Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940739 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9450 dnia: 24 Lipca 2014, 12:36 »
Ja mam od mojej cioci, najlepsze ogorki jakie jadlam, ale musze pogrzebac zeby go znalezc


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9451 dnia: 24 Lipca 2014, 12:39 »
generalnie olej+ocet mniej więcej pół na pół, do tego liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz, zagotowane, zalć tym ogórki z chili....


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9452 dnia: 24 Lipca 2014, 12:42 »
Ogórki w chili na ostro
 
I.
 
2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1 łyżka chili
1,5 główki czosnku
8 łyżek oleju
0,5 kg cukru (2 niepełne szklanki)
1,5 szkl. octu  10%
 
Ogórki pokroić wzdłuż na czwórki, wymieszać z solą, odstawić na 6 godz.
Z octu, cukru  i oleju zagotować zalewę.
Ogórki odsączyć, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Od razu zalać gorącą zalewą.
Zostawić na 12 godz.
Przełożyć do słoików. Nie trzeba wekować.
 Tylko ciocia wekuje 15 minut, sa przepyszne :)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9453 dnia: 24 Lipca 2014, 12:53 »
później poszukam przepis na ogórki.  są pycha.
Anusiaaa dzięki.


Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9454 dnia: 24 Lipca 2014, 13:11 »
Hej,

czy ktoras moze mi podrzucic przepis na mielone z piekarnika ?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9455 dnia: 24 Lipca 2014, 13:14 »
aga ha robie tak jak tradycyjne tylko piekę w piekarniku
0.5kg mielonego
1 nnamoczona bułka
cebula w kostkę
jajko
przyprawy
opcjonalnie łyżka majonezu żeby nie były suche

czasem w krajami pieczarki w kostkę lub paprykę.


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9456 dnia: 24 Lipca 2014, 13:17 »
Ja zamiast namoczonej bułki dosypuję bułkę tartą.
Fajnie jest w środek włożyć kosteczkę żółtego sera, potem się rozpuszcza i nadaje pyszny smak :)


Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9457 dnia: 24 Lipca 2014, 13:46 »
Dziekuje :D



Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9458 dnia: 24 Lipca 2014, 13:49 »
A jeszcze pytanie ile pieczecie je w piekarniku i czy pod przykryciem ? (przyprawy sol, pieprz, co jeszcze?)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9459 dnia: 24 Lipca 2014, 13:51 »
Przyprawa do mielonego :D


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9460 dnia: 24 Lipca 2014, 13:58 »
ja zamiast namoczonej bulki dodaje trochę bułki tartej rozrobionej na papkę z mlekiem, cebula w kosteczkę, czosnek w kosteczkę, przyprawy (w zależności od smaku i samopoczucia, do tego posiekana natka pietruszki/lubczyku

zagniatam wszystko, robię kulki wielkości piłeczek golfowych lub oblepiam patyczki do szaszłyków  ;)

piekę bez przykrycia w 160 - 180 (zależności jakie mi wyjdą), obracam podczas pieczenia

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9461 dnia: 24 Lipca 2014, 14:06 »
Dzięki dziewczyny :)

Sylwia czekam jeszcze na Twój przepis i w tym tygodniu działam :)




Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9462 dnia: 24 Lipca 2014, 14:07 »
Dziewczyny, a jak golonke zgrillowac? Chce ja najpierw pidgotowac z przyprawami, ale potem ile czasu na grillu ma suedziec? Mam grilla gazowego, wiec w sumie moge go zamknac i ustawic dowolna temperature, jakies sugestie?


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9463 dnia: 24 Lipca 2014, 14:14 »
pogotuj z przyprawami i miodem :) jak ją ugotujesz do miękkości to grillowanie to kwestia  tego jak mocno chcesz ją zrumienić

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9464 dnia: 24 Lipca 2014, 14:19 »
a robiła któraś z was pierś z kury w cieście francuskim i np z pieczarkami?
z czym to później podać?
jak wam smakowało?
nadaje się na wieczór ze znajomymi przy piwku?


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9465 dnia: 24 Lipca 2014, 14:33 »
to ja zabłysnę  ;) bo sto lat temu, na poczatku forum fajny przepis wstawiła Antalis 
Oto przepis:

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
2 kotlety schabowe
ok 30 dag pieczarek
1 cebula
2 plastry sera
2 plastry szynki
mala czerwona papryka
mala puszka ananasa
kieliszek sliwowicy lub wina
koperek
1 jajko
sol
pieprz
czosnek
olej

Przygotowanie
Kotlety lekko rozbic,przyprawic sola,pieprzem i czosnkiem.Zalac winem i wstawic do lodowki na jakies 2 godziny.W tym czasie usmazyc pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostke ananasem i papryka.Pod koniec dodac koperek.W miare mozliwosci zredukowac caly "sos" powstaly ze smazenia pieczarek.Zostawic do ostygniecia.Kotlety wyjac i posmazyc na patelni dodajac wino w ktorym sie marynowały.Ostudzone kotlety ukladamy na kawalku ciasta,na to kladziemy "pieczarkowy" farsz-dosc duzo( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ).Na gore plaster sera i szynki.Wszystko "pakujemy" w ciasto ktorego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem.Calosc nacinamy by pozostala woda z pieczarek miala gdzie odparowac, ciasto smarujemy "rozbeltanym" jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

robiłam już w kombinacji z piersia kurczaka, pomijałam alkohol (gdy jadły też dzieci)  i naprawdę super- znajomi zawsze prosili o przepis, można jeszcze ponacinac ciasto i zrobić fantazyjnego zawijańca  :)  aha ja podawałam bez dodatków, bo naprawdę jednym takim "antaliskiem" można się najeść

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9466 dnia: 24 Lipca 2014, 14:35 »
a robiła któraś z was pierś z kury w cieście francuskim i np z pieczarkami?
z czym to później podać?
jak wam smakowało?
nadaje się na wieczór ze znajomymi przy piwku?

Ja robie warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem, pieczarkami, serem.
Pycha!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9467 dnia: 24 Lipca 2014, 14:38 »
a robiła któraś z was pierś z kury w cieście francuskim i np z pieczarkami?
z czym to później podać?
jak wam smakowało?
nadaje się na wieczór ze znajomymi przy piwku?

robiłam, smakowało (wszystko zależy od przypraw) ja dodaję jeszcze kawałek żółtego sera, czasem oliwki, czasem cienki psek marchwi, albo cukinię

A podaję z warzywami na parze i sosem tzatziki

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9468 dnia: 24 Lipca 2014, 15:47 »
ja tez to uwielbiam, tez robiłam z serem, pieczarkami i trochę papryki dawałam do środka - pyszka

kilka razy robiłam na obiad to podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sałatką (sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka z sosem winegret)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9469 dnia: 24 Lipca 2014, 15:50 »
ja bardzo często robię i znajomi uwielbiają , kładę w następującej kolejności:
filet, pieczarki podsmażone z cebulką, salam, ser żółty, polecam a na obiad podaję z pieczonymi ziemniakami lub frytkami

A ja poproszę przepis na pyszną zupę cebulową
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9470 dnia: 24 Lipca 2014, 16:35 »
bardzo wam dziękuję któryś przepis wykorzystam :))


Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9471 dnia: 24 Lipca 2014, 16:37 »
ja chyba też się na któryś skuszę  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9472 dnia: 24 Lipca 2014, 17:01 »
Jakby ktoś miał pochotę na pizze
Polecam mini pizze.

Moja Zuza nie lubi pizzy ale tą nie pogardziła, nawet na zimno ;)

http://whiteplate.blogspot.com/2013/02/mini-pizze.html
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9473 dnia: 25 Lipca 2014, 19:40 »
Dziewczyny, mogę zamrozić racuchy drożdżowe? Nasmażyłam jak dla całej armii i oczywiście tylko ja je jem :P

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9474 dnia: 26 Lipca 2014, 11:06 »
cześć ;) macie jakiś pomysł na połówkę kurczaka? myślałam, że może na ruszcie i pod tym blacha z wodą, albo z ziemniakami w piekarniku... ale jak macie jakiś pomysł to piszcie ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9475 dnia: 26 Lipca 2014, 12:39 »
Martyna myślę że można mrozic choć pewnie będą gorsze w smaku po rozmrozeniu


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9476 dnia: 26 Lipca 2014, 14:43 »
Dziewczyny, co na spód lasagne? Czerwony sos czy makaron? Smarujecie czymś blaszkę? Nigdy nie pamiętam ;-)



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9477 dnia: 26 Lipca 2014, 15:05 »
Ja daję sos, niedużo tylko tak żeby sucho nie było i niczym nie smaruję. Tylko, że piekę zawsze w naczyniu żaroodpornym a nie w blaszce więc to może też inaczej.



Dziewczyny zgubiłam swój przepis na zupę krem z porów. Macie jakąś dobrą? Tylko nie tą z kwestii smaku, która była już tu podawana. Moja była jakaś inna. Pamiętam, że w składnikach były 3 duże pory :(



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9478 dnia: 26 Lipca 2014, 15:10 »
Dajesz czerwony tak? Czy beszamel?



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9479 dnia: 26 Lipca 2014, 15:53 »
Ja daję czerwony :) Też trochę ;)