Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4072822 razy)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #29280 dnia: 18 Listopada 2013, 14:24 »
a propo butow.. dla niechodzacych jeszcze dzieci, zakladalyscie cos? tak do wozka?
Mam jakies a'la wyższe trampeczki sznurowane ale ciężko je zalozyc dobrze.. mam kozaki takie rozkładane na pol i tylko przewiązywane tasiemka w kostce, zakłada się latwo.. ale rownie latwo mala je zrzuca  ::)
i na spacery zakładam jej po prostu skarpety na rajtuzy.. ale wydaje mi się ze czasem jej może być zimno. Footmufa mi skopuje i stopy i tak wystają na zewnątrz najczęściej  ::)
co polecacie?
my rajtuz jeszcze nie nosimy, ale zakupiłam właśnie takie najzwyklejsze wyższe trampeczki i jest ok

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #29281 dnia: 18 Listopada 2013, 14:43 »
Moi chłopcy mają już rozmiar buta 27-28... ich pierwsze buciki to był rozmiar 21. Jak mieli 1,5 roku to nosili 23-24. Na 2 latka wskoczyli w 25... A zimówki już maja 28. Jak tak dalej pójdzie to niedługo mnei przerosną ;D

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #29282 dnia: 18 Listopada 2013, 16:42 »
Niby się nie martwię, ale to naprawdę jest kłopotliwe. Angielscy producenci obuwia chyba uważają, że jak dziecko ma tak małą stopę to jeszcze nie chodzi. A kupienie ciepłych kozaczków w tym rozmiarze normalnie graniczy z cudem. Np. sklep www.clarks.co.uk ma różne buciki dla dzieci ale po kliknięciu w rozmiar Hanki pozostają do wyboru jakieś w stylu do noszenia co najwyżej na późne lato. Wszystkie trzewiki, kozaczki, wszystko znika, zwyczajnie nie ma jej rozmiaru :-[
Tak więc zapobiegawczo przytargałam jej kozaczki elefanteny jak byłam ostatnio w Szczecinie, jakoś muszę sobie radzić żeby mi dziecko na boso nie chodziło :)

a propos butów.. dla niechodzących jeszcze dzieci, zakładałyście coś? tak do wózka?
Rok temu Hanka jeździła na bose stopy ;D Lusi ja nie żartuję.
Zakładałam jej skarpetki a na to takie szmaciane buciki (absolutnie miękkie i nie nadające się nawet do chodzenia) w tym stylu a ona i tak wszystko ściągała i machała gołą stopą ;D Ani razu nie była chora, to się nazywa angielski zimny chów ;D ;D
W zimie miała inne, też miękkie z mothercare ale nie widzę ich na waszej irlandzkiej stronie http://www.mothercare.com/Mothercare-Mock-Sheepskin-Baggies/LZ9397,default,pd.html#q=booties

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29283 dnia: 18 Listopada 2013, 16:51 »
a propo butow.. dla niechodzacych jeszcze dzieci, zakladalyscie cos? tak do wozka?
Mam jakies a'la wyższe trampeczki sznurowane ale ciężko je zalozyc dobrze.. mam kozaki takie rozkładane na pol i tylko przewiązywane tasiemka w kostce, zakłada się latwo.. ale rownie latwo mala je zrzuca  ::)
i na spacery zakładam jej po prostu skarpety na rajtuzy.. ale wydaje mi się ze czasem jej może być zimno. Footmufa mi skopuje i stopy i tak wystają na zewnątrz najczęściej  ::)
co polecacie?
Antek ma takie na teraz
na zime mu takie kupilam:

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29284 dnia: 18 Listopada 2013, 16:53 »
Moi chłopcy mają już rozmiar buta 27-28... ich pierwsze buciki to był rozmiar 21. Jak mieli 1,5 roku to nosili 23-24. Na 2 latka wskoczyli w 25... A zimówki już maja 28. Jak tak dalej pójdzie to niedługo mnei przerosną ;D
Gabiś, to dokładnie tak jak Marietka ;) Pierwsze (zimowe) buciki w wieku 11 m-cy roz. 21, a w 25 powoli wskakuje teraz  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #29285 dnia: 18 Listopada 2013, 20:33 »
Anulka a wysoka jest ?? bo moi sa raczej drobni i te gigantyczne stopy śmiesznie wyglądają ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29286 dnia: 18 Listopada 2013, 20:39 »
Anulka a wysoka jest ?? bo moi sa raczej drobni i te gigantyczne stopy śmiesznie wyglądają ;D
90 cm... też czasem komicznie to wygląda :D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #29287 dnia: 18 Listopada 2013, 20:46 »
Czyli normalnie.. Moi mają ok 102 cm. Sa raczej normalni. A ich rówieśnicy mają średnio 1 - 2 rozmiary mniejsze stopy.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #29288 dnia: 18 Listopada 2013, 21:58 »
Dzieki za porady dziewczyny,
Pati, porządne buty kupilas Antkowi :) no ale on już praktycznie chodzi wiec przydadzą się na spacery.
annula - powiem Ci ze chciałabym umiec taki zimny chów wprowadzić, bo jakos wyspiarze się nie szczypią i nie widze żeby im to szkodzilo.. ale jak ja sama zmarzluch to mi się to w glowie nie miesci :D jak było troche cieplej to owszem zdazalo mi się bosonogie dziecko wozic wozkiem.. ale już teraz sobie nie wyobrażam. Brrr

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29289 dnia: 19 Listopada 2013, 09:54 »
on juz za lapki trzymany niezle popyla wiec buty porzadne jesienne musi miec, juz chodzil w nich po dworzu pare razy :) niedlugo beda na sprzedaz, bo zimowe bedzie czas zalozyc ;)

misia ma fajne dla Sebulka :)

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #29290 dnia: 19 Listopada 2013, 10:00 »
Moj to jeszcze nie chodzacy wiec butki musi miec miekkie i cieplutkie ;D
Pati mi tez sie podobaja Sebcia buciki ;D jak Ci powiem ile one maja lat to padniesz ;) :P

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #29291 dnia: 19 Listopada 2013, 10:02 »
Dziewczyny, polećcie jakiś bidon dla dziecka.
Niekapek nam się "wyrobił" i czas na zmianę.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #29292 dnia: 19 Listopada 2013, 13:36 »
HELP!
Moje dziecko dotąd grzeczne, nie płaczące od paru dni testuje moje nerwy!!!
Ciągle krzyczy, wszystko! wymusza płaczem, a wręcz dostaje histerii (np. jak wczoraj nie pozwoliłam jej pić wody z wanny)! Macha rękoma na oślep jak trzyma się ją na rękach ( my jej nigdy nie bijemy i nawet nie widziała czegoś takiego). Jak nie może np. trafić klockiem do dziurki to rzuca tym klockiem i zaczyna płakać! Co się stało z moim dzieckiem? przejdzie? i jak to wytrzymać?
Natalka 4.11.2012

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #29293 dnia: 19 Listopada 2013, 14:16 »
HELP!
Moje dziecko dotąd grzeczne, nie płaczące od paru dni testuje moje nerwy!!!
Ciągle krzyczy, wszystko! wymusza płaczem, a wręcz dostaje histerii (np. jak wczoraj nie pozwoliłam jej pić wody z wanny)! Macha rękoma na oślep jak trzyma się ją na rękach ( my jej nigdy nie bijemy i nawet nie widziała czegoś takiego). Jak nie może np. trafić klockiem do dziurki to rzuca tym klockiem i zaczyna płakać! Co się stało z moim dzieckiem? przejdzie? i jak to wytrzymać?

Musisz przetrzymać... Bicie i ataki frustracji/histerii i u nas się zdarzały :)
Tylko SPOKÓJ może Cię uratować, wiem że to trudne, ale spokojne tłumaczenie, bez krzyku i zbędnych emocji u nas zdały egzamin :) Ale to niełatwa walka...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #29294 dnia: 19 Listopada 2013, 14:17 »
Spokój, staram się! wczoraj prawie się popłakałam :-X
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #29295 dnia: 19 Listopada 2013, 14:23 »
Spokój, staram się! wczoraj prawie się popłakałam :-X
Przejdzie, przejdzie, nie denerwuj się ;D
Jak dostała mi ataku histerii to zostawiałam ją tam gdzie była np na podłodze, w łazience itp mówiąc najpierw, że nie wolno tak robić i siadałam sobie np przy kompie czekając aż jej przejdzie. Jak się uspokoiła i leżała już bez ruchu to tylko się pytałam: "czy już Ci przeszło? Tak? To choć się teraz przytulić".

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #29296 dnia: 19 Listopada 2013, 18:12 »
Dziewczyny, powiedzcie mi czy ktoras tak miala. Moj Adas wieczorami dostaje silnych rumiencow na policzkach, nie sa ani cieple, ani nic innego sie nie dzieje, czy to normalne? A moze to ze zmeczenia? Czy moze tak byc? Zwykle dostaje okolo godziny przed pojsciem spac

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29297 dnia: 19 Listopada 2013, 19:05 »
nie mam pojęcia czy to podobne do tego co u nas...
Mały miał rumiane policzki rano i wieczorem tylko, z tym że jemu towarzyszyła niewielka wysypka
podejrzewali alergię pokarmową, ale ostatecznie dermatolog/alergolog stwierdziła, że to nadmierne przymieszkowe rogowacenie skóry i chyba diagnoza trafiona bo po kilku dniach stosowania różnych mazideł jest poprawa
ale podkreślam- u nas rumieńcom towarzyszyła niewielka wysypka, a raczej "chropowata" skóra

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29298 dnia: 19 Listopada 2013, 19:09 »
He, u nas silne rumieńce, nie tylko wieczorem, chociaż zazwyczaj tak są przy idących zębach  8). Czyli bardzo często. Są też gorące i np. jeden o wiele bardziej niż drugi, a czasem tylko jeden. Gorączki wtedy brak, szybko wyczaiłam, że to zęby.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29299 dnia: 19 Listopada 2013, 19:28 »
Nie, u nas nie ma ani wysypki, aninawet nie sa cieple, ale moze faktycznie to zeby

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #29300 dnia: 19 Listopada 2013, 19:38 »
tez obstawiam zęby. Nawet mam taki objaw na liscie w książeczce od pielęgniarki ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29301 dnia: 19 Listopada 2013, 19:53 »
O, to super. Dzięki dziewczyny, zawsze można na Was liczyć :)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #29302 dnia: 19 Listopada 2013, 20:27 »
Mój też miał takie rumieńce jak zęby mu szły

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #29303 dnia: 19 Listopada 2013, 20:29 »
Dziewczyny a jak radziłyście sobie z katarem u takiego malucha?? nasz od dzisiaj ma katar :/ odciągamy wydzielinę z noska fridą, do tego mamy kropelki i maść majerankową ale maluch sie męczy :/ wlaśnie się obudził, nosek zatkany a ja nie wiem jak mu jeszcze moge pomóc :/

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29304 dnia: 19 Listopada 2013, 20:37 »
Dużo nawilżać wodą morską w sprayu (nie solą w kropelkach, bo ta w sprayu dalej wleci i lepiej przeczyści i poluźni), do tego jeśli naprawdę mocno męczył katarek to stosowaliśmy nasivin soft przez kilka dni. Ale generalnie nasz młody musiał swoje przejść i przesmarkać - niestety...

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #29305 dnia: 19 Listopada 2013, 20:45 »
no własnie mamy te kropelki. właśnie go utuliłam do snu, ale co się biedny namęczy.... :-\ boje się, żeby mu ten katar na oskrzela nie przeszedl. dzisiaj u lekarza byliśmy i powiedziała, ze to od ząbka. caly dzień był radosny i gorączki nie miał no ale teraz ewidentnie mu ten katar spać nie daje  :(

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29306 dnia: 19 Listopada 2013, 20:56 »
U nas najlepiej działa nieśmiertelny inhalator.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #29307 dnia: 19 Listopada 2013, 21:14 »
dziewczyny jak u was jest z prezentami dla dzieciakow przychodzacych do waszej pociwchy w odwiedziny. Dajecie cos? jakis drobiazg? Ja zauwazylam (jak dla mnie) dziwna mode ze jak gdzies idziemy z Michasiem i dajemy cos drobnego np ksiazeczke to on zawsze tez cos dostaje. Nie ukrywamz e to dla mnie krepujace. Zawsze jak idziecie gdzies w odwiedziny gdzie jest dziecko to cos dajecie ? Ja sie gubie.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #29308 dnia: 19 Listopada 2013, 21:49 »
Nie, jak idziemy po.prostu w odwiedziny to ani my nic nie dajemy ani naszym dzieciom nie dają.  I bardzo dobrze.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29309 dnia: 19 Listopada 2013, 22:04 »
Jeśli były to pierwsze odwiedziny to owszem - i Tymko coś dostawał od znajomych (książeczkę, piłkę, cokolwiek... Ale coś drobnego) i my też kupowaliśmy. Ale tak jak mówię - jeśli był to pierwszy raz, pierwsze spotkanie z dzieckiem. A tak "normalnie" to nie kupujemy - bez przesady ;)