Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 655334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #4290 dnia: 30 Stycznia 2011, 20:57 »
Mam to samo z teściami, najpierw było: kiedy ślub, pobraliśmy się i rok był spokój, potem kiedy dziecko, spokój był do ukończenia pierwszego roczku i się zaczęło na nowo, ale kilka razy warknęłam i powiedziałam, że mam teraz inne priorytety, to sprawa na jakiś czas ucichła, ale wróci niestety.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #4291 dnia: 31 Stycznia 2011, 09:15 »
Aneta z pewnością temat będzie wracał - do skutku ;)

A u nas znów lekkie pogorszenie spania  :-\ Dwie górne trójki już sie prawie przebiły. Rogi są wyczuwalne już, więc na dniach się chyba przebiją. Mam nadzieję, bo ostatnio już tak się fajnie spało :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4292 dnia: 31 Stycznia 2011, 13:58 »
Pati ... to ja 3 miesiące po porodzie a już kilka razy słyszałam że jeszcze z pół roku i czas na kolejne ...  ::)

ciekawe czzy jak teście tacy mądrzy to się do utrzymania dziecka dołożą bo przy pierwszym mieli tak pomagać ... i jakoś sprawa pomocy ucichła  :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4293 dnia: 31 Stycznia 2011, 19:45 »
Marta to u nas też jest nie pierwszy raz :) Zaczęło prawie zaraz po porodzie podczas opowiadać jak to było na porodówce ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4294 dnia: 1 Lutego 2011, 07:59 »
nie wiem dlaczego to zawsze teście są tacy upierdliwi. Teraz to mnie to juz nie rusza... odburknę lub się uśmiechnę i luzik :) ale między ślubem a ciążą to myślałam że urządzę polowanie na teściową... ganianie mnie z dzieckiem na rękach, proponowanie innego partnera jeśli jej synek nie daje rady, różne przycinki... masaka  ::)

nie ma to jak kochani teście, ich pomoc i wsparcie ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4295 dnia: 1 Lutego 2011, 08:35 »
hehehe, Ty Marta to masz naprawdę wspaniałych teściów :)

Nic, tylko ze świecą takich szukać a Ty masz :) hehehehe, ale nie zazdroszczę :)

Moi są ok, jak coś napomkną o drugim dziecku to zawsze mamy odpowiednią odpowiedź, że drugiego dziecka nie będzie i koniec.

Ale prawda jest taka, że ja bym chciała mieć drugie dziecko - tylko jak się wyśpię po Natalce a R. widzę że się wacha... przy jednym dziecku jest kocioł a co dopiero przy dwójce. Ale nie namawiam go ani nic, bo zanim podejmiemy decyzję o kolejnym dziecku to minie kilka lat ;) i wtedy może mi się odmienić :)

Ale fakt faktem że zawsze myślałam o dwójce dzieci... Ale dwójka to już napewno nie na nasze warunki mieszkaniowe. Więc i tak sprawa się zamyka :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4296 dnia: 1 Lutego 2011, 08:56 »
ja teżzawsze myślałam o dwójce :) chociaż ostatnio po dogłębnym przyjżeniu się funduszom stwierdziliśmy z mężem (w żartach) że drugie to se sprawimy gdy wydamy pierwsze za mąż  ::)

chociaż wczoraj wieczorem mąż był gotów już robić drugie - głuptas  ;D i cwaniak bo on dziecka w nocy nie karmi więc się nie budzi  ::)

Pati - w galaxy jest coś fajnego na "sale"  ;D widziałam że nawet o 70% spadły ceny... zastanawiam się czy warto iść

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #4297 dnia: 1 Lutego 2011, 09:48 »
A ja marzę o tzrecim.... głupia jestem normalnie ale macierzyństwo mnie tak ciesyz że szok! Szkoda tylko że narazie nas nie stać.. no i u nas to nie takie chop siup :(

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4298 dnia: 1 Lutego 2011, 10:03 »
Ja mam tak: jak Natalka jest grzeczna i w nocy pięknie śpi to myślę sobie że z drugim byłoby ok, ale jak Natalka rozrabia na maksa do tego non stop wisi mi na nogawce i jęczy a do tego w nocy budzi się co godzinę to wtedy odechciewa mi się drugiego dziecka ;)

Ale tak podświadomie chciałabym i wiem, że przecież jakoś byśmy sobie poradzili.

Tak czy siak - nie w najbliższej przyszłości :)

Marta w Galaxy są wyprzedaże i fajne ciuchy można upolować :) Tam jest najwięcej sklepów więc i chyba największy wybór. I zależy czy chcesz dla siebie czy dla Nikoli :) Dużo przecen całkiem fajnych jest w Cubusie w C.H. Molo :) Ale pewnie zawsze można znaleźć coś fajnego :) Ale czy aż do 70% te ceny spadły... To nie byłabym taka pewna ;)

Gabrysiu u Was dwójeczka to fajne bo dzieciaczki mają już towarzystwo no i nie są jedynakami :) Ale jak marzysz o trzecim to trzymam kciuki no i zawsze można je spełnić :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4299 dnia: 1 Lutego 2011, 11:13 »
Pati :) toż twoja Natalka ma dopiero roczek. Wszystko przed wami  ;D

do Molo to nie dotrę za daleko mam. No dla małej pewnie też za czymś się porozglądam, ale chciałam sobie jakiś płaszcz lub bluzkę kupić

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #4300 dnia: 1 Lutego 2011, 13:41 »
Ja mam tak: jak Natalka jest grzeczna i w nocy pięknie śpi to myślę sobie że z drugim byłoby ok, ale jak Natalka rozrabia na maksa do tego non stop wisi mi na nogawce i jęczy a do tego w nocy budzi się co godzinę to wtedy odechciewa mi się drugiego dziecka ;)
Mam dokładnie tak samo ;D
Ale coraz bardziej skłaniam się do tego żeby szybciej niż później. Jak mi Staś zacznie przesypiać noce to mi się nie będzie chciało znowu do tego wracać.
Tylko, że u nas ten j.any konflikt serologiczny wszystko mi burzy >:( :(

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4301 dnia: 1 Lutego 2011, 14:03 »
Tylko, że u nas ten j.any konflikt serologiczny wszystko mi burzy >:( :(
coś mi to mówi.. gdzieś świta.. ale wygogluję sobie i zobaczę o co chodzi i jakie są skutki takiego konfliktu  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4302 dnia: 1 Lutego 2011, 14:10 »
ika3w ulalala.... poczytałam. Po przeczytaniu jestem jeszcze bardziej zielona jak przed  ::) ale pod koniec artykułu było napisane tak - co dla mnie - nie obeznanej w temacie brzmi jak rozwiązanie:

Obecnie zarysowuje się niezwykle korzystna perspektywa dla wszystkich przyszłych matek z wynikiem Rh-ujemnym. Rozpoczęto w Polsce produkcję immunoglobuliny anty-Rh neutralizującej przeciwciała u matki. Matka mająca czynnik Rh-ujemny, która urodziła w pierwszej ciąży zdrowe dziecko, otrzymuje zaraz po porodzie immunoglobulinę anty-Rh. W tej sytuacji nie potrzebuje obawiać się konfliktu serologicznego w następnej ciąży. W przyszłości zatem, jeśli matki będą systematycznie korzystały z opieki lekarskiej i nowych osiągnięć medycyny, nie będzie dochodziło do choroby cytotoksycznej u noworodków.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4303 dnia: 1 Lutego 2011, 16:35 »
To widzę, że nie jestem sama w takim myśleniu :)

WIesz Ilonko, ja też mam czasami szaleńcze zapędy aby drugie machnąć jak najszybciej ale wtedy bym się chyba wykończyła. I fizycznie i psychicznie :) Chyba że wpadka będzie to co innego :brewki:
A co do tego konfliktu to właśnie nie dostałaś po porodzie zastrzyku? Ja dostałam po pierwszym i drugim poronieniu. Po porodzie już nie - nawet zapomniałam o to się zapytać a potem już było po ptakach. Tyle, że u nas R. też ma ujemną więc my konfliktu nie mamy.

Właśnie wróciłam do domku z Natką. Dziś wcześniej Natkę odbierałam, odwiedziłam koleżanki z Urząd Pracy - tam kiedyś byłam na stażu więc miło było sie pokazać z Natką :) Natalka uchachana że tyle nowych osób :)

Potem pojechałam do Lidla co by zrobić zapas pieluch a tu tylko rozmiar 3 i 5  :-\ Lipa. Za to wpadło masę innych rzeczy :)

A teraz Nataka padła jak mucha bo niewiele dziś spała, w samochodzie też starałam się ją podtrzymać i ciekawe do której teraz pośpi.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4304 dnia: 1 Lutego 2011, 16:51 »
Czy jutro jakaś mama chce pospacerować wspólnie przy dobrej pogodzie? :) Pewnie będzie tyle chętnych jak przy mojej ostatniej propozycji no ale nie zaszkodzi zapytać :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4305 dnia: 1 Lutego 2011, 17:06 »
Pieluchy 4 te lidlowe w czerwonym opakowaniu są w lidlu na przyjaciół żołnieża :) jeśli to o te chodzi

Pati a spacer gdzie ??? ja bym mogła spróbować tyle że mi pasuje o 12 jak mąż na siłownie idzie  ::)

a piszę spróbować bo u nas jeszcze czasem spacer kończy się wielkim wrzaskiem :)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #4306 dnia: 1 Lutego 2011, 17:09 »
My ogólnie chętnie, ale Paula idzie do żłobka - także jakby co, to mamy wolne tylko weekendy.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4307 dnia: 1 Lutego 2011, 17:26 »
Marta nie lidlowe tylko Pampersy :)
A gdzie spacer to mi obojętne - ja mam samochód więc mogę dojechać. To jeśli jesteś chętna to możemy się wstępnie umówić :) Piszę wstępnie bo to zależy jak księżna pójdzie na drzemkę :)

Aniu no właśnie tak się domyślałam że tylko weekendy - w weekend dopiero następny  będę mogła iść :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4308 dnia: 1 Lutego 2011, 17:31 »
Ja auta nie mam więc najlepiej pasowałyby mi jasne błonia bo ja koło urzędu miasta mieszkam :)

a to pampersy to ja nie wiem czy były  ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4309 dnia: 1 Lutego 2011, 18:27 »
Mogą być Jasne Błonia :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4310 dnia: 1 Lutego 2011, 20:00 »
chiquita_84 to o czym ty piszesz, to zwykła niezgodność krwi. Ja immuglobiny nie dostałam bo przeciwciała pojawiły się w tzw. okresie okołoporodowym. I dopiero tu zaczyna się konflikt. Jeśli dzidziuś odziedziczy znowu krew po tacie, to mój organizm będzie zwalczał jego czerwone krwinki, co może prowadzić do ...yyy chyba niedokrwistości. Jak poziom przeciwciał jest wysoki przeprowadza się transfuzje wewnątrzmaciczne :( Ciąże kończy się wcześniej ok 34t i to przez cc.
Nie wiem czy to dobrze opisałam ale strasznie mało jest inf na ten temat w internecie a jeszcze nie konsultowałam tego z lekarzem.
Jest oczywiście szansa że dzidziuś odziedziczy tym razem krew po mnie :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4311 dnia: 1 Lutego 2011, 20:18 »
no widzisz bo ja się nie znam na tym :)

piszesz "tym razem" czyli już masz rajuw problemy za sobą???

jaki z rego morał??? ksiądz w kościele na ślubie powinien pytać o grupy krwi by wykluczyć konflikt :)

a tak serio ... to straszne że para dobierze się pod względem charakterów, poglądów itp a dzieli ich rodzaj krwi

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4312 dnia: 1 Lutego 2011, 20:27 »
"Tym razem" w sensie, że drugi dzidziuś może będzie miał krew po mnie. Staś ma po tacie czyli 0rh+. Jak kolejne by miało 0rh- to by nie było żadnych problemów.

Konflikt w dzisiejszych czasach to nie problem. Takie przypadki jak mój to 1/1000 porodów z niezgodnością krwi.
A tego też się dało uniknąć. Na zachodzie każda kobieta z rh- dostaje immuglobine już w 28tc. W polsce ze względów ekonomicznych nie :(
Gdybym wiedziała to bym ją sama kupiła...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4313 dnia: 1 Lutego 2011, 20:38 »
no tak... i to jest kolejne potwierdzenie na to  że polska to kraj prorodzinny (tylko 5miesięcy macierzyńskiego, niepłatny urlop wychowawczy itp)  ;) rozpieszczają nas tą ekonomią

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4314 dnia: 1 Lutego 2011, 21:27 »
Ilona ale to chyba zależy też od lekarza prowadzącego? Tzn chodzi mi o to czy jeżeli lekarz wypisze receptę to można to samemu wykupić w aptece?

Marta no właśnie, a tylko trąbią na każdym kroku aby się rozmnażać - tak brzydko pisząc.
Spotkamy się pod urzedem przy parkingu od strony fontann?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4315 dnia: 2 Lutego 2011, 07:37 »
nie ma sprawy :) tylko że nie wiem czy o tej godzinie dasz rade tam zaparkować...  ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4316 dnia: 2 Lutego 2011, 09:21 »
Gdzieś napewno znajdę miejsce :) Będę krążyć jak sęp i w końcu wyłapię jakąś lukę akurat na mój malutki samochodzik  ;D ;D ;D

Chyba spróbuję Natkę przetrzymać aby zasnęła na spacerze - a napewno zaśnie już w samochodzie. Bo jak narazie to spanie jej nie w głowie :) Próbuje się na mnie wspiąć :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4317 dnia: 2 Lutego 2011, 09:52 »
Ilona ale to chyba zależy też od lekarza prowadzącego? Tzn chodzi mi o to czy jeżeli lekarz wypisze receptę to można to samemu wykupić w aptece?
Powiem szczerze, że nie wiem dokładnie. Kiedyś (2008) na pewno nie była dostępna w polskich aptekach, wiem że dziewczyny jeździły po nią do Niemiec albo na Słowację.
Wiem, że lillian ją brała właśnie w 28tc. Ale nie znam szczegółów.
Wszędzie piszą że przy pierwszej ciąży to nie problem itd więc zaufałam lekarzowi. Gdybym wcześniej wiedziała tyle co teraz... ale mogę sobie gdybać :(

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4318 dnia: 2 Lutego 2011, 15:11 »
Ilonka no teraz to juz po ptakach.

A my wróciłyśmy ze spacerku :) Stopy zmarzły mi okrutnie, ale fajnie było :) W towarzystwie zawsze jest lepiej spacerować :)

Natka mi się dziś rozregulowała także następnym razem specery tylko po drzemce.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4319 dnia: 2 Lutego 2011, 15:23 »
dzięki Pati za spacer :) moja natomiast spała 3 h  ::)

Swietnie wyglądasz na żywo .... bomba