Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939961 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13290 dnia: 3 Kwietnia 2015, 15:06 »
ja bym wsypała 40 gram, tyle ile było w przepisie budyniów

niby budyń ma tez jakieś inne dodatki ale przeważająca zawartość to mąka ziemniaczana wiec ta ewentualna delikatna różnica nic nie zmieni w cieście

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13291 dnia: 3 Kwietnia 2015, 17:42 »
Dziewczyny potrzebuje przepis na malinowa chmurke z moich wypiekow bo strona przeciezona i nie dziala...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13292 dnia: 3 Kwietnia 2015, 18:23 »
Dziewczyny potrzebuje przepis na malinowa chmurke z moich wypiekow bo strona przeciezona i nie dziala...
wysłałam na priv  :D
[/url]
[/url]

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13293 dnia: 3 Kwietnia 2015, 18:24 »
Dzieki:)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13294 dnia: 3 Kwietnia 2015, 18:44 »
Do wszystkich robiących dzisiaj ciasta z MW
wchodzicie na google, wpisujecie nazwę przepisu i bez problem wyświetla się kopia ;D
to tak na przyszłość bo strona już działa



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13295 dnia: 3 Kwietnia 2015, 20:07 »
a jeszcze a pro po budyniu to lepiej zastąpić go mąką ziemniaczaną czy kukurydzianą ? bo mam obie:) i dodac np. jakiś cukier waniliowy? co myślicie?
ps. ja wiem, że nei macie takich problemów tylko śmignąć do sklepu po budyń i po sprawie ale nie ma lekko niestety i muszę sobie jakoś radzić :P, w No to i tak już od wczoraj sklepy pozamykane, więc nawet jak by była możliwość kupna w sklepie to i tak byłą by du...pa



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13296 dnia: 3 Kwietnia 2015, 20:39 »
a jeszcze a pro po budyniu to lepiej zastąpić go mąką ziemniaczaną czy kukurydzianą ? bo mam obie:) i dodac np. jakiś cukier waniliowy? co myślicie?
ps. ja wiem, że nie macie takich problemów tylko śmignąć do sklepu po budyń i po sprawie ale nie ma lekko niestety i muszę sobie jakoś radzić :P
Zamiast napisać, że potrzebujesz ugotować budyń śmietankowy to kombinujesz jak koń pod górę ;D Pisząc sam "budyń",  Justyna to nie bardzo wiadomo czy chcesz dodać proszek budyniowy z torebki do ciasta czy raczej zrobić budyń i utrzeć go z masłem żeby powstał krem taki jak np do karpatki ;)
Nie używam budyniu z torebki bo dla mnie jest nie jadalny, napiszę Ci jak ja robię budyń domowy
250 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( nigdy nie dawałam skrobi kukurydzianej)
1 łyżeczka cukru (tu zamieniam na ksylitol)
1 żółtko
jeżeli masz ochotę dodajesz ziarenka z laski wanilii
Gotujesz 200ml mleka. Pozostałe 50 ml rozrabiasz z w/w składnikami, które wylewasz na prawie wrzące mleko. Mieszasz wszystko cały czas bardzo intensywnie do momentu powstania pierwszych bąbelków. Najlepiej rózgą cukierniczą lub z ang. whisk wtedy nie będziesz miała niechcianych grudek.
Budyń gotowy ;D Jeżeli potrzebujesz go utrzeć z masłem musisz zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej do półtora łyżki lub jeszcze odrobinę więcej. Regulujesz nią gęstość budyniu.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13297 dnia: 3 Kwietnia 2015, 20:46 »
anulla_p , ja pisałam wcześniej ,że potrzebuje- do ciasta- do sernika



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13298 dnia: 3 Kwietnia 2015, 21:04 »
możesz dodać sobie wanilię lub nie, to zależy czy zmieni Ci to bardzo smak sernika czy raczej będzie nie wyczuwalne



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13299 dnia: 3 Kwietnia 2015, 21:06 »
Tu raczej o proszek budyniowy chodzi, mam taki przepis - można dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną (zmieszane)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13300 dnia: 3 Kwietnia 2015, 21:07 »
Jeśli do sernika to ja też rozumiem ze dosyć proszek. Wiec.po.prostu dodaj make ziemniaczana.

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13301 dnia: 3 Kwietnia 2015, 21:08 »
no tyle, że w przepisie jest budyń waniliowy bądz śmietankowy , więc dlatego mi ten cukier waniliowy jakoś do głowy wleciał :P



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13302 dnia: 3 Kwietnia 2015, 21:11 »
Tez możesz dodać, nic się nie stanie :) A budyń dlatego taki żeby był taki sernikowy smak a nie np.malinowy. Zobaczysz że nie będzie różnicy jak dodasz po prostu mąkę ziemniaczana. To chodzi o zagęszczenie konsystencji sernika.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13303 dnia: 3 Kwietnia 2015, 22:02 »
mozesz też dać budyń malinowy... Ja robiłam kiedyś z czekoladowym i wyszedł pycha.

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13304 dnia: 3 Kwietnia 2015, 23:21 »
mi sie ostatnio o budyniu przypomniało jak wlozylam ciasto do piekarnika ;) o dziwo wyszlo bez

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13305 dnia: 4 Kwietnia 2015, 18:13 »
Tez możesz dodać, nic się nie stanie :) A budyń dlatego taki żeby był taki sernikowy smak a nie np.malinowy. Zobaczysz że nie będzie różnicy jak dodasz po prostu mąkę ziemniaczana. To chodzi o zagęszczenie konsystencji sernika.
Ania dobrze pisze.Tu nie chodzi o smak..tylko zagęszczenie sernika
zamiast budyniu można dać mąkę ziemniaczaną
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13306 dnia: 4 Kwietnia 2015, 19:41 »
budyń  to nic innego jak maka pszenna i ziemniaczana   do tego zapach   i gotowe ;)
Żaden budyń nie ma w składzie mąki pszennej a przejrzałam właśnie kilka składów na internecie. Tak że trochę się mylisz. Skład budyniu opiera się na skrobi (mące) ziemniaczanej lub czasem na skrobi kukurydzianej.
Do tego zapach i jeszcze kilka innych zbędnych cudów i budyń z torebki gotowy :D
a to może moj błąd ale sugerowałam sie przepisem do masy budyniowej, ktora sama robie do karpatki na mleku gotuję 2 lyzki maki pszennej  i ziemniaczanej plus cukier  z wanilią i takowy budyn sie robi

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13307 dnia: 7 Kwietnia 2015, 12:43 »
Pomocy! Jutro o 15 wychodzę z pracy i wieczorem wpadają znajomi co zrobić?
Natalka 4.11.2012

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13308 dnia: 7 Kwietnia 2015, 13:19 »
pochwal się moim wypiekiem, który robiłam na urodziny dla teściowej, muszę przyznać że wyszło smacznie  :D
[/url]
[/url]

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13309 dnia: 7 Kwietnia 2015, 13:51 »
Pomocy! Jutro o 15 wychodzę z pracy i wieczorem wpadają znajomi co zrobić?
ja by zrobila makaron jakis i salatke :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13310 dnia: 7 Kwietnia 2015, 15:30 »
Pomocy! Jutro o 15 wychodzę z pracy i wieczorem wpadają znajomi co zrobić?
pomidory z mozzarella i bagietki, może http://atinabc.blox.pl/2008/11/Kurczak-w-ciescie-francuskim.html
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13311 dnia: 7 Kwietnia 2015, 15:47 »
Moze jakas salatka z kurczakien lub grecka plus bsgietki czosnkowe z pomidorem i.mozzarelka


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13312 dnia: 7 Kwietnia 2015, 17:05 »
laski kupilam dzisiaj piersi z kaczki, macie jakis prosty przepis na nia?
chce zrobic jutro na obiad, dzisiaj z racji treningu robie ryz z warzywami.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13313 dnia: 7 Kwietnia 2015, 17:14 »
Napisz do doksik, u niej kaczka co 2 dzień była ;)

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13314 dnia: 7 Kwietnia 2015, 17:34 »
Pomocy! Jutro o 15 wychodzę z pracy i wieczorem wpadają znajomi co zrobić?

może sałatę z serem feta , sała .pomidory, kukurydza ,papryka oliwk ew. pierś z kuraka w kawalkachi i do tego bułki czosnkowe :)



Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13315 dnia: 7 Kwietnia 2015, 17:56 »
Napisz do doksik, u niej kaczka co 2 dzień była ;)
O tym samym pomyslałam ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13316 dnia: 8 Kwietnia 2015, 09:17 »
Pomocy! Jutro o 15 wychodzę z pracy i wieczorem wpadają znajomi co zrobić?
Szaszłyki drobiowe. Filet z kurczaka,  papryka, pieczarki, cebula, cukinia. Najlepiej nabić na patyczki wcześniej,  a potem tylko do piekarnika :-)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13317 dnia: 8 Kwietnia 2015, 09:54 »
Zamów pizzę  ;D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13318 dnia: 8 Kwietnia 2015, 11:58 »
A propo pizzy- dzis u nas na obiadek :-)
Do tego zupka orgorkowa


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #13319 dnia: 8 Kwietnia 2015, 12:00 »
U mnie dietowy kurczak po marokańsku z jaglanką  ;D