Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3523982 razy)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #8940 dnia: 9 Czerwca 2009, 11:23 »
Hej!
to mnie teraz nastraszyłyście.
W zasadzie lekarz wczoraj mi powiedział, że jak na wiek ciąży budowa na tym etapie jest prawidłowa. Był zadowolony że dziecko nadrobiło tydzień. W zasadzie ten test potrójny wyszedł w formie zapytania " że jest możliwość zrobienia takiego testu w 13 tc, że taki test wskazuje ryzyko wystąpienia u dziecka zespołu Downa i coś tam jeszcze (to była dziwna nazwa i nie zapamiętałam jej), i jeśli bym chciała coś takiego robić to musiałoby być to w terminie 18 czerwca". Generalnie nie polegało to na tym, że mówił, że coś mu się nie podoba i stąd ten test, a raczej zapytał mnie czy ja bym coś takiego chciała. Wiecie... może to ma związek z tą toksoplazmozą, że bardziej pilnuje tego dziecka. Sama nie wiem. Rano mam zrobić badanie z krwi, a wieczorem zgłosić się na usg wraz z wywiadem. Jeśli okaże się, że to jeszcze zbyt wczesny moment, to krew z badania będzie wyrzucona a my spotkamy się na tydzień.
Powiem szczerze, że trochę mnie przeraziłyście, że takie badanie wykonuje się w razie jakichś wątpliwości. Teraz mam zabitego klina czy on coś widział, a nie powiedział, czy była to zwykła propozycja.
aha za badanie zapłacę 100 zł
« Ostatnia zmiana: 9 Czerwca 2009, 11:25 wysłana przez Ewelina_Michał »

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #8941 dnia: 9 Czerwca 2009, 11:42 »
Ja robiłam usg genetyczne i właśnie 4D akurat w 20 tc. i wyszło super :) Mamy pamiątkę na płytce :D
Robiłam w Sosnowcu bo tam jest w miarę nie drogo..w porównaniu z K-cami czy Rudą! w Rudzie robiłam w 12 tc. a i tak żadne usg nie wykryło wady serca mojej małej.. więc zawsze jest ryzyko niestety..
Przyznam, że nie robiłam echa serca płodu.. tylko, że serce było prawidłowo zbudowane, przepływy były ok.
To mnie jedynie pocieszało jak dowiedziałam się o szmerach małej. Ale już ok jest ;)

Ewelinko moja koleżanka też robiła ten test..bo jak była na usg w 12 tc. to przeziorność karkowa była 2,8. test wyszedł ok i dzidziuś urodził się zdrowy :) Lepiej zrób co Ci zależy!
Co do toxo to bardzo się cieszę, że wszystko oki! Ja miałam problemy z cytomegalią przed ciążą ale na szczeście jej nie miałam w ciązy :) Za to mam w domu 2 koty i toxo 0 ;) więc różnie to bywa!
U mnie w przychodni wszystkie pacjentki po 30 dostają skierowanie na te testy..

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8942 dnia: 9 Czerwca 2009, 12:22 »
Anusia znalazlam juz ta klinike w Rudzie, na Wirku koło Sądu ;)) dziekuje za informacje :))

Ewelina a Ty sie nie bój... niesądze żeby lekarz cos przed Tobą ukrywał, no chyba że się tacy zdarzają, ale wątpię... mojej koleżance powiedzieli ze dziecko ma jakies guzy na głowie i bedzie chore.... (tutaj w uk) a dziewczyneczka urodziła się zdrowa jak rybka :))  Za to mamuska przeryczała dużo...

U Nas nie robią właśnie tego testu Pappa, a czytałam że on niby jest dokładniejszy czy cus.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8943 dnia: 9 Czerwca 2009, 12:22 »
ale takich lekarzy jak mówisz oponko,że wysyłają wszystkie pacjentki jest mało...
wydaję mi sie,ze mają ograniczone fundusze.pewnie wszystko zależy od przychodni...
mam na myśli państwowe placówki, bo wiadomo prywatnie to wszystkie badania mozna sobie odpłatnie zrobić

Ale ja mówiłam o prywatnych. W państwowych to wysyłają jak jest straszny mus  :D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #8944 dnia: 9 Czerwca 2009, 12:27 »
Mi też lekarz zaproponował zrobienie tego testu, pierwsze co Nam z M przyszło do głowy to że pewnie zauważył coś nie tak, jak zobaczył Nasze przerażone miny, powiedział  że spokojnie, że to nie dlatego że ma jakieś podejrzenia bo z dzidzią absolutnie wszystko ok, ale po prostu informuje pacjentki że jest takie badanie  :) Myślę że w Twoim wypadku było podobnie  :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #8945 dnia: 9 Czerwca 2009, 12:29 »
hmm ja chodzę prywatnie... może dlatego zaproponował badanie bo i tak sama za nie zapłcę

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #8946 dnia: 9 Czerwca 2009, 12:31 »
Ja też chodzę prywatnie i on mi powiedział że ma obowiązek poinfomowac o tym pacjentki, natomiast jakby miał jakiekolwiek podejrzenia to musiałby powiedziec od razu  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8947 dnia: 9 Czerwca 2009, 13:45 »
A widzisz Morgan, wlasnie mialam ci linka poslac...wklejam tu bo moze sie komus jeszcze przyda  :)

http://www.godulahope.pl/genom.php?id=genom
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8948 dnia: 9 Czerwca 2009, 14:37 »
anusiaaa ile tam placilas?:) i ile wczesniej musze sie ew na termin umowic?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8949 dnia: 9 Czerwca 2009, 15:13 »
No ja sie umawialam na co najmniej 3 tyg. wczesniej i za 4D placilam chyba (ale na 100 % nie jestem pewna) 350 zł- tyle, że to było z płytką.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8950 dnia: 9 Czerwca 2009, 15:24 »
Dziekuje :)))

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #8951 dnia: 9 Czerwca 2009, 16:52 »
tet PAPPA fundusz refunduje kobietom po 35 roku życia i tym młodszym, które mają wskazania,
jak nie ma wskazań do badania lub nie spełnia się kryterium wieku, to się za nie płaci niezależnie od tego czy się chodzi do gina prywatnie czy na NFZ
tu nie ma teorii musu lub nie musu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8952 dnia: 9 Czerwca 2009, 18:13 »
Ale ja mówię o musie, że skoro NFZ refunduje tylko wtedy gdy są wskazania ku temu to tylko wtedy o tym wspominają a prywatni lekarze bardzo często wysyłają WSZYSTKIE ciężarne.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8953 dnia: 9 Czerwca 2009, 18:19 »
no właśnei tak Lila pisałam,że albo wysyłają te po 35 r.ż. albo te które mają wskazania w wywiadzie ginekologicznym(np urodziły już obciązone genetycznie dziecko)

pewnie jest tak ze względu na brak funduszy.Na wszystko brakuje...wiec co mówić o teście potrójnym
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8954 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:12 »
ale ja nie bardzo widzę w czym jest problem;

Kobiety ze wskazaniami wysyłane zostają, wskazania wcale nie różnią się od tego jak zakontraktował je NFZ. Z resztą nie róznią się też od kontraktowania ich w wielu państach europejskich - wcale aż tak bardzo nie odstajemy.
Te które wskazań nie mają płącą tak czy siak. Mogą iść sobie na te badania same, skoro orientują się w temacie i bardzo chcą.

W polskich warunkach test potrójny nie ma sensu, bo możłiwość przerwania ciąży i tak bardzo ograniczona istnieje tylko do 12 tygodnia. Zatem co zrobić ze "złym" testem potrójnym w naszym kraju? I tak nie można ciąży zakończyć? Można zrobić badanie inwazyjne...ale to nadal nie umożliwia przerwania ciązy po 12 tygodniu.

W UK to ja widzę sens wysyłania wszystkich ciężarnych, tam można sobie ciążę przerwać bodajże do 20 tygodnia, zatem jak kobieta dostaje taki a nie inny wynik testu, przerywa ciąże na własne życzenie...bez testu z resztą też to moze zrobić. Badanie ma sens jeśłi coś za sobą niesie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8955 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:19 »
Lilian z tego co mowili mi w szpitalu, to chyba nawet do 25tyg ciazy mozna ja przerwac a po 25 tyg juz ratują zycie dzieciom; w sensie gdyby ktos zaczal rodzic w 25 tygodniu. Poza tym jak ja im powiedzialam, ze bez wzgledu na wynik ja i tak urodze! To najpierw wywalili na mnie oczy (?) a potem zapytali czy jestem katoliczka (?)... no i jak sie dowiedzieli ze tak, to powiedzieli ze aaaaa bo ja jestem katoliczka to nie chcialabym usunac chorego dziecka gdyby cos bylo nie tak. NAWET GDYBYM NIE BYLA KATOLICZKA TO BYM NIE USUNELA CIAZY!!! Wkurzyla mnie taka gadka. Ja wierze ze wszystko jest dobrze i dziecko jest zdrowe , bo dziecko jest dla mnie najwazniejsze.
« Ostatnia zmiana: 9 Czerwca 2009, 19:24 wysłana przez liliann »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8956 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:23 »
I jak widać ustawodawstwo w UK jest spójne...masz wynik testu masz prawo do decyzji...
— Richard M. Devos

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8957 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:30 »
Ja nie mówię, że jest jakiś problem. ktoś pytał jak to jest to napisałam z czym się spotkałam

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8958 dnia: 9 Czerwca 2009, 19:31 »
tutaj w Angli - Jezeli wyjdzie Ci zly wynik testu potrojnego to masz proponowana aminopunkcje. Oczywiscie wszystko jest za darmo. Tutaj kazde badanie, witaminy , ew leki, wszystkich lekarzy nawet dentysta, wszystko jest za darmo, ja mam tak od zajscia w ciaze przez rok po urodzeniu dziecka jeszcze. A dziecko ma do 16tego roku zycia za darmo lekarzy itd.... szczepionki, badania. Z tym naprawde jest dobrze.
Chociaz czasem ta ich sluzba zdrowia pierwszego kontaktu to naprawde mozna powiedziec ze odstaje od wszystkich, paracetamol i do lozka, oto ich metody. Ale juz jak sie dostaniesz dalej... jezeli faktycznie cos jest nie tak po zrobieniu jakichkolwiek badan, to naprawde poziom wysoki.

Offline sylvia1pl

• Małżeństwo to słodka,dożywotnia kara za miłość :)
  • entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #8959 dnia: 9 Czerwca 2009, 20:07 »
Boże jak się cieszę.Dogadałam się z moja koleżanką (położną) która będzie ze mną podczas porodu
Śmiałam się,że będę dzisiaj do niej o 2 w nocy dzwoniła żeby zobaczyć jaki sen ma ;D ;D

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #8960 dnia: 10 Czerwca 2009, 09:36 »
a w jakim szpitalu bedziesz rodzic?

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #8961 dnia: 10 Czerwca 2009, 09:37 »
W Bizielu moja droga :)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #8962 dnia: 10 Czerwca 2009, 10:04 »
jak ja rodzilam, to nie bylo szans na Biziel bo byly przepelnienia( ze wzgledu na wyremontowany oddzial i duzo rodzacych)..
ciekawe jak tam teraz wyglada sytuacja...?
ja rodzilam w szpitalu Miejskim (tam mialam swoja polożną)

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #8963 dnia: 10 Czerwca 2009, 10:32 »
Jest dużo rodzących.Moja koleżanka w zeszłym tygodniu rodziła w Bizielu.
Mam nadzieje,że nie będę miała problemu żeby się dostać :)

Chciałabym mieć już to za sobą!!Męczy mnie już to wszystko

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8964 dnia: 10 Czerwca 2009, 12:14 »
Juz niedługo będziesz miała za soba :))

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #8965 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:46 »
Dzięki Morgan za pocieszenie :)
Może sobie po schodach pobiegam albo dookoła bloku ;D
Moi rodzice wyjeżdżają na działeczkę 20 km za Bydgoszcz.Już zapowiedziałam,że będzie się coś działo to będę dzwoniła nawet o 3 w nocy ;D ;D bo nie po to przyjechałam do domu rodzinnego żeby wzywać pogotowie ha ha ha

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #8966 dnia: 10 Czerwca 2009, 18:36 »
Dziewczyny czy wam tez tak pod koniec puchnął lub puchły nogi i ręce?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8967 dnia: 10 Czerwca 2009, 18:50 »
Mi puchly nogi...butow zimowych nie umialam zapiac, ale po porodzie zaraz minelo :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #8968 dnia: 10 Czerwca 2009, 19:00 »
Mi tez stopy, masakrycznie. Calkiem zeszlo z tydz po porodzie.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #8969 dnia: 10 Czerwca 2009, 19:02 »
ojj to dobrze wiedzieć bo takie mam nogi "tulfony" że ledwo chodzę, żadnych butów nie dam rady ubrac  :(