Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2943807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9510 dnia: 30 Lipca 2014, 21:42 »
loona przecież placki z Tm to mój hit :-)))

jutro zgrilluje piersi do tego zgrilluje cukiernie cebulę czosnek marchew i paprykę i tak zjem :D
lub zrobię szaszłyki z cyckow lub piersi z marchewka z piekarnika ;))


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9511 dnia: 30 Lipca 2014, 21:44 »

tak,tylko potem z tą sokowirówka tyyyyyyyyyyle mycia;-))) kupię lepszą tarkę i męża zatargam do ucierania;-)))



świetny pomysł :)

Ja mam malakser do takich zadań. Ładnie trze, chociaż taki wiekowy ::)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9512 dnia: 31 Lipca 2014, 07:45 »
Oj tam, u mnie nie ma aż tyyyyyle mycia. A ja nienawidzę trzec na tarce :)

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9513 dnia: 31 Lipca 2014, 08:28 »
u mnie do umycia sa trzy czesci wiec nie tak duzo, a wole to niz trzec na tarce razem z paznokciem :P
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9514 dnia: 31 Lipca 2014, 09:12 »
kocham sokowirówkę  za  "tarcie" placków  :) wolę to  i umyć   niż trzeć ręcznie  a jeszcze jest myk jeden    bo  sok z ziemniaków  to   odlewam i dodaję tylko  trochę z tą mączką co sie na spodzie osadza w pojemniku na sok
 wtedy nie trzeba sypać  mąki do placków tylko jajo sól i pieprz i pyszota 
narobiłyście mi smaka jutro będą placki :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9515 dnia: 31 Lipca 2014, 09:15 »
No własnie przyznam szczerze, że nie rozumiem z tą sokowirówka, bo mam pojemnik na sok i pojemnik na odpadki(kosz) i co to mam wymieszac  ??? ::)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9516 dnia: 31 Lipca 2014, 09:48 »
Wlewasz do miski sok, wlewasz też właśnie te odpadki. I dodajesz co trzeba do placków. Masz ciasto :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9517 dnia: 31 Lipca 2014, 09:56 »
całe życie człowiek się uczy  :D ;D
dziekówka !

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9518 dnia: 31 Lipca 2014, 09:59 »
Placki jadam bardzo rzadko, najczęściej jak jest już zimno to robię po węgiersku.
Ziemniaki trę z pomocą przystawki do maszynki do mielenie mięsa, myję pod bieżącą wodą


Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9519 dnia: 31 Lipca 2014, 13:48 »
Macie jakieśprzepisy na dania z cukini? Mogą być też konfitury.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9520 dnia: 31 Lipca 2014, 14:49 »
 S_erduszko  dokładnie tak jak Ci  ~Ania~  tylko tego soku polecam wlać połowę i dolną jego część  co jest w pojemniku na sok
   jak zaczniesz  wylewać to zobaczysz  na spodzie mączkę  ziemniaczaną  i nie dodawać mąki   do "ciasta "
 wtedy są placki czysto ziemniaczane
choć wszystko też zależy  od ziemniaków
 teraz są młode   to bardziej wodniste    dolewam tego soku  jeszcze mniej   

 u nas też jest święto  jak są  placki powiedzmy ,że narodowe :)  ;D
 nie chce mi się nigdy  smażyć   no i dość  to ciężkie jest...............
 dobra nigdy sama   własnoręcznie  nie robiłam po węgiersku    jakieś sugestie  ???   co do gulaszu  ,bo u nas tradycyjnie smak z dziecinstwa albo same albo z cukrem ewentualnie jeszcze sprofanowane śmietaną ;)

u mnie dzisiaj z cukini leczo :)

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9521 dnia: 1 Sierpnia 2014, 07:49 »
Macie jakieśprzepisy na dania z cukini? Mogą być też konfitury.

z cukinii a propos mogą być właśnie placki-jak te ziemniaczane:) sa delikatniejsze!

a jak tak zaglądam bo jako matce polce karmiącej mało co wolno jeść i aż mi ślinka cieknie:) uprzedzam pytania dlaczego: a bo córka jeszcze za malutka i boli ją brzuszek jak matka zje coś zakazanego:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9522 dnia: 1 Sierpnia 2014, 15:55 »
cukinia w plastrach 2 cm leciutko ponacinana i doprawiona z grilla jest pycha,
do lecza jest super,
ja robię w słoikach jak ogórki, tylko z octem, liściem laurowym i zielem angielskim,
placki z cukini sie robi, choć ja bym nie ryzykowała, u mnie raczej mięsożercy...
moja siostra do hamburgerów wkłada np. podgrillowaną...


Offline dagmaral
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 255
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.08.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9523 dnia: 1 Sierpnia 2014, 21:44 »
Ja uwielbiam cukinie nadziewana: cukinie trzeba przekroic na pol i wydrążyć środek, na patelni podsmazyc mielone cebule papryke pieczarki(co kto lubi) i dodać ten środek z cukini poddusić i dodać koncentrat pomidorowy sol pieprz papryka  bazylia itp.
Albo kroje w plasterki ze skorka i obtaczam w jajku i bułce tartej i na patelni podsmażam jako dodatek do obiadu.

Ja za tydzien mam chrzciny i tak dumam nad obiadem ma ktoś jakieś fajne i sprawdozne pomysly?? Zamierzam zrobić szwedzki stół ponieważ wstępnie mamy 18 gosci zapowiedzianych to mysle ze tak bedzie wygodniej..



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9524 dnia: 1 Sierpnia 2014, 21:50 »
U nas zawsze się sprawdzają roladki schabowe w sosie serowym, kotlety, kurczak z woreczka, sałatka ryżowa z tuńczykiem ostatnio zrobiła furorę,  gyros tez może być. Z dodatków standard grzybki z octu, ogórki,  sałatka szwedzka, buraczki i jakaś sałatka z kapusty. Jak szwedzki stół to mogę podać Ci przepis na sajgonki, pycha, rarytas nawet dla tych, którzy nie lubią restauracyjnych, ale przy tym się narobisz.


Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9525 dnia: 1 Sierpnia 2014, 22:18 »
co mozna zrobic ze sliwek? duzej ilosci?
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9526 dnia: 1 Sierpnia 2014, 22:23 »
Kompot, powidla, tarta...


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9527 dnia: 2 Sierpnia 2014, 10:25 »
dziś na odwiedzi rodzinka ze stolicy.. nocują u nas.
co im podać na kolacje?
proszę o dużo pomysłów


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9528 dnia: 2 Sierpnia 2014, 10:52 »
Ja uwielbiam cukinie nadziewana: cukinie trzeba przekroic na pol i wydrążyć środek, na patelni podsmazyc mielone cebule papryke pieczarki(co kto lubi) i dodać ten środek z cukini poddusić i dodać koncentrat pomidorowy sol pieprz papryka  bazylia itp.
Albo kroje w plasterki ze skorka i obtaczam w jajku i bułce tartej i na patelni podsmażam jako dodatek do obiadu.



Robię tak samo :) Pyyyyyszneeeee!!!!! :D

Do tego leczo z cukinii i więcej mi nie potrzeba :D


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9529 dnia: 2 Sierpnia 2014, 10:58 »
co im podać na kolacje?

Kanapki z paprykarzem, nie narobisz się i będzie po szczecińsku ;D ;D ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9530 dnia: 2 Sierpnia 2014, 11:03 »
ha ha to jest mysl ;D

ale wszędzie dookoła słyszę o leczo wiec machne na szybko ...
w thermomiksie zrobię tez ciacho na pizze i wszyscy będą zadowoleni.
goście ze smaku
ja z powodu nie narobienia się ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9531 dnia: 2 Sierpnia 2014, 11:17 »
Jak słyszysz, że leczo to daj im leczo, w sumie fajne bo samo się robi :)
Ja tam bardzo lubię gości którzy mówią co by zjedli.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9532 dnia: 2 Sierpnia 2014, 11:20 »
Ja zawsze zamawiam sobie rosołek po podróży  ;D


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9533 dnia: 2 Sierpnia 2014, 13:41 »
Na kolację?



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9534 dnia: 2 Sierpnia 2014, 21:40 »
Doksik podaj przepis na: roladki schabowe w sosie serowym, sałatkę szwedzką, sałatkę z tuńczykiem i sajgonki.

Tylko wiesz, piszesz dla blondynki wiec bądź dokładna ;)

Offline dagmaral
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 255
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.08.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9535 dnia: 2 Sierpnia 2014, 22:20 »
Sajgonki też uwielbiam robić ale chyba nie chce mi się stać i smażyć bo ja mam zawsze problem że jak za słabo rozgrzeje patelnie toc zasem mi pekaja.

Ale na tą roladkę schabową to tez poproszę przepis moż się skusze :)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9536 dnia: 2 Sierpnia 2014, 22:55 »
Loona, to blondynka dla.blondynki ;-)
Podam jutro jak dosiade do komputera, ogólnie rzecz biorąc schab rozbija się i kładzie na nim ser+szynka, dzieli się na dwie części, zawija każdą i kładzie się na naczyniu zaroodpornym.  Przyprawione tylko solą i pieprzem. Na naczynie robię cztery schaby, czyli 8 kawałków.  Potem na to ser: starty lub w kawałkach i przykryte sosem serowym (ja akurat robie z paczki, ale taki bez konserwantów etc.) Lub beszamelem.
To tak z grubsza, jak to z telefonu.
Sajgonki robie tak: marchewkę kroje na malutka kostke (2 mm na 2 mm z grubsza), do tego w tak samo małe kawałki por, grzyby mun (wcześniej spaczona przez 20 minut), makaron ryżowy (cienkie nitki, ten wrzuca się do wrzątku i trzyma w nim ok.20 minut, ale już. Nie na ogniu). Jego tez się kroi cienko. Farsz się miesza, przyprawia solą, pieprzem i sosem sojowym lub sojowo- grzybowym,  tym nadziewa się sajgonki i smażymy w głębokim oleju, mocno nagrzanym aż będą mocniej niż złote, wpadające w lekki brąz.  Można też dodać mielone.
Sałatka z tunczykiem- do ugotowane ryżu wrzucamy pokrojone w małą kostkę paprykę, por, rzodkiewki, wrzucamy kukurydzę konserwowa i tuńczyka rozdrobnonego w oleju roślinnym.  Mieszamy, do.tego.sol
,pieprz.i może być po trochę majonezu i ketchupu.
Jakby coś było nie do końca zrozumiałe, pytać ;-) telefon to ograniczone urządzenie ;-)
Dagmaral,  jak sajgonki pękają to zwiń je podwójnie w papier ryżowy, ale tak, żeby łączenie byłoby innych miejscach. Nie pęknie, a nabierze rewelacyjnej chrupkosci :-)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9537 dnia: 3 Sierpnia 2014, 02:49 »
u mnie też sajgonki robią furorę zawsze


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9538 dnia: 3 Sierpnia 2014, 04:01 »
Pięknie napisałaś :) dziękuję i pytam: czy schab kłaść w "suchym" naczyniu czy coś tam dać na spód?,jaki dokładnie sos serowy kupujesz? Możesz wstawić jakieś zdjęcie lub linka. Jakiego tuńczyka używasz do sałatki? No i proszę jeszcze o przepis na tę szwedzką sałatkę.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9539 dnia: 3 Sierpnia 2014, 12:02 »
Super :) roladki kładę na suchym naczyniu,bo jak wlejesz sos to i tak będzie pod spodem ;) sos: WINIARY Pomysł na...roladki schabowe ;)
Tuńczyk jaki wpadnie mi w ręce, zwykle w granicach 4-5 zł za puszkę, nie ma co drożej, to tylko sałatka ;)
A sałatka szwedzka to robię latem i mam na cały rok, ogórki w plastrach razem z marchewką w słupkach i papryką (paski wzdłuż) zalewam zalewą octową z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i jest ;) jak nie chce Ci się robić to w sklepach można kupić dostępne w słoiku ;)