Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2928018 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12870 dnia: 28 Lutego 2015, 13:08 »
Pplatki sa ciezsze wiec chleb moze nie wyrosnac.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12871 dnia: 28 Lutego 2015, 13:25 »
jeśli to taki prawdziwy rosół z kury,  bez kostek itp to owszem jest wskazany, ale przy przeziębieniu....przy problemach brzuszkowych to taki rozgotowany ryż, ale  z marchewką, bo rosół jest przecież tłusty...ale zaznaczam, ze to wytyczne naszej pediatry, na szczęście do tej pory syn tylko raz wymiotował, córka w ogóle, więc ekspertką w tym temacie nie jestem :)
Mariolka zgodzę się z patką, jakbys jeszcze przed zmieliła te płatki to byłyby zbliżone do otrębów...ale może jakaś wariacja chlebka z tego wyjdzie ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12872 dnia: 28 Lutego 2015, 13:26 »
patka wypluj te słowa  :P
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12873 dnia: 28 Lutego 2015, 13:30 »
miśka, to jest 3/4 ryżu i troszkę rosołku, żeby ryż lepiej się jadło ;) mama nam tak dawała, my dajemy naszym dzieciom i daje radę :)
tfu, rosół z kostki ??!! A FE!!!! u mnie zawsze z kury+z kaczki


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12874 dnia: 28 Lutego 2015, 14:02 »
pomimo mojej pomyłki chlebek wyszedł super!!!
ale dobry!!!
mogłam z 5 minutek dłużej potrzymać...ale jest ok
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12875 dnia: 28 Lutego 2015, 14:19 »
patka wypluj te słowa  :P
tfu tfu, ale i tak juz wiem, ze wyrosl pieknie ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12876 dnia: 28 Lutego 2015, 16:18 »
Ania jadlas ten bigos cyganski na drugi dzien?
Fajnie sie przegryzl?

Mialam dzus resztke zurku i... nie chce mi sie gotowac aaaA!
A RODZINKA GLODNA :/


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12877 dnia: 28 Lutego 2015, 16:29 »
Ja dzisiaj zrobiłam ten bigos dla teściowej na imieniny teścia. Im smakowało zobaczymy jak zareaguje reszta rodziny  :D
[/url]
[/url]

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12878 dnia: 28 Lutego 2015, 16:44 »
pomimo mojej pomyłki chlebek wyszedł super!!!
ale dobry!!!
mogłam z 5 minutek dłużej potrzymać...ale jest ok

poszłam za ciosen i upiekłam dzisiaj 3 chleb.Tym razem bezgl. dla syna
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12879 dnia: 28 Lutego 2015, 18:26 »
Sylwia jadłam - jeszcze lepszy :)

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12880 dnia: 28 Lutego 2015, 18:30 »
U nas na kolację też swojski chlebek  ;) oczywiście piętka moja z maselkiem czosnkowym ;-)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12881 dnia: 1 Marca 2015, 09:01 »
Doksik - a mi właśnie o parówkę chodziło, ale ja nie daję kupnych wędlin itp w ogóle. Wierzę, że odporność buduje się odpowiednim żywieniem i nie daję małemu przetworzonego jedzenia. Wychodzę z założenia, że wszystko co jemy może nas odzywić lub nam zaszkodzić. Parówka nie odżywia, bo poza mięsem ma zapychacze jakieś, konserwanty itp. Ale to moje prywatne zdanie.

Ja bym przyczyny wymiotowania małej też szukała w żywieniu. Mój Adrian 2 lata i 3 miesiące - nie wymiotował nigdy.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12882 dnia: 1 Marca 2015, 09:10 »
Moja córka do ponad 4 lat też nigdy nie wymiotowała ;)
Selena, żywienie mają bardzo dobre, ja akurat w tym nie widzę problemu. Bardzo prawdopodobne, ze mała nie trawi tłuszczy, jest to możliwe do 7 r. ż. przy braku jakiegoś enzymu, moja siostrzenica to miała, objawy identyczne. Obie żywione "dobrym" jedzeniem.
Nie kupujesz w ogóle kiełbas, szynek etc?


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12883 dnia: 1 Marca 2015, 09:26 »
selena a jak robisz wędliny?w szynkowarze?bo też się przymierzam.
Obrzydzenie mnie bierze, jak patrzę na sklepowe wędliny(wszsytkie kolory tęczy pod światło)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12884 dnia: 1 Marca 2015, 09:31 »
Dlatego nie kupuje się w sklepach ;) albo określony rodzaj szynki (mam dwa sprawdzone).
Mariolka, możesz też upiec szynkę/łopatkę i wychodzi pyszna szynka i/lub mięso na obiad.


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12885 dnia: 1 Marca 2015, 10:01 »
Ja tez małemu nie daje wędlin sklepowych, sama pieke.
Mój ma 4,5 i nigdy nie wymiotowal.

Mariolka co to za szynkowar?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12887 dnia: 1 Marca 2015, 10:06 »
Dziękuje  :-*
Świetne to urzadzenia, może zakupie  :drapanie:

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12888 dnia: 1 Marca 2015, 14:39 »
Robila ktoras z was gofry wytrawne?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12889 dnia: 1 Marca 2015, 15:15 »
Polecam galantynę, szczegôlnie dla dzieci.
Smak mojego dzieciństwa, do którego chętnie wracam.
Nie jest trudne chociaż czasochłonne i na pewno zdrowsze niż pieczyste  ;)


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12890 dnia: 1 Marca 2015, 15:41 »
a co to Maju jest i jak się to robi?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12891 dnia: 1 Marca 2015, 16:02 »
O, galantyne z całego kurczaka moja mama robi przepyszną.

Nie kupuję, a jak już się zdarzy, to mąż je. Adrian nie jadl jeszcze. Nie robię sama 'wędlin', po prostu piekę kawałek mięsa, czy mielę mięso i robię małe pulpeciki na kanapkę... Kiełbasa kupna? Od lat nie jadłam, jak już to mama robi białą, ale jakby nie robiła, tez przeżyję  8). Moja kuchnia dalece odbiega od tradycyjnej kuchni mojej mamy i babci. Często zostawiam kawałek mięska z obiadu i jest do bułki. Z tym że u nas nie ma też mięsa do każddego posiłku, przeważnie jest ono tylko do obiadu u Adriana, a jesli była ryba, to wtedy na kolację...

Doksik, prawdziwe zdrowe odzywianie  to nie jest to, o czym piszesz.

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12892 dnia: 1 Marca 2015, 16:04 »
anulla dziekuje za przepis. poki co nie upieklam, bo nie dostalam drozdzy :P  .. i w sumie o otrebach zapomnialam  moze jutro podjade do polskiej hurtowni i sie uda.
Anusia a ten amarantus to dodajesz surowy, ugotowany czy poppping? bo chia to pewnie surowe ziarenka..

co do wedlin to tez glownie pieke.. ostatnio tez parzylam szynki..mam jeszcze pomrozone mieso co tesciowa nawiozla,
jak sie zdarzy cos kupic to tragedii nie robie, ale np tutejsze wedliny sa dosc drogie i procentowo dobre (95-97%miesa), a jak cos czasem kupuje w polskim sklepie to wybieram z kilku sprawdzonych wedin.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12893 dnia: 1 Marca 2015, 16:13 »
Mariolka, taki trybowany kurak zawinięty np w gazę i ugotowany.
Z dzieciństwa znam ten http://www.daylicooking.pl/2013/12/galantyna-z-kurczaka-z-marchewka-i.html?m=1


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12894 dnia: 1 Marca 2015, 17:23 »
selena, nie można też dać się zwariować ::)


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12895 dnia: 1 Marca 2015, 17:28 »
doksik czytałaś  "zamień chemię na jedzenie"? jak nie to przeczytaj, wtedy  zrozumiesz,co selena czy anusiaaa mają na myśli pisząc o zdrowym i świadomym i świadomym   odżywianiu :) (żeby nie było - to nie namowa, by od razu na taki tryb sie przestawiać )

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12896 dnia: 1 Marca 2015, 17:50 »
miśka, może i jest to myśl, ale nawet jakbym chciała, to nie mam czasu na bieżące pieczenie etc., robienie samemu szynek etc., dlatego posiłkuję się wysokojakościowymi produktami ze sklepu, mięso piekę, ale u mnie za taką "wędliną" nie przepadają, uważam, że wszystko, ale w umiarze nie zaszkodzi, nie trzeba od razu samemu wędzić, piec etc., żeby w miarę zdrowo się odżywiać ;) lubię upiec sama chleb etc., ale naprawdę nie dałabym rady robić tego codziennie ;)


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12897 dnia: 1 Marca 2015, 18:46 »
Doksik, nie można to dać się truć  ::) Wszystko zależy od nas - masz czas na gotowanie 4 obiadów dziennie, to znalazłabyś i czas na to, o czym piszę - wbrew pozorom wcale nie potrzeba tego czasu więcej  ;). Większość ludzi nie ma świadomości tego, co je - coś, co wydaje się dobre, bo przecież z najwyższej półki, jest tak naprawdę pełne syfu... i to takiego, który spożywany jest kilka razy dziennie. Bo ja odstępstwo rozumiem poprzez 'od święta', czyli naprawdę baaaardzo rzadko, kilka razy w roku itp, a nie co dzień czy raz w tygodniu...
Ale mam takie samo zdanie jak Miśka - nikogo nie namawiam, a piszę to tylko dlatego, że może komuś się przyda, ja tez swoją wiedzę cały czas poszerzam...

Na hasło wszystko z umiarem jedno mi przychodzi do głowy:

http://www.akademiawitalnosci.pl/wszystko-byle-z-umiarem-dlaczego-to-nie-dziala/

http://www.akademiawitalnosci.pl/podrabiany-klucz-do-zdrowia-czyli-slow-kilka-o-umiarze/

Ah, i takiego chleba domowego - nie trzeba piec co dzien, wystarczy nawet raz w tygodniu, bo domowy chleb nie jest chlebem nadmuchanym i wystarczy jedna kromka, żeby się najesć...
U mnie w piekarniku siedzi właśnie czystoziarnisty. Strasznie się przy nim narobiłam - wrzucaiłam składniki do miski, wymieszałam, przełozyłam do foremki i za pół godziny wyciągnę...  ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12898 dnia: 1 Marca 2015, 18:52 »
selena, moja mama długo piekła swój chleb i nie starczał nawet na 2 dni, bo my chlebolubni ;)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12899 dnia: 1 Marca 2015, 19:41 »
selena, odnośnie twojej wypowiedzi ,że nie można dać się truć i ludzie nie mają świadomości tego co jedzą.....ja do dziś miałam jak najbardziej, oczywiście jem szynki ze sklepu, wiedząc jaki mają skład, kiedyś też jadłam pasztety,serki  z długą datą ważności ( wiadomo z jakim składem) ,czasem odrzuci mnie od czegoś jakiś program w tv i tyle, ale co dziś widziałam????????????program o rybach!!!!!!!!!nigdy bym nie powiedziała,że ryby są świństwem!!!!!!!!!!!!!!tak naprawdę tego nie wiedziałam...są one ujęte w racjonalnym odżywianiu, w dietach ,a tu taki zonk......ba w szkole się o nich uczyłam jakim to one są dobrym źródłem tego czy tego, a dziś po tym programie wszystko legło w gruzach.......są pływającym syfem i nie mówię tu tylko o pandze, tylko o łososiu i innych........dla mnie ryba średnio raz na tydzień/ dwa, bo uwielbiam w każdej prawie postaci, a teraz to nie wiem......