Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916587 razy)

0 użytkowników i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9330 dnia: 27 Czerwca 2014, 11:54 »
Jak to się ma do teorii, że nie wolno gotować na kościach, bo cała chemia i wszystko, czym karmione są zwierzęta przechodzi z tych kości do wody...  ???  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9331 dnia: 27 Czerwca 2014, 12:01 »
Pewnie zalozenie jest takie, ze kosci i jak i caly zwierz ma byc ekologiczny ;)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9332 dnia: 27 Czerwca 2014, 12:05 »
Mam wrażenie ze te kości - jakie by nie były, zawsze będą lepsze jak kostka rosołowa  ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9333 dnia: 27 Czerwca 2014, 16:10 »
To prawda


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9334 dnia: 27 Czerwca 2014, 19:46 »
Jak to się ma do teorii, że nie wolno gotować na kościach, bo cała chemia i wszystko, czym karmione są zwierzęta przechodzi z tych kości do wody...  ???  ;D
Pewnie tak, że pochodzi z gór gdzie mnisi nie używają chemii  ;D




Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9335 dnia: 27 Czerwca 2014, 21:30 »
Wniosek z tego taki, że co dom to inna receptura. Ja uwielbiam rosół drobiowo-wolowy. Kury mamy przeważnie swojskie i zupa ma zupełnie inny smak niż ze sklepowych.
Ja gotuje najpierw mięso z zielem angielskim, liśćmi laurowymi,  pieprzem w granulkach i solą. Później dorzucam warzywa (najlepsze młode, koniecznie z zielenina od selera i natka pietruszki). Aromat i smak jest wtedy niesamowity. Czasami dodam kostkę warzywna.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9336 dnia: 28 Czerwca 2014, 08:23 »
A co to pieprz w granulkach?  ;D

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9337 dnia: 28 Czerwca 2014, 08:26 »
pewnie chodzi o pieprz czarny ziarnisty ;)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9338 dnia: 28 Czerwca 2014, 09:36 »
Wiem wiem, tylko śmiesznie brzmi :-)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9339 dnia: 29 Czerwca 2014, 21:18 »
Wracam do rosołu. A jak mięso porozwalało się, poodchodziło od kości - to znaczy że za długo gotowany?
On 2011
Ona 2013

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9340 dnia: 29 Czerwca 2014, 21:22 »
A czy rosol mozna mrozic??

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9341 dnia: 29 Czerwca 2014, 21:24 »
Bubulina, niektórzy mrożą, ale ja tego nie robię. Nie lubię mrożonych zup. Lepiej zagotować w słoikach, ale za długo też nie może stać.

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9342 dnia: 29 Czerwca 2014, 22:27 »
Dziekuje.a ile w sloiku moze stac??i zamyka sie tak jak wszystkie przetwory??

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9343 dnia: 29 Czerwca 2014, 22:40 »
Wracam do rosołu. A jak mięso porozwalało się, poodchodziło od kości - to znaczy że za długo gotowany?
wg mnie idealnie :D

A czy rosol mozna mrozic??
ja mrożę w butelkach po wodzie mineralnej - ale tylko "wodę" bez mięsa i warzyw
Natomiast czasem mrożę inne zupy - gulaszową, krupnik

Jeśli nie dajesz cebuli czy pora do zupy to w słoiku postoi Ci dłużej - chociaż i tak najlepiej trzymać wtedy w lodówce.
Bo jak jest cebula to dość szybko zupa się psuje

przynajmniej ja mam takie doświadczenia

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9344 dnia: 29 Czerwca 2014, 23:00 »
Ja te w sloikach zawsze trzymam w lodówce, ale i tak po czasie lądują w koszu :/

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9345 dnia: 30 Czerwca 2014, 07:09 »
Ja mroze rosol w pojemniksch do mrozenia. Mroze ze wszystkim.



Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9346 dnia: 30 Czerwca 2014, 07:30 »
taki "wygotowany" rosół moze i postać w lodówce i można go mrozić - ale po odcedzeniu warzyw i mięsa, które po takim czasie i tak juz nie mają za dużo wartości odżywczych (bo wszystko przeszło do wywaru), zwłaszcza marchewka powoduje, ze rosół szybko kwaśnieje, wiec przed podaniem ja po prostu ją doparowuje osobno :)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9347 dnia: 30 Czerwca 2014, 08:41 »
Też mrożę. W pojemnikach 250ml z myślą o synku, który potrafi na śniadanie zażyczyć sobie zupkę. Wtedy duszę warzywka, przeważnie cukinię i mam ten słynny krem cukiniowy.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9348 dnia: 2 Lipca 2014, 09:17 »
Dziewczyny, macie jakies pomysly co zrobic na babski wieczor? Jutro przychodza do mnie kolezanki, ktore, nie ukrywajmy,lubia zjesc  ;) musze zrobic cos na cieplo. Tylko zalezy mi na czyms czym sie najedza, a ja sie nie urobie po pachy. Ostatnio mialysmy pizzerinki, wczesniej stripsy z kurczaka, wczesniej ciasto francuskie nadziewane miesem. Tym razem ha mam cos w ten desen zrobic


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9349 dnia: 2 Lipca 2014, 09:29 »
Marta, moze leczo albo chili con carne z plackami tortilli albo bagietką czosnkową ?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9350 dnia: 2 Lipca 2014, 09:30 »
Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i/lub mięsem mogą być bo widzę, że makaronu jeszcze nie było  ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9351 dnia: 2 Lipca 2014, 09:39 »
A jakie to makaronowe muszle? Tylko nie ze szpinaliem, bo to na prawde nie sa dziewczyny, ktore lubia zdrowo. Raczej tlusto i ciezko ;) pierwszy raz sie w takim towarzystwie znalazlam, gdzie dziewczyny takie jedzenie wcinaja 8)

Serduszko, dobry pomysl z chili con carne, tu bym sie wcale nie urobila, tylko mieso podsmazyc z przyprawa i sosem i grzanki i gotowe.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9352 dnia: 2 Lipca 2014, 09:43 »
Raczej tlusto i ciezko ;) pierwszy raz sie w takim towarzystwie znalazlam, gdzie dziewczyny takie jedzenie wcinaja 8)

golonka z piwem ?  :D ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9353 dnia: 2 Lipca 2014, 09:46 »
Możesz też nadziać tortille mielonym mięsem z sosem pomidorowym, fasolą i kukurydzą - tak jak naleśniki, polać ostrym pomidorowym sosem i zapiec z serem.
Farsz mięsny możesz przygotować kilka godzin wcześniej  ;)

a muszle można robić na miliny sposobów, te se szpinakiem nie muszą być z samym zielskiem  :P

http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/przepisy.html
Chili con carne możesz faszerować papryki

albo zrobić carnitas, położyć placki tortilli, dodatki i niech same sobie zawijają 

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/carnitas/przepis.html


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9354 dnia: 2 Lipca 2014, 09:51 »
Takie meksykanskue zarelko robie czesto dla nas.

Golonka z piwem pewnie bylaby spoko :D ijeszcze mecz ;)


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9355 dnia: 7 Lipca 2014, 13:25 »
A ja ponawiam pytanie. Macie jakieś sprawdzone przepisy na konfitury, dżemy z wiśni, malin, porzeczek czarnych i czerwonych, jagód? Chciałabym zrobić, ale nie wiem jak sie zabrać do tego. No i chciałabym bez zelfixów...



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9356 dnia: 7 Lipca 2014, 13:31 »
Mój sprawdzony przepis to owoce umyć, zasypać cukrem i wstawić na noc do lodówki.
Zlać sok, owoce podsmażyć, zmniejszyć ogień i na malutkim ogniu, ciągle mieszając wysmażać.
Wyłączyć, wystudzić i kolejnego dnia to samo, aż same zgęstnieją - gorące wkładać do słoiczków, ustawiać na zakrętce.


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9357 dnia: 7 Lipca 2014, 13:32 »
I tyle? Brzmi jakoś tam nieskomplikowanie..



Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9358 dnia: 7 Lipca 2014, 13:34 »
madziatko ja robię bez zelfiksów ale trochę to trwa, wrzucam owoce do garnuszka z grubszym dnem (nie przypala się tak szybko), wlewam minimalną ilość wody na dno i gotuje na najmniejszym palniku, tak długo aż owoce puszczą najpierw sok, potem się rozpadną i zaczną odparowywać, pod koniec dosładzam do smaku (w zależności od słodkości owoców), w końcu owoce gęstnieją tak ze po wystudzeniu przypominają dżem

trochę to trwa, w zależności od ilości owoców, 0,5-1 godziny, w międzyczasie często mieszam

wszystko przekładam do wyparzonych słoiczków i pasteryzuje gotując w garnku z wodą 15-20 min

u mnie partia z truskawek tym sposobem już stoi w piwnicy  ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9359 dnia: 7 Lipca 2014, 14:07 »
Ja robiłam według MW Dżem truskawkowy z szampanem
Szampana tam nie wyczuwam, ale dżem wyszedł świetny
On 2011
Ona 2013