Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913676 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14760 dnia: 5 Kwietnia 2016, 12:01 »
Ja te ugotowane buraki kupuję jak robię carpaccio i nie mam czasu się babrać z gotowaniem, obieraniem.

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14761 dnia: 5 Kwietnia 2016, 12:14 »
w Irlandii sa glowie takie gotowane (czasami nawet organic) ;) ciezko surowe buraki znalezc. kupuje bo lubie i cora tez

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14762 dnia: 5 Kwietnia 2016, 14:36 »
Też je używam i sobie chwalę. A tak przy okazji kto zna przepis na sałatkę z buraków i dodawało się do niej prażone nasiona dyni ???



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14763 dnia: 5 Kwietnia 2016, 15:36 »
Polecam buraki upiec w piekarniku. Są pyszne, zdrowsze i w 40-60 minut gotowe.
Ja zawijam w folię aluminiową skropioną oliwą.


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14764 dnia: 5 Kwietnia 2016, 16:24 »
Ja tez uwielbiam z piekarnika.
U nas się robi tzw pieczonki i ja robię w domu wersje w piekarniku:
Daje marchew , cebule , buraka, ziemniaki , kiełbasę .
Wszystko ukladam warstwami przyorawiam solą i pieprzem. Przykrywam folią i do piekarnika na godzinę  8)



Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14765 dnia: 5 Kwietnia 2016, 18:02 »
Ja obieramy jeszcze gorące. ..

Saltaka z buraki to u nas.. rokola + Buraki w cienkie plasterki + feta  + sos vinegret + prazona dynia, słonecznik lub orzechy wkoskie



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14766 dnia: 5 Kwietnia 2016, 19:36 »
Madziatko tą która próbuję odtworzyć miała chyba jajko w składzie :drapanie:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14767 dnia: 5 Kwietnia 2016, 19:42 »
Z piekarnika też uwielbiam, jak piekę kurczaka na butelce to blachę wypełniam właśnie warzywami i burakiem, taki upieczony o wiele lepszy.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14768 dnia: 6 Kwietnia 2016, 11:10 »
Dzieki.
Będę robic ciasto buraczane ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14769 dnia: 7 Kwietnia 2016, 13:06 »
ale te buraki do piekarnika to muszą byc wczesniej ugotowane? Czy surowe sie wklada? :D

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14770 dnia: 7 Kwietnia 2016, 13:10 »
gosiaczekk surowe, umyte

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14771 dnia: 7 Kwietnia 2016, 13:13 »
ooo suuper :) wystarczy pokroic w plasterki?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14772 dnia: 7 Kwietnia 2016, 13:30 »
Ja pieke w calosci, ze skorka.

Zrobilam tort z masa cukrowa. Fuj, ochyda!
Nie powiem, ladnie wygladal ale byl tak slodki, ze bylo mi po nim niedobrze :P
One teraz takie modne, ale tego sie nie da jesc ::)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14773 dnia: 7 Kwietnia 2016, 13:45 »
Edzia, bo to tylko efekt dekoracyjny :-). Też robię takie torty i po prostu tego lukru nie jemy :-)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14774 dnia: 7 Kwietnia 2016, 14:19 »
To mam powiedziec gosciom "A tego to nie jedzcie, bo to niedobre. Tylko sam srodek."? :P
I jeszcze ten krem maslany ::)

Offline pii

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 81
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2016-05
  • Skąd:: Wrocław
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14775 dnia: 7 Kwietnia 2016, 15:32 »
Dodam tylko, że buraki są bardzo zdrowe, m.in. wpływają korzystnie na układ krwionośny, zwalczają wirusy, poprawiają kondycję włosów oraz są silnymi przeciwutleniaczami.
Mów szep­tem, jeśli mówisz o miłości.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14776 dnia: 7 Kwietnia 2016, 15:34 »
Edzia ale krem maślany dałaś do calego tortu ??

U mnie też nie jadają tego lukru  ;D sami, zostawiają  ;)



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14777 dnia: 7 Kwietnia 2016, 15:42 »
Edzia ale krem maślany dałaś do calego tortu ??

U mnie też nie jadają tego lukru  ;D sami, zostawiają  ;)
Nie, tylko na zewnatrz. W srodku byl mascarpone z bita smietana.
To juz w ogole by sie nie dalo go zjesc ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14778 dnia: 7 Kwietnia 2016, 17:04 »
Ja już nie zamawiam/robię lukrowych tortów. Nie dało się tego jeść. Teraz kupuję te oplatki kolorowe, a tort śmietankowy bez dekoracji i w domu go dekoruje opłatkiem
On 2011
Ona 2013

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14779 dnia: 7 Kwietnia 2016, 17:13 »
 :D
U mnie jakoś wszyscy jedzą bez tego lukru, aczkolwiek staram się tynkowac bardzo cienka warstwa maslanego kremu  ;)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14780 dnia: 7 Kwietnia 2016, 17:19 »
Ja tez sama nie jadam tych lukrow ☺a jak komus nie bèdzie smakowalo to nie zje I tyle ☺



Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14781 dnia: 8 Kwietnia 2016, 07:06 »
A ja uwielbiam ten lukier i mogę go jeść zamiast tortu :)

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14782 dnia: 10 Kwietnia 2016, 16:40 »
A ja Wam powiem, że znajoma co robi tu w NO torty to jakos taki dobry ten lukier robi , taki zjadliwy i wszyscy go w sumie zjadają



Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14783 dnia: 10 Kwietnia 2016, 18:04 »
My bierzemy od naszej Milenki i też czesto zjadam :P ostatnio u koleżanki był od niej tort to zjadłam bo była smaczna  :P


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14784 dnia: 11 Kwietnia 2016, 09:22 »
Pomysly na sania z fileta z indyka poprosze ;)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14785 dnia: 11 Kwietnia 2016, 10:37 »
Doradźcie co mogę dodatkowo podać do tortu i ciasta? Lody zrobie sama , ale moze coś jeszcze podpowiecie? Salatka owocowa pasuje?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14786 dnia: 11 Kwietnia 2016, 11:25 »
Jak najbardziej ;)
Moze tez galaretki w skorce pomaranczy ?
Wozek z arbuza acw srodku salatka owocowa ;))


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14787 dnia: 11 Kwietnia 2016, 12:20 »
Do lodow jakas polewa I moze szaszlyki z owocow?



Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14788 dnia: 11 Kwietnia 2016, 14:22 »
My bierzemy od naszej Milenki i też czesto zjadam :P ostatnio u koleżanki był od niej tort to zjadłam bo była smaczna  :P

Ja mam lukier z tego samego źródła  :D



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14789 dnia: 11 Kwietnia 2016, 14:39 »
Potrzebuję przepis na ciasto czekoladowe naprawdę ale to naprawdę puszyste.
Nie chcę murzynka, coś innego.
Ostatnio piekłam to: http://www.mojewypieki.com/przepis/old---fashioned-chocolate-cake, miało być wilgotne i puszyste a wyszedł gnieciuch. Zakalca brak, wyrosło ale jest jakieś takie hmm bezpłciowe.
Dajcie jakieś swoje sprawdzone i pieczone wielokrotnie przepisy.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera