monia_01 Z racji mojej specyficznej diety wegetariańskiej muszę spożywać dużo pokarmów zawierających żelazo (i nie tylko).
Oto moja "żelazna" lista:
Ilość żelaza (mg) w 100g produktu:pestki dyni 15 otręby pszenne 14,9 płatki kukurydziane 14
grzyby suszone 11,5 kakao 10,7
pokrzywa 10,0
zarodki pszenne 9,0
soja (sucha) 8,0
morele suszone 7,8
żółtko jaja 7,2
fasola biała(sucha) 6,9
orzechy pistacjowe 6,7 pietruszka zielona 5 siemię lniane 5,7
szczaw 4,9
kasza jaglana 4,8
groch żółty(suchy) 4,7
pieczywo chrupkie (żytnie) 4,0
śliwki suszone, mąka pszenna, płatki owsiane 3,9
płatki jęczmienne 3,6
orzechy laskowe, płatki pszenne 3,4
szpinak, rodzynki, figi 3,3
botwina 3,2
soczewica (kiełki) 2,9
płatki żytnie 2,7
papryka słodka 2,6
śliwki suszone 2,5
chleb żytni (pumpernikiel) 2,4
chleb i bułki (graham), chleb żytni (ciemny) 2,2
marchew 2,1
soczewica czerwona 2,06
daktyle 2,0
groszek zielony 1,9
fasola szparagowa, groch 1,35
sałata 1,1
kiełki pszeniczne 1,0
maliny, jeżyny, porzeczki, miód pszczeli 0,9
kasza jęczmienna pęczak
winogrona, brzoskwinie, brokuły gotowane, kiełki mung, ryż, płatki kukurydziane 0,8
fasola mung (kiełki) 0,7
kasza gryczana, jęczmienna perłowa 0,65
pomidory, cebula, kapusta, sałata, selery, banany, borówki 0,6
ogórek 0,5
kuskus 0,38
granaty 0,3
kasza manna 0,16
mleko 0,05
Pozdrawiam

Mam nadzieję, że się przyda
