Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916835 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9630 dnia: 16 Sierpnia 2014, 21:37 »
dzięki marta, myślałam,że jak makaron to średnio zamrażać;-))



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9631 dnia: 17 Sierpnia 2014, 01:05 »
Jeżeli jest aldente a nie rozgotowana breja to będzie ok. Ja później rozmrazam i odgrzrwam na patelni

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9632 dnia: 17 Sierpnia 2014, 18:47 »
Zrobiłam dziś sajgonki z mięsem.
papier Tao Tao na dziś wyjątkowo zamieniłam na papier z Biedronki (zielone opakowanie, House of Asia). Cena rewelacyjna, platki większe niż w Tao Tao. Po rozpakowaniu wrażenie porzadnego- grubszy niż Tao Tao (o niebo!0, lepiej się klei.
Więc do dzieła. Papier bardziej "chętny" do współpracy- szybciej namiękał, szybciej można bylo zawijac sajgonki. Po położeniu na patelni- masakra. Pękal niemal od pierwszych sekund smażenia. O DZIWO nie pomogło nawet zawijanie sajgonek w dwa arkusze, co w Tao Tao stosuje równiez ze względu na pękanie, ale tam pomaga, tu nieznacznie jedynie poprawiło sytuację.
Po degustacji pierwszych sajgonek spostrzeżenia następujące:
- papier szalenie "łyka" tłuszcz, przez co jest strasznie tłusty i dośc nieprzyjemny, więc warto położyć go np.na ręcznik kuchenny, żeby sajgonki miały szansę 'oddać" trochę oleju w papier,
- papier jest nieprzyjemny podczas jedzenia- on sie po prostu ciągnie!
Pierwszy raz spotkałam się z tym, że jedząc usmażoną sajgonkę papier jest ciagliwy do takiego stopnia, że jednej nawet nie byłam w stanie pogryźć!
Tak więc zdecydowanie wracam do tao Tao i zdecydowanie NIE POLECAM papieru z Biedronki...LIPA!!!
Farsz z miesem też wg mnie traci- zmienia smak farszu wegetariańskiego na dość specyficzny, niezbyt przyjemny, dla mnie był to pierwszy i ostatni raz. Mąż zadowolony z kolei, więc raczej kwestia gustu, ale dla mnie bezmięsne są nie do pobicia.'To na tyle z moich spostrzeżeń dot. papieru Biedronkowego i farszu mięsnego.....
Wracam do tradycji.


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9633 dnia: 18 Sierpnia 2014, 09:52 »
Sajgonki robiłam w czwartek. Robię

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/sajgonki_przepis/przepis.html


też miałam papier z biedronki  Wink nigdy nie zawijam podwójnie bo nie mam problemu z pękaniem. Tym razem też zawijałam pojedynczo, papier bardzo plastyczny.
Smażę zawsze na złączeniu i na bardzo rozgrzanym oleju. Wyszły super, chrupiące i nie opiły się tłuszczu.
Także mi pasowały i żałuję, że sobie zapasu papieru nie zrobiłam bo ten biedronkowy większy to mi się szybciej robiło   ;D


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9634 dnia: 18 Sierpnia 2014, 09:57 »
ja smażę zawsze we frytkownicy, na bardzo rozgrzanym tłuszczu, krótko, potem odkładam na ręcznik papierowy i są ok, nie są tłuste

papier kupiłam w realu

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9635 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:02 »
Chyba się skuszę któregoś dnia i zrobię pierwszy raz :) Z przepisu wklejonego przez Maję :)

U mnie dziś papryki nadziewane.

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9636 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:07 »
czy któraś z Was robi może konfiturę ( ewentualnie dżem) z malin i ma jakiś sprawdzony przepis?

zostałam obdarowana dużą ilością malin, część sobie zamroziłam ale z reszty chcę coś zrobić :)
w internecie jest tyle przepisów na konfitury, że ciężko coś wybrać  :P




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9637 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:09 »
Vivka, ja je zawsze gotuję z cukrem aż wypatruje woda, sa geste, potem dokładam zelfix czy jakoś tak i na gorąco do słoiczków.  Ja mam zatrzęsienie malin na działce,  ale w tym roku zadane są na bieżąco.


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9638 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:10 »
Wysmażam maliny z cukrem w kilku podejściach tzn. podsmażam, mieszam, wyłączam i tak przez 2 dni w sumie. Dodaję odrobinę soku z cytryny i jak już jest gęsta masa to gorąca wkładam do słoiczków, zamykam, stawiam do góry dnem.
Nie przecieram pestek bo mi się nie chce  :P


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9639 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:24 »
ja szczecinianka polecam papier do Sajgonek z hurtu- tego rynku przy carefourze gdzie chińczyk sprzedają. ..
jest dwa razy większy niż tao tao i na prawdę porządny. . a sztuka jest ze 100 lub 200 za ok 100
przed wejściem. na rynek jest stoisko z chińskimi produktami spozywczyni


Offline kaassia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.11.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9640 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:33 »
Kochane, ja nie wiem czy tylko ja mam takie szczęście, 0 talentu czy ciasto francuskie z biedronki jest takie kiepskie?
Zrobiłam niedawno tartę, najbardziej "mokre" były w niej pomidory, ale dałam je cienko pokrojone na górze - ciasto wyszło mi surowe od spodu. Wczoraj chciałam zrobić takie rogaliczki z twarożkiem, wybrałam specjalnie "nie mokry" twaróg i nie rozcieńczałam z niczym (widziałam kiedyś taki przepis gdzieś, ale mokrą pastę ktoś robił) - a tu znowu ciasto surowe pod serkiem wyszło  :-\
Co ja mogę robić źle? Poza faktem, że wchodzę do kuchni...
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014


Żonkowo

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9641 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:36 »
Doksik, Maja

dzięki :)

chyba jednak skłaniam sie do zrobienia dżemu bo nie chce mi się tego 2 dni gotować ;)




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9642 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:38 »
Ja pod francuskie zawsze kładę papier do pieczenia...ale nie wiem czy to ma znaczenie. Ciasto francuskie z biedronki sprawdza mi się najlepiej....


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9643 dnia: 18 Sierpnia 2014, 10:58 »
Vivka ja robię podobnie jak maja z tym ze gotuje jeden dzień tak długo az owoce się rozpadną i zgęstnieją, dodaje tylko cukier do smaku albo nic, zelfixu nie dosypuje

przekładam do słoików, pasteryzuje, odwracam i jak wystygną to do piwnicy

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9644 dnia: 18 Sierpnia 2014, 11:20 »
Vivka, ja wrzucam maliny do garnka trochę pogotuję, dosypuję cukru zagotuję i wsypuję żelfix, pogotuje z 3-5min i gotowe.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9645 dnia: 22 Sierpnia 2014, 08:47 »
Dziewczyny a gdzie kupujecie maliny? Ja wczoraj zrobiłam dopiero pierwsze ogórki małosolne :)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9646 dnia: 22 Sierpnia 2014, 09:15 »
Ja mam swoje plus od dziadka męża. ..


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9647 dnia: 22 Sierpnia 2014, 09:18 »
Dziewczyny a gdzie kupujecie maliny? Ja wczoraj zrobiłam dopiero pierwsze ogórki małosolne :)

My się zaopatrzyliśmy na zimę w Przecławiu na targu na hurcie.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9648 dnia: 22 Sierpnia 2014, 09:20 »
Dziewczyny a gdzie kupujecie maliny? Ja wczoraj zrobiłam dopiero pierwsze ogórki małosolne :)

My się zaopatrzyliśmy na zimę w Przecławiu na targu na hurcie.

W Przecławiu na hurcie miało być:)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9649 dnia: 22 Sierpnia 2014, 09:21 »
Marcela na rynku i w warzywniakach okolicznych..
choć ja też mam z maminej działki.

ale tu cisza ostatnio :-)))
nie gotujecie forum ki?  :-)))

ja wracam z wakacji i powoli wprowadzam lżejsza kuchnie :-)))
oczywiście na tyle ile potrafię
i tak zaplanowalam;
mielone z piekarnika
leczo na piersi z kurczaka
filety grillowane
kurczak na butelce
pulpety na parze
co jeszcze wam się z lekkimi obiad ami kojarzy?
mam thermomixa wiec i parowa s tym jest.. mam też 2 grille elektryczne wiec jest na czym gotować :)))


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9650 dnia: 22 Sierpnia 2014, 10:00 »
Ja mam swoje plus od dziadka męża. ..
Padło pytanie o miejsce ZAKUPU a odpowiedź "ja mam swoje" :mdleje:
Doksik, czytaj ze zrozumieniem, po co zaśmiecać wątek?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9651 dnia: 22 Sierpnia 2014, 10:09 »
Dziewczyny a gdzie kupujecie maliny? Ja wczoraj zrobiłam dopiero pierwsze ogórki małosolne :)

Marcyś szczerzę zęby na te ogórki :P

Jak chcesz maliny mogę zagadać z mamą, bo ona zawsze od koleżanki kupuje (z własnej działki tylko że nie są super tanie, raczej cena jest normalna jak na rynku, ale jest pewność, że bez świństw są)

Sylwia - kurczak w sosie własnym
Spagetti
polecam też łososia z grilla, lub na parze
ja uwielbiam pierś kurczaka na parze, z warzywkami i sosem ziołowo-czosnkowym na bazie jogurtu
Do pulpetów i leczo polecam zetrzeć trochę marchwi na drobnych oczkach (w leczo się rozgotuje i zagęści Ci sosik, pulpetom doda wilgoci i witamin ;) )
Naleśniki z mąki z pełnego przemiału np. z serem białym i jogurtem :D Do sera możesz dorzucić posiekane orzechy, płatki migdałów czy namoczone rodzynki
Drobno pokrojona pierś kurczaka obtoszona w sezamie i upieczona w piekarniku
szaszłyki z papryką i cukinią
 ;D

Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9652 dnia: 22 Sierpnia 2014, 10:54 »
Kasza jaglana / ryż brązowy, basmati, jasminowy + grillowany kurczak,indyk, łosiek / robione na parze / smazone bez tłuszczu <- to u mnie ostatnio cały czas, więc sama chętnie coś podpatrzę :)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9653 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:16 »
Podpiszę się pod podanymi propozycjami, a dla nie mogących żyć bez makaronu (czyt. ja) polecę jeszcze makaron z Auchan: http://zpzo.blogspot.com/2013/07/makaron-ekologiczny-pszenny-zytni-i.html

Najbardziej "brązowy" z pełnoziarnistych, z krótkim składem. Znajdziesz na dziale ekologicznym :)

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9654 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:25 »
Dziewczyny a macie jakieś sprawdzone przepisy na łososia z piekarnika? znudził mi się już podawany z warzywami i sosem czosnkowym :/



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9655 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:44 »
Łosoś z piekarnika - raz w tygodniu jadamy  ;D

Przerabiałam już min. i nam smakowało

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_w_szynce_parmenskiej/przepis.html

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_w_szynce_parmenskiej/przepis.html
W ostanyią niedzielę zrobiłam indyka

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/indyk_w_sosie_pomaranczowym/przepis.html

trochę, jak do jeża podeszłam ale wyszło pyszne. Nie dawłam konfitury, tylko świeże brzoskwinie
Jeszcze chciałabym dodać, ze mój B nie przepada za połączeniami mięso i owoce, a to wcinał, dokładkę zaliczył i jeszcze do pracy zabrał  :P
Aha, robiłam udziec indyczy z kością, nie filet


Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9656 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:48 »
Ja jeszcze robiłam łososia w papilotach na obiad dla gości i bardzo wszystkim smakowało - robiłam bez dodatku śmietany :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9657 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:56 »


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9658 dnia: 22 Sierpnia 2014, 12:24 »
Wiola, masz patelnie grillowa? My ostatnio lososia tylko grillujemy :) a jak nie to moze z pomidorami i cukinia? Wszystko kroje, wtzucam do brytfanny, sole, pieprze lososia, troche cytryny, oliwy i zapiekam. Smaczne i szybkie


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9659 dnia: 22 Sierpnia 2014, 12:29 »
mam :) dzięki za inspiracje...coś tam wymyślę..