzie mogę kupić, narazie mam tylko te najpotrzebniejsze rzeczy na początek.
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #8164 dnia: 2 Maja 2009, 20:46 »
A po ile sztuk ubranek kupowałyście? Ile każdego rodzaju?

Ja też poproszę doświadczone mamusie o wypowiedź w tej kwestii   :)

dodatkowo jestem zainteresowana namiarami na taniego i sprawdzonego sprzedawcę ciuszków dziecięcych na allegro  ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8165 dnia: 2 Maja 2009, 20:50 »
Ewelinko mi lekarz jeszcze kazał nie jeść serów pleśniowych i oscypków. Pleśniowe rozumiem ale oscypki nie wiem dokładnie czemu. No ale lekarze wszyscy tak mówili na oddziale.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8166 dnia: 2 Maja 2009, 20:53 »
bo chodziło o to, że to z mleka niepasteryzowanego zapewne...

ja tam peśniowe jadłam, ale nie te fest pleniowe rodem z francji, bo tych nie lubię, ale zwykły ala sekret minicha, a i owszem, tam ej pleśni to jest tyle co kot napłakał...

o wędzonym oscycpku nawet nie marzyłam...to bym dopiero miała zgagę...w ciązy to nawet kabanos mi szkodził  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #8167 dnia: 2 Maja 2009, 21:08 »
Dziewczyny nie da się powiedzieć ile jakich ubranek bedzie Wam potrzebnych... ja miałam zimowego noworodka, więc już zupełnie moje rady odpadają... Kupcie dosłownie po kilka sztuk pajaców, śpiochów, bodziaków- później zadecydujecie w co Wam najwygodniej ubierać maluszka. Ja np praktycznie w ogóle nie używałam śpiochów, a do "chodzenia" w dzień i spania preferowałam na samym początku pajace. I jedno wiem na pewno- zamiast kaftaników polecam BODY- są dużo wygodniejsze :) Zwróćcie uwagę też na to, aby ciuszki były funkcjonalne- np pajace rozpinały się na całej długości po środku ( nie z tyłu, nie na jednej stronie i nie tylko w kroku). Dla najmłodszych bejbisiów fajne są rozpinane body- nam akurat było wsio rybka, bo synek od początku nie buntował się przy ubieraniu, więc spokojnie mogłam mu wszystko przez głowę przeciskać.
Z firm ubrankowych najbardziej polecam "tescowe" body, pajace, "early days", cheerokee, next- do kupienia wszystko na allegro. Oponko zerknij przed zakupem na komentarze sprzedawców- jeśli wszystkie są pozytywne myślę, że spokojnie możesz "zaryzykować". Ja zawsze prześwietlam danego allegrowicza i jeszcze nigdy się nie nacięłam.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8168 dnia: 2 Maja 2009, 21:10 »
a ja właśnie się ciągle zastanawiam ile mi potrzeba dla dwójki
??
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Magda M.
  • uzależniony
« Odpowiedź #8169 dnia: 2 Maja 2009, 21:20 »
Dziewczyny a kupujecie/kupowałyście używane ciuchy na allegro?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8170 dnia: 2 Maja 2009, 21:22 »
no pewnie,że tak...
i to niejedna forumka
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8171 dnia: 2 Maja 2009, 21:25 »
pewnie...trafiają się czasem niezłe perełki...
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #8172 dnia: 2 Maja 2009, 21:31 »
Mariola ja myślę, że nie powinnaś kupować od razu za dużo (czyt. podwójnie), bo po pierwsze może będziesz dostawała ciuszki w prezencie od odwiedzających, a po drugie zawsze po porodzie możesz dokupić jak już się zorientujesz ile czego potrzebujesz.

Offline Magda M.
  • uzależniony
« Odpowiedź #8173 dnia: 2 Maja 2009, 21:32 »
zgadzam się   :D ceny nowych ciuszków w niektórych sklepach są zabójcze  ::)

ja też już rozpoczełam zakupowe szaleństwo na all, ale póki co kupilam tylko wierzchnie ciuszki typu ogrodniczki. Nie mam jakoś przekonania co do kupowania używanych bodziaków, śpiochów, pajaców itp.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8174 dnia: 2 Maja 2009, 21:33 »
używanych bodziaków, śpiochów, pajaców
to ja raczej też bym na all nie kupiła
za znanego źródła to i owszem....
— Richard M. Devos

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #8175 dnia: 2 Maja 2009, 21:48 »
Asiu, madziq chyba dzisiaj wyszła ze szpitala z Martynką, więc za szybko się nie odezwie tu ;)

Ja mam dwóch sprzedawców od których brałam akcesoria dziecięce i po prostu wszystko było OK. Jeden nawet zwrócił mi nieco

kasy - bo ja głupia za dużo przelałam  :glupek: i zapewne bym tego nie zauważyła, sam się odezwał ;) Więc chyba sprawdzony ???

Gdyby co, to służę namiarem.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8176 dnia: 2 Maja 2009, 21:50 »
A to się tak łatwo pisze, żeby za dużo nie kupować, ale jak się już zacznie, to trudno się opanować niestety  :D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8177 dnia: 2 Maja 2009, 23:48 »
Magda M. - ogrodniczki są mało praktyczne. mam chyba 5 par w różnych rozmiarach i do tej pory synkowi założyłam raz. Wyglądają fajnie ale wg mnie  nadają się dla dziecka przynajmniej siedzącego.
Teraz bym połowy rzeczy nie kupiła z tych które kupowałam przed porodem. Dopiero w praktyce okazuje się co i jak dlatego jestem za  tym by kupować absolutne minimum.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8178 dnia: 3 Maja 2009, 08:02 »
Zgadzam się z Elą- ogrodniczki są mało praktyczne dla maluchów  ::) Też mam kilka par i założyłam je może ze dwa razy i to w sumie na chwilę, bo później dochodziłam do wsniosku, ze bezsensu dzieciaka męczyć. Ciągle podchodzą mu pod buzie... o tak:

w wyniku czego podrażnia to buzie synka no i oprócz tego cały przód ogrodniczek jest na maksa obśliniony.
My lubimy nosić normalne spodnie. Fajnie jak są zakońćzone szeroką gumą- wtedy nie uciskają na brzuszek.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8179 dnia: 3 Maja 2009, 08:14 »
Dokładnie! tak wyglądają ogrodniczki u maluszka...
I rzeczywiście spodenki z szerokim pasem zamiast gumy są the best.Bardzo dużo ma ich h&m i kappahl. Fajne są też te które mają z tego samego pasa ściągacze przy nogawkach.Wtedy się nie podwijają i nie ma obawy że dziecku podwiewa.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #8180 dnia: 3 Maja 2009, 08:17 »
taaa ogrodniczki najlepiej już dla chodzących szkrabów...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Magda M.
  • uzależniony
« Odpowiedź #8181 dnia: 3 Maja 2009, 11:48 »
a co z takimi rzeczami jak półspiochy czy rajstopki dla niemowląt? czy warto je kupować? czy pod spodnie zaklada sie po prostu zwykłe śpiochy???

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8182 dnia: 3 Maja 2009, 12:24 »
Ja zimą nakładałam małemu pajaca i na to spodnie. Z rajstopami bym się nie męczyła. Teraz, na jesień/zimę zaopatrzę się pewnie w rajstopki bo mój facecik będzie już starszy, choć przyznam szczerze, że średnio mi się widzą rajtki u chłopaków ;) Może wynajdę jakieś mini-kalesonki? ;)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #8183 dnia: 3 Maja 2009, 12:41 »
a co z takimi rzeczami jak półspiochy czy rajstopki dla niemowląt? czy warto je kupować? czy pod spodnie zaklada sie po prostu zwykłe śpiochy???

śpiochy albo półśpiochy wystarczą, są lepsze od rajstop...ja mojej nic nie zakładałam pod spodnie..raz załozyłam i był płacz..gorąco jej było..

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8184 dnia: 3 Maja 2009, 12:51 »
Ja kupiłam na początek po 3 pajace, śpiochy, body i kaftaniki. No i dostałam jeszcze chyba ze 4 szt body, sweterki, dres i sukienki

Było za mało pajaców i śpiochów, ale moje dziecko z tych bardzo mocno ulewających i czasami przebieram ją 3-4 razy dziennie, więc pajace i śpiochy dokupowałam.

Na początku zakładałam tylko kaftaniki, bo jakoś z body mi nie szło :glupek: ale Daria do dziś wyje jak się jej coś przez głowę zakłada, więc nadal wolę kaftaniki, bo w większości spotykam body zakładane przez głowę

Aaaa i mam dwie pary półśpiochów, chyba raz założyłam, wydawało mi się, że jej za bardzo brzuch obciska

No i dodam, że moja córka to taka drobina, że do dziś jeszcze ma jedne śpiochy w rozmiarze 56 :hahaha: , więc ubranka były na maksa wykorzystane :grin:

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #8185 dnia: 3 Maja 2009, 12:56 »
Gosia-oosta Twoja córeczka jest prześliczna  :Serduszka: (zdjęcie w avatarku)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8186 dnia: 3 Maja 2009, 13:11 »
Na początku zakładałam tylko kaftaniki, bo jakoś z body mi nie szło :glupek:

to samo miałam :) zaczęłam młodej ubierac body dopiero, jak zrobiła się mocno ruchliwa i to na początku takie rozpinane na całości :)

Gosia-oosta Twoja córeczka jest prześliczna  :Serduszka: (zdjęcie w avatarku)

dziękujemy za komplement :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8187 dnia: 3 Maja 2009, 14:20 »
Ja bieliźniane rzeczy kupuję nowe, ale jakieś bluzeczki, sukieneczki, spodenki itd to albo nowe albo allegro albo ciuchbuda weźcie pod uwagę że większość allegrowych rzeczy znanych marek typu next np jest i tak z ciuchbudy tylko że przenoszone przez jedno dziecko w Polsce albo od handlarzy, którzy po prostu z tego żyją. Teraz nic nie kupuje praktycznie bo mam mnóstwo rzeczy po Zu, takich które może nosić chłopiec. Jak mała się rodziła to dostałam parę reklamówek po chrześniaku męża, a szwagiera jest taka że tylko nowe rzeczy kupuje bo ma fobię zarazkową. Bodziaki, pajace rozpinane na całej długości w rozmiarze 56 dosłownie po 3-4 szt, reszta już w 62, a reszta w miarę potrzeb letnie dziecko to praktycznie cały dzien w bodziaku spedza jak chłodniej to w pajacu i tyle.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8188 dnia: 3 Maja 2009, 20:53 »
ja dla niemowlaczka miałam body kopertowe
są bardzo praktyczne
ja nakladałam młodemu rajstopki - mało męskie ale pratyczne
i na poczatek nie polecam żadnych cudów typy dzinsiki, ogrodniczki...
najlepsze są śpiochy, bodziaki, dresiki z szeroką gumą w pasie
a tak poza tym to na forum juz jest watek o wyprawce dla maluszka...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #8189 dnia: 3 Maja 2009, 21:07 »
Eee Ania rajstopki jak najbardziej są meskie :D
Dominik do tej pory nosi jak pottrzeba !

A dla noworodka najlepsze są jednak body ,pajace i spiochy . Ani rajstopki , ani spodenki czy pół spiochy bo wszytsko jednak konczy sie na brzuszku i moze ugniatac .

morgaina
masz racje . Praktycznie wiekszosc ciuchów na allegro pochodzi z lumpków ! Ludzie zauważyli że mozna swietnie na tym zarobic i kasuja 10 x wiecej niż mozna w lumpku kupic . Next jest najdrozszy na allegro i najwiecej na tym zarabiaja .

Ja mam 4 swoje lumpki gdzie zawsze babeczki mi coś zostawią dla małego . Teraz skompletowałam wyprawkę do przedszkola i zaraz bede na zimę robic zapasy :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -