Jak uzyskać EKUZ?
Europejskie Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego wydawane są osobom, które wyjeżdżają do innego kraju w celach turystycznych, w odwiedziny, w krótką podróż służbową, a także tym, którzy za granicą uczą się lub studiują, ewentualnie są tam oddelegowani przez polskiego pracodawcę do pracy. By otrzymać kartę należy dostarczyć do siedziby NFZ - np. Zachodniopomorskiego Oddziału Wojewódzkiego w Szczecinie (ul. Arkońska 45) lub jego Delegatury w Koszalinie (ul. Konstytucji 3 Maja 7, tel. 094 346-52-27 , 094 346-36-60 ) - wypełniony wniosek i przedstawić aktualny dowód ubezpieczenia. Wniosek można wypełnić na miejscu, można też wysłać go pocztą - wcześniej należy pobrać druk np. za pośrednictwem internetu lub poprosić w NFZ o jego przesłanie. Jeśli formalności będziemy załatwiać na miejscu, w siedzibie NFZ (nie trzeba robić tego osobiście, można pisemnie kogoś upoważnić), kartę mamy szansę otrzymać od ręki. W innym przypadku - będzie to musiało trochę potrwać. Dlatego warto pomyśleć o tym wcześniej, by nie odkładać tych formalności na ostatnią chwilę przed wyjazdem. W okresie wakacyjnym bowiem należy liczyć się z koniecznością oczekiwania w kolejkach.
Ja załatwiałam tą kartę w krakowie w NFZ przed wyjazdem do uk, wydawali ją na miesiąc, teraz mam z uk na 5 lat.
Siedziba ZOW NFZ w Szczecinie: ul. Arkońska 45, 71-470 Szczecin, tel. 091 425 11 52 , godz. 8.00-16.00, faks 091 425 10 47