Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4055743 razy)

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #24690 dnia: 20 Kwietnia 2013, 09:23 »
Aleksandra, wow! a ja myślałam, że mój jest długi, bo ma 66cm  8). Twoja młodsza była cycowa, dobrze pamiętam? A zaczęłaś już rozszerzanie?
To moj juz ma 66 cm  8)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24691 dnia: 20 Kwietnia 2013, 09:47 »
a propos rozszerzania...mój Młodszy właśnie przed chwilą sam rozszerzył sobie dietę o kanapkę siostry

cudowne jest to drugie...   cudownie inne  :serce: :serce:
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2013, 10:29 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #24692 dnia: 20 Kwietnia 2013, 10:18 »
To moj juz ma 66 cm  8)

Jeśli mogę spytać, jest ba piersi czy na mm?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24693 dnia: 20 Kwietnia 2013, 10:47 »
Na mm ale to malo znaczace bo syn kolezanki mlodszy o 4 dni od mojego jest na cycu i jest nieco wyzszy jeszcze  ;)

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #24694 dnia: 20 Kwietnia 2013, 11:00 »
to dużo zależy od tego jaka była waga urodzeniowa i.wzrost...
mojej znajomej córka urodziła się wazac 5kg i mierzac 60cm kawał baby teraz ma 5 miesięcy i waży tyle co moja 8500..
:*:*:*

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #24695 dnia: 20 Kwietnia 2013, 11:12 »
Rany, ale babsko wielkie :o Moja na bilansie roczniaka ważyła 8,55 co ją stawiało ciut powyżej 25 centyla.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24696 dnia: 20 Kwietnia 2013, 11:19 »
Aleksandra, wow! a ja myślałam, że mój jest długi, bo ma 66cm  8). Twoja młodsza była cycowa, dobrze pamiętam? A zaczęłaś już rozszerzanie?

Zaczęłam rozszerzanie diety po 4 miesiącu Jagoda była wtedy cycowa, Liwka też cycowa i też zaczęłam rozszerzanie po 4 miesiącu. I u jednej i u drugiej żadnych alergii pokarmowych ani innych problemów "brzuszkowych".

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24697 dnia: 20 Kwietnia 2013, 12:53 »
to dużo zależy od tego jaka była waga urodzeniowa i.wzrost...
mojej znajomej córka urodziła się wazac 5kg i mierzac 60cm kawał baby teraz ma 5 miesięcy i waży tyle co moja 8500..

nieprawda mój urodził się 55 cm i 3600g więc wcale nie taki mały, a później wolno przybierał i przybiera
ma 19 miesięcy a waży tylko 1,5 kg więcej od tej dziewczynki  ;D

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #24698 dnia: 20 Kwietnia 2013, 13:03 »
mój się urodził 2980, 55 cm .... a teraz kawał chłopa :) jego tatuś tak samo, ja za to 3720 56 cm a drobniutka jestem:)

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #24699 dnia: 20 Kwietnia 2013, 16:00 »
Dziewczyny mam pytanie, moja moda robi kupki po 5-6 razy dziennie jak nie częściej, dzisiaj tzn przed chwilą zmieniałam jej pieluszkę i była taka śluzowata podbarwiona krwia, nie iem od czego ale chyba podjadę na izbę przyjęć.
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24700 dnia: 20 Kwietnia 2013, 16:58 »
może jakas alergia

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24701 dnia: 20 Kwietnia 2013, 18:46 »
infekcja wirusowa...nietolerancja na jakiś pokarm...
mój tak miał po cielęcinie, albo glutenie - wywaliłam wtedy oba i się zatrzymało, tyle że u niego to trwało ponad tydzień...
po odstawieniu potencjalnych sprawców przeszło
teraz je już i gluten i cielęcinę
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
« Odpowiedź #24702 dnia: 20 Kwietnia 2013, 18:50 »
Z tym że Ola ma skazę białkową i jest na bebilonie pepti do tego dodaje jej od ponad tygodnia kaszkę ryżową o smaku bananowym, czyli co odstawić kaszkę ???
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #24703 dnia: 20 Kwietnia 2013, 20:06 »
Kornelia moja jest żywym przykładem ,że waga wyjściowa nie determinuje niczego..2700 nie całe-a teraz panna jak się patrzy ;D je wsio-nawet pająki i biedronki co to ducha wyzioneły wczesniej i uciec nie zdążyły ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24704 dnia: 20 Kwietnia 2013, 20:38 »
Z tym że Ola ma skazę białkową i jest na bebilonie pepti do tego dodaje jej od ponad tygodnia kaszkę ryżową o smaku bananowym, czyli co odstawić kaszkę ???

odstaw i zobacz jak będzie...jak nie minie to do lekarza;
a od kiedy ma tyle tych kup?
— Richard M. Devos

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
« Odpowiedź #24705 dnia: 20 Kwietnia 2013, 21:29 »
Liliann ona ma tyle kupek od 3-4 dni. Teraz troche mniej ale pierwszego dnia to robiła ponad 10
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24706 dnia: 20 Kwietnia 2013, 21:37 »
Na mm ale to malo znaczace bo syn kolezanki mlodszy o 4 dni od mojego jest na cycu i jest nieco wyzszy jeszcze  ;)

Częściej dzieci cycowe przybierają wolniej niż te na mm, przynajmniej tak mi pediatra mówiła, jak mój kiepsko przybierał. A urodzeniową miał ładną, bo 3850. A propos kupek, mój mały do tej pory robi średnio 3 dzienne, a ponoć z wiekiem miała się ilość zmniejszyć...  ??? Chociaż idą zęby, to może od tego...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24707 dnia: 20 Kwietnia 2013, 21:45 »
Liliann ona ma tyle kupek od 3-4 dni.

odstaw kaszkę i poobserwuj
i kup jej coś lepszego jak ten bananowy produkt
na początek wystarczy sam czysty kleik ryżowy
— Richard M. Devos

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
« Odpowiedź #24708 dnia: 20 Kwietnia 2013, 21:58 »
Kaszkę odstawiłam i poobserwuję.

Co do przybierania na masie to moja ola jak była na cycu prze 2 miesiące przybierała mniej a nawet bardzo malo bo niecałe 100g na tydzień. Ale odkąd ma skaze białkową jest na mm i teraz waży już 7kg a urodziła się  z wagą 3400 i 55cm.
A Alan urodził się z wagą 3050g i waży teraz 14,5kg. Troche mało , ale on niejadek jest i bardzo długo i praktycznie od samego początku był na mm.
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #24709 dnia: 20 Kwietnia 2013, 23:00 »
a ja troszkę z innej beczki, proszę dziewczynki o radę ;-)))

dziewczyny mam do was pytanko, jak byście zareagowały????? Mieszkamy na osiedlu różnokulturowym i narodiwościowym -tak bym to ujęła;-) jest to nasz dom, podobnie jak mają wykupione tu domy inni Polacy, Litwińcy, Irlandczycy i inni, reszta - murzyni w mieszkaniach socjalnych.....Od pewnego czasu, mianowicie jak zaczęło się robić ciepło trochę dokuczają nam dzieciaki -Irlandzkie i te czarne właśnie!!!!!!!!!!!!!.....przed chwilą ,gdzie zegarek pokazuje prawie 22 zaczęli po raz kolejny dziś walić mi w drzwi,dzwonić,że piłka wpadła im do mojego ogródka, drą te papy niesamowicie.... Co dziennie dwa razy przyjeżdża tu lodziarz i tak jak dzieciaki kupią sobie coś słodkiego , papiery wywalają gdzie popadnie, Adam ciągle tylko sprząta, latają tez po naszym miejscu parkingowym i nie zważają na to,że mamy posadzone kwiaty i krzewy na naszym prywatnym wjeździe.....biegają po nich jak poj.....właśnie po raz setny zadzwonili, a 3 minuty temu mówiłam,że to jest ostatni raz, nie mają walić mi w drzwi, bo dziecko śpi!!!!! Nie oddam im tej piłki już dziś....jestem taka zła.....wczoraj znaleźli jakiś styropian i poroztrząsali go po całym osiedlu ,Adam na kolanach wybierał go z kory i roślin.....i tu moje pytanie....Co mamy zrobić?????????? Szczerze to się trochę obawiam tych dzieciaków, bo tu nie jest tak samo jak w Polsce, nie wiem jak mam to ująć, ale te dzieci tu są inne;-) tu jest ulica , nie ma placu zabaw między budynkami i te dzieciaki bawią się na ulicach, ale dlaczego ja mam czuć jakiś dyskomfort z tym związany?????????boje się,że jak zwrócimy uwagę, to zrobią nam krzywdę w sensie materialnym bardziej, bo już kilka kamieni w ogródku znaleźliśmy ,no takie maja po prostu zabawy....to dzieci 2/10 letnie nie sądzę,że mają więcej......Co mamy zrobić????????????jakieś pomysły??????????????   

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24710 dnia: 21 Kwietnia 2013, 10:26 »
Daruda faktycznie macie problem... Gdyby to nie był Wasz dom, to moglibyście się przeprowadzić do lepszej dzielnicy, a tak...
Najgorzej, że ja wiem, że rozmowa z rodzicami nic nie da, bo wiem jak reaguje większość Iroli - o czarnych nie wspomnę - i nie chodzi, że jestem rasistką, ale mieszkam w Irlandii już długo i się naoglądałam...
A nie macie jakiś spotkań wspólnoty mieszkaniowej, na którym można by poruszyć ten temat?
Inni sąsiedzi się nie skarżą??

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #24711 dnia: 21 Kwietnia 2013, 11:59 »
wiesz co, my kurcze mieszkamy w narożnikowym domku, dlatego nas to najbardziej dotyczy, oni grają w piłkę na środku ulicy i wala w płot naszego ogródka,dlatego te piłki tu lecą,moim zdaniem to nie jest boisko tylko środek ulicy.......ja rozumiem jak najbardziej,że to są dzieci, że muszą biegać, krzyczeć,ale są pewne granice,rodzice jednak powinni ich bardziej przypilnować/zorganizować czas.......nie mogą niszczyć cudzego mienia. z tego co widzę, to kobitka- młoda irlandka mieszkająca na przeciwko i też dbająca o ten swój podjazd co jakiś czas ich tam pogania,ale bez rezultatu......wiesz, my tez mamy dziecko i kurcze za chwile on będzie biegał przed domem, ja od teraz uczę,że nie wolno podchodzić do okien, pukać, chodzić po trawce/ skwerkach.....
nie chcę być też jakąś zołzą, bo wiem jak dzieciaki reagują na takie osoby ( też miałam przed blokiem taka zołzę podwórkową;-)))

Wspólnotę....nic mi o tym nie wiadomo kurcze.....

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24712 dnia: 21 Kwietnia 2013, 15:02 »
Daruda, nie zazdroszczę,bo wiem jak takie sytuacje denerwują (my mamy doświadczenia z dorosłymi sąsiadami ;)).

Ja znów mam pytania ;)
- czy karmiąc piersią można pić białą herbatę oraz rooibos?
- póki co podaję do picia Kubie tylko wodę,zastanawiam się nad słabym rumiankiem czy koperkiem (choć wiele razy mowa była o tym,że ten pierwszy może działać alergizująco a drugi powodować bóle brzuszka,więc nie wiem czy warto) i zastanawiam się,kiedy maluszki mogą zacząć pić zieloną herbatę czy właśnie rooibos (pamięta z podczytywania jeszcze przed ciążą,że niektóre z Was podają tę drugą dzieciaczkom,ale nie pamiętam wieku ;)).Nie chcę dawać Kubie tych granulowanych herbatek dla dzieci.
- co kupić przeciwsłonecznego teraz dla Kuby,co nie pociągnie mnie bardzo po kieszeni a będzie dość skuteczne (w zeszłym roku stosowaliśmy krem Linomagu)
- i jak jest z opalaniem się,gdy karmi się piersią?Póki co nie zmierzam jeszcze rozkładać się na kocu i smażyć dup.ska ;) (i tak średnio to lubię),ale mam tą "przypadłość",że szybko chwyta mnie słońce a wiadomo,że im cieplej tym więcej odkrytego ciała (pytam o to nasłuchałam się "złotych rad" i choć mam swoje zdanie w tym temacie to wolałabym mieć pewność,że dobrze myślę)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #24713 dnia: 21 Kwietnia 2013, 19:06 »
Dziewczyny chcę kupić łóżeczko turystyczne...polecacie jakieś?  macie jakieś sprawdzone? na co zwrócić uwagę przy wyborze? proszę o linki ;)
Natalka 4.11.2012

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #24714 dnia: 21 Kwietnia 2013, 19:24 »
u nas jakiś czas bardzo dużym wzięciem cieszyły się płozy do takiego łóżeczka
nie miałam siły nosić Patryka na rękach i dla mnie były wybawieniem (mam w domu dwa łóżeczka, w turystycznym śpi w ciągu dnia)

my mamy to:
http://allegro.pl/sun-baby-lozeczko-turystyczne-i3177341355.html

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24715 dnia: 21 Kwietnia 2013, 21:38 »
Ja też się wetnę z pytaniem... Namiętnie studiuję ostatnio schematy żywienia niemowląt, zbliża się nasz czas rozszerzanie diety... Czy znacie jakieś schematy, gdzie jest wyraźna rozpiska, konkretnie jakie warzywa i owoce można w jakim miesiącu podawać? Żeby jak największa ilość była wymieniona...

A drugie, to np. tutaj http://babyonline.pl/pub/rozne/kalendarz-rozszerzania-diety.pdf jest napisane, żeby dać 180ml papki jarzynowej - 180ml?! W którym momencie? Bo zaczynami od 3-4 łyżeczek, kolejnego dnia więcej, no ale te 180ml to ja nie wiem, kiedy mój maluch zje, jak on na piersi, mojego mleka odciągniętego wypija 120, czasem na nic 150, a przecież jarzynki są bardziej treściwe...  ::) A i słoiczki chyba nie są aż tak duże?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24716 dnia: 21 Kwietnia 2013, 21:48 »
ile zje tyle dasz...
dziecka się w schemat nie wsadzi

a tu masz przykładowe co i kiedy się włącza...
http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html

przy pierwszym czytałam, przy drugim olałam...drugie rozszerza sobie dietę samo ;) dzisiaj o gofra i ratatouille
— Richard M. Devos

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #24717 dnia: 21 Kwietnia 2013, 21:50 »
jak Patryk zjadł cały mały słoiczek zupki to byłam pełna podziwu - rzadko się to trafiało, wolał kilka łyżek a resztę dołożyć z cyca  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24718 dnia: 21 Kwietnia 2013, 21:52 »
http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html
tu masz jeszcze cycowe...nie wiem co mi się ubzdurało, że jesteście na butli...
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24719 dnia: 22 Kwietnia 2013, 09:29 »
Dziękuję. Zastanawia mnie jeszcze, jak to jest z laktacją na rozszerzaniu... Czy po innym jedzonku trzeba jeszcze dopchać małego cycem? Za jakieś dwa miesiące wracam do pracy na stałe i miałam nadzieję, że posiłek zastąpi cyca... Mam własną działalność, z małym będzie moja mama i w ciągu dnia przyjdzie z nim do mnie, żebym go nakarmiła. Na dobrą sprawę synek będzie dostawał cyca kilka razy rano (ja wychodzę o 10), ok. 12 coś innego, ok. 14 przyjdzie do mnie na cyca, później znów coś innego dostanie i po 18 znów będę ja. Czy w ciągu tych 8 godzin, gdzie tylko raz będzie moje mleko, potrzeba będzie mu dawać jeszcze np. modyfikowane?