Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3536130 razy)

Offline kobietka
  • maniak
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #24360 dnia: 29 Lutego 2012, 22:15 »
Wiem, ze pamela znasz imię od dwana, już o tym wczoraj pisałaś :P
cierpliwie poczekam na powrót szczęśliwiej mamy i na info z pierwszej ręki ;)

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #24361 dnia: 29 Lutego 2012, 22:17 »
oo jestem bardzo ciekawa zwlaszcza ze jestem na etapie szukania fajnego,oryginalnego imienia dla dziewuszki :)
:*:*:*

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #24362 dnia: 29 Lutego 2012, 22:20 »
a jakies typu już macie? czy raczej jesteście na etapie burzy mózgów:) czytałam, że raczej na chłopca się nastawialiscie...

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #24363 dnia: 29 Lutego 2012, 22:26 »
Hihi i po raz kolejny moja ciazowa skleroza wychodzi  ;D

Kobietka, gratuluje dzidzi, wczesniej oczywiscie zapomnialam  :) :) :) ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #24364 dnia: 29 Lutego 2012, 22:28 »
Paulincia a Zuzia nie chcesz... takie oryginalene hehe :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #24365 dnia: 29 Lutego 2012, 22:49 »

Aniu jesteś doświadczona, i to podwójnie, więc może mnie oświecisz? Co kryje się pod grubszymi sprawami? ;)
Grubsze sprawy tu mam namyśli zakupienie wszelkich ubranek, kupienie/wyposażenie ewentualnie pokoiku (dla niektórych to samo łóżeczko, które się wstawia do sypialni), wybranie ostateczne wózka i jego zamówienie (to można zostawić już na później, ale samo wybranie i nie zaprzątanie już sobie tym głowy), to samo jeśli chodzi o fotelik. Kupienie lub samo zadecydowanie o stosowaniu jakiejś konkretnej serii kosmetyków do pielęgnacji dziecka... i takie tam :P W drugiej ciąży miałam o tyle fajnie, że mama z teściową mi wszystko poprały i poprasowały, więc tym już sobie głowy nie zaprzątałam. 

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #24366 dnia: 29 Lutego 2012, 23:15 »
Anulla gratulacje!

Kobietka również gratuluję!

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #24367 dnia: 1 Marca 2012, 09:13 »
Aniu to co napisałaś z grubszych spraw mam już ogarnięte :) Nie kupione, ale wybrane, więc to już duży plus moim zdaniem ;)
Ciągle waham się co do kosmetyków - nie wiem na jaką firmę postawić - Nivea? Ziaja? Bardziej skłaniam się jednak do Nivei... Na pewno na sam początek potrzebuję płyn do kąpieli i balsam do ciałka.
Do pupci zastanawiam się między alantanem (czy jakoś tak) bądź linomagiem... W razie sudocrem już mam. Chusteczki będą pampersa.
Do buźki kupię krem z SVR z filtrem 50.

O czymś zapomniałam?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #24368 dnia: 1 Marca 2012, 10:32 »
Będę nudna w temacie, choć chyba już dawno o tym nie pisałam ;)

Zamiast płynu/mydła do kąpieli i balsamu/kremu/oliwki do smarowania ciałka polecam wszelkiej maści emolienty (płyn do kąpieli z olejkiem nawilżającym) po których absolutnie niczym nie smarujemy ciałka noworodka i niemowlaka. Są genialne!
W sensownej cenie jest emolient z Ziajki

Dla osób z grubszym portfelem oczywiście Oilatum soft, Emmolium.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24369 dnia: 1 Marca 2012, 11:40 »
Ale naprawdę niczym, absolutnie niczym po kąpieli nie smarować ciałka? Ja jak się nie wysmaruję to czuję suchość i ściągnięcie, że masakra :P Wiem, że dzieciaczki mają inną skórkę, ale jakoś tak mi dziwnie nie posmarować czymś maleństwa...
A ten płyn fajny, będę szukać w maju ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #24370 dnia: 1 Marca 2012, 12:07 »
Po kąpieli w takim płynie nie trzeba niczym, absolutnie niczym :)

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #24371 dnia: 1 Marca 2012, 12:23 »
Ja właśnie wczoraj potwierdziłam swoją ciążę u ginekologa, w końcu znalazłam dobrego lekarza, choć to wizyty prywatne więc będę płacić jak za zboże ... ale pęcherzyk jest w macicy i wszystko jest w porządku na chwilę obecną i oby tak dalej :)
Tak czytam wasze posty i sama mam już ochotę zrobić jakieś drobne zakupki ... czy wy tez tak miałyście i kupowałyście coś od razu ?:-)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #24372 dnia: 1 Marca 2012, 12:54 »
martusia-sc gratulacje :)  ja takiego parcia na kupowanie nie miałam :p

dziewczyny macie/miałyście taką komode kąpielową? http://allegro.pl/ceba-zestaw-komoda-kapielowa-wanna-przewijak-i2166312338.html

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #24373 dnia: 1 Marca 2012, 13:14 »
madziq ja tylko widziałam takie cuś u mojej kuzynki, wydaje się bardzo praktyczne, ale z tego co wiem to zbyt długo z tego nie korzystała hmm ... ;)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24374 dnia: 1 Marca 2012, 13:16 »
mi starczy jak będzie się z tego pół roku korzystało :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24375 dnia: 1 Marca 2012, 13:17 »
Madziu ja odkupuję podobną komodę od koleżanki. Ona była z niej bardzo zadowolona i korzystała przez rok - zarówno z przewijaka jak i wanienki :)
Ja też liczę na korzystanie przez pół roku - tyle będzie mnie w zupełności zadowalać ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #24376 dnia: 1 Marca 2012, 13:21 »
Dla mnie to nie jest funkcjonalne, przewjak jest na wanience. Wnioskuję, że jak wykąpiesz dziecko to musisz trzymać w powietrzu i czekać aż ktoś Ci przewijak umiejscowi  ;D A co, jak będziesz sama  ???
Moim zdaniem rozwiązanie bez sensu, lepiej mieć wanienkę na stojaku, a przewijak i kosmetyki obok

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #24377 dnia: 1 Marca 2012, 13:22 »
My dostaliśmy coś takiego w spadku, ale był to za duży klamot. Nam się sprawdziła normalna wanienka, która po kąpieli zawieszalam na kaliryferze w łazience i normalny przewijają na lozeczko.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24378 dnia: 1 Marca 2012, 13:25 »
W mojej komodzie przewijak nie jest ściągany tylko podnoszony i z jednej strony ma zawiasy, które go trzymają. Po kąpieli jedną ręką trzyma się dziecko a drugą opuszcza przewijak - jak dla mnie filozofii w tym nie ma. Koleżanka radziła sobie bez problemów, więc podejrzewam, że ja też żadnych nie będę miała.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #24379 dnia: 1 Marca 2012, 13:30 »
Po kąpieli jedną ręką trzyma się dziecko a drugą opuszcza przewijak - jak dla mnie filozofii w tym nie ma.

no nie wiem  ;D ja, jako młoda mama bałabym się trzymać mokre i śliskie dziecko w jednej ręce i gmerać coś drugą

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24380 dnia: 1 Marca 2012, 13:41 »
Maju kąpałam od urodzenia siostrzeńca męża, więc takim laikiem nie jestem ;) Dla mnie to nie stanowiło nigdy problemu :)
Poza tym nie będę trzymała golaski jedną ręką, będzie już opatulona w ręcznik :) Komoda posłuży mi jako miejsce gdzie będę mogła ją oporządzić po kąpieli - wytrzeć dokładnie, zapieluchować i ubrać :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #24381 dnia: 1 Marca 2012, 13:47 »
Ja tam nie mam miejsca na dodatkowe klamoty ;) wszystko muszę ograniczać :)

Ewa ale zanim zapakujesz dziecko w ręcznik to musisz je chyba jakoś przytrzymać lub gdzieś położyć? Ciężko mi to sobie wyobrazić przy takim maluchu gdzie cały czas trzeba go trzymać.

A tą ziajkę to i ja pewnie zakupię.

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #24382 dnia: 1 Marca 2012, 14:04 »
Kobietka gratuluje ;D ;D

a jakies typu już macie? czy raczej jesteście na etapie burzy mózgów:) czytałam, że raczej na chłopca się nastawialiscie...

Tak, myslelismy ze chlopczyk bedzie, nawet imie mielismy wybrane ;) ;)
dziewczynka nas dosc mocno zaskoczyla wiec o imieniu kompletnie nawet nie bylo mowy ;) ;)
No ale  szukamy jakis fajnych imion,
mi sie podoba Laura, Oliwia, Dominika i Klaudia.
Dla mojego meza totalnie odpada Klaudia i Laura ;) ;)zreszta wczoraj przegladalam internet i znalazlam info ze patronka rozbitych rodzin i skloconych malzenstw jest wlasnie LAURA :) :)Takze moj najpiekniejszy typ tez odpada :)
Nie chce kusic losu zwlaszcza ze u mojego meza w rodzinie nie ma ZADNEGO malzenstwa ktore przetrwalo ???Doslownie wszystkie malzenstwa sie rozpadaja.....

Paulincia a Zuzia nie chcesz... takie oryginalene hehe :)
Marcelko ja o Zuzi tez myslalam,ale niestety Michal niebardzo chce :-[

Zreszta wiece co jest najgorsze ??? ???
ze na pytanie JAKIE IMIE ŻENSKIE CI SIE PODOBA odpowiada TWOJE...i KAROLINA...
dla mnie Karolina odpada a juniora nie chce :P :P niecierpie swojego imienia :)
przejrzelismy razem ksiege imion i niestety zadne mu nie wpadlo...daje mu kilka tygodni i sama podejme decyzje... co to bedzie za roznica jakie imie wybiore jak mu sie zadne nie podoba... ;)

co do komody to ja tam nie bede swirowala z zadnym dodatkowym meblem, przewijak na lozeczko, wanienka do wanny :)

a ta ziajke tez napewno kupie :) :)
:*:*:*

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24383 dnia: 1 Marca 2012, 14:38 »
ja nie widzę problemu trzymania malucha w jednej ręce a drugą ściągnąć ten przewijak  ... poza tym ja właśnie nie mam miejsca w łazience na wanienkę i jeszcze jakiś przewijak do tego więc muszę coś w ten deseń znaleźć ...

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #24384 dnia: 1 Marca 2012, 18:34 »
Paulincia u nas najprawdopodobniej będzie Zosia :) Myśleliśmy nad Julią, Zuzią i Konstancją :) Ale Zosia wygrywa :)
Dla chłopczyka mieliśmy ( i w sumie nadal mamy wybrane bo na 100 % to jak się urodzi to będę pewna :D ) wybrane Kuba, Nikodem, Piotr :)

Najlepsze jest to że do narodzin jeszcze sporo czasu wiec jeszcze można kombinować, szukać :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #24385 dnia: 1 Marca 2012, 19:45 »
Ja jestem zakochana w imieniu KAJA :)

Offline agairish

• Chuck Norris
  • Nasz aniołek 10t3d (9.07.10) godz. 13.15 [ * ]
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #24386 dnia: 1 Marca 2012, 20:31 »

Ciągle waham się co do kosmetyków - nie wiem na jaką firmę postawić - Nivea? Ziaja? Bardziej skłaniam się jednak do Nivei... Na pewno na sam początek potrzebuję płyn do kąpieli i balsam do ciałka.
Do pupci zastanawiam się między alantanem (czy jakoś tak) bądź linomagiem... W razie sudocrem już mam.

Do pupci polecam linoderm. Rewelacyjnie się sprawdza a i w razie jakichś problemów skórnych w innych miejscach (np. na buzi) też daje radę (mojemu Bartkowi bardzo pomogło).

A do kąpieli mieliśmy coś TAKIEGO . Też się świetnie sprawdzało i polecam.

poza tym ja właśnie nie mam miejsca w łazience na wanienkę i jeszcze jakiś przewijak do tego więc muszę coś w ten deseń znaleźć ...

W naszej małej łazience sprawdziło się następujące rozwiązanie: wanienka na czas kąpieli jest kładziona na specjalnym stelażu ( TAKIM ) a przewijak z łóżeczka kładziemy na wannie. Po kąpieli wszystko się składa a niepotrzebnych klamotów brak ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24387 dnia: 1 Marca 2012, 21:34 »
Miałam taką "komodę" byłam zadowolona z  samej wanienki i z tego że miała kółka i mogłam ją przestawić gdzie chciałam, poza tym nieporęczne i moim zdaniem rezultat używania będzie taki że po paru razach "zamotu" z dzieckiem na ręku w jednej ręce trzymasz dziecko drugą podnosisz przewijak to wbrew pozorom proste nie jest, bierzesz dziecko na ręce w tym czasie podnosisz przewijak a nie trwa to sekundy, zanim położysz ręcznik na tym też chwila minie ( no chyba że ktoś będzie kłaść gołego noworodka to gratuluję pomysłu ;) i w rezultacie masz zmarźniętego wrzeszczącego noworodka, sama wanienka owszem, sam przewijak owszem, w zestawie nie zdaje totalnie rezultatu

Offline netka0003

• maniak
  • Kocham Cię Kochanie Moje :)*
  • data ślubu: 02 lipca 2011
« Odpowiedź #24388 dnia: 1 Marca 2012, 22:09 »
a to jednak corke bedziecie miec Paulinka :)

jak dla mnie z tych czterech imion to Oliwia :)

to wy tak samo jak my, w ogole sie corki nie spodziewalismy. i sie nie pomylilismy :)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #24389 dnia: 1 Marca 2012, 22:24 »
Ja mam takie samo zdanie jak Dziubasek jeśli chodzi o wszelkie kremy, maści, oliwki itp.. używałam tylko oliatum soft.. i kompletnie niczym nie smarowałam a ona ma skłonności do bardzo suchej skóry..
Jeśli chodzi o przewijak to polecam ten z Ikei zawieszany na ścianę.. jak dla mnie jest genialny.. mozna go złożyć.. do 30kg może dziecko ważyć i nic się nie stanie.. niektórzy go właśnie w łazience montują.. My mieliśmy go w Zuzi pokoju nad komodą z ciuszkami.. Ponieważ u nas strasznie wieje to my Zuzę kompaliśmy bardzo długo w wanience na stelarzu w pokoju.. ale u nas naprawdę bardzo wieje w łazience i mała by się mogła od tego rozchorować..