Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945228 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14730 dnia: 27 Marca 2016, 21:52 »
Zrobiłam to ciasto malinowa chmurka.. Ale genialne!!!!!!!! Tylko beza mi nie wyszła. Robiłam dwa razy i druga też nie idealna. Ale krem i cała reszta rewelacja. Polecam.


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14731 dnia: 28 Marca 2016, 15:08 »
Do swojej chmurki dałam nieodsączone z soku mrożone maliny - wyszła kwaśna, muszę sb dopisać przy przepisie, żeby następnym razem dosypać do galaretki cukru :)

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14732 dnia: 28 Marca 2016, 15:44 »
Ja upiklam muffinki laciate z moich wypieków. Niestety okazaly sie beznadziejnie suche, ubite:(

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14733 dnia: 28 Marca 2016, 17:59 »
Wnioski ze świątecznego pieczenia:

http://www.mojewypieki.com/przepis/nutella-brownies - robiłam drugi raz, extra szybkie i pyszne ciasto.

http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-cytrynowe-z-beza - super extra babeczki, przepyszna beza!

http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny - sernik na dużą blachę, baaardzo dobry, ale tak pracochłonny, że więcej go nie zrobię  ;). I miał być prosty jak stół, a mi urósł i nieco opadł.

http://doowa.blogspot.com/2012/09/babka-z-serkow-homogenizowanych.html - bardzo dobra babka, wilgotna i pyszna. Jednak za słodka, choć dałam mniej cukru.

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-babeczki-kakaowe-z-kremem-karmelowym - pyszne, zrobiłam w wersji bez kakao, a na kajmak dałam jeszcze po kleksie z kremówki :-).

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14734 dnia: 28 Marca 2016, 20:15 »
Ja za dużo nie robiłam
Tzn piekłam ten sernik :

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nutella-i-truskawki

rewelacja  ;) wyszedł idealny, dzieciaki się zajdały.
Jedynie co to ja piekłam w normalnej prostokątnej blaszce więc zwiekszyłam ilość składników.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14735 dnia: 30 Marca 2016, 10:37 »
Ja upieklam tort pavlova ;)

Wczoraj popelnilam na obiad pizze :)
Dziewczyny ten jamien to strzal w 10..
Ja wciaz odkrywam inny smak pizzy dzieki niemu..

Dzis sie zastanawiam miedzy taco a normalnym obiadem: karkowka w sosie z ziemniarami i surowka z pekinki ;)


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14736 dnia: 30 Marca 2016, 11:04 »
Ja robie pomidorowa z ryżem na dwa dni. Dość mamy drugich dań, mięsa.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14737 dnia: 30 Marca 2016, 11:07 »
Ja tez wczoraj pierwsze co ugotowalam to zupa pomidorowa. Jest jeszcze na dzus  ;D


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14738 dnia: 30 Marca 2016, 11:10 »
za mną chodzi ogórkowa, ale pomidorówkę z ryżem też bym zjadła.
A dzisiaj to mam królika -teściowa przyniosła
[/url]
[/url]

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14739 dnia: 30 Marca 2016, 13:24 »
u mnie czy zupa czy drugie to i tak jest przewaznie na dwa dni :P nie ma gotowania co dzien :P
na dzis i jutro sie gotuje gulasz cielecy.

i zrobilam jeszcze tort.. bo w koncu w swieta nie robilam a szkoda mi bylo skladniki wyrzucac.. zwykly na biszkopcie ale wierch posypalam pocieta beza (to tak a propo Pavlovy bo akurat tez mialam spod)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14740 dnia: 30 Marca 2016, 14:54 »
Czy ktoras z Was robila sama mase cukrowa do tortu? Jakis przepis?
Ja znam tylko amerykanska wersje z marshmallows.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14741 dnia: 30 Marca 2016, 15:24 »
Robiłam masę i z marshmallow i cukru pudru. Oba fajne.
Ale przepisu muszę poszukać - chyba że ktoś wrzuci swój sprawdzony, bo ja robiłam jeden raz.

Chyba z tego robiłam
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/295-masa-cukrowa-lukier-plastyczny

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14742 dnia: 30 Marca 2016, 15:31 »
Justys forumowa robi,moze sie podzieli przepisem ;)
Napisz do niej


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14743 dnia: 30 Marca 2016, 16:38 »
u mnie dziś obiad resztkowy;-))) ja z Alanem zapiekanki , dla mnie jeszcze do tego barszczyk, babcia sałatka jeszcze z Wielkanocy, a Adam w pracy ,więc zje sobie coś na miejscu;-))))
na jutro pomysłu brak, chyba namówię babcie na pierogi, ale co dla Alana????przekichane tak z tymi obiadami dla niego....mam nadzieję,że Nadia będzie jadła wszystko;-)))



Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14744 dnia: 30 Marca 2016, 18:04 »
Justys forumowa robi,moze sie podzieli przepisem ;)
Napisz do niej

Ja ????
Nie
Ja kupuje  :P
Chcę mieć jeszcze czas dla dziecka  ;)
Ale na forach polecają masę z moich wypieków  ;)



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14745 dnia: 30 Marca 2016, 18:17 »
A te kupne sa smaczne czy tylko do patrzenia?
Bo szczeze mowiac nie chce mi sie robic, ale wolalabym zeby to mialo smak ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14746 dnia: 30 Marca 2016, 18:35 »
A to sorki Justys ;)
Edzia one wszystkie maja jeden smak- sam cuuukier ! ;)


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14747 dnia: 30 Marca 2016, 18:40 »
Edzia czy kupne czy robione ja tego nie jem.
Ale dzieciaki jakby mogły zjadlyby cale figurki z tortu wiec złe nie jest  :D



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14748 dnia: 31 Marca 2016, 12:47 »
Dziewczyny, jak zrobić udka z kurczaka (czym przyprawic i jak piec - ile topni, jak długi, w czym itp), żeby były smaczne i chrupiąca skórka, a pod spodem pyszne mięsko....? Plis, help.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14749 dnia: 31 Marca 2016, 14:49 »
Wszystko zależy jakie smaki lubicie...ja ostatnio piekę w marynacie z miodu i musztardy (na oko w zależności czy ma być bardziej ostre czy nie) do tego wyciśnięty czosnek, koniecznie łyżka octu winnego bo dzięki temu mięsko jest kruche, na 200 stopni na ok. 40 min



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14750 dnia: 1 Kwietnia 2016, 14:10 »
Ale mnie wzięło dziś na gotowanie. Zrobiłam pyszną zupę - krem z pora, a na drugie kaszę jaglaną z czerwoną soczewicą i kurczakiem :-). Mniam.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14751 dnia: 1 Kwietnia 2016, 14:24 »
kaszę jaglaną z czerwoną soczewicą i kurczakiem :-). Mniam.
przepis poproszę :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14752 dnia: 1 Kwietnia 2016, 14:30 »
Hm, to wariacja własna :-). Gotuję dwa woreczki kaszy jaglanej, w drugim garnku gotuję przepłukaną wczesniej soczewicę. Na patelni podsmażam pojedynczą pierś z kurczaka z cebulką i czosnkiem. Wszystko mieszam razem. Podlewam pełną szklanką wywaru z zupy, którą gotowałam wcześniej (bardzo często tak robię, albo zostawiam wywar z dnia poprzedniego, albo mam zamrożony). Czekam aż wchłonie, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem i curry.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14753 dnia: 4 Kwietnia 2016, 21:56 »
Wszystko zależy jakie smaki lubicie...ja ostatnio piekę w marynacie z miodu i musztardy (na oko w zależności czy ma być bardziej ostre czy nie) do tego wyciśnięty czosnek, koniecznie łyżka octu winnego bo dzięki temu mięsko jest kruche, na 200 stopni na ok. 40 min

Dziękuje, szczegolnie za wskazówki z temp. Zawsze pieklam w nizszej i w niedziele zrobilam w 200 i wyszly pyszne.

Mam pytanie.
Jak długo gotuje sie buraki.
Nigdy nie gotowalam, a chce z nich zronib ciasto.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14754 dnia: 4 Kwietnia 2016, 21:58 »
Zalezy id burakow. Im starsze tym dluzej.
Teraz celuje ze z 2 godziny bedziesz gotowac...


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14755 dnia: 5 Kwietnia 2016, 10:48 »
Tak, około dwie godziny, po półtora - dwóch możesz wyłączyć i zostawić je na kilka godzin w tej wodzie, to dojdą.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14756 dnia: 5 Kwietnia 2016, 11:02 »
Dzieki,
A wrzucam je do zimnej wody, tak?
A potem obieram ze skóry?
Jezu, jaka ja zacofana jestem...
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14757 dnia: 5 Kwietnia 2016, 11:05 »
Anusia wiem, że nie uznajesz gotowców, ale na wszelki wypadek to w lidlu są gotowane buraki  :P


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14758 dnia: 5 Kwietnia 2016, 11:09 »
Ja byłam w szoku jak je zobaczyłam, ale nie mogę się przekonać. Raz na jakiś czas gotuję :-)

Tak,do zimnej i później na średni gaz, nie musi się mocno gotować. Ja myję przed, obieram później po ostudzeniu.

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14759 dnia: 5 Kwietnia 2016, 11:58 »
Ja też nie mogłam, ale jak już raz się przekonałam to teraz bardzo je lubię  :P
Tak samo gotowaną kukurydzę :P