Autor Wątek: Bydgoskie Panny Młode 2014  (Przeczytany 384790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
Odp: Bydgoskie Panny Młode 2014
« Odpowiedź #1080 dnia: 1 Listopada 2013, 21:59 »
Gosia - co do świniaka, tak jak dziewczyny piszą - ten ryjek jakoś tez mi się nie widzi na weselu. Ogólnie nie lubie niczego jeść co jest podane w taki sposób, że wiadomo jak wyglądalo za życia, kurczaka jeszcze toleruję w całości bo nie głowy. A może tę swinkę też można podać bez łba? Ja dlatego wolałabym faszerowaną szynkę, tez ją podają w płomieniach, więc atrakcja jest, ale przynajmniej nie przypomina to jakiejś rzezi ;)

Tez nie lubię tych marcepanowych czy jakichś tam mas, ale z drugiej strony te (angielskie?) torty są ładne, tylko niekoniecznie ta masa jest smaczna. Ale jak tak myślę, to goście o wyglądzie szybko zapomną, a smak będą pamiętać.

Offline gosiawhite

• zapaleniec
  • data ślubu: 06/09/2014
« Odpowiedź #1081 dnia: 1 Listopada 2013, 22:26 »
ze swiniakiem blankowa sie zgadzam w 100 proc:( Ale mam za to mam czekoladowa fontanne:)
Bylam na kilku angielskich slubach I torty sa paskudne, a jeszcze gorsze cupcakes jako tort, fakt ze wygladaja ladnie.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1082 dnia: 2 Listopada 2013, 13:57 »
Gosia - jedna z restauracji, którą oglądaliśmy też miała w cenie fontannę czekoladową i uważam to za fajną atrakcję i stanowią ciekawą alternatywę do wykorzystania owoców, które na ogół na weselach mają średnie o ile nie małe powodzenie. A np. na kawałki truskawek w czekoladzie na pewno wielu się skusi. Ja ogólnie lubię "nienachalne" atrakcje, z których jeśli goście chcą to korzystają, a jeśli nie to nie. Bo np. jak jest prośba o wyjście z sali i puszczanie lampionów to głupio gościom odmówić, a nie chcę nikogo stawiać w takiej sytuacji, żeby musiał coś robić. Dlatego ta płonąca szynka też mnie jakoś nie razi, bo jak ktoś chce to zje, a jak nie to odmówi i tyle. Nie przepadam też za atrakcjami, które staja się niejako głównym punktem programu, dlatego pomysł z barmanami jest ciekawy, ale u mnie odpada.

Gosia gdzie masz wesele, bo mi jakoś umknęło?

Dziewczyny a na co najbardziej zwracałyście uwagę przy wyborze sali, bo ja już mam mętlik w głowie. Ślub w przyszłym roku, a nawet ustalonej restauracji nie mamy. Kiedyś przywiązywałam wagę na otoczenie, żeby było zielono, żeby było gdzie wyjść się przewietrzyć, ale teraz spasowałam i wychodzę z założenia, że goście mają się bawić w środku i jedynie jakaś ławeczka przed lokalem mi wystarczy (tzn. zaczynam się tak nastawiać ;)). Mam hopsa na punkcie toalet, przy szukaniu restauracji w kilku niezbyt miło "pachniało" i było średnio czysto, zatem od razu zostały skreślone z listy. Bo skoro ktoś nie dba o czystość toalet to niezbyt dobrze świadczy to o restauracji. No i przede wszystkim sala musi być w moim guście, nie lubię np. pałacowego wystroju, ani zbyt wysokich sal, zatem do takich miejsc nawet nie jeździliśmy. W naszym przypadku restauracja nie może być też za duża, bo planujemy niewielkie wesele.
Dobrze też by było od razu to miejscem z noclegiem, ale ceny nas przybijają 80-90 zł za noc (a raczej za klika godzin snu) to dla nas trochę dużo.

Ale chciałabym poznać Wasze zdanie, może pomoże nam to podjąć decyzję. Na co jeszcze zwracać uwagę?

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #1083 dnia: 2 Listopada 2013, 15:38 »
blankowa dla mnie bardzo ważne było podejście właściciela sali do Nas, wszystko Nam pokazywała, o wszystkim mówiła i można się z nią dogadać. Mi też się pałacowe sale nie podobają, wybraliśmy salę nowoczesną. Na łazienki też oczywiście zwróciłam uwagę - masz rację, że to jest bardzo ważne. U Nas były czyściutkie i wysprzątane, tak samo kuchnia i pokoje.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1084 dnia: 2 Listopada 2013, 16:37 »
mgielka - przejrzalam Twoje wypowiedzi i nie mogę znaleźć informacji gdzie robicie wesele? mi się podobają albo właśnie eleganckie wnętrza, piękne w swojej prostocie, albo jakby to ując "prowansalskie", wiejskie (ale nie w stylu chaty góralskiej czy karczmy). Coś w stylu restauracji Dolce Vita, tylko bez sztucznych kwiatów! Tylko żywa lawenda i zioła. A w sumie sama nie wiem czego chcę. Myślę, że czego nie wybiorę to i tak się będę zastanawiać czy gdzie indziej nie byłoby lepiej. I tak źle i tak niedobrze :( Z tym podejściem do klienta masz rację - jedno miejsce zostało skreślone właśnie przez totalne olewactwo nas prze menadżera. a chyba jemu powinno bardziej zależeć niż nam. Z niektórymi menadżerami restauracji które poważnie bierzemy pod uwagę jeszcze nie rozmawialiśmy bo wstępne info. uzyskaliśmy od obsługi (zresztą bardzo kompetentnej i uśmiechniętej) i takie spotkanie dopiero przed nami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #1085 dnia: 2 Listopada 2013, 17:13 »
blankowa ja wesele mam w rodzinnym mieście. A w Bydgoszczy mieszkamy:) Nas też na jednej sali babka totalnie zlewała, w ogóle jej nie zależało i chociaż braliśmy salę pod uwagę to przez to zrezygnowaliśmy. Wiedziałam, że się z nią nie dogadamy to po co się pchać w takie układy. Jej nie zależy, teraz już jedzie na marce którą sobie wyrobiła. Ciekawe jak długo, bo coraz więcej opinii słyszę, że się strasznie to miejsce zepsuło.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1086 dnia: 2 Listopada 2013, 18:10 »
A za to menadżer z którym rozmawialiśmy nie ma jeszcze wyrobionej marki tzn. restauracja), a już cwaniakuje, więc tym bardziej źle to o nim świadczy. Bo jeżeli ktoś sobie może na to pozwolic, bo i tak bedzie mial klientów, to może tez nie świadczy to o nim najlepiej, ale jakoś tłumaczy. Ale jezeli ktoś powinien się starać na rozruch, a mu się nie chce, to wolę nie ryzykować. Poza tym lubię konkrety, a nie odpowiedzi  w stylu "wszystko się da załatwić", "wszystko jest, niech się pani nie martwi", "o wszystko zadbamy" i zadnych szczegółów, bo pod pojeciem "wszystko" nie wiadomo co się kryje. A później na w dzień ślubu się okazuje, że tego nie ma, tego nie obiecywali, tamto sie zepsuło itp. A skoro ktoś unika konkretnych odpowiedzi to znaczy, że coś ukrywa. W jednej restauracji na moje pytanie ile porcje mięsa mają gram dowiedzialam się, że mam się nie martwic, bo każdy się naje. Naprawdę mnie to uspokoiło :D

Zazdroszczę, że już wybór sali macie dziewczyny za sobą :)

Offline Monisia87
  • debiutant
  • *
  • data ślubu: 12.07.2014
« Odpowiedź #1087 dnia: 2 Listopada 2013, 19:07 »
My też szukaliśmy właśnie takiej restauracji jak Dolce Vita ale szczerze w Bydgoszczy chyba takiego miejsca nie ma.  Na początku chcieliśmy w Pałacyku w Myslecinku w sali ogrodowej.  Żeby tak było chociaż bliżej natury.  le nie mogliśmy sie dogadać z menadżerkami.  Potem wzieliśmy pod uwagę ville calvados.  Tez namiot.  I tam jest caly ogródek.  Tez ma to swoj urok.  I tez bardzo mi sie podobala villa secesja. mAle niestety nie ma za bardzo parkingu ani przy jednej ani przy drugiej restauracji.  I zdecydowaliśmy sie na Sloneczny Mlyn bo wszystko jest na wysokim poziomie.  Tez nie chcielismy  zadnych karczm ani dworków. 

Offline gosiawhite

• zapaleniec
« Odpowiedź #1088 dnia: 2 Listopada 2013, 20:06 »
Dzięki blankowa, zobaczymy w praniu co goście powiedzą.
Mamy wesele w Pałacu Ostromecko, podobało nam się tam, bo zielono dookoła, kilka sal do wyboru, jak małe wesele to można w mniejszej sali, żeby się goście nie pogubili, osobna sala do tańczenia - co akurat dla mnie dobre rozwiazanie, nie lubię gapiów. Jak chcesz tańczyć to tańcz, a nie tylko oglądać i dupę obrabiać, a jak pogadać to na drugiej sali bo bedzie cicho. Managerka super i blisko moja rodzina mieszka, toalety czyste. Uff;) to właśnie dlatego, dwie rzeczy na pewno by Ci się nie podobała - wysokie sufity i ceny za nocleg tez około 100-120 za pare, w Anglii taka tradycja ze goście płaca wiec to mi odeszło od wydatków. Uważam, ze warto pojechać i zobaczyć, przynajmniej będziesz wiedzieć czego nie chcesz albo się zakochasz w tym miejscu jak ja na zabój.
Nie zazdroszczę poszukiwań sali, dobrze ze już za nami.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #1089 dnia: 2 Listopada 2013, 20:40 »
blankowa gdy wybieraliśmy restauracje zwracałam przede wszystkim uwagę na:

1. parkiet/ podłoga - mam fioła na tym punkcie
2. toalety
3. opinie na temat jedzenia w danym miejscu
4. klimatyzacja

no i wiesz takie ogólne wrażenie wnętrza.

a rozważałaś może Telimenę? Z czystym sumieniem polecam zarówno organizacyjnie, jakościowo , smakowo i kontatkowo. W mojej relacji są zdjęcia z sali jak by któraś była ciekawa wystroju . :) ja też wole bardziej eleganckie wnętrza i z telimeny byłam bardzo zadowolona, szczególnie że nie miałam żadnych wielkich serc z meteriału drapowanych za naszymi krzesłami, mega mi sie to nie podoba. no i na stołach wszystko było pięknie poukładane, rozstawione. co ważne lodówki z naszym alko na widoku, mogliśmy w każdej chwili podejść wyjąć butelke i ją rozdysponować wg uznania. obok stały też puste butelki do wglądu. klasa:)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1090 dnia: 2 Listopada 2013, 22:25 »
Alicja - masz rację podłoga to bardzo wazna sprawa, najlepszy jest parkiet, bo na niektórych kaflach można wywinąć orła. Natomiast panele szybko sie niszczą i byliśmy w restauracji, w ktorej na podlodze panelowej byly po prostu dziury i nie wyglądalo to za dobrze.

Co do klimatyzacji - jeszcze nie trafiliśmy na miejsce gdzie jej nie ma, więc dla mnie to bylo tak oczywiste, ze nawet się nad tym nie zastanawiałam ;)

Twoją całą relację czytalam od deski do deski (tylko tak jakoś wyszło, że się udzielalam) sala rzeczywiście urokliwa, tylko mnie do niej zniechęca lokalizacja, jakoś tak przy Fordońskiej nie bardzo. I fakt, że w tym samym czasie w jednym budynku mogą być dwa wesela, niby wszystko osobno, ale jakoś psychicznie by mi to nie dawalo spokoju, nie wiem sama dlaczego ;) A bylas może w Gerwazym - tej restauracji zaraz za Telimeną? Podobno to ten sam właściciel, więc jedzenie podobne, a lokal stoi osobno i nie frontem do Fordońskiej. i łatwiej wyjść z budynku, bo rozumiem, że na piętrze w Telimenie zostaje tylko taras?
Głowa mnie od tego wszystkiego boli, eh...

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1091 dnia: 2 Listopada 2013, 22:38 »
wiesz co w sobote nie ma ruchu, samochody nie kursują jakoś szczególnie.

co do dwóch wesel, w ogóle nie odczułam że jest jeszcze jakieś, nikt sie nie mieszał, także tu niepotrzebnie sie martwisz.  co do tarasu, u nas goście wychodzi sobie na parking, z boku budynku i bardzo sobie chwalili. bo dużo miejsca , spokój. poza tym muzyka była tak mega , nie przesadzam tutaj że dymki były krótkie i szybkie.  :) Może jeśli masz wątpliwości to umów sie na oglądanie i rozmowe z menago? z pewnością wyjaśnią Ci  wszystko dokładnie. :)

u nas podłoga zdała egzamin :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1092 dnia: 2 Listopada 2013, 22:41 »
Gosia - bylam kiedys przy okazji w Ostromecku, więc wiem jak sale wyglądają, nie da się ukryć że jest pięknie, zwłaszcza otoczenie zrobiło na mnie wrażenie. Pisalam o elegancji, ale w pałacu jest jej na mój gust aż za dużo ;) I rzeczywiście wysoko, ja wolę bardziej przytulne pomieszczenia. Ale znajomi mieli tam wesele w zeszłym roku i są bardzo zadowoleni i z jedzenia i z obsługi (ja na tym weselu nie bylam), widziałam zdjęcia i wyglądało to ładnie. Ja na pewno zazdroszczę, że będziesz miała tyle zieleni wokoło.  

My teraz zastanawiamy się na hotelem maraton - w środku urokliwie, tylko lokalizacja mogłaby byc lepsza, ale jakby co są ławeczki przed restauracją, więc jest gdzie usiąść. Tylko te parasole firmowe żywca mnie rozbrajają. Nie wiem jak Wam, ale jakoś mi się to rzuca w oczy - elegancka restauracja, a nie stac jej na kupno kilku ładnych parasoli, tylko albo coca cola, żywiec, albo inne piwo. Uroku to na pewno nie dodaje i kojarzy mi się z piciem piwa na Starym Rynku. W Dworze Pan Tadeusz to samo - ładny taras, a na nim parasole Żywca. W secesji to samo - żywiec rządzi :D Jedynie Villa Calvados (z miejsc które oglądaliśmy) zainwestowała w swoje zadaszenie i od razu lepiej się to prezentuje, bo byłam po dużym wrażeniem ich ogrodu. Taras hotelu Agat też wygląda dośc ładnie - maja wybudowany dach nad tym tarasem, więc żadne parasole nie są im potrzebne (wnętrze jednak nie zrobiło na nas wrażenia). Nie wiem może się czepiam, ale te parasole moim zdaniem naprawdę wyglądają tandetnie.

Offline gosiawhite

• zapaleniec
« Odpowiedź #1093 dnia: 2 Listopada 2013, 23:03 »
A może blankowa spróbuj coś poza Bydgoszczą, słyszałam ze za dobra cenę można tam mieć wesele. Jest tez niedaleko Kruszwicy pałac Kobylniki i oni tez robią wesela, studniówki itd, bardzo zielono, przepiękny park. Sama się zastanawiałam, ale niestety za daleko od bydgoskiego lotniska dla gości. Więcej niestety nie znam, ale widzę ze koleżanki forumowiczki są bardziej obeznane i pomocne

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1094 dnia: 2 Listopada 2013, 23:28 »
Gosia - poza Bydgoszczą też mysleliśmy, tylko będzie sporo osób przyjezdnych, więc musieliby najpierw jechać się przebrać, potem wrócić do Bydgoszczy do kościoła, a potem znów bysmy jechali na salę, więc to trochę komplikuję sprawę. Łatwiej byłoby mieć wszystko na miejscu. Z drugiej strony pod Bydgoszczą są tansze noclegi. Zastanawiamy się tez czy nie zrobić wesela w Bydgoszczy i zalatwić nocleg tez w Bydgoszczy, ale jakiś tańszy i w miarę blisko miejsca imprezy. A to nie będzie dziwnie wyglądać np. wesele w hotelu, a nocleg w innym miejscu, bo jak sala nie ma miejsc noclegowych to chyba nocleg w innym miejscu jakoś lepiej wygląda. Ja juz nic nie wiem. I to forum to rzeczywiście skarbnica wiedzy, każdy coś wie, każdy gdzieś byl i każdy może coś doradzić, naprawdę fajnie że może się wymieniać spostrzeżeniami i radami  :)

Alicja - do Telimeny możemy zajśc bo to nic nie kosztuje :) Byłam kiedyś na stypie w dolnej sali i jedzenie bylo bardzo dobre. Ja wiem, że w sobotę jest tam mały ruch, ale jakoś bliskość dużej ulicy mnie zniechęca, mam takie swoje niewytłumaczalne hopsy ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #1095 dnia: 2 Listopada 2013, 23:41 »
gosiawhite nie wiem jak teraz wygląda sala w Kobylnikach, ale jak byłam to było ciemno i ponuro, stara i nieremontowana sala. Kwestia gustu, mi się nie podobała :)
blankowa ja też nie chciałam żeby sala była przy ulicy :) a obiekty w których było kilka sal też odrzuciłam od razu. Kwestia tego, że potrzebuję dużo miejsc noclegowych i tego, że miałabym jakieś obawy co do mieszania się gości, odgłosów muzyki...Cenię sobie komfort psychiczny :)))

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1096 dnia: 2 Listopada 2013, 23:51 »
Ja nocleg załatwiałam w atomku. Internat ukw. Zadbane ładne pokoje, goście zachwyceni , a cena to 30 zł za osobe:)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1097 dnia: 3 Listopada 2013, 00:09 »
mgielka - ładnie to nazwalaś "komfort psychiczny". Właśnie o to mi chodziło, może nic się nie dziać w związku z dwoma salami, albo z ulicą, może być świetnie, ale jak i tak bym w glowie gdzieś miała, że np. goście mogą po wypiciu pogubić sale:D

Alicja - też się zastanawiałam nad akademikiem na Łużyckiej - a jak tam wygląda z łazienkami? Jedna na jeden pokój, czy jakoś inaczej? I jak rozwiązaliście sprawę dojazdu po weselu - taksówki, wyjaęty busik? I kto za to płacił?

Offline gosiawhite

• zapaleniec
« Odpowiedź #1098 dnia: 3 Listopada 2013, 01:06 »
 Faktycznie dawno nie byłam w Kobylnikach ale pamietam piękny park.
My mamy autobus i oprócz tego znajomych taksówkarzy, którzy bedą obsługiwać gości, my dajemy im wyłączność a oni niższe ceny dla naszych gosci

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #1099 dnia: 3 Listopada 2013, 01:21 »
My przyjezdnym zapewniamy nocleg ze śniadaniem. Miejscowi na własną rękę dotrą. Za dużo ich nie ma i daleko też nie mają.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1100 dnia: 3 Listopada 2013, 01:28 »
A to śniadanie o której planujecie? Bo się zastanawiam czy bawić się w śniadanie, czy może od razu obiad? Bo wiadomo, że na 10 nikt nie wstanie.

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #1101 dnia: 3 Listopada 2013, 01:32 »
blankowa śniadania nie będzie o ustalonej godzinie. Każdy dostanie śniadanie jak wstanie. Do określonej godziny po prostu będą musieli oddać klucze.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1102 dnia: 3 Listopada 2013, 01:44 »
Ja byłam kiedys na weselu, na którym śniadanie bylo tak wcześnie, ze jak zeszliśmy to wszystko już było posprzątane.

Offline tymtyrymtym

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23 sierpnia 2014
« Odpowiedź #1103 dnia: 3 Listopada 2013, 02:25 »
hejka dziewczyny w sobotę wieczór... czytam czytam i nadziwić się nie mogę ile to trzeba wysiłku w znalezienie sali włożyć... mi nigdy do głowy by nie przyszło tak się martwic i przebierać... nie zrozumcie mnie źle, podziwiam was za wytrwałość w dążeniu do idealnego wesela...

widocznie jestem jakąs outsiderką bo nigdy za bardzo nie przykładałam wagi do aż tylu szczegołów :D
ważne jest żeby sala pomieściła gości i jedzenie było smaczne. i na pewno ogromna rzesza miejsc o którycgh wspominacie jest w stanie takie waurnki zapewnić :) po prostu chciałam powiedzieć: tak czy siak ten dzień będzie wspaniały nie ważne czy wybierzecie miejsce, które otrzymało 4 gwiazdki bądzi 5 gwiazdek w waszym prywantym rankingu... ważne nastawienie i radość z poślubienia tego jedynego :)

pozdawiam

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1104 dnia: 3 Listopada 2013, 09:29 »
Nie pamiętam jak to było z łazienkami , malo mnie to interesowalo:D ważne ze nie bylo doby hotelowej więc goście mogli przybyć o której chcieli i dowolnej porze pojechać dnia następnego. My za taksy nie płaciliśmy, kazdy kto chciał dostal mapkę i nr taksy . Do akademika goście mieli 5 min spacerem także bez przesady.:) Cena do przyjęcia goscie zadowoleni zresztą potem okazało się ze połowa olala te nasze noclegi i sie nie pojawili.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1105 dnia: 3 Listopada 2013, 11:29 »
tymtyrymtym - zazdroszczę luzu :) Wesele to nie jest jakies moje marzenie z dzieciństwa, ale stwierdziłam, że jak już coś robić, to tak żebym była zadowolona i wiem, że na wiele rzeczy zwracam uwagę bez sensu, bo w dniu wesela nikt na to nie będzie patrzeć. Ale na to wiele poradzić nie mogę.

Alicja - ja właśnie zwracam uwagę na takie szczegóły, bo jak goście przyjadą i będą chcieli się przyszykować, to nie chciałabym aby 4 pokoje czekały do łazienki. Najlepsze byłyby miejsca 2 osobowy pokój i łazienka i nawet znaleźliśmy takie miejsca w cenie 40-50 zł, więc nie jest tragicznie, ale 30 zł brzmi lepiej ;) A ile mieliście zarezerwowanych miejsc? I czy za wszystkie płaciliście, nawet za te niewykorzystane? I tak z ciekawości spytam, to gdzie się podziali goście, którzy zrezygnowali z Waszych noclegów? Może pod wpływem upojenia alkoholowego odwrotnie trzymali mapkę :D A tak na serio - to przykre, że człowiek się stara, załatwia, a inni nie dość że mają to gdzieś, to nawet o tym nie poinformują.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1106 dnia: 3 Listopada 2013, 12:17 »
Wiesz blankowa zwyczajnie chyba nie byłoby nas stać na ogarnięcie droższych noclegów. a tu i tak uzbierała się niezła sumka. w Internatach cudów nie ma , wiadomo . Ale ten jest świeżo po remoncie, zadbany, panie przyjazne, nawet Ci wybredni chwalili sobie spanie.
Np za sam autobus którym jechała garstka ludzi płaciliśmy jakieś 500 zł.

Niestety zapłaciłam za wszystkie zarezerwowane pokoje, Panie miały liste kto w jakim pokoju i goście meldując sie podawali tylko nazwiska.

Goście mimo iż mieli info o zapłaconych noclegach to np. olali je i wracali sobie wcześniej do domów i nie decydowali sie zostać, to chyba był najbardziej wkurzający powód. Np mój kuzyn wiedział że miał opłacony nocleg, a nie powiedział mi że z niego nie skorzysta i wraca po oczepinach do grudziądza.

i z opłaconych jakoś 10 pokoi wykorzystane były może 4.

szlag mnie trafił no ale cóż...

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1107 dnia: 3 Listopada 2013, 12:46 »
Wcale się nie dziwię, że się wkurzyłaś. Niektórzy ludzie są niepoważni, przecież wystarczyło odpowiednio wcześniej podziękować za noclegi i powiedzieć, że jednak się z nich nie skorzysta. Ale jakieś kwasy muszą być, już się boję, co będzie u mnie ;)
My tez na pieniądzach nie śpimy i noclegi dla około 25-30 osób trochę pociągną, więc szukam czegoś w przyzwoitej cenie, ale spełniającego nasze wymagania. Do tego akademika na pewno z ciekawości kiedyś podskoczę.
U mnie problemu olania noclegów raczej nie będzie, bo przyjezdni będą mieć za daleko do domu i raczej nikt nie będzie wracać 400 km zaraz po weselu ;) A o powód pytałam, bo słyszałam o przypadkach gdzie goście sami rezygnowali z noclegu, bo "nie będą spać w bursach/internatach/akademikach" i szukali pokoju w hotelu. Co kto lubi... Nie dziwię się jednak, że w takim przypadku parze młodej przykro, bo wychodzi tak, jakby co najmniej kazali spać gościom w jakiejś piwnicy. Zawsze będąc na weselach kładę się tam, gdzie mnie ulokują, ciesząc się, że ktoś się pofatygował i zapewnia mi nocleg. Poza tym to tylko kilka godzin snu, więc telewizor, wi-fi, jacuzzi i inne atrakcje mi niepotrzebne (bo mojej znajomej pani w hotelu powiedziała, że za to się płaci, tylko kto będzie z tego korzystał?).

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1108 dnia: 3 Listopada 2013, 12:57 »
z perspektywy czasu ciesze sie że nie wynajęłam nic droższego, bo niestety niektórzy nie potrafią docenić.

miałam sytuację także że ulokowałam 6 osób u mojej samotnej cioci z bdg , sama zaoferowała że chętnie wszystkich przygarnie tylko żeby materac zabrali bo ma dwa pokoje.

Uznalam że w koszta więc iść nie będę , bo wspomniana rodzina gdy ja jechałam do nich na dwa różne wesela ( siostra i brat) nigdy noclegu mi nie załatwiali , ani nawet sie nim nie interesowali , z góry założyli że skoro mam rodzine w tym mieście to no problem.
No i w każdym razie ta rodzina sie zbuntwała , że oni nie będą się ' gnieździć' i mam im załatwic HOTEL.

Byłam tak wściekła...
Ale uśmiałam sie na myśl że może powinnam oddać swój pokój małżeński bo oni chcą hotel , a  dostali pokój w internacie ;)

w ogóle z góry zakładanie że skoro ktoś ma rodzine to po sprawie  ::) bo relacje mogą być różne, może akurat to być ktoś starszy komu będzie przeszkadzał późny  i glośny powrót z imprezy ::)

Offline delfinek60
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2014
« Odpowiedź #1109 dnia: 3 Listopada 2013, 22:48 »
Cześć dziewczyny
Widzę, że z noclegami dużo problemów ... My chcieliśmy parę pokoi dla gości z daleka ale wynajęcie całego hotelu wyszło w rozsądnej cenie więc na to się zdecydowaliśmy. Mamy wesele poza Bydgoszczą i koszty busów i taksówek też by nas pociągnęły po kieszeni. I jeszcze kombinowanie, kto o której chce wyjść.
Tak wszyscy goście mają nocleg, mogą się odświeżyć ... też będę musiała się jednak dopytać kto na noc będzie chciał zostać. Niektórzy będą chcieli wrócić do domku do dzieci. A bez sensu aby rozlokować gości w pokojach czteroosobowych jak zostaną wolne pokoje.  Wydaje mi się też, że jak zapewniamy gościom nocleg to za taksówki osób wracających do Bydgoszczy płacić nie mamy obowiązku. Chyba nie poczuje się nikt urażony.
Osobiście uważam, że gościom z daleka trzeba zapewnić nocleg, lub chociaż o jego braku poinformować. A nie człowiek jedzie pół polski na wesele do najbliższej rodziny, wypije kielicha na przywitanie, pyta się który domek ich bo chce zanieść bagaże ... a tu zonk... znam z autopsji. Całe szczęście była wolne domki więc od razu zarezerwowaliśmy. Zdaję sobie sprawę, że są to dodatkowe koszty. Można jednak poinformować gości jak sytuacja wygląda.Powiedzieć że nie mogą zapewnić noclegu, że jak się chcę zostać to można pokój wykupić w cenie xxx. I człowiek jedzie przygotowany świadomy ...
Nie jestem też specjalnie wybredna i wymagająca ale miałam też raz sytuację, że dla gości wynajęty był domek. Grzyb na ścianach i syf na podłogach nawet nie pozmiatane. Nie wspomnę o łazienkach...gdybym wiedziała nie piłabym i wróciła do domu bo nie było daleko. Kombinacja kwatery bezdomnych z dworcem centralnym :(
Miłego wieczorku