Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4018674 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #3540 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:12 »
Lila, podeślij mi też proszę książkę...doszkolę się to może będzie mi lepiej szło ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3541 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:14 »
Gosia myślę, że potrafi, bo mnie do tego nie budzi... ;D ;D
Jak się kłądę spać, to budzi mnie budzik rano do pracy...wszystkie nocki mam przespane...

Wczoraj Ewa zasypiała u swojej babci - pierwszy raz tam spała - odłożona do łóżeczka zasnęła w przeciagu 10 minut, bez płaczu, bez protestu...
Była zmęczona dniem to zasnęła i już...

Był taki moment że podchodziła pod szczebelki główką ( my nie mamy ochraniacza, jakoś nie kupiłam do tej pory to i nie kupię już) waliła w nie i wtedy płakała (głównie przy zasypianiu i kilka razy zdarzyło się jej w ciądu nocy). Wystarczyło wtedy pójść i ja położyc na środek łóżeczka i był spokój.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3542 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:17 »
Gosia, mam ten sam problem bo mój też szaleje w łóżeczku i czasem rano budzi się z głową "w nogach" czyli odwrócony o 180 stopni.
Ja trochę wierzę w ten cały feng shui i odkąd przestawiłam łóżeczko z podobno najgorszego miejsca to spał całkiem całkiem. Niestety ząbkowanie tak daje nam w kość że już wymiękam. Druga dolna jedynka to był taki koszmar że do pracy nie poszłam po takiej nocy- taki mieliśmy meksyk.
Co do metody to my ją wprowadziliśmy trochę połowicznie. Do zasypiania wieczornego bo później jak w nocy się  budził to nie miałam siły i chęci odliczać co ile mam zajrzeć (zwłaszcza że jeszcze śpi z nami w sypialni). NIe jest łatwo nauczyć dziecko zasypiania tą metodą, mi pomogło to że całą akcją "dowodził" tatuś i odganiał mnie od zaglądania. Tak już dawno bym wymiękła. Teraz właśnie przez wspomniane ząbkowanie - metoda jest znowu na tapecie.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3543 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:20 »
Ela, jak czytam o waszym ząbkowaniu to mi cierpnie skóra brrr...nasza pierwsza lewa jedynka przeszła prawie bez echa....lekkie popłakiwanie przed zaśnięciem...ale już widzę, że prawa się czai i się boję ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3544 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:22 »
acha co mi się przypomniało...
W ciągu dnia do zaśnięcia Ewie potrzebna jest cisza...czyli jak ją odkładam to nie mogę od razu iść do kuchni i garami walić, bo nie zaśnie...
Musze te 20 minut odczekać (poczytać sobie, na neta wejść) i dopiero potem pohałasować...bo jak jest hałas, gwar to nie ma bata, nie wyciszy się...

Wieczorem cisza nie jest jej aż tak potrzebna, moge sobie zaraz po położeniu podzwonic garkami w kuchni...zaśnie tak czy siak.

No i myślę, że "fetyszem" Ewki do zasypiania jest jej śpiworek do spania...to taki znak, że czas na sen...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3545 dnia: 7 Czerwca 2009, 22:24 »
Ania, serio był hardcore z tą drugą. Pierwsza jakoś tak w miarę ok. Najgorsze że mały gorączkował potwornie a czopki które mu dawałam to była dawka zbyt mała jak na jego kilogramy ( dopiero lekarka mnie uświadomiła).
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #3546 dnia: 8 Czerwca 2009, 08:58 »
U nas od 5-tego miesiąca - kąpiel, mleczko, smok, pielucha, całus i spanie. Ok 11 miesiąca miała tylko etap tak może z 3 tygodnie że nie chciała usnąć, ale to było wtedy jak nauczyła się wstawania w łóżeczku.... pomogło siedzenie z nią w spokoju przez jakieś 15-12min po jedzonku i jak zaczynała trzeć oczy to bach do łóżka i nie ma dziecka.

W sobotę spała mi do 10.. w niedziele do 10.30... wyspaliśmy się... za to dziś nocka koszmarna.. po raz pierwszy wzięłam ją w końcu w nocy na ręce ok 2.40, posmarowałam dziąsła żelem i kołysałam ok 20 minut aż się wyciszyła....o 4 pobudka, ale nie wstawałam, po ok 1min płaczu zasnęła..

Grunt to nie lecieć od razu do dziecka...dać mu spowrotem usnąć samemu.

U nas szykuje się gigant zmiana... opiekunka się wypięła i mam od piątku akcję żłobek, trzymajcie kciuki....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3547 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:03 »
oooo Elcik to macie nie fajnie...trzymam kciuki żeby Mała zaadoptowała się w żłobku bez problemu :)

Lila dzięki za książkę, na spacerze wezmę się za czytanie, został mi miesiąc na realizację akcji "3,5,9" ;D

A teraz pytanie: jakie łóżko turystyczne wybrać? Macie jakieś doswiadczenia. Muszę kupić, żeby u babci Zunia miała"swoje miejsce", a tyle tego na allegro, że nie wiem co wybrać ???

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #3548 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:20 »
Aniu my mamy takie i jestesmy zadowoleni,najprostsze i najzwyklejsze,Lena je uwielbia,u babci nam sluzy do spania a u nas do zabawy,ma w nim cały majdan zabawek:)
Tyle ze ono nie jest dwupoziomowe bo mi na tym nie zalezalo-jak je kupowalam to Lena i tak juz byla za duza na ten wyzszy poziom...
http://www.allegro.pl/item654662089_lozeczko_kojec_grapi_plus_otwierany_bok_orange.html

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3549 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:24 »
z tym zasypianiem to jest tak, że jak dziecku nie pokażecie, że można je bujac, lulac i nosić przed spaniem to napewno nie będzie mu tego brakować.
u nas mati zasypiał sam  najpierw przy cycku, potem ze smokiem, teraz już bez smoka ale zawsze spał w swpim łozeczku
do niedawna budził się w nocy i jadł ale jak wyczaiłam, ze robi to, zeby pociumkac smoka to odstawiliśmy butlę - dwie noce się darł, dostł niekapka z mlekiem ale nie chciał. teraz ładnie śpi w nocy - czasem się przebudzi i usiądzie i zaczyna płakac ale wystarczy go położyć i śpi dalej.

jestem mega dumna z mojego dziecka bo ładnie sam zasypia (wczoraj pięknie śpiewał w łóżeczku aż nie porwał go morfeusz), nie je w nocy, nie używa smoka i pieknie je sam w dzień aaa i pije z kubka..a co chwalę się  ;D
aaa i wczoraj M go ogolił maszynką - mati dzielnie sie poddał zabiegowi a potem sie domagał jeszcze  ;D

łożeczko turysczne - jakiekolwiek - fajnie jak ma bok rozpinany

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3550 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:29 »
Lila, czy ja tez moge poprosic o ksiazke na maila?

mały zasypia sam.. czasami ma problemy, kreci sie nieziemsko, ale ogolnie jestem bardzo zadowolona.
lulania bujania itp brak.. czasami cos mu tam zaspiewam  ;D

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #3551 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:33 »
Moje lulanie nocne było dziś pierwsze i mam nadzieje ostatnie :) eh ta górna dwója...

Miałam w nadchodzący długi weekend odstawiać od smoka, ale z racji totalnej zmiany otoczenia jaka się szykuje od lipca chyba odstąpię od tego pomysłu... lepiej dawkować dziecku takie atrakcje...

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3552 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:38 »
Elcik. pewnie!
u nas Mati sam zgubił smoka a innego (miałam w domu jakiś z innej firmy) nie chciał)
potem zaczęły sie problemy z jedzeniem w dzień - a w nocy pięknie ciągnął butlę
chodziło mu tylko o tego smoka.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3553 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:41 »
No tak wieczorne spanie nie jest problemem kiedy dziecko czai, że idzie noc i trza spac...ale za dnia nie jest już tak łatwo...mój chrześniak nie spał nigdy za dnia...chociaż słaniał się na nożkach...pokazywał słoneczko i jak jest dzień to się nie śpi...masakra ::)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3554 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:47 »
Aniu a może ustał zu sztwyne godziny drzemek ?
u nas to zdało egazmin - 12 i 16 -  z zegrakiem w ręku
mały zasypił praktycznie bez jęknięcia
potem zlikwidował sobie jedna drzemkę - teraz śpi o 12.12.30

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3555 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:50 »
Ania, mamy stale godziny drzemek. Ale i tak musi byc za dnia bujana ::)
Mamy tez stale godziny jedzenia i wychodzenia na spacer...wszystko stałe ::)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3556 dnia: 8 Czerwca 2009, 09:59 »
hmmmmmm........
jesli chcesz ją oduczyć to musisz być wyrodna matką
będzie wyła ale ty musisz być twarda.
ja bym zastsowała tą metodę 3-5-7 czy jakos tak
daję wam tydzień hardcoru ale potem będzie duuużo lepiej  :-*

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3557 dnia: 8 Czerwca 2009, 10:11 »
Ania, dokladnie...ale nie wiem czy mam juz na to tyle sil ::)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #3558 dnia: 8 Czerwca 2009, 11:05 »
.:Anka:. , Aniu, a do którego miesiąca karmiłas piersią? moja tez przy piersi najlepiej zasypia, ale boje sie, że jak ją przestanę karmic, to bedzie miec duży problem ze spaniem...czy u Was te kolejne etapy (cyc, smok, teraz sam) przechodziliście w miare spokojnie?

Anusia, my mamy łózeczko turystyczne z baby ono i jesteśmy zadowoleni...ma kółka, łatwo sobie nim jeżdżę po mieszkaniu, do środka wpakowalam normalny materac, żeby Nati miała wygodnie...

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3559 dnia: 8 Czerwca 2009, 11:16 »
Gosia, karmiłam do 6mż piersią
ale od 4-5 miesiąca nie zasypiał przy piersi - napewno nie w dzień
wieczorem pewnie tak ale nie zawsze.
brak smoka skutkował darciem się przez dwa-trzy wieczory.
potem była ta butla w zamian a teraz nic - jak nie dałam mu butli tylko mleko w niekapku to darł sie przez 2 noce
ale musiałam przetrzymac to. nie wyciągałam go z łozeczka (zresztą on nie lubi lulania, noszenia an rękach)gładziłam po główce i mówiłam spokojnie ale przez 2min max. potem wychodziłam i musiałam z 5 min wrzasków przeczekac - potem wracałam kładłam go (bo przeważnie stał przy szczebelkach) i tak może ze 3-4 razy. az usnął.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3560 dnia: 8 Czerwca 2009, 11:24 »
jednym słowem trzeba liczyc sie, że placz, krzyki bedą :) pocieszyłas mnie, że nie beda trwac wiecznie :)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3561 dnia: 8 Czerwca 2009, 11:31 »
 :D
wiecznie nie ;-)

Gosia, to ucz już teraz małą zasypiania bez cycka
jak usypia przy jedzeniu to ją smyraj lekko w policzek i odkładaj do łożeczka taką lekką sniętą-trochę świadomą

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3562 dnia: 8 Czerwca 2009, 12:07 »
jestem mega dumna z mojego dziecka bo ładnie sam zasypia (wczoraj pięknie śpiewał w łóżeczku aż nie porwał go morfeusz), nie je w nocy, nie używa smoka i pieknie je sam w dzień aaa i pije z kubka..a co chwalę się  ;D

pozazdrościć :)

a nam własnie udalo mi sie sciąć grzywke mojej Nati...było szrapaniny troche, prob przechwycenia nożyczek, ale w koncu pozwoliła sobie zrobic ciach..a ja mam dwie fioletowe malinki na brodzie..tak mnie córuś urządziła dziąsełkami :)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3563 dnia: 8 Czerwca 2009, 12:24 »
A ja z kolei mam takie pytanko, czy uważacie ,że to normalne jak dziecko w wieku mojej Zuzi śpi w nocy 10-12 godz.?  i nie chodzi mi o

to, że nie je w tym czasie bo przybiera ładnie. pytam tak ogólnie. wczoraj zasnęła o 21 i dziś obudziła się o 9. czyli 12 h. nie wiem czy się w nocy

przebudza czy nie, jeśli tak to widocznie potrafi sama zasnąć bo ja nic o tym nie wiem  ::)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3564 dnia: 8 Czerwca 2009, 12:27 »
u mnie mały zasypiał przy cycku do około 6-7 miesiaca.. bo do wtedy karmilam. Mati sam odrzucil moja piers a tez bardzo sie obawialam , ze bedzie problem z samodzielnym zasypianiem...
a tu prosze, bez lulania, bez cycka, w swoim lozeczku ladnie przesypia cala noc.

czasami sie zdarza, ze budzi sie ok 4 rano i bawi sie u siebie w lozeczku, gada sobie i wola nas.

wtedy dostaje mleczko i ląduje na godzinke u nas w lozku. zasypia błyskawicznie wtulony albo w tate albo w mame  :D

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3565 dnia: 8 Czerwca 2009, 12:53 »
czasami sie zdarza, ze budzi sie ok 4 rano i bawi sie u siebie w lozeczku, gada sobie i wola nas.

wtedy dostaje mleczko i ląduje na godzinke u nas w lozku. zasypia błyskawicznie wtulony albo w tate albo w mame   
ja dawałam butlę i wychodziłam z pokoju
nigdy bym nie wyciagała z łożeczka w nocy  ;)

chlebosia, ja bym się nie martwiła - bo rozumiem, ze w dzien mała zachowuje się normalnie? jest zdrowa i ładnie przbiera na wadze. widocznie mały suseł ci się trafił. jak masz wątpliwości to pogadaj z lekarzem.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3566 dnia: 8 Czerwca 2009, 13:01 »
nie widze nic zlego w tym, ze maly 1-2 razy w miesiacu laduje u nas w lozku na godzine..
i tak gdyby nie moja stanowczosc.. maly przesypialby z nami cala noc.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3567 dnia: 8 Czerwca 2009, 15:16 »
Chlebosia nic w tym dziwnego nie widzę...moja też w tym wieku przesypiała tyle co Twoja...
— Richard M. Devos

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3568 dnia: 8 Czerwca 2009, 15:22 »
Chlebosia nic w tym dziwnego nie widzę...moja też w tym wieku przesypiała tyle co Twoja...

Uff to dobrze, bo już myślałam, że coś jest nie tak skoro śpi tak długo. widocznie nie ma potrzeby się budzić.   A teraz Liluś jak

sypia w nocy Twoja córunia - od której do której?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3569 dnia: 8 Czerwca 2009, 15:38 »
Jezuuuu chlebosia o co ty sie martwisz ??? Chcesz się zamienic ;)

Chwalę się: Zuzka nauczyła się przewracać z brzucha na plecy, teraz już się turla jak oszalała ;D Na plecki, na brzuszek....bedzie trzeba ją do parteru sprowadzić. Aaaa i pełza juz koncertowo...po całej długości łóżka dziś...pokonała je w 5 minut :)
« Ostatnia zmiana: 8 Czerwca 2009, 15:40 wysłana przez anusiaaa »