Proszę bardzo

Składniki:
500g surowej dyni
2 ziemniaki
1 cebula
czosnek (2-3ząbki)
około 800ml bulionu, rosołu lub wywaru z warzyw
przyprawa curry
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij cebulę (pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę) i czosnek (przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku lub pokrojony)
Dodaj dynię i ziemniaki (pokrojone w kostkę niekoniecznie drobną). Lekko obsmaż.
Dodaj curry (ok.1-1,5łyżeczki).
Po chwili (kilka minut) dolej wywar i gotuj aż dynia i ziemniaki zmiękną.
Potem całość zmiksuj i dopraw pieprzem i solą.
Przepysznie smakuje z natką pietruszki i zapieczonym pieczywem.
Moje uwagi:
Curry, sól i pieprz dodaj według smaku i twoich preferencji.
Jeżeli będzie jeden ziemniak więcej - zupa będzie gęstsza.
Zupa jest pyszna i ja przygotowując ją, żeby oszczędzić sobie roboty, robię porcję z 1,5kg dyni (plus proporcjonalnie więcej pozostałych skłądników). Roboty tyle samo, a mam zupę na zaś. Nadwyżkę przelewam do pojemników i mrożę. Po odmrożeniu smakuje równie dobrze.
Czekam na opinie postprodukcyjne
