Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942215 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14430 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:21 »
Martyna to bardzo łatwe. Ja robię w ogóle w cieście francuskim z Lidla. Tniesz ciasto na ileś tam kawałków, w zależności jak duże chcesz paszteciki. Wykładasz farsz i zawijasz wpierw boki a potem zawijasz w rolkę. Do piekarnika na 20 minut i gotowe. Farsz przygotowuję sobie już wcześniej.


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14431 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:26 »
Z francuskiego robiłam, z drozdzowego mi nie wyszly;) moze sprobuje jeszcze raz.
Najlepiej jakbum mogla teraz i zamrozic.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14432 dnia: 13 Grudnia 2015, 23:33 »
Ja barszcz gotuje w ten sposob..
Gotuje wywar na kosciach schabowych lub na wolowince (szponder) do tego duzo selera, narchewki, pory, opalona cebula- do tego po kilka listkow ziela i lustka laurowego.
To sie gotuje z godzine- taki rosol ;)
Doprawiam sol, pieprz, domowa wegeta.
Do tego po godzinie wrzucam bardzo duzo obranych i pokrojonych surowych burakow.
Dodaje kilka kropel octu i gotuje z godzine jak nie dwie.
Na koniec wyciskam  ze dwa zabki czosnku, sypie iciupine cukru, z lyzke majeranku rozcieram - probuje i jesli jest potrzeba dolewa pol sloika koncentratu barszczu np krakus lub taki z eko sklepu a jesli nie ma to nie dodaje nic wiecej.
Przelewam orzez sito zeby byl czysty barszcz bez farfocli ;)

Zapomnialam dodac ze sypie sporo pieprzu jak wylacze gaz przed przelaniem przez sito.
Nasz barszcz musi byc pikantny ale slodki dosc.
No i kolor ma piekny jak z reklamy.
Tylko ze z duzego gara z kompletu po przelaniu robi sie tylko sredni garnek i np w zeszlym roku musialam gotowac na dwa gary jednoczesnie zeby bylo dla calej rodzinki
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2015, 23:36 wysłana przez sylwiq »


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14433 dnia: 13 Grudnia 2015, 23:48 »
Dziewczyny, które mają indukcje...pytanie...
Usłyszałam, że nie da się na indukcji dobrze usmażyć naleśników - kwestia nagrzania patelni...
czy to prawda???
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14434 dnia: 13 Grudnia 2015, 23:54 »
Raczej bujda. Moja mama ma indukcję i naleśniki smaży pierwszorzędne!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14435 dnia: 13 Grudnia 2015, 23:55 »
pytam, bo chwilowo nie mam jak sprawdzić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14436 dnia: 14 Grudnia 2015, 00:36 »

justyna, ja zawsze gotuje pierogi ( i przy okazji jest degustacja ;) ) a potem mroze, na deskach do krojenina, a jak zamarzna przesypuje do workow (wtedy sa na pewno luzem i latwo wyjac ile sie chce)
dzis robilam :) zostalo mi sporo farszu kapusciano-grzybowego i planuje zrobic wlasnie paszteciki. moja mama robila takie male cebulaki: drozdzowe koperty z duszona cebulka (mniam) i chce cos w ten desen zrobic tylko z tym farszem... stwierdzilam ze nie chce mi sie dorabiac pierogow. jestesmy sami nie bede sie spinac na ilosc :P popieke i zamroze, zeby bylo do odgrzania w piekarniku na szybko, jak krokiety.

Sylwia - barszcz wigilijny na wolowince ;) ?
sprobuje ten przepis z ks na barszcz

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14437 dnia: 14 Grudnia 2015, 06:54 »
Lili ja mam i smaze. Sa ok.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14438 dnia: 14 Grudnia 2015, 08:08 »
Naleśniki wychodzą na indukcji super!

Ja w tym roku robię barszcz ten który wkleiłam link, kompot z suszu, sałatka jarzynowa i na pierwszy dzień Świąt jakieś mięsiwa bo mamy gości. Upiekłam już pierniki, wczoraj skończyłam ozdabiać.

Pierogi, rybę po grecku, paszteciki i ciasta zamówiłam. Jakoś nie mam weny na lepienie i pieczenie ciast przy mojej trójce, szczególnie przy wszędobylskiej Iguśce :P

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14439 dnia: 14 Grudnia 2015, 09:50 »
Lila ta osoba, która Ci to mówiła prawdopodobnie ma złą patelnię. My mamy taką jedną i mimo, że nowiutka to nie da rady na niej robić naleśników bo nie grzeje równomiernie.


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14440 dnia: 14 Grudnia 2015, 09:56 »
Dziewczyny, które mają indukcje...pytanie...
Usłyszałam, że nie da się na indukcji dobrze usmażyć naleśników - kwestia nagrzania patelni...
czy to prawda???


Bzdura...a inne rzeczy się da tylko akurat naleśników nie?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14441 dnia: 14 Grudnia 2015, 10:15 »
Ja tam smażę...

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14442 dnia: 14 Grudnia 2015, 11:57 »
Lila ta osoba, która Ci to mówiła prawdopodobnie ma złą patelnię.

Potwierdzam. Ostatnio kupiliśmy nową patelnię i naleśniki do niczego... Wróciłam do starej.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14443 dnia: 14 Grudnia 2015, 18:36 »
Szukam inspiracji na jedno danie na urodziny... Coś jako wytrawny dodatek do ciast i salatek. Ostatnio zrobiłam zapiekanki... Co by tu?! Coś na ciepło...

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14444 dnia: 14 Grudnia 2015, 19:22 »

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14445 dnia: 14 Grudnia 2015, 21:45 »
Lusi wigilijny na samych warzywach .
A ta wolowinka stad ze kilka dni temu gotowalsm barszcz czysty na miesie ;)


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14446 dnia: 15 Grudnia 2015, 07:43 »
Szukam inspiracji na jedno danie na urodziny... Coś jako wytrawny dodatek do ciast i salatek. Ostatnio zrobiłam zapiekanki... Co by tu?! Coś na ciepło...
a zupa meksykańska?  Plus bagietka?
Natalka 4.11.2012

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14447 dnia: 15 Grudnia 2015, 08:06 »
O, chyba zrobie i te ślimaczki, i zupę, muszę wyszukać gdzie mi to wklejałaś Monia, bo rzeczywiście wtedy miałam na nią smaka, ale w końcu zrobiłam coś innego.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14448 dnia: 15 Grudnia 2015, 15:02 »
Właśnie mi przypomniałyście że wieki nie jadłam zupy meksykańskiej ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14449 dnia: 15 Grudnia 2015, 19:43 »
macie moze jakis sprawdzony przepis na swiateczne pierniczki? chcialabym w weekend z synem zrobic


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14450 dnia: 15 Grudnia 2015, 21:33 »
Monia, zupa meksykańska przepyszna!!!! Nagotowałam gar jak rosołu  8) Tylko pora nie dałam przez sklerozę  ::)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14451 dnia: 15 Grudnia 2015, 21:54 »

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14452 dnia: 16 Grudnia 2015, 08:57 »
selena wrzuć przepis na zupę meksykańską, proszę:)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14453 dnia: 16 Grudnia 2015, 09:22 »
Jest na stronie 479:-)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14454 dnia: 16 Grudnia 2015, 13:32 »
jak na czterysta któreś jak wątek ma 290?
 ;D ;D ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14455 dnia: 16 Grudnia 2015, 13:38 »
Co Ty, u mnie ma 482 strony :-D

To przeklejam:

0,5 kg mięsa mielonego
1,5 łyżki oleju
dwie cebule - mięso smażymy na rozgrzanym oleju, gdy zmieni kolor dodajemy cebulę i dusimy 15 minut.
2,5 litra wody
dwie kostki knora (wołowa i drobiowa) (lub swój bulion)
1 łyżka majeranku - zagotować, dodać mieso, gotować 30 minut.
2 ząbki czosnku
warzywa : marchew, por, seler, pietruszka - zetrzeć na tarce
1 łyżka wegety
pieprz, listek laurowy, ostra papryka - wrzucić do zupy i gotować 15 minut.
1 puszka fasoli czerwonej (ja zawsze trochę mniej daje)
1 puszka kukurydzy - gotować 10 minut
Na koniec dodać 2 małe puszki koncentratu pomidorowego.


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14456 dnia: 16 Grudnia 2015, 13:57 »
A już wiem, Selena w ustawianiach forum jest coś takiego jak: Ilość wątków pokazanych na stronie i tam mam ustawione 50, domyślnie dla forum jest 40 i Ty pewnie nie ustawiałaś sobie i masz domyślne, i stąd masz więcej stron.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14457 dnia: 16 Grudnia 2015, 13:59 »
Nie wiem, nie rozumiem :-D. Z kompa piszę, wchodzę w wątek i ten wątek ma tyle stron  ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14458 dnia: 16 Grudnia 2015, 14:03 »
Ja mam 482, nigdy nic nie zmieniałam ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14459 dnia: 16 Grudnia 2015, 14:05 »
Ale czego nie rozumiesz, że można sobie ustawiania forum pozmieniać "pod siebie "? ;D ;D ;D
też wchodzę na komputerze



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera