Autor Wątek: Mrówcza SETA  (Przeczytany 88042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rajdowka

• Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1050 dnia: 19 Września 2006, 15:44 »
Widze mam do przyswojenia jeszcze sporo informacji... o co chodzi z tymi butami?:) cos sie domyslam ale prosze o szczegoly :)

Liliann, tablice sa czadowe! :D

Nadrabiam zaleglosci czyli... fryzurka bardzo fajna tylko pytanie: jakie kwiatki beda? tzn biale tylko, czy roz tez?:)
Co do makijazu: kreska na gornej powiece nie oznacza zaraz ostrego makijazu, a uwazam ze moglaby slicznie podkreslic Twoje oczka, tak samo jak mocniej wytuszowane rzesy (szczegolnie gorne) Cale zmeczenie znika z twarzy :)
Pozdrawiam,

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1051 dnia: 19 Września 2006, 15:52 »
Lilian nie obraz sie, ale pozwole sobie zacytowac kilka przesadow slubnych (ktore m.in., znalazly sie w naszej ksiedze slubnej :D), troszke tego bedzie  :D

PODCZAS PRZYGOTOWAŃ

- dla przyszłego szczęścia istotne jest zaplanowanie odpowiedniej daty ślubu. Najlepsze miesiące to czerwiec i wrzesień, ale można też bez obaw zawierać związek małżeński we wszystkich miesiącach posiadających w nazwie literę "R". Maj i listopad to najbardziej pechowy czas na ślub,
- narzeczony powinien widzieć swoją wybrankę w sukni ślubnej dopiero w kościele lub w jej domu podczas błogosławieństwa, żeby nie zapeszyć szczęścia,
- przyszła żona powinna kupić mężowi ślubną koszulę.

W DNIU ŚLUBU

- nie należy zakładać, przymierzać obrączek przed ceremonią,
- przed wyjściem do kościoła, panna młoda nie powinna oglądać się w lustrze kompletnie ubrana, powinna zdjąć cokolwiek, choćby jeden but,
- welon, który chroni pannę młodą przed zawistnymi spojrzeniami ludzi, powinna założyć przyszłej żonie druhna, która musi być panną,
- zwyczaj anglosaski mówi, że panna młoda w dniu ślubu powinna mieć na sobie:

•   coś białego - symbol czystości uczuć,
•   coś niebieskiego - na ogół jest to podwiązka, która poza tym zapewnia potomstwo i wierność małżonka,
•   coś używanego - najprościej jest z biżuterią, co zapewnia lojalność najbliższych,
•   coś pożyczonego - koniecznie od osoby, która jest szczęśliwa w małżeństwie, co zapewnia sympatię i dobre stosunki z nową rodziną,
•   coś nowego - co jest gwarancją bogactwa,
- panna młoda powinna mieć ze sobą kawałek chleba i kostkę cukru (np. wszyte w podszewkę) lub choć pieniążek włożony do buta (przez przyszłego męża); zapewni to młodym dostatek,
- pan młody także powinien mieć przy sobie pieniądze, które gwarantują dostatnie życie,
- suknia ślubna swoją biel zawdzięcza prawdopodobnie królowej Wiktorii, kolor ten oznacza niewinność panny młodej i odpędza złe duchy (żadna kobieta poza nią nie powinna być w bieli, nawet jeśli sukienka tej najważniejszej jest innego koloru, np. kremowego),
- dobry znak to padający w dniu ślubu deszcz - jest oznaką Bożego błogosławieństwa (choć niektórzy twierdzą, że przeciwnie, bo oznacza dużo łez w przyszłym życiu).

PODCZAS CEREMONII

- idąc do ołtarza młoda para powinna się uśmiechać, bo taka będzie ich droga przez całe życie,
- trzeba uważnie stąpać, bo potknięcie to zła wróżba,
- pan młody wg starego zwyczaju może prowadzić pannę młodą z lewej strony, aby prawą ręką móc odganiać złe moce, które chciałyby przeszkodzić w zawarciu związku,
- podczas ślubu warto, by panna młoda nakryła brzegiem sukni but pana młodego - będzie on wówczas "pod pantoflem",
- nieszczęście gwarantowane, jeśli kobieta obejrzy się za siebie sprawdzając, czy welon jest dobrze ułożony. Dlatego dbałość o ułożenie welonu należy do obowiązku świadkowej,
- dobrze jeśli świece płoną przed ołtarzem jasnym płomieniem w górę, gdy kopcą i migotają - wróżą problemy w związku, jeśli zgasną - rychłe rozstanie,
- panna młoda może płakać, oznacza to, że nie będzie ronić łez we wspólnym życiu,
- wróżba mówi, że ta osoba, która odchodząc od ołtarza, okręci swojego małżonka, będzie kierować także w małżeństwie.

OBRĄCZKI

- zakładanie obrączek to zwyczaj starogermański, "poświadczający" wydanie mężczyźnie i jego rodzinie kobiety,
- nie należy nakładać obrączki na środkowy palec, bo wróży to zdradę,
- nie należy ich zdejmować od dnia ślubu, są bowiem gwarancją trwałości związku,
- zgubienie obrączki oznacza stratę współmałżonka na zawsze,
- panna młoda nie powinna pozwolić, by mąż założył jej obrączkę do końca palca, w przeciwnym razie zostanie zdominowana przez współmałżonka,
- jeśli podczas ceremonii obrączka upadnie, powinien ją podnieść udzielający ślubu ksiądz lub ministrant,
- po złożeniu przysięgi małżeńskiej, mąż powinien czule pocałować żonę, zapewnia to jego dozgonną wierność.

PO CEREMONII

- najlepiej, aby pierwszą osobą składającą życzenia młodej parze był mężczyzna np. świadek,
- pieniądze, którymi obsypywana jest para młoda przez gości oznaczają powodzenie i dostatek, a do obowiązku młodych należy wyzbieranie wszystkich monet co do grosika, w przeciwnym razie ich portfel zawsze będzie pusty,
- obsypanie ryżem lub jęczmieniem zapewnia płodność i rychłe, udane potomstwo,
- pan młody powinien przenieść świeżo upieczoną żonę przez próg; zwyczaj zapożyczony ze starożytnego Rzymu, gdzie potykająca się mężatka na progu nowego domu to bardzo zły znak, dlatego mężczyzna "na wszelki wypadek" przenosił ją przez próg,

A z tymi butami, to slyszalam, ze trzeba je postawic na parapecie prznajmniej dzien przed slubem, zeby szczescie zdazylo do nich wejsc :D

Przyznam sie, ze nie zastosowalam sie do tych wszystkich pzrykazow :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1052 dnia: 19 Września 2006, 15:55 »
Cytat: "KaJaWRC"
Co do makijazu..........

.........co do makijażu to moja wizażystka nie odbiera telefonu...zatem jak na razie w  tej sparwie nic nowatorskiego się nie wydarzy. Znalazłam sie na początku drogi...Szlag mnie trafia, bo lubie mieć wszystko wcześniej załatwione.

W temacie kresek na powiece się nie wypowiem, bo nie lubie się powtarzać.

A z moim typem urody nalezy z makijażem uważać, bo niewiele trzeba żebym wyglądała jak stare pudło, albo przechodzona profesjonalistka...

Na chwilę obecną biorę za telefon i dzwonię po innych dziewczynach od makijażu....z tym, że teraz i tak najlepsze będa już zajęte....ehhh....chyba, że cud....

Co do kwiatów we włosach najparwdopodobniej będa białe, nie różowe...Generlanie bardzo ładnie wyglądam z białymi dodatkami na głowie. Kontrastują z ciemymi włosami...

Fajnie Redziu...taką małą sciąge mi zafundowałaś...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1053 dnia: 19 Września 2006, 16:12 »
Zadzwoniłam do reklamowanej Pani Kasi.
Przesympatyczna osoba. Zawsze uważałam, że pierwszy udany kontakt telefoniczny to już połowa sukcesu...
Jest szansa na 30.09, ale muszę zadzwonić jeszcze raz około 21:00.

Wiecie jak mnie z nerwów telepie....

A co do tych butów na parapecie, to gdzieś przeczytałam, że nie wolno ich tam stawiać bo szczęście ucieknie. Te przesądy wzajemnie się wykluczają...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1054 dnia: 19 Września 2006, 16:30 »
Cytat: "liliann"
A co do tych butów na parapecie, to gdzieś przeczytałam, że nie wolno ich tam stawiać bo szczęście ucieknie. Te przesądy wzajemnie się wykluczają...

Hehehe :D , to ja juz nic nie wiem :D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1055 dnia: 19 Września 2006, 16:37 »
Cytat: "redzia"
- pan młody powinien przenieść świeżo upieczoną żonę przez próg; zwyczaj zapożyczony ze starożytnego Rzymu, gdzie potykająca się mężatka na progu nowego domu to bardzo zły znak, dlatego mężczyzna "na wszelki wypadek" przenosił ją przez próg,

tu znam inną, fajniejszą wersję. Otóż przenosząc pannę młodą przez próg pan młody wszystkim zgromadzonym daje dowód na to że pannie młodej będzie z nim tak lekko i przyjemnie, że nawet chodzic nie będzie musiała... :)
to takie pokazanie wszystkim: " tak lekko jej będzie przy mym boku!"
Ostatnio słyszałam o jeszcze jednym przesądzie. Podczas składania życzeń nie wolno nikogo przepuścic między sobą. jeśli się tego nie dotrzyma, rozstanie murowane!
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1056 dnia: 19 Września 2006, 17:22 »
jejku...ile tych przesądów.... zdziczeć można!! :twisted:

Offline Kasia*

• Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1057 dnia: 19 Września 2006, 18:31 »

to może my postawimy żeby pogoda przyszła, a i przy okazji szczęście Ci Wam nie ucieknie  :wink:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1058 dnia: 19 Września 2006, 20:05 »
Kasia jest świetna - cieszę się, że odebrałaś ją jako miłą osobę - chociaż byłam pewna, że inaczej być nie może  :wink:  Trzymam kciuki aby była wolna w Dniu Twojego ślubu!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1059 dnia: 19 Września 2006, 20:09 »
asia, zobaczymy ...w miedzy czasie dzieki kochanym Foremkom i Pani Monice z CMŚ dostałam jeszcze kilka namiarów na wizażystki...
Podzwonię jutro i się zobaczy....a do Pani Kasi zadzwonię jeszcze dzisiaj....
— Richard M. Devos

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1060 dnia: 19 Września 2006, 21:25 »
Witam Liliann w Twoim odliczanku :) Dzis "spotkałyśmy" sie w CMS....Fajnie ze juz prawie wszystko masz zapiete na ostatni guzik, a ja musze jeszcze tyle czekać na ten dzien....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1061 dnia: 19 Września 2006, 21:30 »
Cytat: "DjJeyDi"
Dzis "spotkałyśmy" sie w CMS....

A to Ty byłaś???!!!!! Tak mi się wydawało, że to któraś z Foremek 2007....ale chyba nigdy nie widziałm Twojej foty, to i nie poznałam.
Miło było Cie spotkać. Mam nadzieję, że bedzie nam dane powtórzyc to w bardziej sprzyjających okolicznościach....to znaczy, ja będę mniej zalatana...

A co do ostatniego guzika....to ma on jeszcze bardzo ciasną pętelkę...
— Richard M. Devos

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1062 dnia: 19 Września 2006, 22:28 »
Oj, juz chyba nie tak ciasna.. :) A Twoje "zalatanie" jest jak najbardziej zrozumiale hehe, juz malo czasu zostalo :) Fajnie :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1063 dnia: 20 Września 2006, 06:29 »
Zostało 10 dni...witam o poranku.........
Wieczorem sie nie zobaczymy bo mam dyżurek...
a na osłodę kolejna porcja gadżetów

moje zawieszki na Bolsa...w kolorystyce flachy.
Nie lubie niepokoju kolorystcznego na wódce.
Może drażnić błędnik i powodować wymioty :lol:  :lol:  :lol:

Uwierzcie, że są błękitno - biało - granatowe...tylko to sztuczne światło tak oszukało aparat.
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1064 dnia: 20 Września 2006, 07:08 »
fajne zawieszki. Bardzo lubię nibieski i granat, więc połączenie kolorystyczne bardzo mi sie podoba  :mrgreen:

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1065 dnia: 20 Września 2006, 08:06 »
fajne zawieszki, moj typ to nr 1

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1066 dnia: 20 Września 2006, 08:16 »
Zawieszki pierwsza klasa, wybrana kolorystyka sprawia, że są bardzo eleganckie.

A jeśli o butach mowa, skoro przesądy się wykluczają a buty są dwa :mrgreen: .....to jeden na parapet a drugi nie :wink: i po kłopocie.

Offline Anielka

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2006
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1067 dnia: 20 Września 2006, 08:30 »
Lila bardzo łądne zawieszki. Podobają mi się zwłaszcza te wklejone jako pierwsze.

Ps. u nas też na każdej zawieszcze był inny wierszyk...... no i żadna zawieszka mi nie została :(  no poza jedną strasznie zniszczoną. Szkoda, że nie odłożyłam sobie kilku - tak na pamiątkę do albumu z fotkami :?

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1068 dnia: 20 Września 2006, 08:46 »
eeeeeeeeeeeeeeee.. no zacne   :mrgreen:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1069 dnia: 20 Września 2006, 09:29 »
zawieszki bardzo ładne :D

moje zawieszki na Bolsa...w kolorystyce flachy.
Nie lubie niepokoju kolorystcznego na wódce.

ja tez miałam w koloorze flachy :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1070 dnia: 20 Września 2006, 09:44 »
Cytat: "Maja"
A jeśli o butach mowa, skoro przesądy się wykluczają a buty są dwa  .....to jeden na parapet a drugi nie  i po kłopocie.

super rada!!!!!!!!:)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline Julia
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1071 dnia: 20 Września 2006, 09:46 »
Cytat: "gosia_kwiecień"
super rada!!!!!!!!

A jeszcze lepsza - nie przejmować się przesądami w XXI wieku :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1072 dnia: 20 Września 2006, 10:12 »
Cytat: "Julia"
A jeszcze lepsza - nie przejmować się przesądami w XXI wieku

A pewnie moje buty idą do pudełka, gdzie spoczywały do tej pory...
Zacznę inny zwyczaj buty Pana Młodego na parapecie...
— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1073 dnia: 20 Września 2006, 11:50 »
A pewnie moje buty idą do pudełka, gdzie spoczywały do tej pory...
Zacznę inny zwyczaj buty Pana Młodego na parapecie...

hhmmmm może pomóc :) Ps. Co do pani Kasi. no przecież byle kogo bym Tobie nie poleciła :) , prawda :?:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1074 dnia: 20 Września 2006, 13:26 »
tak tak Kasia jest super bedziesz zadowolona a zawieszki zajefajne

Offline merkunek

• Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1075 dnia: 20 Września 2006, 13:34 »
Lila dopiero teraz zobaczyłam zawieszki, moim zdaniem są super, bardzo eleganckie i delikatne :-)

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1076 dnia: 20 Września 2006, 13:47 »
Lila świetne zawieszki   :ok:

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1077 dnia: 20 Września 2006, 15:03 »
Zawieszki pierwsza klasa :D

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline narwanka

• entuzjasta
  • data ślubu: 26.08.2006
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1078 dnia: 20 Września 2006, 15:54 »
Lilli jakbys potrzebowala jakies pomocy tio mow dzwon ;)
Agata

Offline morgaina

• Chuck Norris
Mrówcza SETA
« Odpowiedź #1079 dnia: 20 Września 2006, 22:06 »
Zawieszki super tak jak mówią foremki bardzo eleganckie,  a p. Kasia ja też polecam jak ci się uda z nią umówić to na pewno będziesz zadowolona. :)