Autor Wątek: Być FIT - oto jest wyzwanie  (Przeczytany 1514766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Być FIT - oto jest wyzwanie
« Odpowiedź #11070 dnia: 1 Czerwca 2017, 11:14 »
Ciriness głowa do góry, najważniejsze, ze jestes zdiagnozowana  :przytul:  nie każdy musi biegać półmaratony, masz pozwolenie w ogóle na jakieś bieganie ? jeśli to ma być głównie pulsometr, to na forach biegowych polecają ten https://www.decathlon.pl/zegarek-cardio-onrhythm-410-id_8246479.html 

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11071 dnia: 1 Czerwca 2017, 13:58 »
tak z okazji Dnia Dziecka  :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11072 dnia: 2 Czerwca 2017, 06:28 »
chyba jeszcze świętujecie Dzień Dziecka  ;) trzeba było spalic wczorajsze lody, wiec 15 km zaliczone  ;D

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #11073 dnia: 2 Czerwca 2017, 08:42 »
Czesc dziewczyny, witam sie z Wami :) Zaczelam biegac na poczatku maja - musze sobie troche kondycje podreperowac, bo wkrotce czeka mnie wyprawa gorska ;) ale przyznam szczerze, ze spodobalo mi sie i chyba sie na tym nie skonczy. Wczoraj przebieglam moje pierwsze 5 km i jestem z siebie dumna :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11074 dnia: 2 Czerwca 2017, 09:12 »
Cześć Marta, zapraszamy w nasze skromne fintesowo-biegowe progi  :hello: 5 km po miesiącu to już całkiem ładny dystans, oby tak dalej  :brawo_2:

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11075 dnia: 2 Czerwca 2017, 09:20 »
 ;D zwlaszcza,ze przez dwa tygodnie bylam chora i praktycznie lezalam, to byl moj drug raz po chorobie :) No i zrobilam dokladnie 5,5 km :) W zyciu bym sie nie spodziewala, ze dam rade.
Kiedy bieglam pierwszy raz, zaplanowalam,ze pobiegne moze kilometr i odpoczne, okazalo sie, ze od razu pobieglam 3,5 km. Bylam bardzo tym zaskoczona.
Pamietam jeszcze z podstawowki, bieganie kilometra, jak zawsze przybiegalam jako jedna z ostatnich, zplucami na wierzchu - nienawidzilam tego

W weekend mam nadzieje pobiec juz 6 :) Mysle, ze dam rade. Wczoraj, jakbym troche sie przycisnela to mysle, ze juz bym doszla do szostki, ale stwierdzilam,ze celem byla piatka, wiec poprzestaje na piatce.

Sorki, ze tak sie rozpisalam, ale jestem serio z siebie dumna i mega zaskoczona tym, ze daje rade i ze podoba mi sie.

Uzywacie endomondo, czy czegos innego?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11076 dnia: 2 Czerwca 2017, 10:03 »
Marta masz prawo byc z siebie dumna, tylko ja bym na początek nie szarżowała...pamietaj, ze bieganie to duże obciążenie dla stawów i kolan, powinnas byc wczesniej chociaz trochę rozgrzana ,a po biegu koniecznie porzadne rozciagnięcie - bo znam paru takich, co niestety przypłacili nadmierne dystanse takimi kontuzjami, ze juz do biegania nie wrócą...
Endomondo jest ok, ale potrafi przekłamywac czy wręcz tracić dystans, lepszy w tym zakresie jest biegowy zegarek z gpsem - o ile Ci na takich pomiarach zalezy, bo trase można sobie wczesniej wyznaczyc i na podstawie np google maps

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11077 dnia: 2 Czerwca 2017, 10:31 »
Rozciagam sie  po bieganiu, biegam tez dosc wolno, mam srednia predkosc okolo 6:50-7:10 na kilometr i w sumie nie jestem az tak zmeczona po bieganiu zebym padala. Troche poczytalam zanim zaczelam biegac wlasnie o rozciaganiu itp.
Nie jest tak, ze ja zaczelam biegac po latach siedzenia na kanapie ;) Cwicze regularnie fitness, joge, plywam i jezdze na nartach, wiec cialo mam przygotowane do wysilku, tylko kondycji nie mam ;)
Dzieki za wskazowki  :-*

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11078 dnia: 2 Czerwca 2017, 10:33 »
A co to znaczy, ze traci dystans? Zegarka raczej na razie nie kupie, moj maz ma to sobie w razie czego pozycze, ale na razie zaczynam, wiec w koszty sie nie bede wpakowywac :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11079 dnia: 2 Czerwca 2017, 10:42 »
to trzeba było wcześniej pisac, ze to nie jedyny rodzaj aktywności  ;)
przy kiepskiej pogodzie lub gdy wbiegasz np, w jakąs doline gps w endomondo potrafi zgłupieć i nie odczytuje trasy - ja często w stosunku do odczytu z zegarka w tym samym czasie mam na endomondo  pokazana trasa do kilometra krotszą  :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11080 dnia: 2 Czerwca 2017, 10:58 »
Dzieki, na razie biegam po jednej trasie i chyba ok pokazuje patrzac na mape. Mam taka piekna trase nad morzem :)

PS. Bieganie to dla mnie zupelna nowosc, wiec wlasnie tym sie ekscytuje :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11081 dnia: 2 Czerwca 2017, 11:06 »
nad morzem - podwójnie zazdroszcze  :serce: ja już niedlugo nawiedze moje ukochane adriatyckie wybrzeże, oczywiście tez w butach biegowych  :P

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #11082 dnia: 3 Czerwca 2017, 20:05 »
Zauwazylamwlasnie ze endomondo oszukuje.
Jestem pewna ze nawet o 1km przy krotkim dystansie.ja mamo tyle problem ze biegam mega wolno i robie wstazki tj.np. dzis maz z kolezanka z Tadziem szli a ja biegalam -wyprzedzajac ich i cofajac sie za i tak w kolko.
Dzis intensywny dzien
Godzina buggy gym
Bieg 5km ale jestem pewna ze z 6km
I rolki okolo 5km
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11083 dnia: 4 Czerwca 2017, 06:36 »
endomondo to tylko aplikacja na telefon, więc ma prawo   gubic zasieg - dlatego warto sobie na poczatek wyznaczac trasy w google maps, , a potem tylko ewentulanie porownać ze wskazaniami endomondo - choc u mnie ostatnio sie poprawilo  ;) i w stosunku do zegarka to są róznice na poziomie 300-400 metrów
niedzielna 12 -stka zaliczona, wiec wczorajsze małe pofolgowanie imprezowe w miare spalone  ;D

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #11084 dnia: 4 Czerwca 2017, 07:25 »
Wiem wiem. Szkosa, bo jak pisalam ciezko mi wytyczyc trase cofajac siw co kilkaset metrow (przypadkowych miekscach)
Aleale... zapomnialam sie pochwalic, ze biegalam wczoraj bez wspomagania sie inhalatorem- i to bez zadyszki!!!
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #11085 dnia: 4 Czerwca 2017, 07:54 »
Miśka, podziwiam cię :) ja jeszcze pod kołdrą :)

Violiza, brawo :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11086 dnia: 4 Czerwca 2017, 09:47 »
japcio nie ma co podziwiać, ja tak funkcjonuje - juz nawet msze o 8 z synem zaliczyłam, bo potem mamy rozgrywki i nam nie pasuje :) swoja droga własnie zaczęlo padac, wiec tym bardziej się wstrzeliłam w pogodę
violiza - jesli moge zapytac - jestes astmatykiem czy alergikiem? Masz taki podręczny inhalator?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #11087 dnia: 4 Czerwca 2017, 10:07 »
A ja przez leki tyję 1kg na tydzien i jestem załamana  ::) na bieganie też nie mam siły...
niektórym to tak łatwo waga przychodzi ehhh

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #11088 dnia: 4 Czerwca 2017, 10:11 »
U nas leniwie - dopiero śniadanie jemy. Dzień bez sportu. Chyba, że w tv ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #11089 dnia: 4 Czerwca 2017, 10:14 »
Ciri, waga to każdemu łatwo przychodzi, gorzej zz pozbyciem się jej ;)

Ja się wczoraj wytańczyłam 3 h na parkiecie. Mokra jak szczurek byłam.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #11090 dnia: 4 Czerwca 2017, 10:17 »
selena ale odchudzanie też większości łatwo, dieta, sport i leci...a u mnie każdy kilogram to miesiac walki albo i dłużej  ::) a potrafi wrocic w weekend paskud ;)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #11091 dnia: 4 Czerwca 2017, 10:27 »
Selena, niektorym tycie przychodzi i bez powodu...szczegolnie tym z problemami hormonalnymi i innymi....
Ciri witaj w niechlubnym klubie;(
Miska, mam  astme alergiczna i inhalator taki podreczny. My tez po mszy na 8. Ale spac mi sie chce jak nie wiem... ale mleko sciagac musze wiec nie poleze mimo, ze Tadziulek mi spi... :( :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11092 dnia: 4 Czerwca 2017, 17:36 »
Ja rozumiem, ze może macie bardziej pod górkę, ale zdrowie przede wszystkim, przeciez te leki to nie przepisane od tak sobie...tak naprawde ostatnie 2-3 kg to każdemu trudno zrzucić (a już zamienic na mięsnie to w ogóle ) i potem trzeba sie bardzo pilnowac z odzywianiem, dlatego zwlaszcza w okresie wakacyjnym (lody, lody lody  :serce: ) też figury top model mieć nie bede  :P
violiza ja mam sąsiada astmatyka i on dobił tylko do 5 km tak na spokoju, choc i tak mu żona w trakcie wydzwania, jak się bieg o pare minut wydłuża...

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #11093 dnia: 4 Czerwca 2017, 21:08 »
No tak mialam, ze po 30sek biegu tchu czasem zlapac nie moglam:p

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11094 dnia: 5 Czerwca 2017, 06:15 »
violiza wiem, ze astma nie jest bezpośrednim przeciwwskazaniem do biegania, ale nie zaszkodziłabym konsultacja najlepiej u lekarza prowadzącego, bo coś kojarze, że tu są określone wytyczne np. co do diety - ten mój sąsiad na tych 5 km to spokojnie daje radę, ale juz na dłuższe dystanse się nie porywa..a propo ciekawa rzecz, ja biegam 3 lata, w tym czasie zachęciłam jego żonę, a on się z nas tak trochę podśmiewywal  ;) ale wystarczyło, ze mój maż zaczął biegać, to zaraz po tygodniu sąsiad wizyta w decathlonie i pierwsze wybieganie - ach ta męska ambicja  ;D
trening całego ciała z Mel B i kettel na poranne rozbudzenie zaliczony  :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #11095 dnia: 5 Czerwca 2017, 07:13 »
Nie myslalam nawet by zalytac lekarza. Bardziiej mi sie zdaje moja waga jest lprzeciwskazaniem...W kazdym razie w Bdg nie mam lekarza. Mkze jak nawiedze Szcz to sie skonsultuje. Na codzien mi nic nie doskwiera, kilka razy moze 3-4 w ciagu kilku lat mialam atak dusznosci. Stad leki po badaniach.
Haha faceci tak maja. A jego zona dalej bieg? Ile Ty juz osob do swojej "sekty" biegowej zwiodlas?: D :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11096 dnia: 5 Czerwca 2017, 11:23 »
violiza a  nie masz swojego  alergologa/pulmonologa , nawet na takie wizyty kontrolne? Moim skromnym zdaniem przy astmie taki lekarz powinien wiedzieć, ze chcesz biegać...tu sobie poczytaj, tak sensownie napisane http://jak-biegac.pl/bieganie-z-astma-wcale-nie-takie-straszne-%E2%80%93-czyli-o-czym-trzeba-wiedziec-przed-startem
Do mojej "sekty " nikogo nie musze werbowac  :P wystarczy, jak znajomi widza, jakie pozytywne zmiany zachodzą i pod względem fizycznym i charakterologicznym...ta znajoma moze nie biega regularnie, ale takie dystanse do 7/8  km  raz na jakis czas, mamy dzieci w podobnym wieku, wiec na jakieś imprezy biegowe to się z nimi łapią  :) za to wspominany już mąż chrzestnej mojego syna zaczął bieagć własnie od mojego wingsa w Poznaniu (dwa lata temu ) i już pierwszy półmaraton ma za soba, teraz wciągnąl swojego szwagra  ;D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #11097 dnia: 5 Czerwca 2017, 14:00 »
Witam po weekendowo. u mnie mało aktywnie. Wszystko na przekór. albo maż w pracy do 22, albo młody się pochorowal, albo za oknem burza i rzeka zamiast chodnika  ::)
Marze o  spokojnym bieganiu. Może jutro... Dziś znów mąż w pracy do 22 :-(
A ja wybieran się do lekarza, muszę zrobić prześwietlenie tyłka ;-) a konkretniej tej mojej kości ogonowej. Niestety bol zamiast maleć, nasila się. Na szczęście najmniej boli gdy jestem w pionie ;-) więc nie zamierzam rezygnować z  biegania choćbym miała zaciskac zeby z  powodu tej kości...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #11098 dnia: 5 Czerwca 2017, 17:05 »
Magda z całym szacunkiem i ogolnie wielkie brawa dls ciebie ale nue lekcewaz bolu kisci ogonowej.
Ja ja uszkodzilam podczas porodu, wtedy tez byl to dla mnie szok bo wszystko bralam pid uwage oprocz tego ze kosc ogonowa moze .. peknac.
Nie ma na to rady.. w zaden gorset nie wsadza du.py za przeproszeniwm ale moze narobic bigosu ta przypadlosc..
Wiec biegusiem do lekarza i dopiero wracaj na biegowe sciezki..
Masz jeszczs wiele czasu na utrzymanie formy a zdrowie bajwazniejsze!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #11099 dnia: 5 Czerwca 2017, 17:58 »
Podpisuję się obiema rękami.