Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948782 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12630 dnia: 16 Lutego 2015, 23:07 »
Kasia to ?
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_po_chinsku/przepis.html

Fakt to danie jest pycha..
Polecila je w sumie Elisabeth :-))
I kurde ze tez nie pomyslalam o makaronie do tego..

Skoro tematy chinskie.. u nas jutro sajgonki w koncu :-)))
Zawsze mnie zastanawia dlaczego w chinskich knajpach sa takie twarde az sie krusza podczas jedzenia w domu nie...

Na pewno nie kwestia dwoch papierow bo to pomaga ale nie na tyle na ile mnie sie podoba...
Posmarowanie jajkiem tez nie pomaga..
Moze macie pomysl?


Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12631 dnia: 16 Lutego 2015, 23:22 »
Tak Sylwia to jest to danie. Robiłam je tez z piersia kurczaka i tez bylo pyszne. Najczesciej robie to danie z makaronem chinskim, makaronem ryżowym badz z ryżem

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12632 dnia: 17 Lutego 2015, 07:10 »
Sylwia, musisz je dłużej posmazyc,  na brazik :-)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12633 dnia: 17 Lutego 2015, 09:28 »
Sylwia oni je wrzucają do frytury a tam temp ogromna

Offline blondynkakolorowa
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 9
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.12.2015
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12634 dnia: 17 Lutego 2015, 09:43 »
Przepis na dobre spaghetti.
Witam.  W niniejszym poradniku pokażę jak przygotować smaczne i proste spaghetti bolognese.

Całość powinna nam zając ok.  30 minut, porcja przeznaczona jest dla 3 - 4 osób.


Potrzebujemy:
2 ząbki czosnku
obrana cebula pokrojona w talarki
makaron typu spaghetti
sos pomidorowy (może być z kartonika - taki luźniejszy koncentrat)
20 dag mięsa mielonego
przyprawy
sól i pieprz
ew.  żółty ser do posypania


Zacznijmy od sosu.  Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę pokrojoną w talarki.  Czekamy aż się zeszklą.  Dodajemy mięso mielone, obsmażamy je, cały czas mieszając łyżką (najlepiej drewnianą), by nie przywarło.  Na koniec wlewamy do tego sos pomidorowy z kartonika.  Można dodać ulubione przyprawy np.  bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą.  Teraz czas na makaron.  Ważne by było on specjalnie przygotowany do spaghetti (jest to oznaczone na opakowaniu).  Wrzucamy go do garnka z osolonym wrzątkiem (robimy to "na oko", ale zazwyczaj jest to łyżeczka soli).  Nie łamiemy go na małe kawałki! Po chwili makaron zmięknie i sam zatopi się w wodzie.  Po 2 minutach możemy go trochę, wymieszać, "podziobać", by nie skleił się.  Gotujemy tyle, ile jest napisane na opakowaniu (zazwyczaj 4 - 5 min) - będzie wtedy al dente, czyli sprężysty.  Parujący makaron układamy na talerzu i polewamy sosem.  Jeżeli zdążył się przez ten czas schłodził, możemy go trochę podgrzać.  Całość można posypać startym na tarce żółtym serem lub parmezanem. 

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12635 dnia: 17 Lutego 2015, 09:59 »
U mnie w piecu ciacho z ananasem
A na obiad leczo  :P

Wieczorem wciągam tatar - jak ostatki to ostatki  ;D


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12636 dnia: 17 Lutego 2015, 10:07 »
U mnie tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym, mam również ochotę upiec jakieś kruche ciasteczka lecę szukać przepisu ;D
[/url]
[/url]

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12637 dnia: 17 Lutego 2015, 10:38 »
u mnie dziś risotto z borowikami :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12638 dnia: 17 Lutego 2015, 11:39 »
A ja robię tą wieprzowinę po chińsku :) Natchnęłyście mnie!

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12639 dnia: 17 Lutego 2015, 11:47 »
Ania,to podobne obiadki, ja za półtorej godziny wiozę małego do przedszkola i potem fru na zakupy;-)))



Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12640 dnia: 17 Lutego 2015, 12:09 »
Maja jakie ciacho z ananasem robisz? Mam jedną puszkę w zapasach, może bym zrobiła też  :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12641 dnia: 17 Lutego 2015, 12:47 »
Wieprzowina przepyszna!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12642 dnia: 17 Lutego 2015, 14:09 »
  dobra  skusiłam  się na tą po chińsku  jak  mówicie, że pyszna    polędwica  zakupiona :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12643 dnia: 17 Lutego 2015, 14:17 »
u mnie rosół z kury i kaczki i na drugie nogi z kaczki z kuleczkami ziemniaczanymi :)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12644 dnia: 17 Lutego 2015, 15:08 »
Dla mnie tylko za slodka ta wieprzowinka :-)

Ja machnelam sajgonki.
Cholerka tluste to to..
No ale pyszne  ::)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12645 dnia: 17 Lutego 2015, 16:01 »
Sylwia, po usmażeniu odsączaj na papierze czy chusteczkach etc. :D


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12646 dnia: 17 Lutego 2015, 17:03 »
ja w pracy wciagnelam obiad, bo niedlgo mam trening i nie chcialam sie napchac... a teraz wcinam sledzika ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12647 dnia: 17 Lutego 2015, 17:13 »
Doksik wszystkie wskazowki znam.
Gotuje od 11 rz  ;D
Ale dzieki :-)

Sa dania tluste same w soboe i niestety jednym.z nich sa sajgonki..
No ale coz zrobic ze ja je taaaak lubie :-p


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12648 dnia: 17 Lutego 2015, 17:41 »
Sylwia, jak masz dobrze rozgrzany tłuszcz i wcześniej dobrze zwilżysz papier ryżowy to nie powinny być tłuste :drapanie:


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12649 dnia: 17 Lutego 2015, 17:49 »
Maju toc to jak z frytkami  ;)
Niby suche ale po ugryzieniu czuc ze to smazone  ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12650 dnia: 18 Lutego 2015, 11:36 »
Chyba, że w piekarniku zrobisz ale ja wolę fryty z patelni, takie z ziemniaków - nie z torebki  ;D Jak za dzieciaka  8) Mama mi w papierowej torebce na sznurku z okna wypuszczała, a ja na dole na kocyku z koleżankami - to były czasy  ;D

U nas dziś karp.
Chciałam rybkę bo dziś Popielec i jak zobaczyłam karpia to jakoś mi pasował. W tym roku zjem go pewnie dopiero w grudniu


Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12651 dnia: 18 Lutego 2015, 11:40 »
Dla fanek frytek domowej roboty ( jak ja) połączenie frytki domowe+ jajeczko sadzone+ groszek z cebulką i majonezem, odkąd mąż mi zrobił tydzień bez tego "dania" się nie liczy, spróbujcie koniecznie  ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12652 dnia: 18 Lutego 2015, 11:42 »
Ten groszek mnie zaciekawił :brewki:
Resztę znam i uwielbiam


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12653 dnia: 18 Lutego 2015, 11:43 »
ja wolę fryty z patelni, takie z ziemniaków - nie z torebki  ;D Jak za dzieciaka  8) Mama mi w papierowej torebce na sznurku z okna wypuszczała, a ja na dole na kocyku z koleżankami - to były czasy  ;D
Ten smak i zapach domowych frytek czuję do dziś... Mamuśka robiła nam z jajkiem sadzonym i ogórkiem kiszonym :P Ciekawe czy nasze dzieci będą mieć takie kulinarne wspomnienia.
Mój syn wczoraj przy obiedzie mówi, "taki makalonik lobiłaś mi do klubiku" (rok temu) 8)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12654 dnia: 18 Lutego 2015, 12:20 »
Ja ostatnio zajadałam się purre ziemniaczanym, marchewką z groszkiem i jajkiem sadzonym - boże jakie to bylo pyszne :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12655 dnia: 18 Lutego 2015, 12:32 »
o mamo  ;D  takie prawdziwe  fryty i pomysleć, że kiedyś  nie lubiłam  teraz  niebo w paszczy ;)

  ta polędwiczka  z tego   linku  po chińsku niebo w paszczy  normalnie   nawet ocet  ryżowy przełknęłam   w większej  ilości   niż jedna kropla i bez zatykania nosa ;) :) dodałam  makaron ryżowy ten szeroki  akuratnie był na promocji  w PiP   wyeksponowany   to się pokusiłam .

  U  mnie  dzisiaj marchewa  na gęsto   ale bez  groszku bo nie lubimy   ;)
 

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12656 dnia: 18 Lutego 2015, 12:42 »
Moje nudle pychotka, jeszcze na dziś mamy ;-)



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12657 dnia: 18 Lutego 2015, 13:59 »
Daria jakie zrobiłaś?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline martusia-sc

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1485
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12658 dnia: 18 Lutego 2015, 14:20 »
A mnie się dzisiaj umyśliły gołąbki:p
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12659 dnia: 18 Lutego 2015, 15:15 »
u nas jajko sadzone obowiązkowo raz w tygodniu, na naszą trójkę idzie 10 szt
do tego ziemniaczki z cebulką i mizeria lub sałata lodowa mmmm