Autor Wątek: MO ANAM CARA, Irishowe odliczanie  (Przeczytany 50336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
MO ANAM CARA, Irishowe odliczanie
« Odpowiedź #90 dnia: 3 Grudnia 2006, 10:21 »
No, no tył piękny :)

Gdybym miała ładne plecy, to może też bym się na coś takiego odważyła

Offline megan

• Chuck Norris
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #91 dnia: 3 Grudnia 2006, 23:17 »
Gratuluje sukienki - piekna  :wink: i pozdrawiam z Cork  :wink:

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #92 dnia: 4 Grudnia 2006, 02:20 »
Dziewczynki teraz na serio  :Kurczak:  
otoz trzeba nam zaczac formalnosci zalatwiac, oj na same wspomnienie zeby mnie bola  :Zab:  
sprawa dosc skomplikowana pomimo iz oboje jestesmy katolikami i slub katolicki to nie jest tak z gorki.  :hmmm:  
Po pierwsze to u nich zadnych nauk przedlubnych i tym podobnych wynalazkow nie ma, idziesz do ksiedza a jak cie zna i widzial na wielkanoc albo Boze Narodzenie w kosciele to juz zupelny luz,ewentualnie moze sie spotkac z para aby przedyskutowac pewne szczegoly   :ziew:  
No ale ze slub w Polsce to nie wiem jak to bedzie  :bredzisz:  
znalazlam Polska parafie w Dublinie i Belfascie ktora organizuje kursy przedmalzenskie(ja niby mam taki kurs jeszcze z liceum ale nie wiem czy to sie liczy  :?  )problem w tym ze my ni cholery czasu nie mamy zeby poswiecic dwa wieczory w tygodniu na taki kurs :roll:
Po trzecie to administracyjnie tez mamy troche zamieszania   :Olaboga:  poniewaz ja mieszkam w Dublinie czyli w Republice Irlandii gdzie mam status rezydenta, on mieszka w Irlandii Polnocnej czyli U.K.(Wlk. Brytania) a slub w Polsce :roll: (oh ta unia i znoszenie granic :mrgreen: )
zeby slub byl wazny, musi byc na nim oficjalny tlumacz przysiegly ale...
widzialam film z wesela na ktorym ksiadz mowil po angielsku i mlodzi przysiegali sobie w tym jezyku co byloby cudownym rozwiazaniem bo srednio romantycznie bedzie z tym tlumaczem  :urwanie_glowy:  
wiec kochane co ja mam robic :?:  :?:  :?:  :?:
Mysle ze moze najpierw odnajde tego ksiedza,slub byl w kosciele chyba sw Jana Chrzciciela(ten na rogu Bogurodzicy i Kaszubskiej z tylu za Medicusem)
jak ktoras wie cos wiecej to prosze o ratunek  :blagam:
aha no i ksiadz musi sie zgodzic na podroz do Maciejewa
Irishowe odliczanie GośćZapraszam
[/url]

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #93 dnia: 4 Grudnia 2006, 02:20 »
i kto mowil ze slub to prosta sprawa  :roll:
[/url]

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #94 dnia: 4 Grudnia 2006, 09:20 »
Cytat: "irishania"
e wiem czy to sie liczy

ja tez mam taki kurs!!!ale umnie (w szczecinie) to sie nie liczy to podobno sa  nauki przedmałżenskie a my potrzebujemy przedslubne...bzdura totalna!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #95 dnia: 4 Grudnia 2006, 10:48 »
Może będę mogła Ci pomóc....może, bo co parafia to inne podejście....
Jeśli miałaś w szkole nauki przedmałrzeńskie, to najprawdopodobniej to wystarczy, a będzie Ci pogtrzebne zaświadczenie z Poradni Rodzinnej.
Moja szwagierka miała ślub z obcokrajowcem. Do tego z osobą wyznania nie katolickiego. Msza była po polsku, jej mąż przysięgę też mówił po polsku. Nie było tłumacza na mszy. A całą procedurę kościelną i mszę ślubną (konkordatową) prowadził taki ksiądz, który bbył w stanie dogadać się wrazie czego ze szwagrem. Szwagierka wszystko mu tłumaczyła, tzn. kazanie, ewangelie itp.
Wiem, że były  pewne problemy, bo oni musieli mieć zgodę Biskupa, dokumenty pana młodego musiały być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego i w ogóle mieli wiecej do załatwienia. Ale to chyba trochę zrozumiałe.

Moim zdaniem dorze by było żebyś wybrała się do tej parafi w której będzie wasz ślub. Albo wyślij tam mamę. Ona wszystkiego się dowie.
ty bierzesz ślub w sierpniu, i masz sporo czasu na załatwianie, wiec spokojnie to załatwicie. Moi szwagrowie  na ślub zdecydowali się w styczniu, a brali go w pierwszą niedzielę lipca. Wiec wierzę, że wy też zdążycie i wszystko się uda. Może tylko będziesz miała jakiś przymusowy urlop w Polsce na dogranie spraw urzędowych.  
Do tego twój narzeczony mówi po angielsku, a sporo księży / osób ten jezyk zna.  

aha no i ksiadz musi sie zgodzic na podroz do Maciejewa

u mojej koleżanki mszę prowadziło 5 księży....i każdy był z innej parafi  :roll:  ale tak to czasem jest jak za mąż wychodzi organistka i ma jeszcze księdza w rodzinie :mrgreen:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #96 dnia: 4 Grudnia 2006, 10:52 »
Cytat: "tete"
podobno sa nauki przedmałżenskie a my potrzebujemy przedslubne...bzdura totalna!

a przedślubne to inaczej nie są nazywane przedmałrazzeńskie ??
Nam wystarczyły...do tego mój mąż twierdzi że nie miał takich nauk...zaznaczę ze nasze  szkoły średnie "podlegały" pod tę samą parafię.... u nas wystarczyło skserować świadectwo maturalne... i odbyć 3 spotkania w Poradni Rodzinnej (ale tak naprawdę mieliśmy tylko dwa, bo pani stwierdziła, że jesteśmy wyjątkowo wyedukowani i ona się od nas sporo dowiedziała  :mrgreen:  :mrgreen: )

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #97 dnia: 4 Grudnia 2006, 11:52 »
Moja kuzynka tez brala slub z obcokrajowcem i bylo dwoch pastorow ( byl to slub ewangelicki) jeden polak, drugi kanadyjczyk ( dziadek Pana Mlodego) ale nie wiem czy ten drugi pastor byl bo musial czy tylko chcial :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Kllusia

• entuzjasta
  • data ślubu: 1.09.2007
« Odpowiedź #98 dnia: 4 Grudnia 2006, 11:59 »
Haniu, polecam ojców Dominikanów - byłam ostatnio z własną mamusią na takim ślubie (ponieważ moja Ania też ma u ojczulków, chciałyśmy zobaczać, jak to wszystko przebiega) i trafiłyśmy na ślub polsko-angielski. Był w całości prowadzony w języku wyspiarzy, a polscy goście mieli teksty tłumaczone na kartkach. Ojcowie poradzili sobie świetnie - jeden z nich wygłosił piękne kazanie w j. angielskim. Młodzi przysięgę również składali po angielsku. W kościele brzmiała muzyka irlandzka - pieśni spiewał chyba zespół, który istnieje przy klasztorze Dominikanów. Ojcowie są tak przyjaźnie nastawieni do całego świata i tam mało wymagający, że podejrzewam, iż nie byłoby problemu z dojazdem do Maciejewa. Jeśli wpiszesz w Google ?szczecińscy dominikanie", na pewno więcej dowiesz się ze strony internetowej.
Buziaczki

Offline megan

• Chuck Norris
« Odpowiedź #99 dnia: 4 Grudnia 2006, 15:09 »
My oboje mamy kurs a i tak musimy zrobic nauki przedalzenskie ech zycie  :roll:
Nie wiem jak w kwestii tlumacza, ale moze zadzwon do ambasady i niech ci podadza interpretacje prawna. Moja przyjaciolka Caroline brala slub w Hiszpanii, akt slubu jest po hiszpansku i sakrament byl po hiszpansku i dla Irlandzkich urzedow wszystko jest ok  :wink: no alw Polska to inna bajka niestety ...

A tak na marginesie to mojej kolezanki z pracy kuzyn zenil sie z Polka latem i wesele mieli wlasnie w Maciejewie. Wszyscy byli zachwyceni  :wink:

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #100 dnia: 4 Grudnia 2006, 18:52 »
Dziewczynki bardzo wam wszystkim dziekuje,troszke mnie to podbudowalo,jestescie kochanew  :i_love_you: styczniu bede w Szczecinie to dokladnie dowiem sie co i jak

meganja wlasnie chyba ich slub ogladalam bo z Maciejewa i latem, tylko ze po akcencie myslalam ze oni z Mayo, ale w zasadzie to Cork brzmi podobnie, a moze wujkowie z Mayo byli :?
Poprosilam swego kamerzyste o maila do tej pary wiec mam nadzieje ze tez sie wiecej dowiem.

Kllusiudo Dominikanow chodzilam na studiach i wiem ze sa kochani wiec jak sie zgodza to tym bardziej bedzie mi milo :mrgreen:

wiec plan mam: :jupi: najpierw do ksiezulka w maciejewie bo to w zasadzie bedzie sie dzialo na jego podworku wiec wypada spytac(a slyszalam ze bardzo przyjazny i otwarty na "dziwactwa"nowozencow :mrgreen: )
pozniej Dominikanie
Jeszcze raz kochane dziewczynki dziekuje :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:
[/url]

Offline AgataM

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 4 Grudnia 2006, 19:57 »
jak zwykle na końcu ale i ja dotarłam :oops: irishaniu czytam tą historie i normalnie jak z filmu :wink: soperrrrrrrrrrrrrrrrr,będzięsz miała piękny ślub :serce: zostaje z niecierpliwością na stronie czytając dalej o cudownej historii :D

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #102 dnia: 5 Grudnia 2006, 12:07 »
Haniu  -a zerkałas to działu Różności ślubne - tam był/jest wątek: slub z obcokrajowcem :)

Offline narzeczona

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 6 Grudnia 2006, 20:19 »
Wow,sukienka rewelacyjna.Strasznie podoba mi sie taki styl.

Offline Kllusia

• entuzjasta
« Odpowiedź #104 dnia: 6 Grudnia 2006, 20:39 »
Hanuś, czujemy sie opuszczone  :( Nic nie piszesz  :(
A sukienka mniam, mniam - goście, szczególnie męska cżęść, nie będzie mogła skupic sie na ślubie  :mrgreen:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 7 Grudnia 2006, 12:11 »
najpierw do ksiezulka w maciejewie bo to w zasadzie bedzie sie dzialo na jego podworku wiec wypada spytac(a slyszalam ze bardzo przyjazny i otwarty na "dziwactwa"nowozencow  )

jesli tak jest rzeczywiście to odpada wam spora dawka nerwów, stresu itp.  wszystko załatwicie, tak jak chcecie i jeszcze będziecie uśmiechnięci.

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #106 dnia: 7 Grudnia 2006, 12:49 »
no mam taka nadzieje Gosiaczku
Kllusiu dziekuje za odwiedzanie
jakos mnie taka melanholia opanowala nic mi sie nie chce najchetniej bym siedziala przed telewizorem w starym wyciagnietym swetrze i nic nie robila :evil:
a najgorsze jest to ze kazdy kto mnie lepiej zna nie uwierzylby w to co napisalam :shock: ja raczej zawsze mam energiczny styl zycia :oops:  a co gorsza to w poniedzialek zaczyna mi sie sesja i nie moge nic zawalic bo poprawki w sierpniu(tak jak wesele) a jeszcze nawet nie zaczelam :roll: i  zycie jest do bani nie lubie swojej pracy i ciagle pada :roll: chyba slonka mi brak albo nie wiem hormony mi wariuja czy co :?
[/url]

Offline Kllusia

• entuzjasta
« Odpowiedź #107 dnia: 7 Grudnia 2006, 13:02 »
irishania,   :glaszcze: to może w ramach terapii świetlnej solarium  :wink:
W Szczecinie dziś słoneczko piękne, ale zaraz zrobi się ciemno  :evil: Ja też od czasu do czasu potrzebuję światła i przestrzeni   :cancan:  Już się ie dołuj :mrgreen:

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #108 dnia: 7 Grudnia 2006, 15:28 »
Eh Kllusiu juz sie beczyc nie bede w koncu jestem duza dziewczynka  :dzidzia:   a na psychologa mnie nie stac wiec sama musze zycie za rogi chwytac   :boks1:    :boks:  Zawsze jak mi tak blee to nuce sobie taka piosenke Magdy Umer: "Jeszcze w zielone gramy",mam takie dwa ulubione wersy:"my mozemy byc w klopocie ale na rozpaczy dnie nie, oj dlugo nie!"
"I mysli sobie Ikar co nie raz juz w dol runal, ze jakby powialo zdrowo to by jeszcze raz pofrunal" :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
no wiec drogie kobitki biore sie w garsc i przygotowan ciag dalszy...

W zeszlym tygodniu poprosilam A. siostre czy zgodzi sie byc druhna i powiedziala ze tak, wiec jeszcze dwie do kompletu.Z tymi moimi druhnami to cala historia,maja byc trzy bo jest trzech druzbow,druzbantow, jak tam ich zwal :roll:
mialam juz wymyslone trzy psiapsiolki ale...jak sie jest w moim wieku to ludzie wokol tez maja swoje zycie :mrgreen: wychodza za maz,rodza dzieci,wyjezdzaja za granice...
moja pierwsza druhna czyli honorowa czyli swiadkowa okazalo sie ze wychodzi za maz przede mna.a ja jakos tak sobie wbilam do glowy ze druhny maja byc nie zamezne ( a ponoc nie jestem przesadna :roll: )
z druga druhna spotkalam sie kilka tygodni temu i oznajmila mi ze razem ze swoim milym staraja sie o dzidzie :shock:  wiec jej nie spytalam bo jak bedzie z duzym brzusiem albo na porodowce to klops :?
trzecia wyjechala za granice i raczej nie moge od niej wymagac ze zjawi sie odpowiednio wczesnie przed slubem albo moze  nie bedzie mogla sie zjawic roznie to bywa z urlopami i tak dalej.
Reszta mezata i dzieciata
aha moje siostrzenice, sa dwie to jak poprosze jedna to drugiej moze sie zrobic przykro :roll:
badz madry i pisz wiersze  :glupek:  
Na razie postanowilam z wyborem poczekac  :czeka:  
a tymczasm rozgladam sie za kieckami dla mych panienek :mrgreen:
w tej kwestii robie to troche po irlandzku tzn ja wybieram i kupuje sukienki i bizuterie
oto kilka sukienek o ktorych myslalam, oczywiscie maja byc zielone :mrgreen:
ta jest troszke powycinana i tak mysle ze ja tez mam gole plecy i moze za duzo bedzie tej golizny

ta przemawia do mnie najbardziej

a tak wyglada z tylu

no i jeszcze pare innych

i z tylu

a ta od tego samego projektanta co moja kiecke wymyslil Jaspera Conrana (ale tak srednio mi sie podoba)
[/url]

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #109 dnia: 7 Grudnia 2006, 17:33 »
piękne te sukienki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wogóle fajny zwyczaj z tymi druhnami(nawiasem piszac masz niezły orzech do zgryzienia..ta dzieciata..ta zamężna)
ale bedzie pięknie to wyglądać!!! :serce:  cód miód :serce:

coś mam przeczucie że lubisz szczegóły"dopieszczać??
mam tez przeczucie ze bedziesz miała CUDNY NIESAMOWITY ŚLUB!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline carlunia

• maniak
  • data ślubu: 10.02.2007 Cywilny~16.06.2007 Kościelny
« Odpowiedź #110 dnia: 7 Grudnia 2006, 18:44 »
Pierwsza i przedostatnia kiecka najbardziej mi sie podobaja :wink: Z druhnami fajny zwyczaj. W Stanach tez tak maja z tego co kojarze. Ale z drugiej strony: my mamy problem kogo wybrac na swiadkowa a co by bylo gdybym jeszcze miala 2 panny znalezc jako druhny :roll: W kazdym razie mam nadzieje, ze uda Ci sie wybrac :wink: Masz jeszcze troszke czasu wiec sie nie martw. Z sesja na pewno tez sobie poradzisz. A pogoda na dworze paskudna to i na nastroju sie odbija. Tez tak mam szczegolnie zima :|

Offline Kllusia

• entuzjasta
« Odpowiedź #111 dnia: 7 Grudnia 2006, 21:01 »
Ale kicuchy śliczne znalazłaś  :shock: Mnie tez najbardziej podoba sie ta druga   :brawo:  a najmniej ta pierwsza, bo taka to raczej do Tańca z gwiazdami, a nie na drużbowanie.
Mam kuzunke w Kanadzie - jej 13/letnia córcia juz była druhna - Irishaniu, moge Ci podesłac moją młodszą, jakbys nikogo nie znalażła  :wink:  :mrgreen: W sumie starszą też, bo jeszcze przez tydzień od Twojego ślubu panienką będzie  :lol:  :mrgreen:
A jakie bukieciki będą miały druhny?

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #112 dnia: 7 Grudnia 2006, 23:19 »
Mi sie podoba ta ostatnia..
Taka delikatna i dziewczce.
Buciki elfie proponuje! ;D

Offline megan

• Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 7 Grudnia 2006, 23:31 »
nr 3 jest piekny  :wink:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #114 dnia: 8 Grudnia 2006, 09:54 »
Jak na ślub i drużbowanie, to pierwsza ma za duże plecy wycię te, przód fajny. W drugiej podoba mi się tylko tył  :roll: .

Ale trzecia jest bąbowa  :!:  

Nio może zmniejszyłam bbym tylko odkryte plecy aby druchenki jakis stanik mogły założyć ( nie każda ma odpowieni biust do takich sukien)
Ale współczuję ci trochę, bo dobrać taki sam kolor i fason dla 3 babeczek to nie lada wyzwanie. PODZIWIAM.

A jakbyś wzieła te dwie siostrzenice ? I wilk syty i owca cała.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #115 dnia: 8 Grudnia 2006, 11:46 »
Mnie się też zwyczaj z druchnami bardzo podoba :D

Tylko gdybym mogła coś takiego, na własnym ślubie, to... gdzie ja bym znalazła trzy kobiety, które zgodziłyby się wystąpic w takich samych sukienkach  :hahaha:

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #116 dnia: 8 Grudnia 2006, 11:48 »
Swietnie ida wam przygotowania, wydaje mi sie, ze troszke w innym stylu bedzie wasz slub i wesele...w koncu polsko-irlandzkie hehe  :mrgreen:

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #117 dnia: 8 Grudnia 2006, 20:17 »
Ach dziewczyny ile buziek tyle opini :roll:
Chcialabym zeby sukienki byly w miare lekkie tzn slub pod koniec sierpnia przewaznie jest jeszcze dosc cieplo wiec nie chce aby moje panny pocily sie w dlugich sukniach,taka dlugosc 3/4 bylaby idealna.poza tym moja sukienka jest bardzo prosta w kroju wiec druchny nie moga miec czegos bardziej wyszukanego bo to ja mam wygladac "szal niebieskich cial" tego dnia :wink:
najlepiej zeby byly w takich fasonach jak te, tyko ze zielone,

ogolnie jakies grube ramiaczka i ksztalt A co by nie marudzily ze biodra za bardzo ktorejs podkresla  :roll:
bylam w CMS i pani Monika powiedziala ze uszyje mi takie kiecki no problem, 400 zl za kazda :?  jest to powiem Wam dosc drogo jak dla mnie bo jest to przeszlo 100 eurikow a za ta cene moge tu kupic super kiecke, no i mam tez nadzieje na jakies fajne przeceny.W moim slubnym budzecie mam przeznaczone polowe tej kaski na kazda druhne a chce sie tego trzymac bo tu stowka tam dwie i wszystko wyrwie sie spod kontroli a budzet i tak napiety  :glupek:    :Naciaga:  
no ale nie martwie sie na zapas  :mrgreen: cos sie znajdzie
[/url]

Offline irishania

• entuzjasta
« Odpowiedź #118 dnia: 8 Grudnia 2006, 20:24 »
Cytat: "Gemini"
gdzie ja bym znalazła trzy kobiety, które zgodziłyby się wystąpic w takich samych sukienkach

jak dostana sukienki i bizuterie i nie musza sie martwic w co sie ubrac to nie beda piskac
 :mrgreen:
a myslalam o takiej bizuterii dla nich

aha Gosiaczku nie chce dwoch siostrzenic bo jedna musi byc swiadkowa a one jeszcze za mlode tzn jedna bedzie juz miala 18 lat ale potrzebny mi ktos odpowiedzialny kto pare rzeczy zalatwi, wieczor panienski zorganizuje i takie tam.
[/url]

Offline megan

• Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 8 Grudnia 2006, 20:30 »
Irishaniu  :wink: biala z czarnym sliczna  :wink:  nie wiem jak w opcji z zielenia jakie akcenty (zloty? bialy?) ?