Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2923399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14400 dnia: 2 Grudnia 2015, 21:49 »
Przed p. Gessler to był pomysł Macieja Kuronia ;)
i mojej mamy :) zawsze moczyla w mleku

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14401 dnia: 2 Grudnia 2015, 22:02 »
A ja jedynie po ubiciu i doprawieniu orzekladalam surowa cebula na godzinke do lodowki.
Pozniej cebule sciagalam i w jajko i bulke ;)
A z mlekiem taki soczysty jest..


Offline zibi

  • Administrator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 3692
  • Płeć: Mężczyzna
  • data ślubu: 31.07.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14402 dnia: 2 Grudnia 2015, 23:16 »
A czosneczkiem nie nacieracie?

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14403 dnia: 2 Grudnia 2015, 23:58 »
podzielcie sie patentem na pieczona szynke.. mam zamrozona ze swojskiej swinki.. chce ja zrobic na kanapki..

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14404 dnia: 3 Grudnia 2015, 19:12 »
Kiedys kiedys nacieralam teraz kotlety bez.. ;)

Lusi lubie tak- ponacinac kilka mikro otworkow i tam upycham czosnek swiezy.
A szynke nacieram sola, pieprzem, czosnkuem granulowanym i majerankiem ;)


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14405 dnia: 3 Grudnia 2015, 19:29 »
o, dzieki Sylwia, z czosnkiem moze byc ciekawie.
a pieczesz w rekawie czy po prostu w naczyniu odkryte? .. i standardowo w 180 1h/kg miesa czy jak?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14406 dnia: 3 Grudnia 2015, 20:37 »
Pierwsze 15 minut w 200 st.
Ja pieke w odkrytym.naczyniu i wychodzi taka na kanapki idealna.
Moja tesciowa wrzuca w rekaw i jest bardziej soczyste
Po 15min pieke w 180 1h na kg miesa


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14407 dnia: 3 Grudnia 2015, 23:11 »
dzieki :) tak zrobię

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14408 dnia: 4 Grudnia 2015, 10:56 »
ja zabieram się zaraz za pizzę, obiecałam Alanowi już long time ago, więc chyba trza w końcu dotrzymać obietnicy;-)))



Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14409 dnia: 5 Grudnia 2015, 15:00 »
Co tam macie na obiad?
U mnie kaczka podejście drugie...
Pierwszą mąż spalił, a drugą już ja pilnowałam i wyszła pyszna :D

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14410 dnia: 9 Grudnia 2015, 09:25 »
Potrzebuje przepisu sprawdzanego na barszcz wigilijny.
W ubiegłym roku moja mama mi podawała przepis, niestety nigdzie go nie zapisalam.A mama ze względu na chorobę juz niestety nie pamięta.
[/url]
[/url]

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14411 dnia: 10 Grudnia 2015, 11:35 »
podczepiam sie pod pytanie o barszcz.. u mnie zawsze byla grzybowa ale ze wzgledu na przedszkolaka chce zrobic tym razem barszcz.

Pati podziel sie przepisem na kaczke, rozwazam zakup na swieta :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14412 dnia: 10 Grudnia 2015, 11:41 »

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14413 dnia: 13 Grudnia 2015, 20:41 »
Podczepiam się pod pytanie o barszcz bo w tym roku ja robię.. I o rybę po grecku? Macie jakiś sprawdzony przepis. W tamtym roku robiliśmy i wyszła genialnie ale nie zapisałam przepisu :(((


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14414 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:02 »
Rybę po grecku robię "na oko", ale jest też przepis na TM..
i wychodzi zacnie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14415 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:08 »
To zerknę zaraz do książki.
Wczoraj na obiad robiłam szynkę, którą kupiłam już peklowaną, doprawiłam po swojemu i do piekarnika.. Wyszła świetnie. Bardzo miękka, a teraz mam do kanapek jeszcze. Polecam.


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14416 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:12 »
Ja kiszę buraki po raz pierwszy i ciekawa jestem tego barszczu:) Jeszcze nie wiem z jakiego przepisu  zrobię ;)
Wczoraj za to ulepiłam 106 pierogów z kapustą i grzybami, a dziś 30 dla dzieci z pieczarkami i serem.
Bigos się gotuje, jutro zawekuje...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14417 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:12 »
A co robicie z pierogami, mrozicie ??
jak tak to wcześniej je gotujecie ??



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14418 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:16 »
Justyna, ja zamroziłam surowe w tym roku. 2 lata temu podgotowane.

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14419 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:16 »
ja bigos mam od mamy przyjechał w weekend w słoikach  :)

za to z barszczem będzie problem w tamtym roku mi nie wyszedł .. co prawda wszyscy zjedli no ale szału nie było



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14420 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:27 »
Ja barszcz robię podobnie jak podała link ~Ania~ tylko ja dodaje sok z cytryny i sok z wycisniety  z buraków
Ten sok bardzo poprawia smak barszczu

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14421 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:32 »
Martyna podasz przepis na zakwaszenie buraków?


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14422 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:41 »
Marcella, robiłam z tego, ale urozmaiciłam o liść laurowy i ziele, bo tak było na innych stronach.

http://www.tapenda.pl/przepis/Zakwas_buraczany_na_barszcz/528/

To nie jest sprawdzony przepis, robiłam pierwszy raz.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14423 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:44 »
A robił ktoś z Was rybę po grecku z cuury? Mąż upiera się, że tak robiliśmy w tamtym roku...
Dzięki Martyna..


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14424 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:46 »
szacun, że Wam się chce...
ja tam mam sprawdzony catering albo tzw. Moje Panie :-)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14425 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:48 »
Szczerze Lila ja uwielbiam gotować :)
Znalazłam!! Jak ktoś by chciał robić rybę po grecku to polecam!
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/ryba_po_grecku_z_imbirem_curry/przepis.html


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14426 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:52 »
Lili, robię Wigilię po raz pierwszy u siebie;) i pierwszy raz od 3 lat w ogóle. Jakoś mi się chce:)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14427 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:02 »
masz motywację...
może i ja taką nabędę w podobnej sytuacji - ale jak znam siebie to się mimo wszystko wspomogę...
tak po prawdzie musiałbym wziąć przed taką Wigilią urlop
teraz praktycznie do świat jestem w pracy...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14428 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:08 »
Ja jeszcze tradycyjnie już chyba trzeci raz robię paszteciki z przepisu od Hani.
U mnie to nie krokiety, a paszteciki :) z ciasta drożdżowego (można też francuskie, ale drożdżowe jest takie "prawdziwe" ;) )

FARSZ:
1 mała kapusta (daje niecałą)
2 średnie cebule
30 dag pieczarek (daję więcej)
sól, pieprz, tłuszcz
Kapustę pokroić na niewielkie kawałki (ja kroję na takie wielkości połowy pięści), ugotować, ale nie na miękko, przestudzić, odcisnąć wodę, zmielić w maszynce. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki i udusić (smażę na smalcu, moim zdaniem najsmaczniejsze choć nie najzdrowsze ;) no inajpierw podsmażam pieczarki, a potem dodaję cebulkę). Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Ja doprawiam też vegetą, bo kapusta jest bardzo słodka, aż mdła i trzeba naprawdę MOCNO przyprawić, żeby było smaczne. Jak już jest dobrze doprawione, to wyczujecie ten smak, bo będzie pyszne :) za słabo doprawione jest po prostu niedobre ::)

CIASTO:
50 dag mąki (3 szklanki)
15 dag margaryny
5-6 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
cukier, sól do smaku
Drożdże rozkruszyć z cukrem z odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto porcjami rozwałkować, nakładać wzdłuż farsz (ja nakładam po kawałku łyżką tak, że tworzy się taki długi pasek farszu na cieście), zawinąć ciasto "na raz" i odkroić. Rulon z farszem pociąć na kawałki takiej wielkości jakie chcemy mieć paszteciki. Ja tnę ok. 4-4,5 cm i one duuużo urosną :D Czynność z nakładaniem farszu i rolowaniem powtarzać aż do skończenia ciasta ;)


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14429 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:15 »
Marcella, widziałam podobne na KS, ale ja nie czaję tego zawijania :P Raz próbowałam zrobić z córką, to wyszła zakalcowata ciapa ;)
A teraz nagotowalam bigosu z żurawiną i grzybami i chcialam część wykorzystać na taką przekąskę własnie:)