Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942790 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8670 dnia: 4 Kwietnia 2014, 21:13 »
Albo koliber z moich wypieków też jest wilgotne i długo świeże  ;)

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8671 dnia: 4 Kwietnia 2014, 21:27 »
Oba ciasta fajne :) ale oba z kremem  8) pewnie bez kremów to już nie będzie "to"?
Nie wiem gdzie i jak długo będzie trwać ten kiermasz i trochę kremów-serków się obawiam.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8672 dnia: 4 Kwietnia 2014, 21:34 »
Oba robiłam i to marchewkowe jak dla mnie bardziej obędzie się bez kremu  :P

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8673 dnia: 4 Kwietnia 2014, 22:00 »
Murzynko-sernik Izaura. Jest pyszny, łatwy.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8674 dnia: 4 Kwietnia 2014, 22:02 »
A ja właśnie tworzę sajgonki i salatkę ryżową :D


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8675 dnia: 5 Kwietnia 2014, 14:28 »
ja marchewkowe robie bez kremu, polewam tylko czekolada, nam smakuje ;D


Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8676 dnia: 5 Kwietnia 2014, 14:58 »
doksik86 coz to za salatka ryżowa, szukam czegos nowego i chetnie sprobuje

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8677 dnia: 5 Kwietnia 2014, 15:06 »
Woreczek ugotowanego ryżu paraboiled, trochę szynki/kiełbasy pokrojonej w kostkę,tak samo trochę ogórka konserwowego, por w małych kawaleczkach, ja dodaje troszeczke papryki czerwonej w kostkę, można dosypac kukurydzy, wg uznania. Sol, pieprz, łyżka majonezu, odrobina ketchupu i juz :-) efekt bardzo dobry.


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8678 dnia: 5 Kwietnia 2014, 20:44 »
Podobna robie tez z kurczakiem wedzonym mniam!

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8679 dnia: 5 Kwietnia 2014, 22:16 »
Dzieki, sprobuje napewno :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8680 dnia: 7 Kwietnia 2014, 10:21 »
Caril i jak tarta???


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8681 dnia: 7 Kwietnia 2014, 12:02 »
Sylwia, przykro mi, ale dopiero dziś będzie.
czasu mi zabrakło, a goście dostali co innego :)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8682 dnia: 7 Kwietnia 2014, 19:08 »
edit: tarta była i jest świetna.
przepis na pewno do powtórzenia :)

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8683 dnia: 7 Kwietnia 2014, 20:02 »
Murzynko-sernik Izaura. Jest pyszny, łatwy.
ja marchewkowe robie bez kremu, polewam tylko czekolada, nam smakuje ;D
Izaura też mi chodziła po głowie,ale ostatecznie zrobiłam marchewkowe i babkę pomarańczowa - w razie "w" gdyby jedno nie wyszło. ;) Oba smaczne,marchewkowe tylko gorzka czekoladą polałam,ale zastanawia mnie,czy ono zawsze bardzo się kruszy po pokrojeniu czy tylko ja coś skopałam? ;D

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8684 dnia: 8 Kwietnia 2014, 22:11 »
w kwestii tart polecam taką jedną którą właśnie wcinam
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/tarta_z_ciasta_francuskiego/przepis.html

pyszna...dodatkowo ją podrasowałam żeby była bardziej ostra.


i skusiłam się na tę zupę.... zapach nie zachęcał ale smak - poezja.... nie dodałam tylko tego surowego mięsa na końcu ale następnym razem tak zrobię

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/pho/przepis.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8685 dnia: 9 Kwietnia 2014, 08:30 »
Robiła ktoraś z Was tą zapiekankę? http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony-z-brokulami/zapiekanka_makaronowa_z_brokulami_lososiem/przepis.html

W niedzielę mam gości i chcę coś na szybko przygotować.

Wczoraj robiłam tę zapiekankę... pyszna! :) pominęłam tylko migdały w posypce bo nie miałam i dałam makaron świderki pełnoziarniste.

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8686 dnia: 9 Kwietnia 2014, 09:01 »

agu-s brzmi i wygląda pysznie  ;D

wypróbuję w weekend  ;)






Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8687 dnia: 9 Kwietnia 2014, 09:45 »
Robiłam ale ja daję surowe brokuły - wg mnie lepsze, nie rozpadają się i mają żywy zielony kolor  ;D
Pomijam też te 10 dla łososia bo wg mnie jest przeciągnięty - za suchy.

Wiecie o tym, że ryb nie powinno się łączyć z warzywami krzyżowymi ponieważ zawierają substancje, które utrudniają przyswajanie jodu? Chociaż gotowanie je neutralizuje i nie jest źle  ;)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8688 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:00 »
Ja jak już to bym dodała brokuły podsmażone na dosłownie kropli oliwy, aż nabiorą soczystego koloru- pycha.


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8689 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:01 »
Ale mi smaka narobiłyście. Moze i ja się skuszę...zrobię w piatek . Dzisiaj pierogi z truskawkami ;)

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8690 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:07 »

ja te brokuły to jedynie delikatnie podgotuje na parze, nie lubię warzyw gotowanych w wodzie  ::)




Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8691 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:08 »
Ja zrobiłam ciasto jak 3 bit - proste, szybkie, łatwe PYSZNE ;D
Sałatkę z tuńczykiem i marchewką wypróbowałam - PYSZNA ( ja dawałam wcześniej ogórka kiszonego i mieszałam, a ta była warstwowa i duuuużo delikatniejsza).
Zrobiłam też sałatkę z brokułami, suszonymi pomidorami, jajkiem i prażonym słonecznikiem. Całość polałam jogurtem naturalnym z majonezem. Godna polecenia :)
Natalka 4.11.2012

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8692 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:14 »
ja brokuły wrzucam na 10 minut do wrzątku

ale mi smaka narobiłyście bo uwielbiam brokuła  :P :P

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8693 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:22 »
Ja nie lubię brokuła gotowanego czy podgotowanego, spróbujcie kiedyś na patelnię dać kropelkę oliwy, wrzucić brokuła w drobnych kawałkach(takie mniejsze główki np. na 2-3 części) i podsmażyć, fajnie dać odrobinkę Vegetty do smaku...tylko w takim wydaniu jem brokuły i osoby, które ich nie znoszą przekonały się do zielska w takiej formie :D Z resztą moja córa nawet wcina od razu całego :D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8694 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:37 »
ja brokuły wrzucam na 10 minut do wrzątku

zdecydowanie za długo 4-7 minut, u mnie 4  ;D


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8695 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:51 »
Ja zawsze go dziukam widelcem i sprawdzam czy jest jeszcze twardawy bo nie lubię takiego miękkiego  :P

musze kiedyś spróbować tak jak Ty robisz doksik  ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8696 dnia: 9 Kwietnia 2014, 10:52 »
Podsmażany też dobry. Natomiast gotowany trzeba odcedzić i zahartować w zimnej wodzie z lodem


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8697 dnia: 9 Kwietnia 2014, 12:10 »
U mnie łosoś wyszedł super, nie był suchy :)
Aż się zdziwiłam, bo zwykle mi wychodzi przesuszony niestety ::)

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8698 dnia: 9 Kwietnia 2014, 13:37 »
Co zrobić z gulaszowym z indyka? coś lekkiego, żeby i dziecko zjadło :)
i co do gotowanego udka z kurczaka? ryż/kasza jaglana i co ? tak, żeby sucho nie było ;)
Natalka 4.11.2012

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8699 dnia: 9 Kwietnia 2014, 13:40 »
Z gulaszowego szaszłyki z piekarnika :D
Mniamniuśne :D