stewie nie odstawiaj karmień nocnych. twój maluch jest na to za mały. Ja starszą córkę oduczyłam jeść w nocy jak miała 13 miesięcy (ale była dzieckiem cycowym). Koleżanka odstawiła swojego synka od nocnego cyca w 8 -9 miesiacu bo prseczytała, ze w tym wieku jedzenie nocne nie jest już dziecku potrzebne. a że młody się dał oduczyć to widać nie było mu to potrzebne.
Oponko jest gdzieś wątek o bucikach dla dzieci. Jest tam wykaz firm, które posiadają atest "zdrowej stópki". Osobiście wydaje mi się, że zdrowsze są trzewiki niż adidaski. Ale to moje zdanie.
Moje dziecko koślawiło ( czy też to była szpowatość )stópki - jeszcze było to fizjologiczne, bo do któregoś wieku dzieci mogą tak robić. I widzę, że w jej przypadku noszenie wysokich, profilaktycznych (nie ortopedycznych) trzewików zdało egzamin, bo wreszcie zaczeła ładnie, prosto układać stopy.
Lila - fajne te buty. ja muszę oczaić czy Zu wlezie jeszcze w zimowe z zeszłego roku. Zauważyłam, że jej stopa rośnie teraz w zdecydowanie wolniejszym tempie. Do tej pory, jeszcze latem jak była potrzeba, swobodnie jej noga mieściła się w trzewikach kupionych w zeszłym roku na jesień.
Choć z sandałów tegorocznych już wyrosła ...
8-miesieczne dziecko to juz sobie krzywdy zrobić nie da. Moje w tym wieku to wędrowało po całym łóżeczku. I często nogi miała tam gdzie powinna mieć głowe.