Kotleciki płatkowe dla mnie najlepsze zamarynowane wieczór wcześniej (mleko, papryka, sól i pieprz). Kroję w mniejsze kawałki i obtaczam w zmielonych płatkach. Do piekarnika, na blaszkę i po 20-25min. są gotowe.
Dla dzieci polecam też:
Zupę shrekową: w garnku na maśle podsmażam 1 dużego pora i lekko solę. Dolewam ok. 500ml bulionu (albo jedną eko kostkę rozmieszaną w wodzie), wrzucam 1 brokuł podzielony na różyczki i zielony groszek (ok. 400g). Gotuję do miękkości warzyw, doprawiam solą i pieprzem i blenduję. Podaję z prażonym słonecznikiem i bagietką.
Potrawkę: na patelni podsmażam 1 dużą cebulę. Potem dodaję drobno pokrojone 2 papryki i starte na tarce 3 marchewki. Doprawiam solą, pieprzem i papryką, a na koniec dodaję trochę miodu. Mieszam z ugotowanym ryżem lub kaszą i podsmażonym kurczakiem albo indykiem pokrojonym w kostkę. Można dodać trochę wody jeśli ktoś woli płynniejsze.
Na tych warzywach (ułożonych na dnie naczynia żaroodpornego) piekłam też roladki z indyka i łososia. Wtedy podsmażam krócej, bo warzywa zmiękną w piekarniku.