Autor Wątek: Bydgoskie Panny Młode 2014  (Przeczytany 384149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
Odp: Bydgoskie Panny Młode 2014
« Odpowiedź #810 dnia: 4 Października 2013, 11:06 »
Chupacabra - przepraszam, że to napiszę, ale to rodzeństwo TŻ to jakieś buraki.  Jak można w ogóle tak mówić.  A co jest ważniejsze w dniu ślubu sam ślub, czy wódka? Ok, rozumiem, że raczej nikt nie kupi Starogardzkiej, ale żubrówka to dobra wódka.  Na weselach często też jest Żąłądkowa De Luxe a to ta sama półka cenowa.  Zresztą o czym my mówimy, Twoje wesele i Ty decydujesz.  W sumie dobrze, że na mnie nie trafili, bo po prostu byliby pominięci w zaproszeniach.  U mnie nie ma, że wypada kogoś zaprosić, nic nie muszę, skoro ktoś mi źle życzy to żegnam.  Bo jak czytam później relacje PMek, że kuzyn marudził, wujek w ostatniej chwili nie przyjechał, bo zapomniał, siostra się obraziła, to zwyczajnie mi przykro, że tak komuś można próbować zepsuć ten dzień.  Dlatego by uniknąć takich sytuacji lista gości przeszła solidną selekcję.  Oczywiście nie polecam tego każdemu, bo niesie to ze sobą konsekwencje, ale liczę się z nimi i jakoś mnie to nie martwi  ;) Wszystko zależy też od tego, co na to Twój narzeczony, bo to On powinien uciszyć rodzeństwo i stanowczo powiedzieć, że nie życzy sobie takich komentarzy.  Jak nie chcą przychodzić, to niech nie przychodzą. 
A oni zawsze tak Was traktowali jak młodszych ubogich krewnych? Mogę Cię jedynie pocieszyć, że w wielu rodzinach są takie "smaczki", stąd ta moja selekcja ;)
Trzymaj się cieplutko i uszy do góry

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #811 dnia: 4 Października 2013, 13:04 »
biała żubrówka to bardzo dobra wódka. my np mieliśmy krupnik- podobna cena i wszyscy pili i brali z uśmiechem na ustach.

co do selekcji rodziny. blankowa rozumiem , że to o kuzynie to o mnie?

to moja najbliższa rodzina , wychowaliśmy sie razem, jak brat dla mnie.

w życiu sie nie spodziewalam,że tak sie zachowa. do głowy by mi to nie przyszło. więc na to nie ma rady..

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #812 dnia: 4 Października 2013, 13:23 »
Cytat: AlicjaEwa link=topic=41544. msg1980308#msg1980308 date=1380884669
biała żubrówka to bardzo dobra wódka.  my np mieliśmy krupnik- podobna cena i wszyscy pili i brali z uśmiechem na ustach.

co do selekcji rodziny.  blankowa rozumiem , że to o kuzynie to o mnie?

to moja najbliższa rodzina , wychowaliśmy sie razem, jak brat dla mnie.

w życiu sie nie spodziewalam,że tak sie zachowa.  do głowy by mi to nie przyszło.  więc na to nie ma rady. .

To o kuzynie i reszcie to było tak ogólnie, ale pamiętam Twoje przeboje z kuzynem i jego narzeczoną i naprawdę jak czytam takie historie to się we mnie gotuje.  Rozumiem, że coś komuś może nie pasować, ale idąc na czyjeś wesele liczę się z tym, że to Państwo Młodzi są gospodarzami i należy uszanować ich wybory.  A już mówienie przed weselem, że się nie będzie pić żubrówki jest szczytem.  I rozumiem, że nie spodziewałaś się tego po kuzynie, bo z moich obserwacji wynika, że wesele to swojego rodzaju test i czasami wychodzi szydło z worka i okazuje się na co kogo stać.  Tym bardziej mi przykro, bo na pewno nie było Ci miło skoro to była bliska osoba.  Na szczęście moja rodzina była na tyle "miła", że już kilka lat temu pokazali gdzie nas mają, zatem myślę, że uniknę takich niespodzianek, aczkolwiek jak widać różnie bywa :-\

Jedyne co mam czasami do zarzucenia Parze Młodej (na szczęście byłam w sumie tylko na jednym takim weselu) to olewanie gości tzn.  bawienie się tylko z pewną grupą.  Rozumiem, że nie wszyscy goście są nam tak samo bliscy, ale wypada by chociaż raz podejść i porozmawiać z grzeczności, by każdy gość poczuł się ważny.  I to nie chodzi, że ktoś ma nade mną skakać, ale takie totalne lekceważenie nie jest miłe.  I nawet jak wesele jest duże, to tę chwilę chyba każdy znajdzie. 

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #813 dnia: 4 Października 2013, 13:28 »
blankowa ja tam nie rozmawiałam ze wszystkimi bo znam niestety to moje towarzystwo i miałam racje bo niektórzy to nie nawet nie pożegnali :P

Offline mberry91

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15 sierpnia 2014
« Odpowiedź #814 dnia: 4 Października 2013, 15:09 »
Rodziny sie niestety nie wybiera ale trzeba miec na nia swoj sposob i chyba ciesze sie , ze takowa osoba jest moja mama. Na slubie mojego kuzynostwa wypadla glupia sytuacja bo nie dosc, ze nie zaproszono nas na bicie butelek to jeszcze na poprawiny w domu... Ogolem bysmy sie nie przejeli tym wcale gdyby nie glupie gadanie i wciskanie jak to sie mowi "kitu" ze nas zapraszano, informowano wszystkich slownie i w ogole...

Prosta metoda ... oni rowniez nie zostana zaproszeni i tyle...

Taka drobnostka jak to , ze np. moj brat nie dal wodki weselnej ani moim rodzicom , ani mi czy mojemu drugiemu bratu mimo, ze kazdy od strony jego zony dostal, rowniez zaowocuje tym , ze ja rowniez bede bardzo selektywna w rozdawaniu swojej.

Na pewne zachowania trzeba byc konsekwentnym. Jezeli rodzenstwo twojego PM jest zlosliwe nawet w dowcipny sposob odplac tym samym. Nastepnym razem nie boj sie cos powiedziec bo sie przyzwyczaja. Zlosliwosc jest zla cecha ja wiem... jednak co ja poradze , ze taka juz jestem. Sama bym postawila im przed talzem po cwiartce finlandi i zostawila karteczke na specjalne zyczenie luksusowa wodka. a co tam niech im sie glupio zrobi.

Wesele to prywatna sprawa pary mlodej, jezeli bym chciala starogardzka na weselu to takie mam prawo i jak ktos nie lubi nie zmuszam do picia. ZNalezli sie smakosze... bo napewno na kazdej popijawie maja finlandie lub belwederska ... jak cos takiego slysze to mnie zalewa.

Zona mojego brata jedynie stwierdzila (pochodzi ze wsi), ze "co to za wesele w restauracji, gdzie kazdy musi sobie wszystko sam nakladac na talerz" (u niej wesele bylo w remizie , a dania byly juz nalozone na talerz i rozdawane czy lubisz czy nie jedz pan .... skwitowalam jedynie, ze nie musi przychodzic ...

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #815 dnia: 4 Października 2013, 15:18 »
A tak poza tym to Finlandia może kiedyś była luksusem a teraz moim zdaniem jej jakość jest zbliżona jak nie taka sama jak tej żubrówki  ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #816 dnia: 4 Października 2013, 15:27 »

Sama bym postawila im przed talzem po cwiartce finlandi i zostawila karteczke na specjalne zyczenie luksusowa wodka. a co tam niech im sie glupio zrobi.

ha świetny pomysł mberry91 !

ja bym jeszcze napisała na karteczke: dla jaśnie państwa na specjalnie życzenie luksusowa wódka  ;D
hahhaha chciałabym zobaczyć ich miny :D

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #817 dnia: 4 Października 2013, 15:37 »
ja już wiem, że na ślub TEGO kuzyna i TEJ dziewczyny pójdę ubrana na biało 8) 8)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #818 dnia: 4 Października 2013, 15:41 »
Ja Ci mówię, skróć swoją suknie ślubną to zaoszczędzisz na kreacji  ;) ;) ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #819 dnia: 4 Października 2013, 16:25 »
po co skracać?

w niej sie wybiore 8)

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #820 dnia: 4 Października 2013, 17:07 »
chupacabra ja bym im to skwitowała "Jak nie chcecie to nie przychodźcie, nikt Was nie zmusza" albo "Jeśli przychodzicie na wesele dla wódki to ja dziękuję za takich gości". Nie wiem czy po takich tekstach miałabym ochotę ich w ogóle zapraszać. Dla mnie takie żarty są cholernie niesmaczne. I mnie by to również nie bawiło. Obawiam się że gdybyś im postawiła Finlandię specjalnie dla nich to mogliby się poczuć szczerze wyróżnieni :D co do Żubrówki to się nie wypowiem, bo nie pijam wódek na czysto w ogóle, ewentualnie w drinkach, ale z tą nie miałam okazji.

Offline chupacabra88
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.08.2014
« Odpowiedź #821 dnia: 5 Października 2013, 09:40 »

Narzeczony oczywiście stoi po mojej stronie. Uważa jednak, że nie potrzebnie się przejmuję bo to są tylko głupie żarty. Muszę trochę sprostować z siostrą Tż się dogaduję. Będzie naszą świadkową razem z moim bratem. Od samego początku cieszyła się zaręczynami, dobrze nam życzyła.

Autorem tych słów jest przede wszystkim brat Tż. Początkowo miał być nawet świadkiem. Ktoś to w rodzinie wymyślił, rzucił na głos...a ja musiałam delikatnie z tego wybrnąć...:P Chciałabym się nie przejmować, ale on stroi tak niewybredne żarty od początku jak się zaczęliśmy spotykać z Tż.

Co do wódki - kupimy żubrówkę i jak nie chce to niech nie pije. tyle :)

Offline tymtyrymtym

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23 sierpnia 2014
« Odpowiedź #822 dnia: 5 Października 2013, 11:12 »
widocznie taki zartownis z niego, ze nawt sobie nie zdaje sprawy ze swoimi glupimi zartami moze komus zrobic przykrosc..

obstawiam, ze najlepszym rozwiazaniem bedzie oal go i nie zwracac uwagi :)

jede szFagier wesela ci nie rozwali :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #823 dnia: 6 Października 2013, 15:15 »
mberry - zdrowe podejście :) Ja tego nie nazwałabym złośliwością, a jedynie dostosowaniem się do czyichś reguł  ;) Mnie wiele osób nauczyło rozumu, no bo ile razy można być wyrozumiałym, kulturalnym, grzecznym i dostawać w zamian lekceważenie. I niestety im bardziej się jest dobrym, tym bardziej inni wchodzą na głowę. Dlatego od dobrych kilku lat nie ma u mnie w słowniku czegoś takiego jak "wypada", "należy", "trzeba".

Co do bicia szkła - zdziwiło mnie tylko, bo napisałaś, że nie byliście zaproszeni - u mnie na bicie butelek się nie zaprasza , przychodzi kto chce, najczęściej sąsiedzi i znajomi, ale rodzina tez jest mile widziana, tylko że nikt nie zostaje zaproszony, bo to wiadomo jakby odgórnie ;)

Patent z kupnem kilku butelek Finlandii dla burżuazji dobry ;D Ostatnio wypiłam dużo Żubrówki i nie narzekam, piło się dobrze (o ile jakakolwiek wódka możne smakować) i na drugi dzień głowa nie bolała, więc polecam.

Też palnęłam z tą Starogardzką, ale będąc wczoraj w sklepie stwierdziłam, że aż taka tania to ona nie jest - 16,70. ::)

A co sądzicie o Krupniku, bo wiem, że sporo osób też tę wódkę wybiera?
Pan Tadeusz ma ładną butelkę, tylko kosztuje około 22 zł. Podobnie kosztuje Wyborowa, ale też jest chwalona. Z drugiej strony, jak mówią "skoro nie czuć różnicy, to po co przepłacać"?

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #824 dnia: 6 Października 2013, 15:42 »
Mieliśmy krupnik u nas. Dobra wódka. Dobrze wchodzi i glowa po niej nie bolała  ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #825 dnia: 6 Października 2013, 16:59 »
blankowa Pana Tadeusza odradzam z tego względu, że ma strasznie szeroką szyjkę i nie ma nalewaka - bardzo niewygodnie się z niej nalewa i rozlewa się często po stole, szczególnie jak goście są już po kilku głębszych :) butelka kwestia gustu, mi się nie podobają takie "pękate" butelki. Krupnik podobno się zepsuł. W cenie do 20 zł to ja bym wybrała Palace albo Soplicę.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #826 dnia: 6 Października 2013, 17:11 »
Ja tam owego zepsucia nie wyczulam  :)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #827 dnia: 6 Października 2013, 17:20 »
AlicjaEwa ja też nie bo nie pijam czystych wódek:) tylko słyszałam opinie od ludzi którzy piją:)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #828 dnia: 6 Października 2013, 17:25 »
mgielka - w sumie z tym Panem Tadeusz racja, ze zwykłej butelki czasami się nie trafi w kieliszek a co dopiero z takiej. Na jednym weselu piliśmy Pana Tadeusza, ale nie zauważyłam tego problemu, bo to nie ja polewałam,a po drugie jakoś wtedy mało piliśmy, więc nikt wstawiony nie był. Ale masz rację, gdy towarzystwo się rozrusza, może być nieciekawie. Mi może kształt butelki tez nie powala, ale ten jakby rysunek na szkle jest ciekawy.

Co do Krupnika- też słyszałam, że się popsuł, ale nie wiem na ile to prawda, a na ile powtarzana historia. kupiłam kilka dni temu pół litra to sama ocenię  ;) Ogólnie na razie zbieram same półlitrówki by zrobić test  :D

Palace nigdy nie piłam - wyczytałam teraz, że jest robiona z ziemniaków, więc może być delikatniejsza. I jest produkowana w Polsce, bo na tym mi zależy, więc taka Finlandia odpada, nie tylko ze względów finansowych ;) A czy Palace ma nalewak (to się chyba jakoś nazywa, ale zapomniałam  ;))?

Na razie na test mam:

Krupnik
Żubrówka biała
Wyborowa
Stock prestige
Palace (do kupienia)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #829 dnia: 6 Października 2013, 17:33 »
Blankowa nie wiem czy Palace ma nalewak. W Krupniku czasem jest a czasem nie ma. A można wiedzieć, czemu ma być produkcji polskiej ?:)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #830 dnia: 6 Października 2013, 17:37 »
Bo taka ze mnie patriotka  ;) Uważam, że z polskich wódek na pewno znajdzie się coś wartego uwagi, to niech kasa zostanie w Polsce. Ogólnie staram się kupować polskie produkty, niestety nie zawsze w polskich sklepach :( Ale jak tylko zacznę zarabiać więcej, to chętnie to zmienię :D

Dziewczyny - jak macie orientację w jakich wódkach są nalewaki to piszcie. Ja w Krupniku jeszcze na takowy nie trafiłam.

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #831 dnia: 6 Października 2013, 18:12 »
blankowa a to rozumiem:) na pewno w którejś trafisz na nalewak:)

Offline delfinek60
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2014
« Odpowiedź #832 dnia: 6 Października 2013, 18:50 »
Halo dziewczyny :) troszkę byłam zapracowana i ominęło mnie troszkę tematów . . . . .
Widzę że wódka temat rzeka :) Ja się cieszę że winko i wódkę mamy w cenie sali i nie muszę biegać, szukać, kupować, potem nosić :)
Co do rodzaju. . . .  też mam szczęście. . .  narzeczony uznaję tylko wyborową :) więc jaka będzie wódka było już wiadomo od dawna :) Osobiście lubię                       żołądkową czystą . . .  i jeśli dobrze pamiętam to jest tańsza chyba troszkę . . . .
Ale ja do wódki się nie mieszam tak jak narzeczony nie miesza się w. . . . . .  zaproszenia, dekoracje i inne babskie sprawy ( czyli większość jeśli chodzi o ślub :)

Mam jeszcze dziewczyny do Was pytanie . . .  mam sukienkę ślubną którą załatwiłam swojej koleżance ale niestety przyszła z opóźnieniem i mi się ostała . . . .          Sukienka raz ubrana . . . .  śliczna . . .  chciałabym ją gdzieś sprzedać . . .  wiecie gdzie mogę się z nią udać , gdzie skupują . . .  chciałam wystawić w tych komisach internetowych, tylko mam problem bo kiecka ma rozmiar jakieś 46-48 a ja 38 :) za chiny nie mam jak zrobić jej zdjęć :D

a tak to nudy . . . .  wszystko ustalone , że już nie mam o czym myśleć :( nawet z nudów już gości rozsadziłam na wielkiej planszy :) 

Pozdrawiam Was gorąco :)   

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #833 dnia: 6 Października 2013, 19:07 »
Właśnie wróciłam z Bazyliki  i ksiądz ogłaszał, że 19-20 października są nauki przedmałżeńskie, zapisy w biurze parafialnym.
Może komuś się to info przyda, więc się dzielę :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #834 dnia: 6 Października 2013, 19:11 »
Hej delfinek60 :) na Chodkiewicza w salonie jest komis, myślę że tam możesz zapytać. A koleżanka nie mogłaby sobie w niej zrobić zdjęcia? U mnie też nudy, szukanie pracy tylko...Za sukienkę wezmę się luty-marzec. Zaproszenia też na razie odłożyłam, nie mam weny. Winietki już wiem jakie będą, a z zawieszek rezygnuję.

Precious wielkie dzięki za info:)

Offline delfinek60
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2014
« Odpowiedź #835 dnia: 6 Października 2013, 19:48 »
A czy ktoś mi powie ile trwają nauki przedmałżeńskie ? muszę poszperać w świadectwach bo mówili nam na lekcji religii, że robimy kurs przedmałżeński ale nie mam na to żadnego papierka :(

Dzięki za info co do salonu skupującego sukienki ;)

Miłego wieczorku :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #836 dnia: 6 Października 2013, 21:12 »
Moja siostra jak miala nauki to bylo 10 spotkan po ok godzine + 3 razy poradnia przedmałżeńska, na wsyztskich spotkaniach nie byli, obecnosci nikt nie sprawdzal  ;) ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #837 dnia: 6 Października 2013, 21:13 »
my mieliśmy całość przez jeden weekend . ;P

Offline Olimpia87

• uzależniony
  • data ślubu: 07.09.2013
« Odpowiedź #838 dnia: 6 Października 2013, 21:19 »
my chyba ok 2 miesiące chodziliśmy - już nawet nie pamiętam :P później 3 spotkania w poradni - obecność obowiązkowa. a na koniec 3 spotkania z księdzem - obecność jw. :P

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #839 dnia: 6 Października 2013, 21:22 »
Olimpia licze po cichu na relacje z Twojego slubu, zagladam co jakis czas na relacje czy przypadkiem nie ma juz  ;) ;) :) :) :P :P ::) ::)