Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2915378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9660 dnia: 22 Sierpnia 2014, 12:44 »
o i się pomysły posypały.
dzięki  ;)


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9661 dnia: 22 Sierpnia 2014, 20:03 »
Marta dzięki za przepis na ogórki chilli. Wczoraj wekowałyśmy z teściową i tesciowa padła z zachwytu, dziś jej dokupilam jeszcze 3 kg ogórków :D

No i jeszcze sałatkę z cukinii robiłyśmy, też pycha :D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9662 dnia: 22 Sierpnia 2014, 21:39 »
Jeszcze 2 lata temu zajadalam się ogorkami z chili- cały słoik na raz. Ale odkąd moja mama zrobiła zdrowsza wersje z octem jablkowym to mam wstręt do tych ogórków. Wiec gdyby komuś przyszedł do głowy pomysł użycia octu jabłkowego to odradzam  :P

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9663 dnia: 23 Sierpnia 2014, 11:21 »
Z jabłkowym zrobiłam sałatkę z cukinii, ale ogórki ze zwyklym :)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9664 dnia: 23 Sierpnia 2014, 12:10 »
Dziewczyny, a jak robicie tosty francuskie?



Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9665 dnia: 23 Sierpnia 2014, 12:28 »

ja uwielbiam pierś kurczaka na parze, z warzywkami i sosem ziołowo-czosnkowym na bazie jogurtu


Co za sos, podrzuć przepis :-)

A co robicie z papryką? Teraz taniusia, że szok (3zł kilo u nas na targu!), objadłam się jej już na surowo, babcia porobiła w occie, ja co parę dni krem z papryki robię... Co mogę jeszcze zrobić?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9666 dnia: 23 Sierpnia 2014, 12:33 »
Leczo, mielone w papryce, sałatki z papryką....

Sos ja np. robię tak: duży jogurt naturalny (do tego, choć niekoniecznie, mały majonez) i wsypujemy przyprawę Tzatziki, dobrze jest też wkroić trochę czosnku "żywego".


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9667 dnia: 23 Sierpnia 2014, 14:36 »
Ja dziś właśnie leczo na jutro robie ;-)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9668 dnia: 23 Sierpnia 2014, 15:56 »
Dziewczyny, a jak robicie tosty francuskie?

Czerstwy chleb maczam w jajku roztrzepanym z mlekiem, czasem dodaje cynamon , czasem nie ;) u mnie w domu sie je na slodko, z drzemem, miodem, teraz planuje sprobowac z syropem klonowym, ktory mi kolezanka przywiozla z Kanady (nie mam do niego serca ;) )ale znajomi jedza z kechupem np.


Co za sos, podrzuć przepis :-)

A co robicie z papryką? Teraz taniusia, że szok (3zł kilo u nas na targu!), objadłam się jej już na surowo, babcia porobiła w occie, ja co parę dni krem z papryki robię... Co mogę jeszcze zrobić?
[/quote]

No ja polecam bardzo faszerowane miesem mielonym i ryzem, pieczone lub gotowane w sosie pomidorowym. Farsz sie robi jakdo golabkow ;)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9669 dnia: 23 Sierpnia 2014, 16:01 »
Dziewczyny, a jak robicie tosty francuskie?

Czerstwy chleb maczam w jajku roztrzepanym z mlekiem, czasem dodaje cynamon , czasem nie ;) u mnie w domu sie je na slodko, z drzemem, miodem, teraz planuje sprobowac z syropem klonowym, ktory mi kolezanka przywiozla z Kanady (nie mam do niego serca ;) )ale znajomi jedza z kechupem np.

[quote/]

JA TEZ TAK ROBIE,  choć zwykle bez mleka, ale nie wiedziałam,  że to ma swoją nazwę,  my mówimy po prostu chleb w jajku ;-)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9670 dnia: 23 Sierpnia 2014, 17:18 »
W moim rodzinnym domu to tez byl chleb w jajku, a potem nastaly czasy seriali amerykanskich ;)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9671 dnia: 23 Sierpnia 2014, 19:19 »
chleb w jajku uwielbiam, ale nie na słodko- sam albo z keczupem
lubię też położyć plasterek żółtego sera :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9672 dnia: 23 Sierpnia 2014, 19:37 »
Selena - sos prosty jak barszcz. Mieszam jogurt z ziołami (co mam w domu, tymianek, bazylia, oregano) pieprz sól i wciskam czosnek do smaku - my lubimy dużo czosnku. W takiej wersji kocham warzywa

Daria - u nas w wersji na słodko jajko rozkłócone z mlekiem lub wodą i  cukrem waniliowym - czaswm odrobina cynamonu - smażone na maśle (polecam tak przygotować chałkę i między dwie kromki dać kostkę gorzkiej czekolady i pod przykryciem chwilkę podgrzać)

na słono samo jajko lub jajko z wodą lub mlekiem + ulubione przyprawy, czasem plaster pomidora kładę i podsmażam, czasem ser żółty, lub pleśniowy

z żółtym serem lubię też grzanki na oliwie podsmażam chleb z dwóch stron, kładę plaster sera i później pod przykryciem czekam aż się ser roztopi

z papryki polecam to http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/kolacje/paprykowa_tarta_tatin

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9673 dnia: 23 Sierpnia 2014, 20:52 »
A jaki jogurt? Mi ostatnio 3 różne jogurty się zważyły  ::)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9674 dnia: 23 Sierpnia 2014, 20:55 »
a ten chleb po upieczeniu jest jak grzanka?bo ja najpierw namoczyłam rano chleb w mleku, potem w tym jaju i wyszedł taki ciapowaty, a kiedyś pamiętam jadłam coś takiego hmmmm taki właśnie chlebek smażony w tym jajcu i koleżanka jeszcze wydawało mi się ,że wkładała do piekarnika ,aby zapiec właśnie na tym szyneczkę i ser???? możliwe to???czy coś mi się śniło?????



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9675 dnia: 23 Sierpnia 2014, 21:00 »
Jak dłużej przesmazysz do lekkiego brązu to nie  będzie ciapowaty.


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9676 dnia: 23 Sierpnia 2014, 22:18 »
Ja robie to szybko, nie namaczam za bardzo, bo jest za miekki wtedy. Roztrzepuje to jajko z mlekiem i wsadzam chleb, obtaczam z obu stron  jajkiem ina patelnie, mozna powiedziec ze od razu. Pilnuje tylko aby byl caly pokryty. No chyba, ze mam suchara, wtedy namaczam ;) jezeli nie namoczysz za barddzo, bedzie  wtedy bardziej chrupiacy. No i smaz na rozgrzanym oleju, jezeli bedzie zbyt zimny to chleb nasiaknie


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9677 dnia: 23 Sierpnia 2014, 22:19 »
Gdyby nie mordercza zgaga, chyba wzielabym sie za to teraz ;D smaka mi narobilyscie


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9678 dnia: 23 Sierpnia 2014, 22:27 »
wieki tego nie jadłam :/



Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9679 dnia: 23 Sierpnia 2014, 22:31 »
Dziewczyny podpowiedzcie jak upiec palki z kurczaka z jaka marynata?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9680 dnia: 23 Sierpnia 2014, 22:44 »
jak tosty to tylko francuskie
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/tosty_francuskie/przepis.html

są silnie uzależniające ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9681 dnia: 24 Sierpnia 2014, 05:12 »
Yyy kupuje rożne jogurty nigdy mi się nie zważyły

Dokładnie, chleba się nie moczy tylko obtacza.
Jak chrupiace grzanki to sam chleb na oleju podsmaz, jak podsmazysz jedna stronę obruc chleb, walnij na niego szynke i ser i przykrym patelnie, smaz na małym ogniu do roztopienia sera (uwazaj tylko czy chleb ci się nie spali)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9682 dnia: 24 Sierpnia 2014, 14:34 »
no to był mój błąd,że w tym mleku wymoczyłam za bardzo;-))) teraz już wiem,że ,dwa i na patelnie;-))) mówicie,że olej lepszy niż masło????
chyba jednak wole na slono- z szyneczką/ serem/  pomidorkiem-:)))) niż te na słodko co wklejacie;-)))
a co planujecie na obiady na next week??? u mnie dziś i jutro leczo, a potem??????



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9683 dnia: 24 Sierpnia 2014, 14:48 »
Olej najlepszy ;) chyba że oliwa.
Potem...
schabowe,
canneloni,
może mielone w papryce,
tzatziki,
sajgonki,
może polędwica w kurkach, póki jest sezon....
Roladki schabowe w sosie serowym, dawno nie było...
Mielone w sosie kurkowym lub pieczarkowym...
podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku..


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9684 dnia: 24 Sierpnia 2014, 15:04 »
ja pisałam kulka postów wyżej np kurczak na piwie, mielone z pękania,  pierś z grilla, pierś z marchewka z piekarnika leczo z piersi kurczaka, szaszłyki drobiowe,  może strogonoff ?
 ja też planuje sajgonki , lazanki pieczeń w sosie, barszcz z koldunami i ruskie pierogi


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9685 dnia: 24 Sierpnia 2014, 15:10 »
jako niegotująca stwierdzam, że zestaw sylwusi mi się niesamowicie podoba;


pytanie o mieszkankę przypraw do kurczaka
taką do wykonania samemu...
męża irytują przyprawy gotowe, szuka nowych smaków

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9686 dnia: 24 Sierpnia 2014, 16:36 »
mieszanką przypraw trudno to nazwać ale ja lubię taką: troszkę oleju lub oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży tymianek
pasuje i do kuraka pieczonego i grillowanego



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9687 dnia: 24 Sierpnia 2014, 16:53 »
dzięki  :-*     uwzględnię... aczkolwiek ja lubię kurczaka z papryką...


kupiłam mieszkanki eko-"sreko"...
zobaczymy co warte jak przyjdą pocztą...


"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9688 dnia: 24 Sierpnia 2014, 16:56 »
Można "przyprawiać" warzywami, pokrojoną w kosteczkę papryką, pietruszką, selerem, marchewką, brokułami...w zależności od ochoty, może to być cukinia czy inne warzywka, nadają fajny smak, a przy okazji sa naturalne...
Np. świetna jest pieczona ryba z sosem czosnkowym, brokułami, papryką i marchewką...


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9689 dnia: 24 Sierpnia 2014, 17:01 »
można....
ale po pierwsze  - mi chodzi o coś czym można obsypać mięso, a nie ułożyć obok;
pod drugie - kurczaka robi mąż - nie wymagajmy za wiele - on to robi technicznie i nie wzbije się na kulinarne szczyty finezji...a i tak radzi sobie świetnie;  jest naszym domowym wynalazcą metody duszenia warzyw;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos