Autor Wątek: Wątek zniecierpliwionych z 2012 czyli nasze 356 dni do...  (Przeczytany 265247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maakasia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012/2013
Odp: Wątek zniecierpliwionych z 2012 czyli nasze 356 dni do...
« Odpowiedź #1380 dnia: 20 Listopada 2011, 16:00 »
Poprosiłam. . TŻ  ;D ale za poźno stwierdziłam , że facet i takie sprawy. . to nie za dobry pomysł  :)

Offline cherrypie

• bywalec
  • data ślubu: ..:: 2012/2013 ::..
« Odpowiedź #1381 dnia: 20 Listopada 2011, 16:05 »
no facetow to lepiej w te sprawy nie mieszac hehehe :) Kolezanki z którą się wypiło prawie całą butelkę czerwonego wina, też lepiej nie prosić o pomoc, bo sie może źle skończyć  :los:

Offline katarina25

• forumowicz
  • data ślubu: 30.06.2012
« Odpowiedź #1382 dnia: 20 Listopada 2011, 17:08 »
W każdym razie ja pończochą mówię kategoryczne NIE. Po co ma mi ktoś zaglądać pod sukienkę aby stwierdzić czy panuje tam elegancja ;) Już dziś wydaje mi się że sama suknia to będzie słaby komfort jeśli chodzi o temperaturę. Pamiętam jak przymierzałam suknie w jakąś gorącą pogodę to cała byłam zgrzana. I tak wydaje mi się że do odkrytych sandałków, a takie planuje, rajstopy to raczej słaba elegancja. Z tymi plasterkami na otarcia to dobry pomysł.
:) :) ;) ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1383 dnia: 20 Listopada 2011, 17:14 »
ja natomiast ponczochom mowie TAK ;]  co do tego ze goraco.. jesli bedzie lato takie jak nbyc powinno to na pewno mi bedzie goraco ale coz taki urok brania slubu latem ;D

Offline Maakasia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1384 dnia: 20 Listopada 2011, 17:50 »
a co myślicie  dziewczyny o kozakach ślubnych? Może nie o takich koronkowych i wiązanych po bokach bo jestem ich kategoryczną przeciwniczką ale , hm musze poszukac zdjęc, bo nie umiem wytlumaczyć :)
 tak czy siak, jakie buty na ślub zima? Nie kupie przecież z odkrytym palcem, bo śnieg wpadnie i zmarźluch zmarznie. normalne zakryte czółenka? brnąć w śniegu o północy aby obejrzeć fajerwerki, też mi się jakoś nie usmiecha ...wy macie uroki brania ślubu latem, a ja zimą :D

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1385 dnia: 20 Listopada 2011, 17:59 »
Białe koronkowe kozaczki i bukiety ślubne w formie wachlarza to dla mnie trochę tandetne. To sa dwie rzeczy, ktore budzą we mnie jakieś przerażenie :)

No faktycznie ślub zima, jeszcze jak spadnie śnieg to nie lada wyzwanie :) Kozaczki wtedy są jak najbardziej OK, kozaczki latem czy wiosną.... NIEEEEEE  :)

A jak nie kozaczki zimą to jakieś zakryte butki i jest git :) Zazwyczaj na sylwka noszę zwykłe buciki na obcasie, takie zakryte, bo przecież na dwór się tylko wychodzi o połnocy i na kilometrowe spacery sie nie chodzi, wiec tak na chwilkę to są ok :)

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1386 dnia: 20 Listopada 2011, 18:14 »
A tutaj zdjątko dla zobrazowania horroru, tzn ja rozumiem, ze wszystko jest kwestią gustu, ale są granice dobrego smaku....

Uploaded with ImageShack.us
Zdjęcie znalezione w internecie, wszystko to co mi się w modzie ślubnej nie podoba :) Kroj sukienki, białe kozaczki i bukiet...  :mdleje:

Offline Maakasia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1387 dnia: 20 Listopada 2011, 18:22 »
Takie kozaczki chyba sobie odpuszczę :o. co prawda,  nie chce nikogo krytykować ani tym bardziej po wyglądzie oceniać tylko po prostu taki strój w dniu ślubu kojarzy mi się z paniami na wzór "barbie" a nie koniecznie takie coś mi się podoba..  :D

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1388 dnia: 20 Listopada 2011, 18:48 »
Mnie się takie kozaki nie podobają. A co obuwia na wesele zimą - ja bym ubrała czułenka do Kościoła i na tańce, a na wyjście na pokaz fajerwerków jakieś kozaki do przebrania - niekoniecznie białe według mnie :-)

Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1389 dnia: 20 Listopada 2011, 20:38 »
o zgrozo !  :szczeka: :szczeka: :szczeka: straszne to foto...dla mnie jeszcze pejsów do dramatu ostatecznego brakuje....

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1390 dnia: 20 Listopada 2011, 20:47 »
Wydaje mi się,że ta Panna Młoda ma na sobie wszystko co tylko mozliwe... diadem, welon, kwiatowy wachlarz, biale kozaczki, pseudorekawiczki, i te doczepiane rękawki do tej super sexownej sukni, takiej, że hej! hehehe Normalnie Doda wannabe heheheh

Kiczowi mówimy stanowcze NIE! Co za dużo to niezdrowo, tak zawsze powtarza moja mama, wiec wiem, ze ma racje :)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1391 dnia: 20 Listopada 2011, 20:50 »
W każdym razie ja pończochą mówię kategoryczne NIE. Po co ma mi ktoś zaglądać pod sukienkę aby stwierdzić czy panuje tam elegancja ;) Już dziś wydaje mi się że sama suknia to będzie słaby komfort jeśli chodzi o temperaturę. Pamiętam jak przymierzałam suknie w jakąś gorącą pogodę to cała byłam zgrzana. I tak wydaje mi się że do odkrytych sandałków, a takie planuje, rajstopy to raczej słaba elegancja. Z tymi plasterkami na otarcia to dobry pomysł.

a mi by sie marzyły :] .. hehe - okaże się w sumie przy zakupie butów jaka decyzje podejme :).
=============================

A tamta para - groteska  :mdleje: :bredzisz:

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #1392 dnia: 20 Listopada 2011, 20:56 »
Nie no Pandi ten kolo to jeszcze by uszedł, jakoś strasznie nie wygląda, ale laseczka to po prostu  :pogrzeb: :pogrzeb: :pogrzeb: :blagam: :blagam: :blagam:  ;D ;D ;D
Gabriela
Zofia

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1393 dnia: 20 Listopada 2011, 20:58 »
oj tam oj tam  :skacza:  chyba jej zazdrościcie takiego wyszukanego smaku :skacza: :skacza: :skacza:
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1394 dnia: 20 Listopada 2011, 21:00 »
baaa emm-a no jasne ze zazdroscimy heheh :skacza: Bo ja myslal;am, ze to ja bede najbardzej kiczowata PM a tu ktos odebral mi tytul krolowej, a przeciez krolowa jest tylko JEDNA  :cancan: :los: :los: :los: :los: :los: :los:

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1395 dnia: 20 Listopada 2011, 21:04 »
ja myślę, że jak by jeszcze ubrała białe kabaretki i nie diadem ale chociaż malutką koronę - to byłoby coś :-) ;D ;D ;D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1396 dnia: 20 Listopada 2011, 21:11 »
Lubie to! heheheh  :brawo_2:

A teraz tak na poważnie. Założyłam wątek w dziale foto video ale nikt mi jeszcze nie odpowiedzial. Powtarzam pytanie tutaj, dla tych co zagladaja czesciej w ten watek, anizeli w watek fotovideo. Mam nadzieje,ze jutro ktos z tegorocznych PM albo PM z zeszłych lat mi odpowie, no i pewnie dostane oferty na PRV od jakiś fotografów, no ale niewazne,  was kochane 2012 PM pytam o to samo.

Otóż jesteśmy juz po rozmowie z kilkoma fotografami i zaskoczyła mnie jedna rzecz. Niby sesje plenerowe są wliczone w koszt pakietu, a tu nagle jak chcemy pojechać nad morze niektórzy liczą sobie dodatkowe koszta, a inni chcą aby zabierać ich i oświetleniowca naszym autem. Ja nie mam nic przeciwko jechać na dwa samochody, nawet mi się to wydaje wygodniejsze, bo niewyobrażam sobie siedzieć w sukni w małym aucie z moim PM, fotografem i jeszcze oswietleniowcem...

Czy takie dodatkowe koszta do pakietu ( typu dodatkowo za wyjazd na plener nad morze) to normalna sprawa? Czy wiekszosc fotografów tak robi, czy poprostu my trafilismy na jednego z Panów, który liczy sobie dodatkowo, mimo iż, w pakiecie ma sesję plenerowa w dniu innym niż ślub? I do tego liczy 1 zł za km poza Szczecin :|| Bo według wyliczen do US to chyba stawka jest 0.80zł/km.  Bo na razie jesteśmy po rozmowie z 3ma, jedni nie doliczaja kosztów, jeden chce aby zabierac go i oświetleniowca swoim autem, a jeden dolicza dodtakowe koszty. Czy duzo fotografów dolicza dodatkowe koszty,  czy udało wam się negocjować te dodatkowe koszty? Bo mi sie wydawalo, ze skoro sesja calodniowa jest w pakiecie, to fotograf wyliczajac cene powinnien wziasc wyjazd nad morze czy poza Szczecin  pod uwage? ???

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1397 dnia: 20 Listopada 2011, 21:28 »
cherrypie z tego co sprawdziłam w moich super notatkach to akurat fotograf nic nie dolicza za paliwo itd.... z tym, że akurat u tego co wybrałam(na piętrze)koszt sesji w szczecinie i sesji wyjazdowej się różni cenowo......jak ktoś chce sesję zagranicą to też cena rośnie...co akurat jest nieco zabawne biorąc pod uwagę, że za zachodnią granicę bliżej niż np. do Zakopanego ;D ;D ;D no ale cóż...nie do końca rozumiem jak to działa... ;)
no i młodzi jadą własnym samochodem, bo oni cały sprzęt ze sobą wiozą.....

z tego co się orientuję w este też się nie płaci żadnych dodatków....

ale już np. za video muszę zapłacić za dojazd poza Szczecin( ponieważ my mamy w Goleniowie)

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1398 dnia: 20 Listopada 2011, 21:42 »
No własnie ja rozumiem, jak się pakiet składa, tak jak w Este czy na piętrze,że wyjazdowa sesja więcej kosztuje, ale akurat ten Pan mial sesję w pakiecie, a tu nagle jakies dodatkowe koszty wyskoczyly. My jeszcze szukamy, mamy jednych upatrzonych, ale poki daty nie mamy ustalonej, nie mozemy umowy podpisywac, w dodatku  nie moga zagwarantowac, ze bedzie wolna jak juz sobie termin sali zalatwimy, bo my sami jescze nie wiemy kiedy :/ Dlatego szukamy pomiedzy roznymi, ukladamy na liscie od takich co bardzo nam sie podobaja, do takich co w ostatecznosci trzeba bedzie wziasc :)

Z tym co piszesz to prawda, bo do Berlina bliżej niz do Wrocławia, Poznania czy Gdańska, a przecież do już za zachodnia granicą :) No i się zastanawiam jak to jest z tymi wyjazdami na sesje, bo to nagle dodatkowe ksozty, i czy duzo fotografow w Szczecinie tak ma. A czy ktoś wie jak to u Szwarców wygląda? Bo mi Marcela na PRV napisala, ze koszt pleneru to dodatkowo 1400zł, czy oni biora dodatkowo za dojazd poza szczecin? na razie nie chcemy im hglowy zawracac, bo daty nie mamy, a różni fotografowie różnie reagują jak się im zapytanie wysyła bez znania daty :( Tak zbywająco i na spotkania się nie chcą umawiać , jeden nam odmówił, wiec my juz go z listy skreślilismy

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1399 dnia: 20 Listopada 2011, 21:46 »
cherrypie- my tez mamy na pietrze i tez sprawdfzilam i nie pobieraja oplat natomiast kamerzysta (rec video) bierze za dojazd poza szczecin (wesele- plener) 70gr za km.. tak wiec widze ze roznie robia nie ma reguly... moze tam gdzie nie ma jeszcze wyrobionego nazwiska ale np foty sa boskie ale od poczatklujacego to wiadomo ze tansze i wtedy doliczaja za km? nie wiem sama musisz chyba porownywac i tyle

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1400 dnia: 20 Listopada 2011, 21:53 »
kurcze ja wzięłam sam plener, bo mamy video, ale jak.... oglądam zdjęcia z reportaży to trochę się zastanawiam.....wiadomo-> kupa kasy....z drugiej strony piękna pamiątka...

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1401 dnia: 20 Listopada 2011, 21:53 »
No własnie to ktoś z nazwiskiem, nie pierwszy lepszy co buduje portfolio i cena pakietu wychodzi powyżej 3000.

Offline Maakasia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1402 dnia: 20 Listopada 2011, 21:54 »
Ja akurat nie jestem ze szczecin, tylko okolice trójmiasta i za video normalnie musimy zapłacić małe"jazdowe" ok. 30 złotych bo mamy oddaloną salę od kościoła o jakieś 25 km.  ;)

natomiast nie wiem jak jest za fotografa bo nie interesowałam się tym zbytnio. jednie sesją tylko i wyłącznie plenerową a tu wyszło cena sesji+ dojazd do 50 km GRATIS a powyżej 50 km- do negocjacji w  co też się bardziej nie zagłębiałam.

swoją drogą dla mnie dziwne jest to całe dobieranie sobie kosztów do sesji, filmowania itp itd
Mówię tu oczywiście o wesele w obrębie swojej miejscowości, no ale trudno, żeby wszytsko odbyło się obok siebie. kościół a ulice dalej wesele... ::)

Offline Maakasia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1403 dnia: 20 Listopada 2011, 21:56 »
Malinowa_mamba mam ten sam problem. chciałabym jak najbardziej pociąc koszty więc wzięłam plener i video. tylko, że z jednej storny filmy ogląda się rzadziej a zdjęcia to piękna pamiątka, z drugiej skoor będzie sesja to po co jeszcze zdjęcia kościelne szczególnie, że wtedy lepiej uchwyci to kamera.

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1404 dnia: 20 Listopada 2011, 22:08 »
malinowa, zdjęcia reportażowe są super, jak fotograf jest dobrym fotoreporterem, to potrafi uchwycić chwile moment, przedstawić emocje. Ale z drugiej strony fajny film, dobrze nakręcony i zmontowany tez moze być świetna pamiatka do której się bedzie chciało wracać i oglądać tak samo często jak zdjęcia, do tego jest dźwięk, wiec slyszycie waszą przysięgę, zyczenia od rodziców, podziękowania, tańce, wygłupy gości :) A fajny plener, to też świetna pamiatka, no i super wspomnienia. Myślę, że mądrze podeszłaś do kwestii kosztów wybierając dobrego kamerzystę na reportaż, i dobrego fotografa na plener.

A co do tych kosztów dodatkowych, toja wolalabym, aby byly to koszty ukryte, tzn podaja mi cene  i taka cena mnie interesuje, nie jakies dodatkowe koszty, chyba,ze zazycze sobie na plener do Paryza hehehehe

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1405 dnia: 20 Listopada 2011, 22:11 »
Ukryte itp itd. jak znaki wodne na fotkach, plyty z których nie mozna zdjęć wywołać, bo są zabezpieczone, dodatkowe ilości zdjęc w formie płyty za dopłatą. Naczytałam sie o tym przed wyborem fotografa i jak naszemu juz wybranemu o tym wspominałam, to robił coraz większe oczy, ale takie sa realia .. i trzeba sie ubezpieczyc!

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1406 dnia: 20 Listopada 2011, 22:19 »
znaki wodne na fotkach, plyty z których nie mozna zdjęć wywołać, bo są zabezpieczone, dodatkowe ilości zdjęc w formie płyty za dopłatą

wow jaka abstrakcja, to ludzie tak na prawdę robią? Toż to szok :szczeka: Rozmawialam z kuzynka i ona mi mowila, ze jej kolezanka miala jednego "ze znanych" ze Szczecina fotografa, i pod każdym zdjęciem w albumie było jego nazwisko, czy jakoś tak. Trochę mnie to zdziwiło, bo przeciez jak płacę za album to nie chce nazwiska fotografa pod kazdym zdjeciem, bo ja wiem kogo sobie zatrudniłam na ślub i jak bede chciala go polecic to polece, a nie mi tu reklame do albumu wrzuca  ;D

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1407 dnia: 20 Listopada 2011, 22:24 »
Reklama dźwignią handlu, ale w granicach ! Teraz mozesz na wszystko trafic, dlatego przezornosc mile widziana.  :-\ takich wazny dzien, a oni żerują na naiwności mlodych  :-[

Offline xanth

• entuzjasta
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #1408 dnia: 20 Listopada 2011, 22:28 »
chwała bogu za te forum, bo tak to bym się nie dowiedziała o czymś takim jak znaki wodne i inne udziwnienia fotografów!

ja zamówiłam sobie tylko sesje w studio,  nie chce robić plenerów. ktoś na wedding tv powiedział, że to już nie modne! hi hi

oczywiście żartuje, nie obchodzi mnie co jakiś dziad z telewizji gada, ale zamarzyła mi się sesja w stylu moich rodziców. w starym stylu. poza tym, nie będę chyba wstanie wdzięczyć się do aparatu, kiedy wokół mnie będzie pełno ludzi.. może jakbym zrobiła sobie taką sesje w nocy :D

Offline cherrypie

• bywalec
« Odpowiedź #1409 dnia: 20 Listopada 2011, 22:29 »
A czy w umowach dopisujecie takie dodtakowe ustalenia? Tzn wiecie, cos obiecuja, ze niby fajnie to wszystko brzmi, ale czy te adnotacje wrzucane sa do umow? Tzn czy np można poprosić fotografa,żeby dopisał w jakiej rodzielczości sa zdjęcia, ile zdjęć dostajemy na płycie, itp?