Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3571240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #53910 dnia: 5 Maja 2016, 17:48 »
Learko trzeciej ciąży?  :D
Jej jak ja zazdroszczę Wam które nie macie mdłości,  te dwa miesiące albo i więcej na wiecznym kacu skutecznie obrzydzaja mi ciążę. ..
Tak wiec Kochana co nam pozostaje.....jak ja tfu tfu zajdę w 3 to Ty też :hahaha:

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #53911 dnia: 5 Maja 2016, 17:48 »
Lebarko ja wiem że podnoszą cukier, ale np. niektóre owoce po których powinien być wysoki np. po arbuzie to ja mam w normie, wiem ze jest ciężko ale trzeba sprawdzić a jak np. zje pare winogronek tzn kuleczek to przecież nie podniesie się nie wiadomo ile....ewentualnie niech diabetolog da insulinę po co się katować i być głodnym?

Dokładnie o to mi chodziło :) ja w pierwszej ciąży na początku testowałam, jadłam i patrzyłam czy po tym cukier jest oki, jesli tak to super a jesli był wysoki uważałam na to, często jest tak jak piszesz że niby po czymś cukry powinny byc wysokie a okazuje sie ze są oki.

Mi właśnie diabetolog tłumaczył ze każdy organizm inny jest i niestety to jest metoda prób i błędów.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #53912 dnia: 5 Maja 2016, 18:12 »
A mnie właśnie owoce nie podnoszą bardzo cukru, fakt nie jem bananów i winogron ale truskawki, borówki teraz praktycznie codziennie;) za to nie mogę jeść niczego z białą pszenna maka;p

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53913 dnia: 6 Maja 2016, 11:22 »
A my po wizycie
wszystko ok, Mała jest już główką w dół, waży 1900 g  ;)

Kolejna wizyta 3.06 i wtedy dostanę skierowanie na cc . Pani doktor mówi, że na ten moment blizna wygląda bardzo ładnie, fajnie się naciąga i jeśli nie będzie trzeba wcześniej to cc na przełomie 38/39  ;) Stwierdziła, że nie ma co się spieszyć, będzie obserwować tą moją bliznę, Mam miesiąc na przemyślenie sprawy odnośnie porodu.....tzn jego miejsca, bo moja lekarka nie pracuje już tam gdzie pracowała  ::)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #53914 dnia: 6 Maja 2016, 11:25 »
Ciesze się ze same dobre wiadomości przynosisz. A ta pani doktor to pracuje w jakiś szpitalu?

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #53915 dnia: 6 Maja 2016, 11:38 »
Justys super wieści. Oby tak dalej :)

Dziewczyny a ja dziś sama siebie nie poznaję. Niby zaczyna się dopiero 21 tc, a ja teraz gdy staram się coś ogarniać w domu to normalnie mam zadyszkę jakbym góry przenosiła. Do tego stopnia, że co jakiś czas muszę siłą rzeczy przysiąść i wyrównać oddech :) normalnie już???? To dopiero połowa 5 miesiąca. No ale fakt faktem, wymuszona mniejsza aktywność od początku zrobiła swoje i to pewnie też dlatego.

Co do cukrów, to ja właśnie ostatnio dostałam już zlecenie na zrobienie krzywej cukrowej i planuję zrobić za dwa tygodnie. Będę miała wtedy wynik na świeżo przed wizytą. U mnie w pierwszej ciąży też było różnie  z tymi cukrami - to co innym dziewczynom podnosiło cukier, u mnie jakby nie miało wpływu i odwrotnie. Bardzo sprawdzało mi się jajo na twardo i w połączeniu z nim mogłam przekąsić wiele rzeczy, których samych zjeść nie mogłam bo cukier szalał. Po obserwacjach teraz ewidentnie mam problem ze sprawami mącznymi, pieczywem, płatkami owsianymi, za to super wychodzi mi połączenie twarogu z różnymi warzywkami i tego mogę skonsumować normalną porcję. Co ciekawe mogę spokojnie zjadać jogurt activię, bo mimo, że słodka cukier mam po niej w okolicy 80 no i rewelacją są soki pomidorowe :).

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #53916 dnia: 6 Maja 2016, 11:49 »
Justyś ona była na Ligocie? A teraz gdzie się przeniosła?
Kurcze, jestem ciekawa ile Zosia waży. Prywatnie USG mamy 24.05 i zabieramy Łucję, a 12 mam wizytę w przychodni to poprosze go o usg ::)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53917 dnia: 6 Maja 2016, 11:59 »
Do Chorzowa do Simin - tam gdzie moja bratowa rodziła  ;) Tzn Ona chyba tam nie ma etatu, ma jakąś umowę z nimi że może mi wykonać cc konkretnie Ona  ;) Nie wnikałam na jakiej zasadzie tam pracuje  ;)
I właśnie dumam czy iśc do niej tam , czy isć tu do nas gdzie rodziłam Karola  8)
Tak, pracowała w klinice na Ligocie.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #53918 dnia: 6 Maja 2016, 12:00 »
Super wieści Justyś.

Mi pomału odpuszcza ten nerwoból, jak Sylwia pisała, po 4 dniach zaczęło być lepiej, ale tak pomalutku  ::).

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53919 dnia: 6 Maja 2016, 13:46 »
Justyś, super!  :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #53920 dnia: 6 Maja 2016, 15:11 »
Marta ty chodzis do dwóch lekarzy na raz?Jak to godzisz?

My też śmigamy na usg 24.05 :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53921 dnia: 6 Maja 2016, 15:26 »
Gosiu, do marca chodziłam do dwóch. Nie było jakiś problemów. W marcu się wkurzyłam na prywatnego i więcej nie poszłam. W kwietniu robiłam 3 prenatalne u lekarki u której prowadziłam Łucję i teraz jedziemy do niej też na USG, żeby Łucja sobie zobaczyła siostrę. I zapytam czy mi podbije plan porodu bo ten mój z nfz to stary dziadek  :P przynajmniej na badaniach trochę zostało kasy ;-) no i z nfz dostałam skierowanie do diabetologa bo tamten prywatny kazał mi unikać owoców i soków. Wolę nie myśleć jak mogliby się to skończyć gdybym chodziła tylko do niego  ::)
Justyś a nie chcesz jednak na tej Ligocie? Ja bym chyba sobie darowała jedynkę :P a ten simin to ponoć fajny.Ale musiałaby jej zapłacić dodatkowo gdyby Ci robiła to CC, czy jak?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53922 dnia: 6 Maja 2016, 15:28 »
Nie no CC na NFZ  ;)
Tylko umawiam się konkretnie z nią  :)
Jeszcze mam czas, musimy to przemyśleć. Pogadam jeszcze z bratowa.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #53923 dnia: 6 Maja 2016, 18:45 »
elemelka, to plan porodu powinien być z pieczątką lekarza?
a jak godziłam dwóch lekarzy i jedną kartę ciąży? Czy miałaś dwie? :P
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53924 dnia: 6 Maja 2016, 19:01 »
Ja też chciałam chodzić do swojego i innego lekarza co mam z ubezpieczenia bo on ma 3D ale ich sposoby prowadzenia ciąży były na tyle rozbieżne że nie dałam rady tego pogodzić... A.komuś trzeba ufać...
Poza tym trochę szkoda mi czasu na dwie wizyty u różnych ludzi lekarzy więc chyba do tamtego umowie się tylko na to 3D.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53925 dnia: 6 Maja 2016, 21:43 »
Violiza dwie różne karty :P teraz mi została jedna. A na planie chyba ktoś się podpisuje, tak mi się kojarzy
Gosiu u mnie w sumie to dobrze wyszło z tymi dwoma lekarzami. Gdyby nie prywatny to nie zrobiłbym cytomegali i nie wiedziała bym, że miałam niedawno zakażenie. A że zrobiłam najpierw tylko IgM to potem od NFZ dostałam skierowanie już na oba.Choć awidność i tak robiłam prywatnie.
A potem ten z nfz dał skierowanie do diabetologa a ten prywatny nie kazał się konsultować ::) także wszystko miało swoje dobre strony ;-) panstwowo chodzę do przychodni, żeby nie sklamac, może 50 metrów od domu i do niego zawsze jest termin jaki chce i nie ma dużych kolejek  :P
W ogóle to wyniki wyszły chyba dobrze, Zobaczymy co diabetolog powie

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #53926 dnia: 6 Maja 2016, 22:05 »
No to faktycznie, bardzo dobrze na tym wyszłaś. Ja też tak planowałam zrobić, ale ginka na nfz straciła moje zaufanie a później to już nie chciało mi się szukać kogoś nowego. Też cytomegalię robiłam prywatnie, s ona nawet nie powiedziała, że powinno się (choć nie ma na nfz) takie badanie wykonać. Toxo też mi nie robiła w odpowiednim czasie i takie tam....

powiedzcie mi, tak sobie przeglądałam jakie badania są wymagane przy stawieniu się na porodówkę.
+ostatnią morfologię, badanie moczu
+ posiew w kierunku Streptoccocus agalactiae ?
+ zaświadczenie o chorobach np. tarczycy
+ oryginał grupy krwi.

i badania w kierunku HIV
kiedy robiłyście test na HIV?
HBS?
odczyn WR- na kiłę?

tych ostatnich badań nie mam zrobionych...
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #53927 dnia: 6 Maja 2016, 22:38 »
Ja WR robiłam jakoś na początku ciąży. A hiv teraz lekarz mi zlecił
Gabriela
Zofia

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #53928 dnia: 7 Maja 2016, 05:56 »
Ja wr i hiv na początku ciązy robiłam.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53929 dnia: 7 Maja 2016, 07:36 »
Ja to wszystko miałam zrobione w trakcie ciąży i wpisane w kartę.GBS też trzeba żeby uniknąć antybiotyku.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53930 dnia: 7 Maja 2016, 08:10 »
Ja też na początku, choć nie wiem czy niektórych się nie powtarza, żeby były świeże

Offline Ani@

• maniak
  • „Przypadek–to Bóg przechadzający się incognito”A.E
  • data ślubu: 08.06.2013
« Odpowiedź #53931 dnia: 7 Maja 2016, 13:57 »
violiza z tego co pamietam: dowód osobisty
kartę przebiegu ciąży
wyniki badań laboratoryjnych (oryginalny wynik badania grupy krwi, morfologia)
GBS
wypisy z pobytów szpitalnych. O choroby np. niedoczynnosc tarczycy mnie pytali przyjmujac na porodowke, ale nie chcieli zaswiadczenia, ze tarczyca jest chora tylko pytali jaka dawke przyjmuje leku. Hiv Wr to wszystko robilam na poczatku ciazy w I trymestrze ;-)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #53932 dnia: 7 Maja 2016, 14:24 »
Gosia Ty 24.05 będziesz miała już usg prenatalne?

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #53933 dnia: 8 Maja 2016, 13:22 »
Mamuśki ma któraś może na sprzedaż adapter do pasów do samochodu?

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53934 dnia: 8 Maja 2016, 13:47 »
Irminko nie mam pojęcia. Mój lekarz jakoś tak oficjalnie tego nie nazywa,po prostu na każdej wizycie robiąc usg mierzy co trzeba na dany etap.
Ja tylko czekam od niego na zielone światło do ćwiczeń... Strasznie mi brakuje ruchu a biegania to Już w ogóle ehh

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53935 dnia: 8 Maja 2016, 13:58 »
Z Łucją też na każdej wizycie miałam szczegółowe pomiary, także to USG prenatalne dla nas się nie różniło, tylko cena była inna ::) wizyta USG normalnie 150 zł a prenatalne 250-280 ::)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #53936 dnia: 8 Maja 2016, 15:04 »
Plan porodu nie musi być podpisany. Znaczy Ty się możesz pod nim oczywiście podpisać. Może nawet powinnaś ;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #53937 dnia: 8 Maja 2016, 15:58 »
Gosiu rozumiem.
Co do ćwiczen to chyba nie będziesz biegać w ciaży?
Chodzi mi że już tu miałaś krwiaka to może lepiej pilates/joga....

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53938 dnia: 8 Maja 2016, 17:40 »
Marta no widzisz a u mnie cena zawsze taka sama za wizytę i żadnych specjalnych skierowan na jakieś prenatalne czy połowkowe.
Tylko właśnie myślę żeby sobie tego 3D nie zrobić skoro mam w pakiecie, a kiedy się robi to usg?

Nie Irminko na bieganie nie ma szans, nie u mojego lekarza ale długie spacery i joga to myślę że tak :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #53939 dnia: 9 Maja 2016, 13:34 »
Mam do Was może nietypowe pytanie - czy w trakcie ciąży zmienił Wam się kształt sutka? Wiem wiem, brzmi to może śmiesznie, ale nie chodzi mi o kolor czy powiększenie otoczki, ale o sam sutek. Nie pamiętam niczego takiego z poprzedniej ciąży, natomiast teraz mam wrażenie, że coś się w tym temacie zmienia. Generalnie nigdy nie miałam wklęsłych czy płaskich sutków, a teraz są jakieś takie nabrzmiałe, że gdy uchwycę pierś w dłoń to ta końcówka jakby nieco chowa się do wewnątrz (bardzo niezręcznie się czuję pisząc o tym, ale nie znalazłam info w necie). Mam nadzieję, że na końcówce ciąży moje piersi będą zdatne do karmienia i nie popsują mi moich dalekosiężnych planów.