Sylwia, do 500g mięsa daję:
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę
- 2-3 łyżki otrębów (różne)
- 1-2 łyżki majonezu
- koperek
- pieprz i sól
Gosiu, przepis na kostkę
Kostka trójkolorowa
1 warstwa - spód
- 400g nutelli
- 200g płatków kukurydzianych
Płatki mielimy w blenderze i mieszamy z nutellą. Masą wyklejamy prostokątną blaszkę i odstawiamy do zamrażalnika.
2 warstwa - środkowa
- śmietana kremówka (ok. 500ml)
- serek mascarpone (500g)
- cukier puder (2-3 łyżki)
- żelatyna (3 łyżeczki)
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody żeby napęczniała. Do ubitej na sztywno kremówki dosypujemy cukier puder. Do śmietany dodajemy porcjami mascarpone. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i mieszamy. Po rozpuszczeniu wlewamy do masy, którą potem nakładamy na twardy spód. Chowamy do lodówki.
3 warstwa - wierzch
- dowolne owoce - maliny, truskawki, wiśnie, (500g) lub coś z puszki (duża)
- dwie galaretki dopasowane do smaku owoców
Galaretki przygotowujemy wg przepisu zmniejszając ilość wody. Owoce blendujemy, mieszamy z wystudzoną galaretką i odstawiamy do stężenia. Przed całkowitym ścięciem galaretki delikatnie wylewamy na masę śmietanową i dalej do lodówki.