Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942597 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9060 dnia: 16 Maja 2014, 11:54 »
Ja uzywam białego cukru;), trzcinowy tez mam  ;)
dzisiaj zrobie pizze na grubym cieście. Zawsze robiłam na cienkim ale jakoś mnie naszło na zmianę  ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9061 dnia: 16 Maja 2014, 12:04 »
melasa jest faktycznie specyficzna w smaku, używam jej tylko do wypieków na święta BN



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9062 dnia: 16 Maja 2014, 15:36 »
Tak, niby w wytycznych nie polecają właśnie ze względu na biegunki, ale czasem daję bo kilkoro lekarzy mówiło, że można i nic się nie dzieje. Zresztą moje dzieci nie używają praktycznie cukru, więc nie mam tego problemu.

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9063 dnia: 17 Maja 2014, 08:27 »
Tak, niby w wytycznych nie polecają właśnie ze względu na biegunki, ale czasem daję bo kilkoro lekarzy mówiło, że można i nic się nie dzieje. Zresztą moje dzieci nie używają praktycznie cukru, więc nie mam tego problemu.

Oj, a ja Ci powiem,że trzymam się wytycznych bo wiem jak na mnie działa sok z brzozy, a to jednak to samo źródło. ;D
Do wypieków używam tylko cukru białego, brązowego lub puder. Tak samo jak nie uważam margaryny w przepisach:):):) jednak co masło to masło:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9064 dnia: 17 Maja 2014, 09:05 »
jak nie dasz za dużo, to biegunki nie będzie...
biegunki mają pacjenci, którzy słodzą tym bez umiaru...

jakbym piekła ciasta to może bym i kupiła, ale u mnie kilo cukru idzie pół roku jak nie dłużej...
nikt nie słodzi poza mężem i to w małych ilościach...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9065 dnia: 17 Maja 2014, 10:42 »


Zrobiłam dzisiaj botwinkę z fetą i młodymi ziemniaczkami. Przepis z kwestii smaku. Zupa przepyszna, twierdzę tak ja - nie znosząca botwinki ;D
oooo cos dla mnie - juz lecę szukać

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9066 dnia: 17 Maja 2014, 11:56 »
Dziewczyny to jak by zacząć piec na ksylitolu to jak to dawkować do np. ciasta? 1:1 :?:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9067 dnia: 17 Maja 2014, 12:17 »
Ja daję mniej, ale ja po prostu nie lubię jak jest zbyt słodkie.

Melduję, że ciasto polecane przez Maję, to jogurtowe z owocami - jest PRZEPYSZNE! Raz zrobiłam z truskawkami, a dziś ze śliwkami.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9068 dnia: 17 Maja 2014, 12:55 »
Ja daję mniej, ale ja po prostu nie lubię jak jest zbyt słodkie.
Ania, właśnie... a ile mniej?
Też nie lubię jak jest słodkie i we wszystkich przepisach obcinam cukier o 1/2 a do ciast używam trzcinowy, który z założenia i tak jest mniej słodki.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9069 dnia: 17 Maja 2014, 13:16 »
Aniu a make dawalas zwykla?


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9070 dnia: 17 Maja 2014, 14:25 »
Anulla dałam ciut więcej niż pół szklanki. W przepisie jest jedna. Następnym razem dam mniej, bo ciasto przez ten kisiel i dżem jest już słodkie.

Sylwuś dawałam jedną szklankę pełnoziarnistej i jedną pszennej. Wyszło ok. Spróbuję kiedyś z samą pełnoziarnistą, póki co nie chciałam ryzykować, bo mąż by mógł mieć wtedy długie zęby, a sama jeść nie będę :P

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9071 dnia: 17 Maja 2014, 14:27 »
Dzięki Aniu, czyli połowę można śmiało obciąć.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9072 dnia: 17 Maja 2014, 15:05 »
Hmm a przepis na młodą kapustę, bo mi jakoś nie wychodzi nigdy taka dobra mniami... A w poniedziałek bym zrobiła..



Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9073 dnia: 17 Maja 2014, 16:56 »
Ale młodą kapustkę taką jak bigosik? Gotuje kapustę , marcheweczke drobno pokrojoną (młodą oczywiście). Dodaje seler (natka) i pietruszkę ( natka). Doprawiam. NA koniec zabielam śmietanką i maką . Ma być taka gestawa ...do tego duzo koperku.

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9074 dnia: 17 Maja 2014, 16:57 »
Hmmm a boczuś i cebulka? ;)



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9075 dnia: 17 Maja 2014, 17:02 »
Hmmm a boczuś i cebulka? ;)
a fuj! ja całe życie nie jadłam takich rzeczy właśnie przez to, że dawali boczek  ::) ale niedawno odkryłam, że można bez, podobnie jak bigos bez mięsa, który lubiłam, ale miałam sporo roboty przy wybieraniu mięsa... teraz robię bez, a jak tata robi to odkłada trochę bez mięsa dla mnie  :)

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9076 dnia: 17 Maja 2014, 17:08 »
A ja tam lubię takie malutkie kawałeczki boczucia :) mniami.. bigos bez mięsa sama robię często..



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9077 dnia: 17 Maja 2014, 17:09 »
moja niania robi z tartą marchewką i chudą kiełbaską...
nie zaprawia żadną mąką, bo u nas w domu za takie coś należy się szubienica  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9078 dnia: 17 Maja 2014, 17:30 »
ja nazywam tę kapustę nie bigosik, tylko kapucha na słodko;-))) i robię ją: biała kapucha świeża, marcheweczka, to duszę , czasem daję pieczarki, czerwona paprykę, czy szyneczki , troszeczkę cukru, dużo papryki słodkiej, beż żadnej mąki oczywiście;-))) troszeczkę octu i koncentrat, to się poddusi, woda wyparuje i jest normalna gęsta kapucha, to po co ta mąka?????

ja zaraz zabieram się za ciacho z rabarbarem, a dostałam dziś szparagi - zielone takie badyle, co mam z nimi zrobić??????



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9079 dnia: 17 Maja 2014, 18:05 »
   


    według mnie mąka też zbędna

nie uznaję paskudnej mąki  kapusty  i inszych takich    a już jak se przypomnę kiszoną zasmażaną   właśnie  z mąką i jakaś tłustą  chabanina  i  cebulą  to ło matko kochana  ::)

 szkoda smaku psuć   najlepsza młodka kapusta    sama    ewentualnie jak  bigosik    chude mięso   do kapusty to chuda szynka  musi być     albo  łopatka  ,która obejrzę i poobcinam ;)   albo kupuje kiełbasę   ona chyba z morlin jest z piersi kurczaka   chudziutka  uwędzona

Popełniłam  ciasto   drożdżowe     z rabarbarem   i budyniem  na  tym cudzie  co pisałyście wcześniej  słodkie jest   szkoda ,że nie  poczytałam wcześniej  bo eksperymentowałam  ;) z ilością tego ;)


 Serio  sok z brzozy  czy ten ksylitol powoduje biegunki ??nigdy   nie spotkałam się z taką opinią wśród  znajomych

kurcze pytam  , bo sok z brzozy kupuję a na  butelce jest informacja ,że można bez  ograniczeń   ilościowych   specjalnie dzisiaj spojrzałam


  o  a szparagi  to ja lubię   ugotowane na parze i podsmażone  przed podaniem  na pół  łyżki masła  klarowanego

albo   zapieczone w piekarniku z plastrem szynki  i sera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9080 dnia: 17 Maja 2014, 18:26 »
podoba mi sie druga wersja- po prostu umyć, zawinąć szyną i serem??? i do naczynia żaroodpornego??jaka szynka????ser się za szybko nie roztopi???jak długo i w jakiej temp????



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9081 dnia: 17 Maja 2014, 18:57 »
     wszystko na oko ;) 
serio często gęsto "blanszuję"  szparagi  na  parze, żeby tego tydzień  nie piec  albo nie smażyć
  a potem  do  zarumienienia sera   

obawiam się ze surowe dłużej    w piekarniku posiedzą i będą  bardziej suche

ser    żółty  jaki lodówka posiada , szynka ..............  kupuję  swojską wędzoną   ale jaka kto lubi  cieńki plasterek

  ja wrzucam  szparagi w naczynie  przykrywam   czym tam mi się podoba  ;) i zapiekam
 
 
 

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9082 dnia: 17 Maja 2014, 18:59 »
ok, będe tworzyć;-))))

a wracając do ciasta tego z truskawkami- ja robię z rabarbarem i w przepisie jest ,że resztę kisielu wlać w rowki, ale piec dalej?????

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/ciasto_jogurtowe/przepis.html



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9083 dnia: 17 Maja 2014, 19:07 »
Cytuj
Serio  sok z brzozy  czy ten ksylitol powoduje biegunki ??nigdy   nie spotkałam się z taką opinią wśród  znajomych
kurcze pytam  , bo sok z brzozy kupuję a na  butelce jest informacja ,że można bez  ograniczeń   ilościowych   specjalnie dzisiaj spojrzałam

jak Cię nie czyści, to się nie przejmuj...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9084 dnia: 17 Maja 2014, 19:37 »
Cytuj
Serio  sok z brzozy  czy ten ksylitol powoduje biegunki ??nigdy   nie spotkałam się z taką opinią wśród  znajomych
kurcze pytam  , bo sok z brzozy kupuję a na  butelce jest informacja ,że można bez  ograniczeń   ilościowych   specjalnie dzisiaj spojrzałam

jak Cię nie czyści, to się nie przejmuj...


 To Ksylitol biegunkowy jest, ale sok z brzozy w postaci małej butelki wpływa ładnie na perystaltyke jelit, że tak powiem :) bez biegunek, choć więcej niż mała porcja nie wypijam i chyba nie mam w planach:) może co wrażliwsze jelita tak reagują ;D
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9085 dnia: 17 Maja 2014, 19:41 »
nie każdego, że tak powiem, bierze...
ale to jest alkohol i jest osmotycznie czynny, więc potencjalną moc ma...

ja nadal nie jestem do końca przekonana o jego "dobroczynności", więc traktuję jak każdy inny słodzik...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9086 dnia: 17 Maja 2014, 20:14 »
moje ciasto chyba kicha ;-(((((



Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9087 dnia: 17 Maja 2014, 20:15 »
Kapustka młoda bez mięcha...blee toż to profanacja  ;). Mąki dosłownie odrobinkę tak aby sie sosik delikatny zrobił.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9088 dnia: 17 Maja 2014, 20:25 »
      o tym ksyliotolu  to  nie wiele mogę powiedzieć pierwszy raz  mam z nim dzisiaj do czynienia
a  sok z brzozy popijamy  na  nerki   ;)ale  fakt  no  nie przesadzamy  z ilością

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9089 dnia: 17 Maja 2014, 20:31 »
moje ciasto chyba kicha ;-(((((
Daria a co się stało? zakalec? bo mam właśnie pojemnik jogurtu do utylizacji i teraz mnie wystraszyłaś trochę



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera