Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12930 dnia: 1 Marca 2015, 21:58 »
Ja sie nie znam na europejskim nazewnictwie. Chodzi mi ogolnie o zywnosc z certyfikatem zdrowia. U mnie to jest organic i nie mozna sobie od tak ta nazwa oblepiac co sie chce.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12931 dnia: 1 Marca 2015, 22:05 »
Temat rzeka :-)



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12932 dnia: 1 Marca 2015, 22:14 »
Co nie znaczy, ze mamy zalozyc zaraz, ze "wszystko to i tak to samo".

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12933 dnia: 1 Marca 2015, 23:54 »
no i wracając do parówek to nawet taka co ma pierdyliard procent mięsa...to zawsze jednak parówka :P ;D

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12934 dnia: 1 Marca 2015, 23:56 »
weź to mojemu synowi powiedz  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12935 dnia: 1 Marca 2015, 23:59 »
Dajcicie juz spokój tym parówkom  ::)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12936 dnia: 2 Marca 2015, 00:02 »
weź to mojemu synowi powiedz  ;D
Właśnie mnie to fascynuje, że prawie wszystkie dzieci lubią parówki :) Moja pewnie teź będzie się domagać...

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12937 dnia: 2 Marca 2015, 00:05 »
mój syn lubi mięsko, kiełbaskę...parówek nie je, ale jakby dostał to zjadłby... i pewnie dziadki mu już dali :)
niania ma kilka typów kiełbasek, które robi mu na ciepło...zjada wszystkie
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12938 dnia: 2 Marca 2015, 02:26 »
Haha :) mówiłam ze będzie afera parowkowa :)
no i wracając do parówek to nawet taka co ma pierdyliard procent mięsa...to zawsze jednak parówka :P ;D

Moja cora je parówki 100% mięsa bez konserwantów. chociaż i tak nie je ich często

Wy tu się uczepilyscie tych parówek. A w prZedszkolu czym dzieci się żywi? U nas mleko uht, serdelki, pasztet, Mielonka, szynka konserwowa, jogurt owocowy gotowy, Monte z krakersami czy inne coś imitujące zdrowy nabiał. Nikt nie czyta składu czy pasztet  widział mięso, a jogurt owoce.

Nikola na sZczęście uczulona na wiele z tych produktów więc noszę jej zdrowe zamienniki, choć jest to uciążliwe

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12939 dnia: 2 Marca 2015, 06:18 »
Monka pochwal sie jak dokladnie zrobilas zakwas?
robiłam dokładnie wg tego przepisu http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-chleby-na-zakwasie/431-przepis-na-zakwas-chlebowy



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12940 dnia: 2 Marca 2015, 07:04 »
Hihi chiquita, mojej koleżanki syn tu u nas w after school mówił, że co mieli na obiad? Popcorn ;-) tu w ogóle ludzie jedzą dziwne rzeczy, ale wiecie co jest najlepsze -mają lepszą odporność, mniej problemów zdrowotnych zdrowotnych, dolegliwości gastrycznych, ba a jakie kobiety mają piękne włosy ;-)



Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12941 dnia: 2 Marca 2015, 07:50 »
Chiquita, a jakie to?


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12942 dnia: 2 Marca 2015, 08:25 »
Mnie chodzi o jakość mięsa w parówce, a nie jego procentową zawartość...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12943 dnia: 2 Marca 2015, 08:50 »
Nigdy jeszcze niae kupiłam parowek z mięsem oddzielanym mechanicznie ;-) naprawdę teraz idzie dostać dobre jakościowo parówki z dobrego jakościowo mięsa z wysoką zawartością tego mięsa ;-) nie wszystkie parówki tez nazywają się "pparowkami", są kiełbaski wiedeńskie czy kiełbaski cielece,  które są parowkami ;-)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12944 dnia: 2 Marca 2015, 09:01 »
Gdzie kupujecie takie dobre parówki?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12945 dnia: 2 Marca 2015, 09:06 »
Moja Zuza parówek nie lubi więc problem z głowy  ;D Alr to dziwne dziecko bo frytek nie lubi. Zdrowych/niezdrowych...żadnych. Dziwna jest bo ja chociaż ostatnie niezdrowe frytki jadłam z rok/dwa temu to je uwielbiam 8)

Na blogu Olgasmile jest przepis gdzie można zrobić samemu parowki więc do roboty dziewczyny...tyle, że trzeba mieć te "kondomy" i maszynkę do ich nabijania.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12946 dnia: 2 Marca 2015, 09:08 »
Ja robie domowa biala kielbase..
Szybko i bardzo prosto..
A te jelita latwo dostac w miesnych  ;D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12947 dnia: 2 Marca 2015, 09:53 »
Już kiedyś pisałam, że B kocha parówki i strasznie cierpi, że nie może ich jadać przynajmniej trzy raz w tygodniu  ;D
Ostatnio wydało się, że jak ja jadę do szkoły to on kupuje parówki i jedzą z Lilą na śniadanie :mdleje:
Pełna konspira  ;D

Od razu mi się skojarzyło to


Wracając do mojego sobotniego obiadu - polecam konfitowanie mięsa.
Kaczka przygotowana tym sposobem była nieziemska. Podobną jedliśmy w Pradze.

Dzisiaj Dorada z batatami (w Biedrze rzucili  :P)


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12948 dnia: 2 Marca 2015, 10:04 »
Mój tez nie lubi parowek  ;D ale lubi kabanosy.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12949 dnia: 2 Marca 2015, 10:06 »
Ja dzis jem u mamuni
Na pewno kalafiorkowa ;D
Bo od kilku tyg jeczalam ze bym zjadla ale kalafior drogi i nie kupie  ;D
Kochana mamunia♡

Swoja droga w almie 13.99 za mikro kalafiorek w plamach.. :o
To chyba grube przegiecie co dziewczyny?


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12950 dnia: 2 Marca 2015, 10:10 »
Haha :) mówiłam ze będzie afera parowkowa :)
no i wracając do parówek to nawet taka co ma pierdyliard procent mięsa...to zawsze jednak parówka :P ;D

Moja cora je parówki 100% mięsa bez konserwantów. chociaż i tak nie je ich często

Wy tu się uczepilyscie tych parówek. A w prZedszkolu czym dzieci się żywi? U nas mleko uht, serdelki, pasztet, Mielonka, szynka konserwowa, jogurt owocowy gotowy, Monte z krakersami czy inne coś imitujące zdrowy nabiał. Nikt nie czyta składu czy pasztet  widział mięso, a jogurt owoce.

Nikola na sZczęście uczulona na wiele z tych produktów więc noszę jej zdrowe zamienniki, choć jest to uciążliwe
Marta ale to nie były wypowiedzi konkretnie do parówek (jak już to raczej do połączenia makaron-parówka dla niespelna 1,5 rocznego dziecka), ale do jak zwykle nieomylnej wypowiedzi doksik, że ona zdrowo żywi dzieci....zdrowo pewnie wg jej standardów, ja swego czasu tez myślałam, ze skoro gotuje w domu, głównie na parze, mcdonalda moje dzieci znają w zasadzie z reklam  :P to jest ok.....ale trzeba mieć w sobie trochę pokory i poczytać ze zrozumieniem osoby, które mają trochę więcej doświadczenia w temacie zdrowego żywienia bio...ale nie chce tu rozpętac kolejnej dyskusji, jak ktoś jest ciekawy to zapraszam do wątku fit, który wlaśnie w tym kierunku nam sie łądnie rozwija :)
Maja moge poprosic o przepis na tą nieziemka kaczkę?  :)  
sylwia no przegięcie....choć jak w plamach to jest szansa, ze w miare zdrowy  ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12951 dnia: 2 Marca 2015, 10:20 »
Poszukałam tych parówek z makaronem i zobaczcie, co mam - dla dzieci właśnie  8)

takie cuda







myślę, że to muszą być na prawdę super parówki, które się po 10 minutach gotowania nie rozlecą  ;D

Miśka, przepisów jest kilka ale tu o samą ideę chodzi. Moje nóżki były przyprawione dzień wcześniej, kolejnego dnia nie myłam ich tylko razem z przyprawami się przez 3 godziny konfitowały w 130 stopniach. Później tylko 20 minut z górną grzałką - już na samej blaszce i mniodzo.
Mięsko rozpływające się, skórka chrupiąca.
Do tego zrobiłam kluseczki śląskie i surówkę z czerwonej kapuchy 

http://kulinarnebezdroza.blogspot.com/2014/10/najlepsze-nozki-na-swiecie-kacze.html

http://kuchnialidla.pl/product/konfitowana-kaczka


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12952 dnia: 2 Marca 2015, 10:24 »
:-)
Jejku ja juz czekam na maj i swiezy czosnek..
I na czerwiec i ziemniaki lulki- te mini kuleczki do skrobania...
Plus jajko sadzone i mizeria i smak dziecinstwa :)


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12953 dnia: 2 Marca 2015, 10:35 »


Swoja droga w almie 13.99 za mikro kalafiorek w plamach.. :o
To chyba grube przegiecie co dziewczyny?

jeden główka kalafiora prawie 14zl????????!!!!!!!!!!



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12954 dnia: 2 Marca 2015, 10:40 »
Gdzie kupujecie takie dobre parówki?

Nazywa się to dokładnie kiełbaskami sniadaniowymi - kupuje w manufakturze wędlin na rayskiego. Wędliny kupuje tylko tam jeśli nie chce mi się piec mięsa

Tyle że to wieprzowe mięso i nie jest zmielone tak mocno. Ale są pyszne i w naturalnym flaku. Robią i wedza na miejscu

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12955 dnia: 2 Marca 2015, 10:47 »
Tak Justynko..
W almie 14, na rynku 9zl


Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12956 dnia: 2 Marca 2015, 10:51 »
o tak chiquita my tez czasem je kupujemy, o takie http://manufaktoria.pl/nasze-wyroby/kielbaski-sniadaniowe/
moj maskio uwielbia parówki, i je czesto zajada i nie mam  tym zadnego problemu,  http://manufaktoria.pl/nasze-wyroby/kielbaski-sniadaniowe/

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12957 dnia: 2 Marca 2015, 13:03 »

Od razu mi się skojarzyło to


padłam! :D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12958 dnia: 2 Marca 2015, 13:14 »
Muszę sie powtórzyć, ale ciasto z Moich wypieków "Prawie jak 3 BIT" to jest coś wspaniałego.

Moja mama nie mogla uwierzyć, że sama je zrobilam, że na pewno z cukierni 8)

Cała blacha poszła, a zawsze ciasta po urodzinach zostaje.

Zrobilam też ciasto ze szpinakiem "Leśny mech" i dziś się znajomi w pracy zajadają.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12959 dnia: 2 Marca 2015, 13:20 »
3 bit znam od dawna - mało pracy, a wrażenie gwarantowane :)
a ten leśny mech to z którego przepisu? bo jest klika wariacji na temat ;)