Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4021950 razy)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #7410 dnia: 27 Stycznia 2010, 13:50 »
S.aga ponoć panuje teraz paskudny wirus, podobny do tego, który Darię dopadł. Mnie Nifuroksazydu nie chcieli dać w szpitalu, mówili, ze dziecko powinno wirus wydalić z organizmu i żeby nie zatrzymywać biegunki niczym. Nie wiem na ile tak jest naprawdę, ja w 10 dobie biegunki poprosiłam o coś na powstrzymaniu, ordynator niechętnie, ale zapisał małej 1/4 Loperamidu 2 razy na dobę

Podawaj moze małej probiotyk, ja dawałam za radą Lilian Dicoflor 30 razem z Enterolem, naprawdę było lepiej

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7411 dnia: 27 Stycznia 2010, 13:55 »
Nie pomogę, bo nie wiem :( Zdrówka dla Twojej córci S.aga!
Norbercikowi gratulujemy drugiego ząbala i zazdrościmy prawie bezbolesnego ząbkowania... u nas znowu meksyk- idą 4 i 3 chyba  :'( :'( Nocki płaczące a dni jędolące....

ale ale :D Nikodem stawia swoje pierwsze kroczki, a ja pękam z dumy :D Jeszcze nieśmiało i na krótkie dystanse, ale i tak sezon na chodzenie uważam za otwarty :D

Wagami maluchów tak się nie przejmujcie. Jak tylko dzieciaczki zrobią się bardziej mobilne to przestaną przybierać na wadze, albo znacznie zwolnią! Mój bąbel przez ostatni 3-4m-ce przybrał może 1kg. I to też tylko w ostatnim miesiącu. Waży teraz ok 10kg i nosi ubranka na 80/86.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #7412 dnia: 27 Stycznia 2010, 14:03 »
Gratulujemy Nikosiowi w takim razie!!! I nieśmiało proszę o filmik ;D

U nas też w nocy popłakuje i jęczy ale chyba nie jest aż tak źle jak czytam o niektórych dzieciach, chociaż nie śpie w nocy przez to. Ale nie mam na co narzekać, ząbki są cudne :D :D :D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #7413 dnia: 27 Stycznia 2010, 14:17 »
Gratulujemy ząbków Klusiowi, a dla Nikosia brawa za chodzenie :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7414 dnia: 27 Stycznia 2010, 14:23 »
Ania, teraz to juz tylko chwilka i Nikoś będzie nieźle pomykał.  ;D

Gratulujemy ząbka Kluskowi   :-*

U nas wczoraj juz kolejna 4-ka przebiła się na maxa. Ale cos czuje ze te dolne zaraz też pojda.

A Zu dzisiaj numer nam zrobila w nocy...pierwszy raz...wstała ok. 3 i wyspana...o nie, moja Panno, wielam polozylam, zaczelam glaskac po raczce i po 15 min sen wrocil...ale mam nadzieje, ze to był jednorazowy wyskok.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #7415 dnia: 27 Stycznia 2010, 14:40 »
Ja też jestem ciekawa pierwszych kroków Nikosia i jego nowej fryzurki  :brewki:

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7416 dnia: 27 Stycznia 2010, 14:47 »
Brawo dla Nikosia! :)

Daria już całkowicie porzuciła raczkowanie, pomyka po domu z prędkością światła :D

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #7417 dnia: 27 Stycznia 2010, 15:03 »
Ja się tą wagą tak nie przejmuję bo też wydaje mi się że jak Maja zacznie chodzić to albo spadnie jej waga albo się zatrzyma, tylko denerwuje mnie takie podejście co niektórych lekarzy, jak oni sobie wyobrażają że można ograniczyć dziecku jedzenie, przecież nie będę jej głodziła i nie dam obiadku albo kolacji :-\

Brawa dla Nikosia za pierwsze kroczki i oczywiście dla Klusia za drugiego ząbka
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #7418 dnia: 27 Stycznia 2010, 16:47 »
my po wizycie u lekarza, mała spadła z wagi ponad kilo. tak więc mamay ledwo ponad 9 :(
mamy coś na odwodnienie, a raczej nawodnienie i jak biegunka nie przejdzie to jutro mamy zrobić gazometrie.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #7419 dnia: 27 Stycznia 2010, 17:04 »
oj biedna malutka.
A u nas po wczorajszej wizycie całkowity zakaz podawania zwykłego mleka. Dostaliśmy receptę na nutramigen. Lekarz dał nam nadzieję, że w ciągu miesiąca kolki ustąpią skoro dieta daje małe efekty. A ja czekam na kropelki sab simplexu. Dziś nie dotarły i mam nadzieję, że jutro już będą.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #7420 dnia: 27 Stycznia 2010, 20:28 »
Mój 15-miesięczny Oskar waży ok.12 kg a ciuszki nosi na 86 cm.

s.aga ja podawałam Wiktorowi Nifuroksazyd podczas biegunki, ale wtedy gdy robił ok.20 wodnistych kup dziennie.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7421 dnia: 27 Stycznia 2010, 20:51 »
Dziewczyny czy miesięcznemu dziecku mogę podać trochę wody przegotowanej na zaparcia? Udało nam się już założyć czopek, ale póki co efektu brak. Ech.. w tej chwili mamy atak kolki plus od wczoraj brak kupki. serce mi pęka.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7422 dnia: 27 Stycznia 2010, 21:02 »
Pewnie, że możesz. Najlepiej mineralną.

Ewelinka, dziecko na cycku może robić kupki nawet raz na kilkanaście dni.

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #7423 dnia: 27 Stycznia 2010, 21:28 »
martulka na tą chwile mamy 15kup  :'(
pije tak co 2 godzinki po ponad 100ml, ale boje się że to za mało.na szczęście goraczki nie mamy
zjedona marchewka przeleciała przez nią w 4 godziny.
dostaliśmy od doktorki Hydronea - ale mała nie chce tego pić.

Ewelina_Michał my walczyliśmy z kolkami ponad 3 miesiące. inajlepiej nam pomagała suszarka. ona szła w łazience a mała się uspokajała. ile prądu poszło to nie wiem  ;) ;) ;) ważne że pomagało. kupki robiła nawet co 3 dni. a podobno co 7 to też nie problem przy karmieniu piersią

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7424 dnia: 27 Stycznia 2010, 21:37 »
A moja koleżanka po prostu suszarkę nagrała :D i rachunki pozostały bez zmian ;D

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7425 dnia: 27 Stycznia 2010, 22:05 »
S.aga biedna malutka :( Dobrze, ze dużo pije, bardzo dobrze

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7426 dnia: 27 Stycznia 2010, 22:31 »
s.aga współczuję.... oby szybko przeszło.

Ja się wagą nie przejmowałam. Asia- mój w wieku twojej córki ważył więcej. Jak zaczął raczkować (co robi do dziś, chodzenie ma w głębokim poważaniu) to waga długo stała. Teraz waży coś ok 13 kg i nosi rozmiar 86 i niektóre 92.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7427 dnia: 27 Stycznia 2010, 23:22 »
asiu. nie ograniczaj jej jedzenia. Może lekarzowi chodziło bardziej o jedzenie w postaci : herbatników, biszkoptów, soków. tych bardzo tuczacych rzeczy. mała zacznie sie wiecej ruszać to waga się zatrzyma i bedzie rosła baaardzo powoli.  
Asiu a w jakich centylach mieści się jej waga, a w jakich wzrost ?

Ewelina po kąpieli w ziajce posmarój balsamem z ziajki albo kremem z emolientów. Moze tak byc ze miłosz odziedziczył po was typ skóry. Niby dzieci się nie smaruje po oilatum ale jesli sama kapiel w oilatum to za mało i skóra jest wysuszona to należy ją potraktować jakimś mleczkiem, kreme, balsamem.

Oponko Norbert wcale nie wyglada na zabiedzone dziecko. Fajne ma poliki i sikorki na rączkach, udach też niczego sobie. Pamietam ,ze moja w jego wieku też nagle przestała dużo przybierać. Wiec to chyba normalne. Ale jeśli masz go trochę podtuczyć (a on jest słusznych rozmiarów) to dawaj mu mleko z kaszką. Zresaztą on się własnie zaczął duuuzo ruszać i będzie wiecej spalał. Może wiecej urusł niż przybrał na wadze ?

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #7428 dnia: 28 Stycznia 2010, 00:02 »
Nikosiu - gratulacje !!! i fryzurkę jaką masz śliczną :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #7429 dnia: 28 Stycznia 2010, 09:56 »
A ja się wczoraj zeźliłam....... po co są zabawki u lekarza u dzieci chorych? u zdrowych jeszcze jakoś zrozmiem, moga być pomocne przy szczepieniach żeby odwrócić uwagę.....

Byłam wczoraj z moją myszą żeby osłuchać bo coś mi smarka i pokasuje (na szczęście wsio ok), badanie wszystko spokojnie, miło, sympatycznie, Pati zrobiła AAAAAA i pani doktor zajrzała do gardełka, no i już jest sam koniec i rozmawiam z Panią doktor co i jak, no to Pati sobie poszła i wzięła zabawkę .... no i mamy wychodzić no i trzeba odłożyć nową zdobycz, no i ryk, cyrk bo ona "nie ce!!"... a Pani Doktor do mnie żebym się nie przejmowała bo to często tak jest.... po jakiego grzyba! eh nie wiem, może mi ktoś pomoże na to inaczej spojrzeć?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7430 dnia: 28 Stycznia 2010, 10:06 »
A moja koleżanka po prostu suszarkę nagrała :D i rachunki pozostały bez zmian ;D

U nas nagrana suszarka nic niedawała ;D

Dziewczyny czy miesięcznemu dziecku mogę podać trochę wody przegotowanej na zaparcia? Udało nam się już założyć czopek, ale póki co efektu brak. Ech.. w tej chwili mamy atak kolki plus od wczoraj brak kupki. serce mi pęka.

Ewelina, daj wody, na pewno nic nie zaszkodzi. Moja Zu po przejsciu na NUTRAMIGEN uspokoiła się, ryki poszły sobie w siną dal wiec mam nadzieje, ze u ciebie tez tak bedzie.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7431 dnia: 28 Stycznia 2010, 10:33 »
Walczyliśmy wczoraj do 24.14. Około 23 przyszła kupka, ale to chyba jeszcze nie koniec. Dziś od rana mały jest niespokojny. Wogóle wczoraj jak już zasypiał to był taki wystraszony tym wszystkim. Kolka go strasznie długo trzymała. Pospał 3.20 a od tamtej pory śpi mi tylko po godzinie. Teraz udało się by zasnął po 2 godzinach aktywności i marudzenia. Zobaczę ile pośpi. Niech już przetrawi to sztuczne mleko to może się unormuje.

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #7432 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:05 »
Gosiaczek80 moja Maja jest na ok 90 centylu, nie wiem czy dobrze to określam ale tak wynika z tego wykresu dla dziewczynek ;)
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7433 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:19 »
Ewelina, piszesz, ze Bartus spi po godzinie w dzien...mnie sie wydaje, ze to duzo. Masujesz mu brzuszek, u nas tak kupka lepiej "wychodzila" ::)

My z Zu idziemy dzis do lekarza bo mi kaszle....juz sie boje, zeby to nie bylo zapalenie oskrzeli ???

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7434 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:33 »
Gosiaczku ja nie mówię, że on jest zabiedzony  :D :D :D Tylko pediatra nam "aferę" robi, że mało przybrał bo tylko 300 gram przez ponad miesiąc ::) I nie oszukujmy się, ma rację bo jest to mało ale ja jej mówiłam, że on jest długi bardzo no ale wysłała nas na wszelki wypadek na pobranie krwi na morfologię i jutro idziemy  :-\ Ajć, niezbyt mnie to cieszy bo to trochę gorzej niż zwykły zastrzyk ::) No ale przynajmniej zobaczymy czy wszystko w porządku.

Niestety przedwczoraj zjadł z butli kaszkę i to bezproblemowo nygus jeden!!! Taką kaszkę z mlekiem pół na pół żeby nie była za gęsta. Czyli chyba jednak łyżeczka niezbyt mu pasuje albo konsystenscja bo jeszcze spróbowałam mu blenderem trochę dziubnąć i zjadł łyżeczką wczoraj ::)

Dziubasku Nikoś jest ekstra! Jakie kroczki nieśmiałe :D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7435 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:16 »
Elcik - my juz dwa razy wyszliśmy z zabawkami z gabinetu
nie pomaga zabranie własnej nowej zabawki. te z przychodni sa lepsze ;-)

następnym razem jak pójdziesz to weź kilka drobnych zabawek i oddasz je.
ja tak robię.

Ewelina, współczuję wam tych przebojów z brzuszkiem...bardzo...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #7436 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:37 »
Ewelina_Michał strasznie ci współczuje !!!!
To jest ciezkie i dla małego i dla Ciebie

Mam nadzieję że sab simplex pomoże
Ewelina_Michał strasznie ci współczuje !!!!
To jest ciezkie i dla małego i dla Ciebie

Mam nadzieję że sab simplex pomoże
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7437 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:44 »
Takie ciężkie początki macierzyństwa na pewno dają w kość :( Serdecznie współczuję!
Nam zęby dają strasznie w kość. Takiego marudę w dzień i płaczka w nocy to chyba jeszcze nie miałam :( Co chwila jęczy i łapie się to za polik, to za ucho i ogólnie wydaje okrzyki niezadowolenia, szybko się irytuje, a już nie daj boże coś pójdzie nie po jego myśli, to płacze rzewnymi łzami jakby go ze skóry obdzierali :-\ W nocy przesypia dobrze pierwsze kilka godzin, później zaczyna się wiercić i od ok 3 jest już regularny płacz. Po czopku z paracetamolu po kilkunastu minutach jest wyraźna ulga, ale mija jeszcze z pół godziny zanim zaśnie. U nas w łóżku. Nie mam serca go odkładać bo bardzo potrzebuje przytulenia- sam się klei raz do mnie raz do Tomka. Ehhh żebym to ja jeszcze wiedziała, na jakim etapie są te wyżynające ząbki? Do buźki Nikodem nie da sobie zajrzeć, ale od czasu do czasu ukradkiem udaje mi się podejrzeć i wydaje mi się, że prawa dolna czwórka jest w natarciu, bo dziąsło w tej okolicy jest bardzo szerokie i wręcz białe z naciągnięcia. Chyba nie bez kozery mówią, że trzonowce są najgorsze do wyrżnięcia :(

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7438 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:54 »
asiu ale w 90 centylu z wagą czy ze wzrostem ?  Masz sporą córcię, która ma prawo tak ważyć. Ważne aby odżywiała się zdrowo. A jak przyjdzie czas, tak bliżej koło roczku, jak zacznie ci chodzić na wiosnę czy latem to sikorki niemowlęce zrzuci.
moja długo była w okolicach 90 centyla i z wagą i ze wzrostem.  Dalej chyba ze wzrostem jest w 90, bo z wagą to nie mam pojęcia. Zresztą za dwa miesiace zrobię "jej przegląd" wagowo-wzrostowy.

Opponko to nie masz wyjscia jak póki co dawać małemu kaszkę butlą. I co jakiś czas próbować dać mu łyżeczką - a nuż polubi.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7439 dnia: 28 Stycznia 2010, 13:26 »
O rany... jak nie kolka to zęby ;/ przerąbane mają dzieciaczki.
Ja dziś jestem półprzytomna. Mały jak nie śpi to jest na pograniczu marudzenia i muszę stawać na głowie żeby się nie rozkręcił. Teraz zasnął. Ciekawe na jak długo. Oby przespał choć godzinę, bo już kilka razy o tej porze dopadał nas atak kolki. Może uda się go przespać tym razem. Właśnie zjadłam szybko cienką zupkę. Normalnie takie kolkowe dziecko to cudna dieta. Od porodu jestem 16 kg na minusie. Fakt, zaczynając ciążę ważyłam już sporo, potem w ciąży wagę utrzymałam na tym samym poziomie i dlatego teraz po porodzie taki spadem i duuuuża różnica w ciuszkach. Do tego mały ssak daje radę i nieźle mnie wysysa,no i jeszcze ta dieta hipoalergiczna przy której ciężko wymyślić co mogę jeść. Efekty są :)
Czekam na listonosza. Pewnie koło 15 będzie. Ten sab simplex to stosuje się po 15 kropel przed każdym jedzeniem?