Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3567603 razy)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #54060 dnia: 18 Maja 2016, 09:38 »
Ja zostaje do jutra wiec jeszcze się dziś  polenie ;) tęsknię za Luśki ale wiecie jak to w domu z dzieckiem :P
Badała mnie taka stara lekarka i mówi,  że dziecko waży więcej niż 2800 ::) teraz zaczynam mieć pietra czy dam radę urodzić ::) ale generalnie to moja ostatnia wizyta w tym szpitalu.
Dziewczyna jest 11 dni po terminie i dadzą jej dziś...2 łyżeczki oleju rycynowego.
Także Justys omijaj ten szpital :P

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #54061 dnia: 18 Maja 2016, 09:40 »
A można tak? To nie jest standardowe badanie po połowie ciąży?

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54062 dnia: 18 Maja 2016, 09:42 »
Jak dziewczyny mają normalną  cukrzycę to chyba już wtedy nie muszą

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #54063 dnia: 18 Maja 2016, 09:48 »
A no jest standardowe badanie ale jesli się miało w poprzednich ciążach cukrzycę to robi się od razu na początku zamiast zwykłej glukozy na czczo;)
Po nieprawidłowym wyniku na czczo na początku robisz ogtt, a jesli jest prawidlowe to sie powtarza jeszcze pozniej...
a jeśli ktoś ma cukrzycę i bez ciąży to się w ogóle nie robi, bo nie ma sensu;)
Niestety mnie to nie pociesza, że po polowie juz nie robiłam oggt, bo czeka mnie to znów 3mies po ciąży i później też z mniejszą częstotliwością, bo prawdopodobieństwo jest juz wieksze;/

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54064 dnia: 18 Maja 2016, 09:52 »
Ja zostaje do jutra wiec jeszcze się dziś  polenie ;) tęsknię za Luśki ale wiecie jak to w domu z dzieckiem :P
Badała mnie taka stara lekarka i mówi,  że dziecko waży więcej niż 2800 ::) teraz zaczynam mieć pietra czy dam radę urodzić ::) ale generalnie to moja ostatnia wizyta w tym szpitalu.
Dziewczyna jest 11 dni po terminie i dadzą jej dziś...2 łyżeczki oleju rycynowego.
Także Justys omijaj ten szpital :P

Pewnie Potempa ;p Ona stwierdziła ze za dużo wody pije w poprzedniej ciąży , także wiesz  :P
Prawda jest taka ze wszystko zależy na kogo się trafi 8)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #54065 dnia: 18 Maja 2016, 10:18 »
A ja po wizycie - szyjka nadal długa i zamknięta, bez zmian, ale doktor ze zdziwieniem stwierdził, że zrobiła się już bardzo miękka i główka już mocno na nią naciska. To dlatego tak czuję ucisk podczas chodzenia  8). Powiedział też, że teraz powinno pójść wszystko łatwiej :-). Zrobił posiew, wyniki w pon.

Aha, dostajecie kartę ruchów dziecka? Teraz będę się schizować liczeniem  ::)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #54066 dnia: 18 Maja 2016, 11:00 »
I ja witam.

Dziewczyny, może ktoś się orientuje... Dostałam własnie wezwanie na świadka w sprawie karnej - jeszcze przed ciążą w sklepie, w którym pracuję była kradzież na dużą sumę. Złodzieja złapano, jest nagranie ze sklepowego monitoringu. Byłam wtedy w pracy z koleżanką, ale nic nie widziałam, byłam zajęta czym innym, co też zeznałam już policji. Termin rozprawy to 9 czerwiec, już blisko terminu porodu. I teraz pytanie, czy ja się mogę jakoś z tego wywinąć, czy lepiej nie... Mam l4 od gina przecież, z tym że nie 'leżące', ale przecież to jest jednak stres, który mi teraz nie jest wskazany... na wezwaniu jest napisane, ze zwolnienie to tylko od lekarza sądowego, co już mi się nie uśmiecha załatwiac. Ehh, a z drugiej strony co jak teraz się wywinę, a będę musiała pójść z noworodkiem przy piersi?  ::)

A czym tu się stresować? Pójdziesz na rozprawę, powiesz co wiesz i tyle. Nikt Ci tam krzywdy nie zrobi. Niestety będziesz musiała iść albo przynieść zwolnienie od lekarza sądowego, a potem znowu Cie wezwą (i może to być kolejna rozprawa za miesiąc albo za rok) więc zdecyduj czy wolisz teraz czy jak już urodzisz.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54067 dnia: 18 Maja 2016, 11:04 »
Każdego stresuje co innego  :P. Mnie np będzie ile to potrwa, czy będę musiała długo stać i ile razy będę musiała pójść do toalety  8).

Ale już zdecydowałam, że wolę pójść teraz niż z dzieckiem.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54068 dnia: 18 Maja 2016, 11:10 »
selena też myślę, że lepiej mieć to teraz z głowy. Z racji Twojego stanu może szybciutko sprawę załatwisz.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54069 dnia: 18 Maja 2016, 11:14 »
Selena to zadzwoń do Sądu i porozmawiaj z sekretariatem wydziału, najlepiej z sekretarzem sędziego przewodniczącego, powiedz jaka jest Twoja sytuacja, że jesteś blisko terminu, czy by Cię nie mogli wywołać jako pierwszego świadka. Samo zeznanie to wejdziesz jak Cię wywołają (przed salą możesz sobie siedzieć), może pozwolą Ci usiąść na sali, powiesz co wiesz, odpowiesz ew. na pytania i możesz iść do domu, równie dobrze może to potrwać 15 min. A jeśli będziesz musiała iść do toalety zawsze możesz poprosić o przerwę. Tam też są ludzie i to głównie całkiem spoko :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54070 dnia: 18 Maja 2016, 11:16 »
I o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki :-).

Offline _GosiA_

• zapaleniec
« Odpowiedź #54071 dnia: 18 Maja 2016, 11:54 »
Selena A ja cytuje smsa od mojej przyjaciolki prawniczki.Hej.nie musi sie stawiac i powinno wystarczyc L4 od ginekologa. Jezeli sad uzna, ze to nie wystarczy to sam wezwie o zaswiadczenie od lekarza sadowego, ale watpie by do tego doszlo.Pozdrawiam

Mam nadzieje ze na cos sie to przyda.
Dziekuje za dodanie to listy.
Ja z racji pogody ktora y nas fatalna zmagam sie z bolem glowy.Mam zamiar core polozyc spac na drzemke i sama zrobic to samo.Mam nadzieje ze bez tabletki.sie obejdzie.Slonko wracaj na niebo.
Wiktoria     12.05.2014
Wojtuś       12.09.2016

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #54072 dnia: 18 Maja 2016, 12:44 »
może pozwolą Ci usiąść na sali,

Pamiętam, jak będąc w ciąży byłam w sądzie i stałam. Sędzina nie pozwoliła mi usiąść. Wielki brzuch nie robił na niej wrażenia :(

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54073 dnia: 18 Maja 2016, 13:10 »
No właśnie, wszystko zależy od Sądu, zarówno czy uzna zwykłe L4 jak i czy pozwoli usiąść na rozprawie lub czy wezwie selenę jako pierwszego świadka....
Bywają Sądy, które nie uznały porodu jako usprawiedliwienia nieobecności pełnomocnika na rozprawie ;) i inne piękne kwiatki.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54074 dnia: 18 Maja 2016, 13:29 »
Dziewczyny, jak to jest z macierzyńskim, jak chcę od razu rok, to muszę to gdzieś zgłosić? Wcześniej czy po porodzie?

Wypełniasz wniosek od razu na całość. Pracodawca powinien miec taki wniosek, jak nie ma znajdziesz w necie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54075 dnia: 18 Maja 2016, 15:49 »

Pamiętam, jak będąc w ciąży byłam w sądzie i stałam. Sędzina nie pozwoliła mi usiąść. Wielki brzuch nie robił na niej wrażenia :(

Ja bym miała gdzies to czy pozwoliła, czy też nie, kurde może jeszcze zabroni oddychać, co za ludzie :-\...

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #54076 dnia: 18 Maja 2016, 20:31 »
Ja po wizycie. Przed ostatniej w gabinecie jak to lekarz powiedzial :o
Wciaz musze sie oszczedzac bo szyjka chyba nadal sie skraca :/
Jutro jade na badania do szpitala ( uff nie bedzie trzeba placic dzieki doktorkowi:)) mam nadzieje, ze wyniki beda ok i mnie nie zatrzymaja... trzymajcie kciuki, bo w sobote mamy slub kuzynki ( z grzecznosci pobede troche, ale nie bede w stanie dlugo) a w niedziele gram na Komuni Sw. Wiec nie moge zostac w szpitalu!!!!
 Dziewczyny nie martwcie sie wyprawka, nadrobicie szybko i ogarniecie sprawe tym bardziej ze to noe pierwszy Bobasek:))
My powoli do przodu, lozeczko stoi, materacyk jest?l. Komoda zapelniona pierwszymi popranymi i wyprasosanymi ubrankami uff:))
Teraz tylko czekam na koniec remontu...... nadal nie mamy fotelika samochodowego...
Powiedzcie mi czy kupujecie jakis smoczek? Moze to glupie pytanie ale nam doradca laktacyjna mowila ze smoczki/butelki "uposledzaja" nieco laktacje. Ale teraz sie zastnawiam...co w razie uspokajania dzieciatka...? Wczesniej sobie pomyslalam, ze przeciez tesco 24h czynny to nie bedzie problemu...ale... co radzicie?
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2016, 20:34 wysłana przez violiza »
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54077 dnia: 18 Maja 2016, 21:13 »
Zalecają aby nie podawac dziecku smoczka do 6tyg, czyli do momentu kiedy nauczy się poprawnie ssać i to utrwali oraz unormuje laktacja;)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54078 dnia: 18 Maja 2016, 21:17 »
Będzie dużo zależało od dziecka. Ja przy moim najpierw nie chciałam uczyć smoka, ale jak przyszły kolki było mi już wszystko obojętne.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #54079 dnia: 18 Maja 2016, 21:19 »
Ja podawałam od początku i nie zaburzyło to ssania cyca ;) ale oczywiście każde dziecko jest inne :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #54080 dnia: 18 Maja 2016, 21:32 »
Zaba, dobrze wiedziec!:) a co do kolek to polozne wypowiadaly sie, ze bardzo duzy procent kolek to nie kolki i tak naprawde nie zbadame jest co to sa kolki i niewiele rzeczy na ten placz kolkoprawdopodobny pomaga.... Ewelina a Wam pomogl smok? Jaki?
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54081 dnia: 18 Maja 2016, 21:35 »
Ja mam zamiar próbować 5s dr karpa choć mam nadzieję, że nie będzie potrzebne
smoka używaliśmy parę razy w szpitalu,potem w domu laktacji to nie zaburzyło

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54082 dnia: 18 Maja 2016, 22:06 »
U nas 5s się sprawdzilo;)
A smoczek to każdy dzieciak sobie sam wybierze, mój dopiero przy 4rodzaju załapał ale ze względu na zbyt duża potrzebę ssania dawalismy tego smoka, wisiał na cycu cały czas i za dużo przybieral na wadze...

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54083 dnia: 19 Maja 2016, 08:21 »

Ja bym miała gdzies to czy pozwoliła, czy też nie, kurde może jeszcze zabroni oddychać, co za ludzie :-\...

Jak Cię stać na grzywnę ;) to luz! ;)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54084 dnia: 19 Maja 2016, 09:09 »
Do dupy.Wczoraj wieczorem i dziś były jakieś skurcze, nie regularne jakieś ale odczuwalne.No i zostaje :-( znowu magnez plus dziś i jutro sterydy na płuca.
Tylko tak myślę nad tymi sterydami, czy to nie zwiększa jakiejś możliwości potem astmy czy innych chorób płucnych.No mam wątpliwości co do tego :-(
Poza tym tęsknię za Łucją, już się nastawiłam, że dziś wyjdę i ja zobaczę  :-(

Offline _GosiA_

• zapaleniec
« Odpowiedź #54085 dnia: 19 Maja 2016, 09:15 »
Elemelka.Moja cora.urodzila.sie 36 i5 d dostala w 35 sterydy na pluca.NIC jej nie dolega.nie ma alergii nie ma astmy.Ma 2 latka i zero objawow podania sterydow.A nie była.nawet chwili w inkubatorze.A Twoja ma.Juz fajna wage wiec da Sobie rade.Moja miala tylk 2280.Trzymaj sie.Wiem co to tęsknota za dzieckiem.
Wiktoria     12.05.2014
Wojtuś       12.09.2016

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54086 dnia: 19 Maja 2016, 09:22 »
O kurcze, to lez Marta , trudno tak musi być widocznie
Dasz radę !!!

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54087 dnia: 19 Maja 2016, 09:57 »
Nie no jak masz skurcze to nie ma co. W domu przy dziecku wiadomo jak jest.
co do smoczka to zabij ale nie pamietam. Pamiętam tylko, że avent się nie przyjął.

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54088 dnia: 19 Maja 2016, 10:16 »
Oj, bardzo Marta współczuję rozłąki z córeczką :-(  no ale nie masz wyjścia...bądź dzielna :-*

Klara nie chciala smoczka, wypluwala, ale neurolożka nam powiedziala,że inaczej jej nie damy rady uspokoić, bo jest zbyt żywiołowa...No i w końcu ją przekonaliśmy...choć nie jestem w 100% pewna, że dobrze zrobiliśmy... Teraz za to chcę ją odsmoczkować i jest problem... Smok jest tylko do zasypiania - i przed drzemkami dziennymi i spaniem nocnym, poza tym go nie używamy, tyle że jakoś sobie nie wyobrażam, że Klara zaśnie bez niego, musi być i podusia i smok i miś - taki zestaw ;-) Jak zaśnie to jej go wyciągam, ale jak tu się go calkiem pozbyc....
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54089 dnia: 19 Maja 2016, 10:28 »
Ja odstawiłam smoka na 2 lata jak wyszły wszystkie zęby i młody zaczął przesypiać noce. Wczesniej podobnie jak u was smok był głównie do zasypiania. A odstawienie polegało na odcięciu małej końcówki.  Młody stwierdził, że smok się zepsuł i już go spania nie chciał.  Poszło gładko i od ręki :)