Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11910 dnia: 13 Stycznia 2015, 19:05 »
Ziemniaki, mąka, jajko - proporcje "na oko" ale im więcej mąki, tym twardsze kluski.
Wyrabiasz do połączenia składników. Ja rwę kawałki i turlam wałeczki. Lekko spłaszczam i kroję kopytka. Wrzucam do osolonej wrzącej wody i gotuję ok.5 minut od wypłynięcia


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11911 dnia: 13 Stycznia 2015, 19:09 »
Oj zjadłabym kopytka  ;D ale trzy razy do nich podchodziłam i takie rzadkie wychodziły, albo za mało mąki albo złe ziemniaki
[/url]
[/url]

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11912 dnia: 13 Stycznia 2015, 19:26 »
Mialy byc nozki na jutro, ale niestety wszystkie poszly... Wiec jutro na nowo musze wymyslac obiad.
Rosol jedynie zostal na jutro.

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11913 dnia: 13 Stycznia 2015, 19:31 »
U Nas zupy bardzo czesto, bo lubimy...zwykle na 2 dni...jak zrobie wiecej to wekuje...chociaz hitem jest barszcz ukrainski, ktory moj M jadl kiedys 4 dni pod rzad i jeszcze plakal, ze sie skonczyl ::)  ;D Sobotni rosol, ktory mial byc w niedziele pomidorowka zostal ostatecznie  wykonczony w poniedzialek w wersji rosolu...i M kazdego dnia mowil, ze jeszcze lepszy :D No i musi byc koniecznie w rosole obskubane miesko (jak dla dzieciaka ::) )
Oczywiscie sama zupa nie wystarczy...ale czasem jest drugie danie a czasem wieksza kolacja ;)
Ziemniaki u Nas bardzo rzadko, bo wlasnie nie lubimy odgrzewanych ...jak juz to wlasnie podsmazam...jak kotlety sa smazone to M odgrzewanym tez gardzi ::)
Co sie tylko da to mroże :P

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11914 dnia: 13 Stycznia 2015, 19:40 »
A ja uwielbiam zimne ziemniaki z lodówki  ;) Odgrzane do obiadu by mi na pewno nie smakowały, ale tak na zimno to chętnie.

A jak zostaje ich tyle żeby było na obiad następnego dnia to kroję je w plasterki i odsmażam na patelni, takie uwielbiamy z mężem.

Pomidorówka się nie zrobiła, nie dałam rady, może jutro?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11915 dnia: 13 Stycznia 2015, 20:00 »
Oj Mysiu chyba w tym stanie to nie jestes soba co? :*

u nas koncowo wyszlo..
Spaghetti ;D

Po robocie beda tosty...
Nie cierpie remontow i wkurza mnie to ze maluje i mi cienie wychodza brrr
Sorki za maly "nienatemat" :-)


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11916 dnia: 13 Stycznia 2015, 20:07 »
Maju, niby wiem ale tak porownywalam dwa losowo wyjete woreczki i oba byly podobne (moze oba grzybowe?)

ziemninaki jako dodatek do miesa czy czegos tam jemy srednio raz na dwa tygodnie. nie chce mi sie ich obierac i czesciej pada na kasze/ryz.
ale plackow ziemniaczanych to bym zjadla.. kto mi zrobi? :D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11917 dnia: 13 Stycznia 2015, 20:09 »
Lusi dawaj do pl ja ci zrobie :)
Termomix robi w minutke hyyh


Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11918 dnia: 13 Stycznia 2015, 22:42 »
Moje dzieci kopytka uwielbiaja oraz kluski slaskie. Mogly by jesc codziennie. Ja osobiscie wole robic kluski slaskie bo szybciej.  bardzo czesto obieram specjalnie wiecej ziemniakow aby je ugniesc i na drugi dzien zrobic wlasnie kopytka czy kluski. Ogopnie robie czesto bo raz w tygodniu to minimum.
Ale puki nie pracuje i mam czas to lubie dogadzac moim chlopcom.
Jutro watrobka gotowana z warzywami ( maz sobe zazyczyl ale gotowanej nigdy nie robilam). Ja nie lubie watrobki ale zrobic zrobie.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11919 dnia: 14 Stycznia 2015, 13:51 »
Nie wiem, co dziś na obiad :drapanie:
Jest resztka zupy ale to za mało. Po pracy idę z Lilą do pediatry, później do dziadka więc czasu na długie gotowanie nie mam.
B w trasie i też będzie później.

Może bolognese :drapanie:


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11920 dnia: 14 Stycznia 2015, 14:16 »
U mnie dziś kurczak w płatkach z piekarnika i surówka z kiszonej kapuchy



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11921 dnia: 14 Stycznia 2015, 14:17 »
u mnie spaghetti
[/url]
[/url]

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11922 dnia: 14 Stycznia 2015, 14:22 »
Ja dziś zrobiłam pierwszy raz placki z pieczarek z żółtym serem- pychotka! Polecam.
Chcę zrobić kurczaka chrupiącego po chińsku, ale nie wiem jakie przyprawy dodać ??? Niby panierka najważniejsza, ale tę mam, a smak nie taki jak z restauracji :(


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11923 dnia: 14 Stycznia 2015, 15:03 »
kopytka były wczoraj ,  też  zostawiam specjalnie większą  ilość ziemniaków z  obiadu  na nie 8)

dzisiaj kasza  ,gulasz  z indyka i ogóry kiszone 
 na jutro  tak przewiduję  moze  warzywa na parze czy z patelni i jakas pierś  do tego
 albo  coś podpatrzę  u Was   ...........najlepiej jak by się samo robiło ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11924 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:35 »
Doksik jak te placki robiłaś?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11925 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:43 »
Ja dzisiaj bez obiadu bo maż na artroskopie szedł więc nie chciałam mu przykrości robić  8)

na jutro planuję zapiekankę ze szpinakiem  ;)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11926 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:45 »
_patka_, przepis wzięłam stąd: http://pannajustynax3.pinger.pl/m/22971217?utm_source=o2_SG&utm_medium=Blogi&utm_campaign=o2
tylko natki nie dodałam, bo nie miałam...a ser kładę jak przekładam na drugą stronę.
Więc pieczarki trzesz na tarce na dużych oczkach (ja jeszcze starłam odrobinę cebuli), przy 4 dużych pieczarkach zrobiłam ciasto: 4 łyżki mąki+2 jajka, zmieszałam ciasto z pieczarkami, kładłam na rozgrzany olej no i ser na koniec. Wyszły 4 takie większe placki.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11927 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:56 »
Ja dziś zrobiłam pierwszy raz placki z pieczarek z żółtym serem- pychotka! Polecam.
Chcę zrobić kurczaka chrupiącego po chińsku, ale nie wiem jakie przyprawy dodać ??? Niby panierka najważniejsza, ale tę mam, a smak nie taki jak z restauracji :(

Musialabys zdobyć glutaminian sodu by uzyskać smak z restauracji chińskiej

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11928 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:58 »
Oj przestań ;) mam panierkę, to jest kluczowe, tylko nie wiem co dodają, pewnie coś z papryką, bo mam czerwone kawałki w kurczaku.


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11929 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:59 »
a u nas dziś był gulasz z ziemniakami i surówka z kapustą kisozną



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11930 dnia: 14 Stycznia 2015, 17:07 »
Oj przestań ;) mam panierkę, to jest kluczowe, tylko nie wiem co dodają, pewnie coś z papryką, bo mam czerwone kawałki w kurczaku.

Dają barwnik czerwony specjalny:p Magdy Gessler nie oglądasz?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11931 dnia: 14 Stycznia 2015, 17:09 »
Oglądam ;) ale ci raczej tego nie stosują ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2015, 21:09 wysłana przez Maja »


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11932 dnia: 14 Stycznia 2015, 17:11 »

Kłócić się nie będę bo żaden ze mnie chinczyk ale to chyba powszechna praktyka :) w każdym razie papryka na pewno pokoloruj kurczaka
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2015, 21:10 wysłana przez Maja »

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11933 dnia: 14 Stycznia 2015, 17:14 »
Muszę pokombinować, może znajdę w necie jakiś przepis :)


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11934 dnia: 14 Stycznia 2015, 20:37 »
no ja tez o glutaminianie od razu pomyslalam...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11935 dnia: 14 Stycznia 2015, 22:18 »
W praktycznie kazdym chinolu i restauracji dodaja glutaminian
Mimo to - ja lubie
Ale doksik to jest ich "sol" a innej nie znaja i nie  chca znac..


Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11936 dnia: 15 Stycznia 2015, 09:37 »
u mnie dziś żurek :-D
już się gotuję na kuchence, a na drugie jakieś naleśniki dla dzieci albo placki.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11937 dnia: 15 Stycznia 2015, 09:43 »
Ogórkowa się gotuje. Ziemniaki na kopytka obrane  :P
Obiad na zamówienie Lili  ;D


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11938 dnia: 15 Stycznia 2015, 10:11 »
Ja mam polędwiczki z kurczaka co mogę na szybko zrobić bez piekarnika? ( oprócz zwykłej panierki ;))
Natalka 4.11.2012

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11939 dnia: 15 Stycznia 2015, 10:24 »
Mój małz zamówił dziś fasolkę po bretońsku. W związku z tym, dla mnie nie ma obiadu:-P Będę parować warzywa dla Pysiolinki to może więcej wrzucę...